Συνέντευξη της εκδότριας Σύσσης Καπλάνη, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου ''Ζούρτσα 1821'' από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Συνέντευξη της εκδότριας Σύσσης Καπλάνη, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου ''Ζούρτσα 1821'' από τις εκδόσεις Φίλντισι.

 

Συνέντευξη της εκδότριας Σύσσης Καπλάνη, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου ''Ζούρτσα 1821'' από τις εκδόσεις Φίλντισι.

 

1) Καλησπέρα σας, κυρία Καπλάνη και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

Η "Ζούρτσα 1821", είναι το νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλντισι.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό; 

Το εγχείρημα να γραφτεί το βιβλίο ξεκίνησε από την κίνηση των γυναικών εκπαιδευτικών της Ζούρτσας (Νέας Φιγαλείας) να προβληθεί η προσωπικότητα της αγωνίστριας, συντοπίτισσάς τους, Αδαμαντίας Γρηγοριάδου. Η προσπάθεια, με την αμέριστη υποστήριξη της κ. Μίνας Κέκη, επίσης καταγόμενης από το χωριό, αποσκοπούσε να συγκεντρωθεί μέσω δωρεών ένα χρηματικό ποσόν, το οποίο στη συνέχεια αποδόθηκε στον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο, κι εκείνος φιλοτέχνησε την προτομή της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου.
Σας παραθέτω από τον πρόλογο της έκδοσης: «Όλες οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν αμέσως πως η ζωντανότερη απόδειξη της ιστορικότητας του χωριού μας είναι η προτομή της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου. Ένα ζωντανό, ανοιχτό μάθημα ιστορίας αλλά και πηγή έμπνευσης, ίσως ένα εφαλτήριο για μεγαλύτερες κατακτήσεις. Όμως, δεν ήταν μόνο η αναμφισβήτητη προσφορά της στον αγώνα που μας συγκίνησε. Περισσότερο ήταν η προσωπικότητα μιας γυναίκας, σε μια σκλαβωμένη χώρα, που δεν λογάριασε φόβο, που δεν την «έσκιαξε φοβέρα καμιά». Μια γυναίκα που έκανε την υπέρβαση, που ήταν μπροστά από την εποχή της. Έτσι, η προτομή πήρε πιο καθολικό περίβλημα και έγινε ένα αφιέρωμα σε κάθε γυναίκα που δίνει αγώνες προσωπικούς ή κοινωνικούς».
Τότε, προέκυψε η ιδέα, σε ένα φυλλάδιο να συγκεντρωθούν στοιχεία από τη ζωή και τη δράση της Αδαμαντίας Γρηγοριάδου, το οποίο θα διένειμαν την ημέρα των αποκαλυπτηρίων της προτομής. (Λόγω συνθηκών αυτά τα αποκαλυπτήρια δεν έγιναν την 25η Μαρτίου, αλλά προγραμματίζονται για το καλοκαίρι). Αυτό ανέλαβε να γράψει η φιλόλογος Ελένη Γιαννίκου. Στην αναζήτηση στοιχείων για την Ζουρτσάνα αγωνίστρια ανέτρεξε σε ιστορικά κείμενα, βιβλιογραφία ετών και το κείμενό της εμπλουτίστηκε.
Βρέθηκαν έτσι πληροφορίες, εκτός της περίπτωσης της αγωνίστριας του 1821 και για τη συμμετοχή του χωριού στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

2) Ποια είναι η δομή του βιβλίου;

Στο βιβλίο υπάρχουν δύο μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στην Αδαμαντία Γρηγοριάδου με βιογραφικά στοιχεία από ένα δημοσίευμα της εγγονής της Πηνελόπης Γρηγοριάδου στην «Εφημερίδα των Κυριών» της Καλλιρρόης Παρρέν του 1890 και όσα άλλα ήρθαν στο φως από τη βιβλιογραφία εκείνης της εποχής, αλλά και με μαρτυρίες επιγόνων της για την οικογένεια.
Στο δεύτερο μέρος παραθέτονται όσα από βιβλιογραφική αναζήτηση εντοπίστηκαν και αναφέρονται στη Ζούρτσα και τους γνωστούς κι αφανείς ήρωές της τα χρόνια πέριξ του 1821.

3) Ποια ήταν η Αδαμαντία Γρηγοριάδου;

Η Αδαμαντία Γρηγοριάδου γεννήθηκε στη Ζούρτσα στις 12 Μαΐου του 1770. Πατέρας της ήταν ο Θεόδωρος Παπαθεοδωρόπουλος και μητέρα της η Αναστασία Σακελλαρίου. Ο πατέρας της (που αργότερα οι γιοί του πήραν το επώνυμο Οικονόμου/Οικονομόπουλοι) ήταν εύπορος προεστός και αργότερα έγινε κληρικός. Η Αδαμαντία παντρεύτηκε τον Γρηγόριο Γρηγοριάδη και απέκτησε δύο γιούς, τον Αθανάσιο και τον Γεώργιο, που κι αυτοί μεγαλώνοντας ανέπτυξαν έντονη δράση κατά των Τούρκων κατακτητών. Ο άντρας της δολοφονήθηκε το 1819 και έμεινε μόνη να μεγαλώσει τους γιούς της.
Η ίδια η Αδαμαντία καλούσε τους πατριώτες στο σπίτι της, τους εφοδίαζε με τρόφιμα και όπλα και δεν φοβόταν να σηκώσει το σπαθί της εναντίον των Τούρκων. Σύμφωνα
με την εγκυκλοπαίδεια του Δαρδάνου 500 οικογένειες τρέφονταν από αυτήν (Φιφή Πρωτογερέλλη, Πόρτες, σελ 252)
Λέγεται πως κάποιο Πάσχα ο καδής απαγόρευσε τους πυροβολισμούς για το βράδυ της Ανάστασης. Η ευσεβής και φιλελεύθερη Αδαμαντία εφοδίασε με όπλα συγγενείς και φίλους και παρήγγειλε στον καδή πως το έθιμο θα τηρηθεί. Ο Τούρκος φοβούμενος την επιρροή της στους κατοίκους πήρε πίσω τη διαταγή του και στη
μικρή εκκλησία της Αγίας Τριάδας οι χριστιανοί Ζουρτσάνοι γιόρτασαν την Ανάσταση, προσβλέποντας βεβαίως και στην Ανάσταση του Γένους.
Μόλις προετοιμάστηκε η επανάσταση η Αδαμαντία έδωσε, σαν άλλη Σπαρτιάτισσα μάνα, χρήματα και όπλα στα παιδιά της και την 25η Μαρτίου του 1821 μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου κηρύχθηκε η επανάσταση στη Ζούρτσα και πλήθος αγωνιστών κινήθηκε προς την Κυπαρισσία με αρχηγό τον γιό της Αθανάσιο που αναγνωρίστηκε ως αρχηγός της Επανάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

4) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr

Πολλές ευχαριστίες για τη συνεργασία. Πολλές ευχές σύντομα τα θέατρα να ανοίξουν και να ξαναγίνουμε κοινωνοί του πολιτισμού, που τόσο μας έχει λείψει.

 

9f61d10d254b0dd13d20a8b04bc2ce8a XL

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και την συγγραφέα Ελένη Γιαννίκου  μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Σεπτέμβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.