Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Είδαμε το "Περιμένοντας τον Γκοντό" στο Θέατρο Βράχων

Είδαμε το "Περιμένοντας τον Γκοντό" στο Θέατρο Βράχων

Με φόντο τον μυστηριακά φωτισμένο βράχο του θεάτρου, τις εντυπωσιακές μουσικές επιλογές [Γιάννης Κακλέας] και το λιτό αλλά με πολλούς συμβολισμούς σκηνικό που επιμελήθηκαν ο Σάκης Μπιρμπίλης κι ο Γιάννης Κακλέας, η παράσταση ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ του ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΕΚΕΤ παίρνει μυθικές διαστάσεις, όχι μόνο λόγω του περιβάλλοντος αλλά κυρίως για την εξαιρετική δουλειά του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα και όλων των συντελεστών.

Το χωρίς ρόδες αυτοκίνητο συμβολίζει τη στείρα χωρίς δράση αναμονή των πρωταγωνιστών του έργου, Βλαδίμηρου και Εστραγκόν. Περιμένουν κάποιον Γκοντό κι έχουν εκεί εναποθέσει όλες τις ελπίδες της ζωής τους. Σε αντίθεση μ' αυτούς, δυο νεαρά παιδιά, ο Άρης Κακλέας και η Βασιλική Τρομπούκη χορεύουν κάτω απ΄το φως του φεγγαριού. Είναι η νέα γενιά, αυτή που δεν περιμένει αλλά ζει, κινείται, διεκδικεί και ρέει ζώντας [ευσεβείς πόθοι της γράφουσας]. Είναι το μέλλον.

Η υπαρξιακή αγωνία του Μπέκετ ''παρά την πρόοδο και την ανάπτυξη, ο άνθρωπος φθίνει΄΄ είναι διανθισμένη με άφθονο χιούμορ, κάνοντας έτσι πιο εύπεπτους τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις του συγγραφέα. ''Ίδε ο άνθρωπος. Κατηγορεί το παπούτσι ενώ φταίει το πόδι''. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε πουθενά και δεν κάνουν τίποτα, αφού περιμένουν.

116247618 344247780070860 7567038249496114659 n

Το δέντρο στη σκηνή έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Από τη μια η επιλογή τους [δεν δρώ] κι από την άλλη η ίδια η ζωή που ανθίζει και βγάζει φύλλα και καρπούς, που προχωράει ανεξάρτητα από τη δική μας πρόθεση. Ο Γκοντό όμως στέλνει μήνυμα ότι δεν θα έρθει. Τίποτα δεν θα έρθει απέξω. Και το μπαλάκι πέφτει σε μας, αν θα συνεχίσουμε την αναμονή ή θα αναλάβουμε την ευθύνη και τα ηνία της ζωής μας. Στην πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι οι άθλιες συνθήκες μιας χωρίς νόημα ζωής. ΄΄Πάντα κάτι βρίσκουμε για να ξεγελιόμαστε ότι ζούμε''.

Το δίδυμο Θανάσης Παπαγεωργίου [εξαιρετική κίνηση] και Σπύρος Παπαδόπουλος, με άριστες ερμηνείες, έδωσαν με πλήρη ταύτιση τους Βλαδίμηρο και Εστραγκόν. Απολαυστική η ερμηνεία τους και η σκηνική τους παρουσία, καθώς και το άφθονο γέλιο που μας χάρισαν. Το μπεκετικό σύμπαν έχει απ΄όλα και για όλους. Συχνές αναφορές στον χρόνο και στο άχρονο της διάστασής του. Γεγονότα που συμβαίνουν και την άλλη στιγμή αναιρούνται, σαν να μη συνέβησαν ποτέ.

Μια τεράστια συμπόνοια για τον άνθρωπο και την αγωνία του να υπάρξει. ''Ακόμα και το ταπεινότερο ανθρωπάριο μπορεί να σε κάνει σοφότερο''. Και.... [πυρηνικό σημείο]. ''Το πρόβλημα είναι τι κάνουμε εμείς ΕΔΩ, ΤΩΡΑ''.

Τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ηλένια Δουλαδίρη, θαρρείς σε διακαναλισμό με τον Μπέκετ, γιατί δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ταιριαστά με το ύφος του έργου. Ο Σάκης Μπιρμπίλης συμπλήρωσε εκφραστικά με τους φωτισμούς του όσα τα λόγια δεν είπαν. Οι συγκλονιστικές ερμηνείες του Άρη Σερβετάλη και του Ορφέα Αυγουστίδη μας καθήλωσαν. Γνωστός ο Σερβετάλης για τις ερμηνευτικές του ικανότητες κι ωστόσο κάθε φορά καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Ο Ορφέας Αυγουστίδης σ' ένα μικρό ρόλο ήταν η έκπληξη της βραδιάς εκφράζοντας το δυναμικό του. Οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών συνδυάστηκαν με σωματικό θέατρο, σε μια εξαιρετική δουλειά του Άρη Σερβετάλη και της Αγγελικής Τρομπούκη [επιμέλεια κίνησης].

116499269 297740501544246 8869209347364380906 n

Στο Θέατρο Βράχων απολαύσαμε μια υπέροχη παράσταση και μια από τις καλύτερες δουλειές του Γιάννη Κακλέα.Επιθυμία της γράφουσας να συνεχιστεί και τον χειμώνα για να τη δουν περισσότεροι. ''Δε με βλέπει ο Θεός! ''Πρέπει να κλείσεις τα μάτια σου! [Ίσως για να τον δεις εσυ!''

Εσείς πάντως δείτε οπωσδήποτε αυτή την παράσταση όπου τη βρείτε !

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.