Συνέντευξη του Χρόνη Στρίκου, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «KASPAR MACHINE» στο Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Silo).

Συνέντευξη του Χρόνη Στρίκου, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «KASPAR MACHINE» στο Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Silo).

Συνέντευξη του Χρόνη Στρίκου, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «KASPAR MACHINE» στο Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Silo).

 

1) Καλησπέρα σας, κύριε Στρίκο και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

α) Σε τι ηλικία ήταν η πρώτη σας επαφή με την ηθοποιία και πως αντιληφθήκατε κι αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;


Η πρώτη μου επαφή; Νομίζω ότι όλη την ώρα έπαιζα ακόμα και μόνος μου έναν ρόλο καθημερινά ανάλογα με το τι διάθεση είχα προσπαθούσα να κάνω την καθημερινότητα ενδιαφέρουσα.
Η πρώτη ουσιαστική μου επαφή ήταν στα 22 όταν ξεκίνησα να κάνω μαθήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις του Υπουργείου πολιτισμού και φυσικά όταν μπήκα στην δραματική σχολή Βεάκη.


β) Θα θέλατε να μας πείτε 5 πράγματα για τον Χρόνη, που ξέρουν κυρίως οι αγαπημένοι του; 

Είμαι (υπερβολικά) ενθουσιώδης.
Ακούω το χώρο και δεν προβαίνω σε περιττές πιέσεις σε άτομα του περιβάλλοντος σου όταν είναι στα όρια τους.
Γουστάρω πολύ να μιλάω να αναλύω ακόμα και με άγνωστους μια συζήτηση με έναν άγνωστο και ένα αστείο μπορεί να μου φτιάξει την μέρα.
Μου αρέσει μια αστεία ιστορία με τους φίλους μου να την αναδιαμορφώνω και να την κάνω υπερβολική για να βγάλει γέλιο.
Οι φίλοι μου και μου και η σχέση μου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου πάντα ήταν.
Μ' αρ'εσει να μιλάω περισσότερο από το να γράφω.
Και τέλος ειμαι απερίσκεπτος με τα λόγια μου και την αντίδραση μου όταν κάποιος με προσβάλλει ή προσβάλλει τους γύρω μου και πολλές φορές χάνω το δίκιο μου.

 

2) Πως δημιουργήθηκε η Καλλιτεχνική εταιρεία Labillusions;


Η Labillusions – Helix Action Theatre αποτελεί πρωτοπόρο και μοναδικό οργανισμό για τα ελληνικά δεδομένα στο θέατρο δρόμου αλλά και για το σύνολο της έρευνάς του στις σύγχρονες και πρωτότυπες μορφές θεατρικής έκφρασης. Πρωταρχικός του σκοπός η προώθηση του ευρωπαϊκού και του ελληνικού πολιτισμού μέσω του θεάτρου δρόμου, του θεάματος σε δημόσιο χώρο αλλά και των άλλων τεχνών. Εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια η εταιρεία αποτελεί σημείο σταθμό στην ελληνική θεατρική ιστορία καθώς καθιέρωσε το θέατρο δρόμου στην Ελλάδα. Οι παραστάσεις της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές με ισχυρό περιεχόμενο, που βασίζεται σε ελληνικούς ή παγκόσμιους μύθους. Έχει περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα συμμετέχοντας σε διοργανώσεις και φεστιβάλ. Στο εξωτερικό έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ της Αγγλίας, της Ινδίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας, Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου της Βουλγαρίας και Κίνας. Από το 2009 διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και από το 2015 το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας. Η εταιρεία έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτα έργα ρεπερτορίου όπως «Ο Ζιλ και η Νύχτα» του H.Claus, «Ο Αλχημιστής» του B.Jonson, «Ω! Τι κόσμος Μπαμπά» του Κ.Μουρσελά, την παράσταση για παιδιά «Ταξίδι στον ήλιο» κ.ά.. Έχει υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Helidra (leader) και το πρόγραμμα Circus as way of life (partner). Οι δραστηριότητές της υποστηρίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Καλλιτεχνικός διευθυντής ο Νίκος Χατζηπαπάς.

 

3) Τι είναι το «Kaspar Machine» και πως σας έγινε η πρόταση ώστε να συμμετάσχετε σε αυτό;


Το «Kaspar Machine» είναι ένα δρώμενο με κοινωνικό πολιτικές διαστάσεις. Νομίζω είναι το κατάλληλο έργο για μετά τον εγκλεισμό που ζήσαμε. Έχει αποσπάσματα από έργα του Χάντκε "Κάσπαρ", "Βρίζοντας το κοινό", τις "Κραυγές βοήθειας". Το «Kaspar Machine» για εμενα είναι ένας ανάποδος καθρέφτης της σημερινής κοινωνίας, ακθώς δεν πραγματευεται μόνο τον εγκλεισμό αλλά και την αφαίρεση πολλών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, παρ' ό,τι ο Κασπάρ δεν είναι άνθρωπος, αλλά ένας κλώνος του ανθρώπου, όπου δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους για να δουλεύει ασταμάτητα. Αυτό σίγουρα μας θυμίζει τα στεγανά, που έχουν μπει η μεσαία και η εργατική τάξη. Τέλος, οι Κασπάρ επαναστατούν κάτι που όλοι πιστεύω μέσα μας ελπίζουμε ή περιμένουμε από αυτήν την περίοδο αλλαγής που διανύουμε. Δηλαδή οι άνθρωποι να ενωθούν με τους άλλους ανθρώπους, να διεκδικήσουν και να σταθούν επιτέλους ο ένας δίπλα στον άλλον.

 

Kaspar Machine02

 

4) Πως συμβάλλει ο ρόλος σας , στη πλοκή του event;

Ο Κασπάρ είναι ο τελευταίος επαναστάτης που απομένει. Αυτός που αποκτά συνείδηση και τελικά βλέπει όλους τους δικούς του να έχουν χαθεί. Μια τραγική φιγούρα εξωτερικά και εσωτερικά αλλά κρύβει μεγάλη ελπίδα για την δύναμη της θέλησης και τα βήματα που μπορεί μια κοινωνία να κάνει μπροστά ακόμα και αν δεν γίνουν επιτεύγματα είναι βήματα για την συνέχεια άλλων.


5) Αναμφίβολα ο COVID 19 ‘έχει χτυπήσει’ πολλά επαγγέλματα και έχει ωθήσει αρκετούς σε μια δυσχέρεια οικονομική. Ο ηθοποιός και γενικότερα το θέατρο πλήττεται από την αρχή αυτής της πανδημίας και χωρίς να υπάρχει κάποιο πλάνο στον ορίζοντα για το πότε και πως θα επαναλειτουργήσουν τα χειμερινά θέατρα και οι χώροι τέχνης γενικότερα. Θα θέλαμε την τοποθέτηση σας πάνω σε αυτό το ζήτημα, θεωρείτε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει πάρει επαρκή μέτρα στήριξης για τον κλάδο σας;
Θεωρώ πως η δύναμη του ΣΕΗ και η συσπείρωση μετά από όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα, των ανθρώπων που συνέλθηβαν μέσα στο θέατρο ψυχή,σώμα, και όνειρα, το ΣΕΗ έβαλε ένα τέλος γιατί νοιαστηκαμε επιτέλους ο ένας για τον άλλον μαζί πετύχαμε, με τις προσπάθειες όλων άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο (ανάλογα με την βαρύτητα του λόγου και των ετών που εργάζεται στο χώρο) έκαναν σε κάποια πράγματα την κυβέρνηση να ακούσει δεν πιστεύω πως θα υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση αν δεν έβαζε ο κάθε ηθοποιός το δικό του λίθο.


Τι άλλο θα μπορούσε ή μπορεί από δω και πέρα να κάνει ώστε να βοηθήσει περισσότερο ;

Για εμένα σίγουρα να εφαρμοστεί η άδεια του ηθοποιού όπως σε όλα τα επαγγέλματα χρειάζεται καταρτηση και πιστοποίηση αυτής .
Να συνεχίσει το σωματείο μας να είναι τόσο οργανωμένο και σίγουρα ,να μην αφήνουμε κάποια αδικία που συμβαίνει σε εμάς ή στους γύρω μας να περάσει έτσι. Η περίοδος της εξουσίας του < ισχυρότερου > θα σταματήσει δεν μπορούμε να μιλάμε στο θέατρο μεγάλες ιδέες, όπως η ελευθερία ή ισότητα ή ανάγκη για σεβασμό και στα παρασκήνια να έχουμε βασανιστές αυτή η περίοδος τελειώνει. Και χαίρομαι γιαυτό και οι ηθοποιοί περνούν την δύναμη στα χέρια τους. Επίσης να υπαρχή πλήρης έλεγχος από το υπουργείο πολιτισμού για το πως διεξάγεται το μάθημα στις σχολές. Και για το καταπόσο σέβεται ο καθηγητής τους μαθητές, γιατί από εκεί αρχίζουν όλα. Υπάρχουν πολλοί μαθητές, που έχουν υποφέρει στις σχολές από αλαζονεία καθηγητών.
Οι κακές για την ψυχή μεθόδους εκμάθησης.

 

β) Αν ανακοινώνονταν τώρα νέες εκλογές, θα δίνατε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση με την ψήφο σας ή θα επιλέγατε ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού ;


Δεν νομίζω ότι είμαι αρμόδιος να απαντήσω σε αυτό σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι οι αλλαγές με την σύμφωνη πλευρά του κόσμου πάντα κάνουν καλό αλλάξει η δεν αλλάξει αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πεταχτεί οτιδήποτε παλιο, πατριαρχικο,στείρο . Τα παλαιού καιρού πραγματα κούρασαν.


γ) Πως σας επηρέασε εσάς προσωπικά η πανδημία του covid-19;


Με έκανε να μην μπορώ να αναπνεύσω το πιο απλό και σύνηθες αγαθό για τον άνθρωπο.


Πως βιώσατε και πως διαχειρίζεστε την όλη κατάσταση που έχει προκύψει με τα lockdown;

Με έκανε να ενεργοποιήθω με έκανε πιο ευαίσθητο με τον πόνο των ανθρώπων γύρω μου και σίγουρα εξάντλησε τα νεύρα μου.


δ) Τάσσεστε υπέρ ή κατά του εμβολίου κατά του Covid-19;


Υπέρ. θα το κάνω φυσικά απλά πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας την παγκόσμια ιστορία γιατί μέχρι τώρα έχουν γίνει και λάθη,
Εύχομαι να μην συμβούν αλλά ...


6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;


100 χρόνια μοναξιά του Μαρκές
Ο βράχος της Ακρόπολης


7) Πέρα από το ''Kaspar Machine'', υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;


Προς το παρόν ειμαι εδω με όλη μου την δυναμη. Πολλά είναι θολά λόγω της κατάστασης, όμως θα διασαφηνιστούν στο μέλλον.

 

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.


Θέλω να είμαι αισιόδοξος, είμαι βασικά.
Έρχεται μια νέα εποχή είναι ιστορικές οι αλλαγές ,και είμαστε κατά ένα τρόπο τυχεροί που τις ζούμε αυτη ειναι η εποχή των ηθοποιών, που έχουν και αυτοί δύναμη στα χέρια τους ασχέτως ηλικίας ή πορείας. Τέρμα πια τα κλειστά στόματα ή ο σεβασμός σε κάποιον επειδή είναι απλά <<Μεγάλος ηθοποιός ή σκηνοθέτης η δασκαλος>>. Ο σεβασμός πάει στους καλούς ανθρώπους, ηθοποιούς που έχουν λόγο θέση και αλληλεγγύη.

 

 

Βιογραφικό:

Ο Χρόνης Στρίκος, αποφοίτησε από την Aνωτέρα Δραματική "Βεάκη". Συμμετείχε στο φεστιβάλ θεατρικού αναλογίου με όνομα "Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο", στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Αργότερα, ακολούθησε η θεατρική παράσταση "Ατυχήματα" του Γιώργου Κατσιφή, στο θέατρο "Μπιπ". Το καλοκαίρι του 2020, υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συμμετείχε στο "Ημερολόγιο για περαστικούς" (σε κείμενα Χριστόφορου Χριστοφή, μουσική Περικλή Κούκου και χορογραφίες της Έρσης Πίττα), σε παραστάσεις που έγιναν στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, καθώς και στην Πινακοθήκη του Ναυπλίου. Ασχολείται με τον χορό (τζαζ, λάτιν και σύγχρονο) και με την ξιφασκία.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Σεπτέμβριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.