Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η ομάδα Oper(o) ξαναβγαίνει στις πλατείες με νέα παραγωγή | 18, 19, 20 / 6 | Φεστιβάλ Λυρικός Νότος της ΕΛΣ

Η ομάδα Oper(o) ξαναβγαίνει στις πλατείες με νέα παραγωγή | 18, 19, 20 / 6 | Φεστιβάλ Λυρικός Νότος της ΕΛΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΛυΡιΚόΣ ΝόΤοΣ
Μια συνδιοργάνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής
>>Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος<<

>>ένα φεστιβάλ για όλους<<
>>μουσικές δίπλα στα κύματα<<

18, 19, 20 Ιουνίου 2021
Είσοδος ελεύθερη

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Νίκος Ξανθούλης

Ένα φεστιβάλ για όλους, με μουσικά παραμύθια, συναυλίες και ένα πολιτιστικό λεωφορείο γεμάτο εκπλήξεις, ρίχνει άγκυρα σε τρεις δήμους της νότιας πλευράς της πρωτεύουσας, για να χαρίσει ένα ξεχωριστό τριήμερο στους δημότες τους. Στις 18, 19 και 20 Ιουνίου 2021, η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής –Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος– συνεργάζονται και διοργανώνουν τον «Λυρικό Νότο», με την πρόθεση η πρώτη αυτή συνεργασία να αποτελέσει και το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός σημαντικού θεσμού.

Πλατείες, σχολεία, δρόμοι, προαύλια αθλητικών κέντρων και άλλες αγαπημένες «γωνιές» των δημοτών των τριών δήμων γίνονται οι χώροι που θα φιλοξενήσουν το χαρούμενο μουσικό φεστιβάλ, δίπλα ή λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το φεστιβάλ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής.

Τρεις ξεχωριστές παραστάσεις παιδικής όπερας, δημιουργών-συνεργατών της ΕΛΣ, θα φιλοξενηθούν η καθεμία στον ίδιο δήμο για το τριήμερο. Με αυτόν τον τρόπο αν κάποιοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν όλες, μετακινούμενοι από τον δικό τους δήμο στον γειτονικό τους. Το ίδιο θα συμβεί και με τις τρεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους συναυλίες –από Καραγκιόζη και ρεμπέτικο μέχρι ρετρό χορευτικά κομμάτια και γκαλά όπερας–, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε «κυλιόμενο» πρόγραμμα, ώστε οι δημότες των τριών δήμων να έχουν επίσης την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν όλες. Ενώ το Πολιτιστικό Λεωφορείο, ως κοινός σύνδεσμος μεταξύ όλων των events, θα «πλεύσει» από δήμο σε δήμο, φορτωμένο μουσικές εκπλήξεις.

ΛυΡιΚόΣ ΝόΤοΣ
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ >> 18-19-20/6 >> ώρα 21.00
ΑΛΙΜΟΣ >> 5o Δημοτικό Σχολείο (Επτανήσου 2)
«Όνειρο χειμωνιάτικης ημέρας» των Γουΐλιαμ Αντωνίου και Θοδωρή Ιωσηφίδη
ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ >> περιβάλλων χώρος Αθλητικού Κέντρου «Σοφία Μπεφόν»
«Να Μην και Θα» των Θοδωρή Οικονόμου και Μαριβίτας Γραμματικάκη
ΚΑΛΛΙΘΕΑ >> Χώρος Πολιτισμού και Νεολαίας (Ματζαγριωτάκη & Εσπερίδων)
«Σταχομαζώχτρα» του Κώστα Μουστάκα, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ >> ώρα 21.30
ΚΑΛΛΙΘΕΑ >> Επικάλυψη ποταμού (Π. Τσαλδάρη & Φιλαρέτου) >> 18/6
«Ο Καραγκιόζης συναντά... το ρεμπέτικο» με τον Ηλία Καρελλά
ΑΛΙΜΟΣ >> Θέατρο Μαίρη Αρώνη (πλ. Καραϊσκάκη, Άνω Καλαμάκι) >> 19/6
Μουσική εκδήλωση: «Ρετρομάνια...» με τον Δαυίδ Ναχμία
ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ >> Πλατεία Φιλικής Εταιρείας >> 20/6
«Γκαλά όπερας» με τη συμμετοχή διακεκριμένων μονωδών της ΕΛΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ >> ώρα 21.30
«O θίασος Velatοura στην πλατεία» από την ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o)
ΑΛΙΜΟΣ >> Αύλειος Χώρος Επαγγελματικού Λυκείου Αλίμου (Πάτμου 1) >> 18/6
ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ >> Παραλία Πάρκου Φλοίσβου >> 19/6
ΚΑΛΛΙΘΕΑ >> Πεζόδρομος οδού Σαπφούς (ύψος Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Θεοτόκου) >> 20/6

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

 

Οper(o) @ ΑΛΙΜΟΣ, ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ
18, 19, 20 Ιουνίου στις 21:30

«O θίασος Velatοura στην πλατεία»
Η νέα παραγωγή της ομάδας μουσικού θεάτρου oper(o)

Η oμάδα oper(o), μία αναγνωρισμένη κολεκτίβα ανήσυχων δημιουργών που επανεξετάζει διαρκώς τα όρια του μουσικού θεάτρου, της όπερας αλλά και των site-specific performances, παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή «O θίασος Velatura ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ» σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Λυρικός Νότος».

Μετά από 10 χρόνια οι oper(o) επιστρέφουν στο δρόμο και στις πλατείες.

Γιατί;
Για εμάς ο δρόμος παραμένει η πιο ελεύθερη, άμεση και ειλικρινής “σκηνή”.
Εκεί θα «κάνουμε χορεύοντας ό,τι έχουν κάνει και ό,τι πρόκειται να κάνουν».

Επειδή:
«Φέτος το καλοκαίρι τα τριαντάφυλλα είναι γαλάζια και το δάσος είναι γυάλινο...Το να ζεις και να παύεις να ζεις είναι λύσεις φανταστικές. Η ύπαρξη βρίσκεται αλλού... Και μόνο η λέξη ελευθερία είναι που μας διεγείρει ακόμα.»

Τι παρουσιάζουν τώρα;
Ένα παράξενο μπουλούκι γυρίζει τις πλατείες της πόλης με ένα λεωφορείο και αφηγείται το ελληνικό θέατρο και το σινεμά μέσα από τραγούδια που στοιχειώνουν τη συλλογική μας μνήμη και μέσα από άλλα που σχεδόν κανείς δεν αναγνωρίζει, αλλά σε όλους κάτι θυμίζουν.

Με κύριο άξονα τη μουσική και τα τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο της Ελλάδας, από τον 20ο αιώνα έως και σήμερα, ένας θίασος δρόμου ξεκινά μια άναρχη τελετή, κάτι ανάμεσα σε ιδιότυπη γιορτή και σε χαρούμενο μνημόσυνο. ‘Ενα παιχνίδι συλλογικής μνήμης, μια συνειρμική διαδρομή που δεν εκκινεί από τη νοσταλγία, αλλά από την απόλυτη ανάγκη για μια γιορτή στο ακατανόητο και αβέβαιο παρόν.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Οper(o)

Ένα μπουλούκι. Το λεωφορείο τους είναι παλιό. Φήμες λένε ότι δεν έχει καν μηχανή κι όμως κινείται. Ο θίασος κοιμάται μέσα σ’ ένα μπαούλο γεμάτο αρχαία κοστούμια. Τα ρούχα μυρίζουν ναφθαλίνη μέχρι να φορεθούν. Οι λατέρνες τους γυρίζουν με ταληράκια μνήμης. Οι ηθοποιοί είναι ζωντανοί επειδή θυμούνται. Κάθε νότα το φωνάζει στο κρεσέντο. Κάθε στιχάκι σε φινάλε συγκινητικό.

Ζεις Βασιλειάδου μου και Αυλωνίτη. Μου το ’πε η Αλίκη που δεν πρόλαβε να γεράσει με τον Δημήτρη της, παρά τις συμβουλές του Φίνου. Μου το ’πε ένα ξημέρωμα καπνίζοντας ο Ρένος και το επιβεβαίωσε ο Κουν κι οι μαθητές του. Ζεις στα πόδια του χασάπικου της Τζένης και στο κούνημα των φτερών, των πουλιών του Καραθάνου. Κάθε καρέ, σεκάνς και πλάνο μακρινό, το γράφει στον υπότιτλο που ’στειλε στην Ευρώπη η Μελίνα. Μου το ’πε η Σπεράντζα, που της το ’πε η Κονιόρδου, που της το ’πε ο Βογιατζής, που του το ’πε ο Αγγελόπουλος, που του το ’πε η Γιαδικιάρογλου.

Στο λεωφορείο θ’ ανεβούν οι ηθοποιοί. Θα πούμε πως είναι τα φαντάσματα αυτών των σπουδαίων, των μεγάλων, των παλιών. Σε ηλικίες τρυφερές, πολύ πριν γίνουν αυτοί που μνημονεύουμε σήμερα. Και θα στήσουμε αυτί να κλέψουμε τα τραγούδια τους. Μπας και καταλάβουμε πώς να πάμε παρακάτω κι εμείς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η ομάδα Οper(Ο) - www.opero.gr - δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από την Εριφίλη Γιαννακοπούλου. Αποτελείται από έναν πυρήνα διακεκριμένων νέων καλλιτεχνών, διαφορετικών ειδικοτήτων -σκηνοθεσία, εικαστικά, μουσική σύνθεση, χορογραφία, sound design. Πρόκειται για μια από τις πρώτες ανεξάρτητες ομάδες στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την όπερα και το λυρικό θέατρο, αναζητώντας μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος θεάτρου. Aντιμετωπίζουν την όπερα σαν μια multimedia πλατφόρμα στην οποία συνυπάρχουν όλες οι μορφές της τέχνης, επανεξετάζουν τις ισορροπίες μεταξύ τουςκαι αναζητούν μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος σκηνικής τέχνης. Στόχος τους, η δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων και θεατρικών εμπειριών που να απαντούν στον προβληματισμό τους, για την θέση της όπερας και της τέχνης, στην σύγχρονη κοινωνία.

Καλλιτεχνική ταυτότητα

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Εριφίλη Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη
Σύνθεση-ενορχήστρωση: Φάνης Ζαχόπουλος - Δημήτρης Τάσαινας
Δραματουργία: Βάσια Αταριάν - Μυρτώ Μακρίδη
Χορογραφία: Μυρτώ Γράψα
Σκηνογραφία: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Βασιλική Σουρή
Ηχοληψία: Brian Coon
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ηθοποιοί: Βασίλης Βηλαράς, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κάλλια Γερακιανάκη, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου
Μουσικοί: Φάνης Ζαχόπουλος, Γιάννης Παναγιώτου, Ορέστης Πετράκης, Δημήτρης Τάσαινας

Πληροφορίες
ΑΛΙΜΟΣ | 18/6 | 21:30 | Αύλειος Χώρος Επαγγελματικού Λυκείου Αλίμου (Πάτμου 1)
ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ | 19/6 | 21:30 | Παραλία Πάρκου Φλοίσβου
ΚΑΛΛΙΘΕΑ | 20/6 | 21:30 | Πεζόδρομος οδού Σαπφούς (ύψος Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Θεοτόκου)

Mε ελεύθερη είσοδο

 

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.