Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Είδαμε το "Edmond" του David Mamet στο υπόγειο του θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

Είδαμε το "Edmond" του David Mamet στο υπόγειο του θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν

ΕΙΔΑΜΕ Γράφτηκε από  Βασιλική Μιχάλη Μάρτιος 02 2020 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Ο Έντμοντ, ένας μεσοαστός αρτιμελής σις ετεροφυλόφιλος λευκός Αμερικάνος, αποφασίζει να αφήσει πίσω του την συζυγική του ζωή. Εγκαταλείπει τις συμβάσεις απ’ όπου πηγάζει η δυσφορία του, απαλλάσσεται από τον κανονιστικό τρόπο που ορίζονταν οι σχέσεις και οι επιθυμίες του, και καταφεύγει στην αναζήτηση της ουσίας του νοήματος της ζωής. Έτσι ξεκινά η αρχή ενός ταξιδιού αναζήτησης εστιασμένου στην ικανοποίηση της σεξουαλικής και ερωτικής επαφής.

Ωστόσο, ο Έντμοντ φαίνεται να ματαιώνεται ολοένα και περισσότερο από τα εμπόδια που στοιχειοθετεί ο πολιτισμός αναμεταξύ του ατόμου και της απόλαυσης. Όσο δεν εκπληρώνεται η ικανοποίηση του, τόσο δυναμώνει η απόγνωσή του. Ο ψυχισμός του αρχίζει να αποσυνθέτεται όταν του γίνεται βίωμα το ότι δεν μπορεί να αγοράσει τις επιθυμίες του με χρήματα. Συνάμα με την αναποτελεσματική έκβαση της υπέρβαση της συμβατικής του ζωής, συνθλίβονται ολοσχερώς τα προσχήματα της πολιτικής ορθότητας του χαρακτήρα. Η ευθύνη μιας κοινωνίας που νοσεί (Μάμετ) βαραίνει το άτομο, και η απόδοση του φταιξίματος των δυνών στους λιγότερο προνομιούχος δεν αποτελεί μόνο την εύκολη λύση στην περίπτωση του Έντμοντ. Ταυτόχρονα, η αδυναμία συγκρότησης μιας ανάλυσης που δεν δύναται να αναγνώσει τα προσωπικά βιώματα ως απόρροια κοινωνικών διεργασιών, καταλήγει όχι μόνο να κατευθύνει το προερχόμενο από τη ματαιοδοξία μίσος προς εξιλαστήρια θύματα, αλλά αποτελεί συνάμα επίθεση προς τον ίδιο τον εαυτό, αφού όπως υπογραμμίζεται στην παράσταση, η συγκρότηση της υποκειμενικής ταυτότητας διαμεσολαβείτε μέσα από τον άλλον. Έτσι ο ισχυρός δεν μπορεί να υπάρξει δίχως τον ανίσχυρο, πόσο μάλλον σε μια ‘’κρίση’’ απορύθμισης που η ταυτότητες του θαμπώνουν. Η υποτίμηση του πιο αδύναμου άλλου που συνεπάγεται την εξύψωση του εαυτού του πιο ισχυρού, μοιάζει με σανίδα σωτηρίας για τον τελευταίο.
Στο πρόσωπο του Έντμοντ καθρεπτίζεται o περισσότερο ευνοημένος στα πλαίσια των δυτικών καπιταλιστικών κοινωνιών (άνδρας, λευκός, μεσοαστός, αρτιμελής, σις κ.λ.π.) τα προνομία του οποίου εγγυώνται οι ταυτότητες οι οποίες συγκροτούνται στην βάση των υπόνομων των άλλων (των ομοφυλόφιλων, των μαύρων, των γυναικών κ.λ.π.). Συγκεκριμένα στο έργο σχολιάζεται πως ο ανδρισμός διαμορφώνεται μέσα από την ετεροφυλοφιλία, δηλαδή μέσα από την άρνηση της ομόφυλης επιθυμίας, όπως και η ορθολογικότητα που συνοδεύει το στάτους του λευκού επιχειρηματία συνίσταται στον αντίθετο πόλο της φυσικοποίησης των μαύρων, με όλα τα ανορθολογικά χαρακτηριστικά που της αποδίδονται μέσα από τον ρατσισμό.
Οι φόβοι μας κατά τα λεγόμενα του ήρωα κρύβουν επιθυμία, άλλωστε η δικιά του επιθυμία εκπληρώνεται όταν ο μεγαλύτερός του φόβος γίνεται πραγματικότητα. Το κρεσέντο του παραληρηματικού του λόγου φθίνει τελικά όταν συλλαμβάνεται και μπαίνει στην φυλακή. Εκεί έχοντας χάσει την ελευθερία του και την πίστη του στον θεό, βρίσκει τελικά την συντροφικότητα που αναζητούσε δίπλα στον μαύρο συγκρατούμενο του. Η απόγνωση και η σύγχυση του Έντμοντ υποχωρούν με την προσαρμογή του μέσα σε μια νέα καταπιεστική συνθήκη, στέρησης της ελευθερίας και γεμάτη από απαγορεύσεις, στην οποία περιέργως γαληνεύει.
Ο ήρωας ανακουφίζεται όταν καταφεύγει από το φαύλο κύκλο των ατέρμονων ματαιώσεων παρόλο που χάνει την ελευθερία του. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως ο εγκλεισμός του αντικατοπτρίζει την ελευθερία που του δίνει ο αποκλεισμός από το επώδυνο κυνήγι της αναζήτησης του ανεκπλήρωτου. Ο ίδιος ήρωας άλλωστε σε μια πρώτη ανάγνωση σαμποτάρει το πλάνο του οδεύοντας προς την φυλακή, όμως από την άλλη μπορούμε να ισχυριστούμε πως ακολουθεί πιστά, μα όχι συνειδητά, την μεγαλύτερή του επιθυμία αφού, όταν μπαίνει στην φυλακή, ο μεγαλύτερός του φόβος γίνεται πραγματικότητα.
Ωστόσο υπαρξιακές και μεταφυσικές αναζητήσεις δεν λείπουν από τους προβληματισμούς του φυλακισμένου Έντμοντ, μέχρι και την στιγμή που η αυλαία κλείνει. Η γαλήνια ανησυχία του στριφογυρνά γύρω από τις κανονιστικές καλουπώσεις του πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που όχι μόνο μέσα από ένα κατασταλτικούς περιορισμούς άλλα μέσα από θετικές παραχωρήσεις, υποδεικνύει πως επίτευξη της απόλυτης ικανοποίησης- η οποία όπως είδαμε πλευρίζει το ανέφικτο- δεν παύει να αποτελεί ατομική υπόθεση άρα και προσωπική αναμέτρηση.

Η δυτική παραδοχή πως η εκπλήρωση κάθε επιθυμίας φαντάζει εφικτή, δίνει το δικαίωμα στον Έντμοντ να κραυγάζει από απόγνωση μπροστά στην ατελέσφορη προσπάθεια του. Η αναζήτηση της εκπλήρωσης κάθε επιθυμίας που συνάδει με την παντοδυναμία της ατομικής βούλησης/θέλησης, συντελείται στο πλαίσιο μιας κοινωνίας στην οποία παραχωρείται στο άτομο κάθε ελευθερία να φτάσει το άφταστο. Φυσικά όσα περισσότερα προνόμια έχει κάποιος τόσο ευκολότερη γίνεται η πρόσβασή σε ένα ταξίδι εκπλήρωσης προσωπικών στόχων και υπερβάσεων. Για τον λόγο αυτό θεωρώ πως ο Μάμετ επιλέγει το συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπου για να τονίσει, αφενός την ματαίωση της πλάνη της ατομικής ελευθερίας που υπόσχονται οι σύγχρονες καπιταλιστικές δυτικές κοινωνίες στο υποκείμενο και αφετέρου την νοσηρότητα που οι συγκεκριμένες διεργασίες διαφυλάττουν(τον σεξισμό, την ρατσισμό, την ομοφοβία κ.τ.λ.).

Η παράσταση του Ντέιβιντ Μάμετ Έντμοντ παίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»- Υπόγειο, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Η σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη είναι ευρηματική. Το concept του τηλεπαιχνιδιού με τα προκάτ γέλια συνάδει με το American dream και κατ’ επέκταση την επιβολή της επιτηδευμένης χαράς. Η χρήση του γυαλιού είναι εύστοχη εφόσον το τζάμι της βιτρίνας λειτουργεί ως αδιόρατο φράγμα υπογραμμίζοντας την πλάνη της κεντρικής πεποίθησης ‘’πως είμαι ελεύθερος να αποκτήσω ότι θέλω’’. Η χρήση των καθρεφτών τονίζουν την διαμόρφωση της ταυτότητάς, που παίζει κεντρικό ρόλο στο ταξίδι του Έντμοντ. Η μουσική της Nalyssa Green πλαισίωνε εντείνοντας τη ζωντάνια και το παλμό της ροής των 23ων σκηνών. Η ερμηνεία του Γιάννου Περλέγκα είναι ταιριαστή, δυναμική, έντονη και συνάμα εσωτερική!

 

Επειδή κάποιοι μπορεί να αναρωτιεστε τι σημαίνει cis , σις 

 

Cis / Trans & Trans*: Λατινικοί όροι. Το cis σημαίνει “από την ίδια μεριά” ενώ το trans σημαίνει “από την άλλη μεριά”. Χρησιμοποιείται με την ίδια λογική του hetero- / homo-. Η χρήση του trans* με τον αστερίσκο γίνεται για να εννοηθούν όλοι οι σχετικοί όροι που χρησιμοποιούνται από την τρανς κοινότητα (transgender, transsexual κ.ο.κ.). Πιο συγκεκριμένα:

– Cis: άτομα των οποίων το φύλο (η έμφυλη ταυτότητα) και το σώμα «συνάδουν», ή καλύτερα, το τί φύλο εκφράζουν δεν πάει κόντρα στο τί φύλο πιστεύουν οι γονείς και η κοινωνία κ.ο.κ. ότι πρέπει να εκφράζουν, με βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σώματός τους. Τα άτομα που δεν είναι cis ονομάζονται τρανς.

Πηγή*: https://kamenasoutien.com/glossary/

 

c95fb2df7da0bb382974789fcd2f9056 L

 

 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση-σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρ
Μουσική: Nalyssa Green
Χορογραφία: Βάλια Παπαχρήστου
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου
Φωτογραφίες Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν:
Γιάννος Περλέγκας, Κωσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Πασσάς, Σταύρος Καλλιγάς, Βάλια Παπαχρήστου, Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριλένα Μόσχου, Παναγιώτης Ρενιέρης.

Παραστάσεις: 6 Φεβρουαρίου-26 Απριλίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη και Κυριακή 8.00 μμ, Πέμπτη έως Σάββατο 9.15 μμ.
Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη και Παρασκευή: γενική είσοδος 16, μειωμένο 12, ανεργίας 10
Κάθε Πέμπτη: γενική είσοδος 12
Σάββατο-Κυριακή: γενική είσοδος 18, μειωμένο 14, ανεργίας 12
Ατέλειες: 3 ευρώ

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.