Συνέντευξη του Γιάννη Κωσταρά, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας " στο θέατρο "Πέτρας" (πρώτη στάση της περιοδείας 25/7).

Συνέντευξη του Γιάννη Κωσταρά, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας " στο θέατρο "Πέτρας" (πρώτη στάση της περιοδείας 25/7).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Γεωργία Κολέγκα Ιούλιος 23 2021 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Συνέντευξη του Γιάννη Κωσταρά, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας " στο θέατρο "Πέτρας" (πρώτη στάση της περιοδείας 25/7).

 

Γεωργία: Μονό χαρά μπορώ να νιώσω που οι θεατρικοί  χώροι άνοιξαν (επιτέλους) μετά από τόσους μήνες ! Η χαρά μου όμως μεγαλώνει όταν βλέπω πως υπάρχουν και αξιόλογες παραστάσεις με βάθος , σεβασμό και αγάπη . Μια από αυτές φυσικά είναι η παράσταση Καραϊσκάκης :Ο παρεξηγημένος ήρωας . Ο Γιάννης Κωσταράς συγγραφέας και ηθοποιός της παράστασης, μας έχει κάνει την τιμή να τον φιλοξενήσουμε στο θεατρικό μας σπίτι.

 

1) Καλησπέρα και καλωσήρθατε στην σελίδα μας κύριε Κωσταρά.
Οι σπουδές και η αγάπη για τη κλασσική Φιλολογία ήταν το έναυσμα για την συγγραφή ενός ιστορικού κειμένου και την ανάλυση ενός τόσο σπουδαίου ηρώα όπως του Καραϊσκάκη ;

1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας. Οι σπουδές μου πάνω στην ιστορία, αλλά και την κλασική φιλολογία, όπως και η ενεργή μου ενασχόληση με αυτά τα αντικείμενα, ακόμα και την στιγμή που μιλάμε, ήταν απλά τα μέσα για να καταφέρω να πραγματώσω ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, όπως αυτό της συγγραφής ενός ιστορικού θεατρικού έργου, το οποίο στηρίχτηκε σε πηγές που αφορούσαν τον Καραϊσκάκη , αλλά και την γλώσσα της εποχής , στην οποία έζησε. Το έναυσμα όμως για κάτι τέτοιο ήταν περισσότερο η ίδια η προσωπικότητα του Καραϊσκάκη που πάντοτε με συνάρπαζε και ήθελα ν’ ασχοληθώ με αυτή, όπως και με την εποχή του.

 

2) Τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση ήταν η αφορμή να μεταφέρετε το κείμενο στην θεατρική σκηνή; Σαν ένας τρόπος εορτασμού και απόδοσης φόρου τιμής σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας;

2. Η συγγραφή του έργου, όπως και η βούληση έκδοσής του σε βιβλίο από τον Εκδοτικό Οίκο Παπαδημητρόπουλου προηγήθηκαν της φετινής επετειακής χρονιάς. Τώρα, από εκεί και πέρα και ο Εκδοτικός Οίκος που εξέδωσε το βιβλίο λίγο πριν την φετινή 25η Μαρτίου, καθώς και ο σκηνοθέτης Μάνος Αντωνίου μαζί με την εταιρεία παραγωγής Creatists θεώρησαν από κοινού πως η φετινή χρονιά αποτελούσε την κατάλληλη αφορμή για να παρουσιαστεί και εντύπως, μα και επί σκηνής αυτό το έργο. Παρ’ όλα αυτά κρατώ την φράση του εκδότη του βιβλίου, Θεοδόση Παπαδημητρόπουλου πως το έργο δεν δημιουργήθηκε μόνο για φέτος αλλά θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον.

 

thumbnail poster

 

3) Καραϊσκάκης ο παρεξηγημένος ήρωας λοιπόν ... Είναι μια αυτοβιογραφία , ένα ιστορικό έργο ή ένας συνδυασμός πληροφορίων που θα μας ταξιδέψει στην εποχή εκείνη της επανάστασης ; Θα θέλατε να μας πειτε λίγα λόγια για το έργο ;

3. Ουσιαστικά το έργο «Καραϊσκάκης ο παρεξηγημένος ήρωας» έχει μια ιδιοτυπία, την οποία τονίζω και στους ηθοποιούς κατά την διάρκεια των προβών. Ναι μεν, είναι βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία που αναδεικνύουν την ζωή αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, πρώτα απ’ όλα κατ’ εμέ και έπειτα ήρωα αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα θεατρικό έργο, το οποίο μέσω αφενός θεατρική αδείας και αφετέρου δραματουργικής αναγκαιότητας αποδίδει συναισθήματα, αξίες και ήχους μιας εποχής σχεδόν άγνωστης για την πλειοψηφία των σημερινών ανθρώπων.

 

4) Λόγω της αρχικής σας ιδιότητας ως φιλόλογος- η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά και νέους ;

4. Εννοείται πως ευθύς εξ’ αρχής και ανεξαρτήτως της αρχικής μου ιδιότητας, το έργο αυτό απευθυνόταν και απευθύνεται και σε παιδιά και εφήβους – για να μην πω και περισσότερο σε αυτούς. Διότι το θέατρο, αλλά και το βιβλίο είναι δύο από τα σημαντικότερο μέσα διαπαιδαγώγησης των νέων και μέσω αυτών κυρίως μπορούν να μεταδοθούν οι εικόνες και οι αξίες της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου της Ελλάδας.

 

5) Η ενασχόληση σας με το θέατρο ξεκίνησε μέσα από την εκπαίδευση , στην ανάγκη σας να βοηθήσετε τα παιδιά και τους έφηβους να εκφραστούν ή ήταν κάτι που προϋπήρχε στη ζωή σας;

5. Προϋπήρχε εντός μου αυτή η τάση θεατρικής έκφρασης από τα παιδικά μου χρόνια αλλά δεν είχα καταφέρει πότε μου να την εξωτερικεύσω. Απλώς ασυναίσθητα εμφανιζόταν στους άλλους με διάφορες αφορμές είτε επειδή ήθελα να τους κάνω να γελάσουν είτε να αναπαραστήσω συμπεριφορές ανθρώπων. Και κάποια στιγμή λίγο πριν αποφοιτήσω από το πανεπιστήμιο μου βγήκε η έντονη και εξίσου ασυναίσθητη επιθυμία να σπουδάσω την τέχνη της υποκριτικής, κάτι το οποίο πήρα την απόφαση και πραγματοποίησα άμεσα.

 

6) Στη παράσταση θα σας αποπλεύσουμε και στην υποκριτική , πως είναι να ανεβαίνετε στη σκηνή με ένα δικό σας έργο ;

6. Το έχω αντιμετωπίσει ευτυχώς κάτι τέτοιο πριν τρία χρόνια, όταν παρουσιάστηκε στο θέατρο Μπέλλος ο μονόλογος «Ησυχία» που έχω συγγράψει και τον οποίο ερμήνευα συγχρόνως. Και λέω ευτυχώς , γιατί εκεί πήρα την «κρυάδα» που λέμε, εφόσον πριν από αυτό νόμιζα ότι διευκολύνει τον ηθοποιό να έχει γράψει και τους διαλόγους του έργου που ερμηνεύει. Κι όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού είναι διαφορετική η διαδικασία του να συγγράψει κανείς ένα θεατρικό έργο από αυτήν, κατά την οποία το προσεγγίζει ως ηθοποιός. Πρόκειται τελικά και αυτό ζω και τώρα για δύο διαφορετικούς ανθρώπους, συγγραφέα και ηθοποιό, οι οποίοι συνυπάρχουν στο ίδιο σώμα.

 

7) Θα κλέψω τα λόγια του Καραϊσκάκη μέσα από το κείμενό σας «όποτε θέλω είμαι άγγελος όποτε θέλω είμαι διάβολος ». Εγώ να σας πω την αλήθεια νιώθω μια ταύτιση.
Εσείς που έχετε μελετήσει τόσο πολύ τον ηρώα αυτό, έχετε βρει κάποια στοιχεία που σας αγγίζουν, λίγο περισσότερο ή νιώθετε και εσείς μια ταύτισή με τον ήρωα ;

7. Δεν είναι διόλου παράξενο το γεγονός πως νιώθετε ταύτιση με αυτή τη ρήση του Καραϊσκάκη, διότι πιστεύω πως αφορά όλους τους ανθρώπους. Είναι το καλό και το κακό που και κατά τον Αριστοτέλη κρύβουμε όλοι μέσα μας συνδυασμένα εδώ με το βαρυσήμαντο ρήμα «θέλω», καθώς αυτό παρουσιάζεται στην ζωή του καθενός μας, δηλαδή η καθημερινή ελεύθερη επιλογή ροπής των πράξεών μας προς την μια ή την άλλη πλευρά. Εκτός βέβαια από αυτό το κεφαλαιώδες σημείο, θεωρώ πως ταυτίζομαι με αυτόν τον ήρωα, μα και εμπνέομαι παράλληλα από το τεράστιο θάρρος στα όρια του θράσους και της αποκοτιάς, το οποίο διέθετε, αλλά και λόγω κάποιων δικών μου βιωμάτων από την ικανότητα του Καραϊσκάκη να επιβιώνει πάντοτε με τι δικές του δυνάμεις κόντρα σε όλους και σε όλα χωρίς όμως να γίνεται ποτέ αλαζόνας αλλά παραμένοντας ταπεινός, κάτι που τον έκανε αγαπητό και στους συντρόφους του.

 

8) Μια δύσκολη ερώτηση τώρα .... Με ποια σειρά θα βάζατε (αν μπορούσατε να βάλετε) όλες αυτές τις πτυχές του εαυτού σας η αν όχι με σειρά.
Πείτε μας δυο πραγματάκια για τη κάθε μία , Φιλόλογός / παιδαγωγός , συγγραφές , ηθοποιός ( και σίγουρα υπάρχουν και άλλα που δεν γνωρίζουμε ).

8. Τολμώ να πω ότι αυτό είναι ένα τρίπτυχο ή καλύτερα ένα τρίγωνο το οποίο κάθε φορά που το επιβάλει η εκάστοτε περίσταση μετατρέπει ένα από τα τρία σημεία του σε βασική κορυφή, την οποία τροφοδοτούν τ’ άλλα δύο εξίσου βασικά σημεία της επαγγελματικής μου ζωής.

 

9) Θα θέλαμε να μάθουμε τους συντελεστές τις παράστασης και φυσικά ποτέ και που θα μπορέσουμε να έρθουμε να σας απολαύσουμε.

9. Η παράσταση αυτή πιστεύω πως έχει ευτυχήσει να έχει τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση. Αρχικά και , επειδή «εν αρχή ην ο λόγος» , το κείμενο υποστηρίζεται από το βιβλίο που εκδόθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο Παπαδημητρόπουλου. Έπειτα το μεγαλύτερο βάρος οργάνωσης και παρουσίασης αυτού του έργου στην σκηνή έφεραν η Κατερίνα Χάσκα και η εταιρεία παραγωγής Creatists, καθώς και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο ρόλο του Καραϊσκάκη Μάνος Αντωνίου. Από κει και πέρα σημαντικό ρόλο στο «χτίσιμο» αυτής της παράστασης έπαιξαν ο Στέλιος Γενεράλης και η Ζωή Τηγανούρια που επιμελήθηκαν την μουσική της και την «έντυσαν» και με τραγούδια της Ζωής , όπως το «Greek Mountains» και το «Επανάσταση 1821- Ζήτω η Ελευθερία». Επιπλέον, τη διδασκαλία χορού του θιάσου ανέλαβε η Μίκα Στεφανάκη, τα σκηνικά της παράστασης ο Marcelo και το ενδυματολογικό της μέρος η Μάγδα Καλέμη. Τέλος ο θίασός μας πλην εμού στον ρόλο του Φραγκίστα και του Μάνου Αντωνίου στο ρόλο του Καραϊσκάκη, περιλαμβάνει τον Κώστα Αρζόγλου στο ρόλο του Αφηγητή, την Ιωάννα Πηλιχού στο ρόλο της Γκόλφως, την Φιλίτσα Καλογεράκου στο ρόλο της Μαριώς και σε πολλαπλούς ρόλους τον Μάκη Αρβανιτάκη, τον Κων/νο Σπυρόπουλο, τον Ιορδάνη Καλέση, τον Κώστα Ζωγραφόπουλο, τον Κων/νο Μπάζα, τον Ηλία Μενάγιερ και τον Θάνο Σκόπα ,ο οποίος είναι και βοηθός σκηνοθέτη. Η παράστασή μας κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 25 Ιουλίου στο θέατρο Πέτρας και μετά θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα σε περιοχές , όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και η Θεσσαλία , ενώ θα έχετε την ευκαιρία να την ξαναδείτε στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο.

 

 Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Σεπτέμβριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.