Είδαμε ένα λιοντάρι Μεσοπέλαγα του Σλάβομιρ Μρόζεκ στο  Μικρό ‘Ανεσις!

Είδαμε ένα λιοντάρι Μεσοπέλαγα του Σλάβομιρ Μρόζεκ στο Μικρό ‘Ανεσις!

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Φεβρουάριος 10 2020 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

ΕΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ
Ο Σλάβομιρ Μρόζεκ ήταν Πολωνός δραματουργός,συγγραφέας και σκιτσογράφος.Διακρίθηκε κυρίως για το θεατρικό του έργο.Στο έργο του κυριαρχεί το μαύρο χιούμορ και το παράλογο.
Στο θέατρο μικρό ΑΝΕΣΙΣ είδαμε ένα διήγημα κι ένα μονόπρακτο του συγγραφέα, σε μετάφραση Ισμήνης Ραντούλοβιτς και σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς.
Σίγουρα είδαμε ένα από τα πιο δυνατά πολιτικά κείμενα που έχουν παρουσιαστεί στο Ελληνικό θέατρο.Μια πολιτική σάτυρα για τον δυτικό πολιτισμό, για την εξουσία των ισχυρών και για τα τερτίπια που χρησιμοποιούν για να υποτάξουν, χειραγωγήσουν κι εκμεταλλευτούν τους αδύναμους.
Τρεις άνθρωποι βρίσκονται σ' ένα σκάφος μεσοπέλαγα.Τα τρόφιμα έχουν τελειώσει.Μηδενικές ελπίδες διαφυγής.Αρχίζει η πείνα κι αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα προγράμματα επιβίωσης.Ο ένας απ' αυτούς συνεχίζει να κάνει τις καθημερινές ρουτινιάρικες κινήσεις του. Πλύσιμο, ντύσιμο, αυτοκίνητο, γραφείο [Γιάννης Οικονομίδης καταπληκτική κίνηση-θα μπορούσε να παίζει μόνο με το σώμα του χωρίς να μιλάει]. Ο άλλος προσποιείται ότι υπάρχει ένα πουλί μέσα στο κλουβί και κελαηδάει ο ίδιος.Ο τρίτος ο πιο τροφαντός θέλει να φάει οπωσδήποτε.Ένα αδηφάγο ον [οι τράπεζες, ο καπιταλισμός, οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης;]
Προτείνει να φάνε κάποιον από τους τρεις.Φυσικά όχι τον ίδιο.Υπάρχουν αντιδράσεις, ο λαός πάντα αντιδρά.Στην αρχή. Προτείνουν ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.Υπάρχουν;
Με μια απίστευτη δεξιοτεχνία συγγραφές [και σκηνοθέτης κατ' επέκταση] έχοντας στην εργαλειοθήκη του τρία πρόσωπα και ένα σε μικρότερο διπλό ρόλο, κατορθώνει να μας δείξει τη ψυχολογία του όχλου.Αρχίζουν οι λόγοι των υποψηφίων.Τα πολιτικά συνθήματα.Οι πικρές αλήθειες [τις οποίες όμως μ' έναν ευφυέστατο τρόπο αναιρεί στο μονόπρακτο.
''πάντα ο καρχαρίας τρώει τις σαρδέλες.Είδατε ποτέ το αντίθετο;''
Και το φιάσκο.Οι δημοκρατικές εκλογές φιάσκο.Πάλι στο ίδιο αδιέξοδο.Ο λαός όμως αρχίζει να ζει με φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις ότι δήθεν μαγειρεύει υπέροχα χορταστικά εδέσματα που θα τα συνοδέψει με ακριβό κρασί.
Από την άλλη οι εξουσιαστές αυτού του κόσμου πάντα επικαλούνται και προσβλέπουν στην αυτοθυσία του λαού, στον αλτρουισμό του, στην άσβεστη φλόγα να υπηρετήσει κάποιος το γενικό καλό.Κάποιος άλλος βέβαια.
Εν τω μεταξύ στο πλεούμενο καταφτάνει ένας ταχυδρόμος με ποδήλατο και τηλέφωνο ''υπηρεσιακό'', φεύγει, ξανάρχεται, έχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο.Μέσα οι ήρωές μας είναι απασχολημένοι με τις μανιακές αλληλοεξοντώσεις τους.
Παράλογος ο Μρόζεκ, παράλογη η ζωή έτσι όπως τη ζούμε. Μήπως τελικά εμείς οι ίδιοι αυτοεγκλωβιζόμαστε για να μην αναλάβουμε την ευθύνη να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας; Για να μην ενηλικιωθούμε; Έτσι εθελοτυφλούμε μπροστά στην τεράστια δύναμη που έχουμε και την προσφέρουμε βορά στα χέρια των λίγων και δυνατών.Επειδή πιστέψαμε αυτό που μας είπαν ότι δεν αξίζουμε τίποτα περισσότερο από το να εξουσιαζόμαστε.
Πολλά και ηχηρά τα μηνύματα από αυτό το εξαιρετικό έργο.
''Σήμερα μπορεί κάποιος να είναι και ψεύτης και κλέφτης και δολοφόνος και ταυτόχρονα να είναι και.........Πρόεδρος του κράτους''.
Ο γνωστός, γλυκός, αστείος, εκφραστικός, αγαπημένος Ιεροκλής Μιχαηλίδης ήταν χάρμα οφθαλμών.Δεν χόρταινες να βλέπεις τις εκφράσεις και τις κινήσεις του.
Ο Γιάννης Οικονομίδης εξαιρετικός στην κίνηση και στην ερμηνεία του μου θύμισε τον αγαπημένο μου Ντίνο Ηλιόπουλο.Έπαιζε με ολόκληρο το σώμα του.
Οι Αστέρης Πελτέκης και Θάνος Κοντογιώργης εξαιρετικοί επίσης.Και όλοι μαζί μας έκαναν να γελάσουμε με την ψυχή μας.
Πολύ εύγλωττα τα κοστούμια της Δήμητρας Σπυρίδωνος και τα....υγρά σκηνικά της.
Το διήγημα κλείνει με τη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ίσως να είναι η λύση που προτείνει ο συγγραφέας.
Αλλάζει το σκηνικό και μεταφερόμαστε σε μια ρωμαϊκή αρένα.Το φιλοθεάμον κοινό περιμένει να δει ένα λιοντάρι να κατασπαράζει έναν Χριστιανό.Φωνάζει, αδημονεί, είναι η διασκέδασή του.Μα το λιοντάρι τρώει καρότα γιατί έχει γίνει vegan.Μια προσπάθεια σύνδεσης της παλιάς εφιαλτικής εποχής με την σημερινή εξέλιξη των πολλαπλών επιλογών. Έτσι για να ξορκίσουμε τις τόσες δολοφονίες αθώων ανθρώπων.Το λιοντάρι βέβαια εδώ αποδεικνύεται μεγάλο πολιτικό κεφάλι......αλλά τη συνέχεια θα την δείτε στο ΑΝΕΣΙΣ.
Πάρτε και χαρτομάντιλα μαζί σας γιατί θα κλαίτε από τα γέλια.
Θα δείτε μια σπουδαία παράσταση που δεν φωνάζει γιατί ξέρει ότι είναι σπουδαία.
Εξαιρετικές ερμηνείες, εξαιρετικά ευφυές κείμενο, εύστοχη κι έξοχη σκηνοθεσία.
Μια πολιτική κωμωδία θεραπευτική για τους καιρούς που ζούμε.Γιατί το γέλιο είναι φάρμακο.

 

Συντελεστές:
Διασκευή / Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς
Σκηνικά/ κοστούμια: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου & Στέλιος Δανιήλ

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Οικονομίδης, Θάνος Κοντογιώργης

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00

Σάββατο στις 18:30 και 21:00

Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια: 75 λεπτά

Χώρος: Θέατρο Μικρό ‘Ανεσις

Διεύθυνση Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα 115 26

Εισιτήρια:

Πέμπτη , Παρασκευή, Σάββατο (18:30)

Κανονικό: 14 ευρώ,

Φοιτητικό, άνω των 65: 12 ευρώ

Ανέργων: 10 ευρώ

Σαββατο, Κυριακή

Κανονικό: 18 ευρώ,

Φοιτητικό, Ανέργων,άνω των 65: 14 ευρώ,

Τηλέφωνο ταμείου: 2107718943

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Δεκέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.