Είδαμε τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ στο θέατρο Επί Κολωνώ

Είδαμε τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ στο θέατρο Επί Κολωνώ

Μέσα σ’ ένα αυστηρά πιντερικό τοπίο, κινήθηκε η παράσταση Ο ΕΡΑΣΤΗΣ του Χάρολντ Πίντερ στο Από Μηχανής Θέατρο. Άδειο σκηνικό με δύο καρέκλες μόνο και τα κουζινικά στο πάτωμα. Δύο καρέκλες μόνο κι ένα παραβάν που συμβολίζει το απόρρητο και ιδιωτικό των ερωτικών σχέσεων. Πίσω απ’ αυτό διαδραματίζεται ολόκληρη η ιστορία του άντρα και της γυναίκας. Εκεί γίνονται οι συμφωνίες, συνειδητές ή μη, εκεί παίρνονται οι αποφάσεις ηθελημένα ή όχι, εκεί φοριούνται οι ρόλοι. Ο Πίντερ βαθύς γνώστης των σχέσεων στηλιτεύει την αδυναμία των ζευγαριών να προχωρήσουν σε μια αληθινή και γεμάτη οικειότητα σχέση με αγάπη ελευθερία και σεβασμό.

Τόσο επίκαιρο σήμερα, τόσο απελπιστικά επίκαιρο. Σήμερα που περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι δυσκολεύονται να χτίσουν σχέσεις βαθειές και με τις πρώτες δυσκολίες ψάχνουν βοήθεια απέξω. Επιβεβαίωση από τρίτα πρόσωπα για να μπορέσουν ν’ αντέξουν τη σχέση τους. Το έργο δραματικό αλλά και κωμικό μιλάει για το άδειο της ψυχής. Για την αδυναμία των ανθρώπων να σχετιστούν με τον εαυτό τους, να τον γνωρίσουν και να τα βρουν μαζί του για να μπορέσουν να σχετιστούν και με κάποιον άλλο, χτίζοντας μια σχέση που να εξελίσσεται και ν’ ανθίζει. Αντ’αυτού επιστρατεύουν τεχνάσματα και στρατηγικές εξουσίας, φοράνε ρόλους και χρησιμοποιούν εξωτερικά βοηθήματα.

Οι πολύ καλές ερμηνείες των Χρύσας Κοτταράκου και Κωνσταντίνου Παράση και η απόλυτα συντονισμένη με το πιντερικό ύφος σκηνοθεσία της Λένας Φιλίπποβα, έδωσαν μια παράσταση ζωντανή, έξυπνη, κωμική στα σατιρικά σημεία του Πίντερ, που σε κρατούσε σε εγρήγορση σ’ όλη τη διάρκεια της πλοκής της. Αψογο το στήσιμο της παράστασης ακριβοζυγισμένο πάνω στα όρια που ο ίδιος ο Πίντερ βάζει ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό, ανάμεσα στο άδειο και το πλούσιο, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ανάμεσα στους ρόλους και την ειλικρίνεια των συναισθημάτων. Κι αυτό είναι και το κλειδί. Η ειλικρίνεια και η αποδοχή των συναισθημάτων όποια ετικέτα κι αν τους έχουμε βάλει.Αρνητικά ή θετικά, απαγορευμένα ή όχι. Και η τόλμη της αντιμετώπισης κατά πρόσωπο.

Η παράσταση Ο ΕΡΑΣΤΗΣ στο θέατρο Επί Κολωνώ, είναι Πίντερ αυθεντικός. Και φεύγεις με την ικανοποίηση αυτής της διαπίστωσης.

Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ

Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα
Μετάφραση: Χρύσα Κοτταράκου
Σκηνικά – κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Ζέρβα
Φωτογραφίες: Τσέτσι Τσάνκοβ

Επιμέλεια αφίσας: Astrokids

Trailer: Στέφανος Γκέκας

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΗΘΩ
Παίζουν: Χρύσα Κοτταράκου, Κωνσταντίνος Παράσης

Κάθε Σάββατο 21.30

Και Κυριακή 19.00

Τιμή 13€, 10€

Επί Κολωνώ – Σκηνή Blackbox – Κολωνός

Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94,Κολωνός
Τηλ.: 2105138067

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούνιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.