Συνέντευξη του Γιάννη Καλατζόπουλου, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ και... έξυπνους μεγάλους» από τις εκδόσεις  Φίλντισι.

Συνέντευξη του Γιάννη Καλατζόπουλου, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ και... έξυπνους μεγάλους» από τις εκδόσεις Φίλντισι.

 Συνέντευξη του Γιάννη Καλατζόπουλου, στο θεατρο.gr με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ και... έξυπνους μεγάλους» από τις εκδόσεις Φίλντισι.

 

1)Καλησπέρα σας, κύριε Καλατζόπουλε, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Α)Ηθοποιός, σκηνοθέτης,συγγραφέας,μαζί με όλα αυτά χαρακτηρίστηκατε και ως το «παιδί θαύμα» της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. Πώς νιώθετε που φέρετε αυτό τον τίτλο;
ΑΠ: Μια χαρά νιώθω. Παλιότερα καμάρωνα που με θεωρούσαν «Θαύμα». Τώρα καμαρώνω που με θεωρούν ακόμα «παιδί».

images 5

Β)Πως σκιαγραφείτε τον ” εαυτό σας ως συγγραφέα” και πως τη σχέση σας με τον κόσμο της θεατρικής δημιουργίας;

ΑΠ: Εγώ νιώθω Ηθοποιός. Άρχισα να σκηνοθετώ και να γράφω από ανάγκη. Αν έβλεπα γύρω μου περισσότερους σκηνοθέτες με την προσοχή τους στραμμένη προς το Κοινό και όχι προς τον καθρέφτη τους, θα καθόμουν στ’ αυγά μου. Έτσι και με το γράψιμο. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου έριξα μια ματιά γύρω μου και σκέφτηκα «Πού να την πηγαίνω; Στις σαχλαμάρες που θεωρούν τα παιδιά ανόητα και τα προετοιμάζουν για πειθήνιους καταναλωτές και ψηφοφόρους; Στις πεντάμορφες βασιλοπούλες που ερωτεύονται φτωχόπαιδα και στους καταφερτζήδες που νικάνε τους κακούς μόνο και μόνο για να γίνουν αυτοί κακοί στη θέση τους;»... Έτσι άρχισα να διασκευάζω κλασικά έργα όπως το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, τον «Κύκλο με την Κιμωλία» -έργα που γράφτηκαν για μεγάλους, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπέροχα παραμύθια για όλες τις ηλικίες. Παραμύθια όμως που λένε την Αλήθεια, και την λένε με υπέροχο τρόπο.

2)Με χαρά μάθαμε ότι κυκλοφόρησε ο πρώτoς τόμος, με διασκευές θεατρικών έργων για παιδικό Κοινό που υπογράφετε και έχετε παρουσιάσει κατά την πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα σας στο «Θέατρο για παιδιά». Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό; Πως ξεκινήσατε να γράφετε αυτό το βιβλίο; Πώς εμπνευστήκατε τον τίτλο;
ΑΠ: Την ιδέα μου την έδωσαν πολλοί φίλοι εκπαιδευτικοί που έβλεπαν τις παραστάσεις της «Παιδικής Αυλαίας» με τους μαθητές τους, και μετά μου ζητούσαν την άδεια να ανεβάσουν στο Σχολείο τους το έργο που είδαν. Έτσι, μέσα στην καραντίνα, μάζεψα όλο αυτό το υλικό, το συμπλήρωσα με οδηγίες ανεβάσματος, φωτογραφίες, σκηνογραφικά σχέδια κλπ. Και απευθύνθηκα στις εκδόσεις ΦΙΛΝΤΙΣΙ που ειδικεύονται σε πιο «ψαγμένα» βιβλία. Ο τίτλος «Θέατρο για παιδιά και... έξυπνους μεγάλους» βγήκε από την πεποίθησή μου ότι τα παιδιά είναι πιο ικανά από πολλούς μεγάλους να αντιλαμβάνονται και να αισθάνονται ορισμένα πράγματα που η συμβατική ζωή μας, τα κρύβει από τα δικά μας συμβιβασμένα μάτια.

 

9063df0b1b4d9d96fd7fea653ac618e5 XL

 

3)Ποια έργα περιλαμβάνονται στον 1ο τόμο του έργου σας; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων έργων και ποιο μήνυμα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες σας με το βιβλίο αυτό;
ΑΠ: Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει δύο έργα του Σαίξπηρ («Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»), τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες που έζησε στην Ισπανία την ίδια εποχή με τον Σαίξπηρ, και το «Που να σκάσεις Κριστομπίτα, δε θα πάρεις την Ροζίτα» του Λόρκα, που ήταν Ισπανός σαν τον Θερβάντες και ευαίσθητος σαν τον Σαίξπηρ.

Το μήνυμα και του πρώτου τόμου αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν είναι το ίδιο: Το Θέατρο μας βοηθάει να γνωρίσουμε τον Άλλον, τον διαφορετικό από εμάς. Και μόνο μέσω του «άλλου» μπορούμε να γνωρίσουμε τον Εαυτό μας.

4)Πως βιώσατε την εποχή του κορονοιού, την καραντίνα και την καλλιτεχνική "επανάσταση" Support Art Workers;
ΑΠ: Την καραντίνα όπως όλοι. Στην αρχή με έκπληξη, δυσφορία, θυμό... Μετά με περισυλλογή και ενδοσκόπηση. Και τελικά με προσπάθεια δημιουργίας, που είναι το μόνο αντίδοτο στην απομόνωση που μας επιβάλλει όχι μόνο η καραντίνα αλλά και η ατομικιστική εποχή μας. Τώρα, για το Support Art Workers... τι να σας πω; Πρώτα-πρώτα δεν το θεωρώ «επανάσταση» γιατί έχω μια ριζικά διαφορετική ιδέα για την Επανάσταση. Δεύτερον, με συμπάθεια το είδα αλλά και με κάποια δυσπιστία –δεν σας κρύβω. Ανήκω βλέπετε σε μια γενιά που δυσπιστεί σε κάθε τι που εκτονώνει εύκολα την οργή του κόσμου, που περιορίζει την συλλογική δράση σε ατομική χρήση του πληκτρολογίου, και μάλιστα του... αγγλικού πληκτρολογίου.

5)Λένε, ότι το πιο φτηνό εισιτήριο για ένα ταξίδι είναι το βιβλίο. Τι είναι αυτό που ταξιδεύει εσάς και τι είναι αυτό που σας εμπνέει;
ΑΠ: Με ταξιδεύει γενικά η Τέχνη. Η μουσική, το Θέατρο, το διάβασμα... Με εμπνέει η ακατάβλητη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού να «παίρνει ανάποδες» εκεί που δεν το περιμένεις.

6)Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, τραγούδι και σημείο στη πόλη;
ΑΠ: Αγαπώ πολύ την «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη, το τραγούδι «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Λοΐζου και την πλατεία Γκύζη.

7)Πέρα από την κυκλοφορία του βιβλίου σαςυπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή χρονιά; Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας; Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό;

ΑΠ: Τώρα κάνω πρόβες για το έργο του Άρθουρ Μύλερ «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» στο οποίο θα παίξω τον χειμώνα. Στο Θέατρο Χορν. Ετοιμάζω την έκδοση ενός άγνωστου στην Ελλάδα θεατρικού έργου που έγραψε ο Τζορντάνο Μπρούνο στα 1582. Ο Τζορντάνο Μπρούνο ήταν φιλόσοφος, μαθηματικός, θεολόγος, αστρονόμος και πολλά άλλα. Καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση σαν μάγος και κάηκε στην πυρά, επειδή υποστήριζε πριν από τον Γαλιλαίο ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Το έργο λέγεται «Ο Κηροπλάστης» και είναι μια απίστευτη κωμωδία με έντονη κοινωνική κριτική. Θα δημοσιευτεί το Φθινόπωρο από τις εκδόσεις ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ η πρωτότυπη μετάφραση που έχω κάνει, μαζί με εισαγωγή και ερμηνευτικά σχόλια.
Όποιος θέλει, μπορεί εύκολα να με βρει στο θέατρο, στον εκδοτικό οίκο ή... στο φέισμπουκ.

8)Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .
ΑΠ: Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε να στηρίζετε το Θέατρο.

 

received 588552248834281

Βιογραφικό:

Ο Γιάννης Καλατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από μικρός στον κινηματογράφο, στο θέατρο για παιδιά και στο ραδιόφωνο, έγινε γνωστός ως “παιδί-θαύμα”.

Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Ντίνο Δημόπουλο.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή ως εξαιρετικό ταλέντο, παράλληλα με το Γυμνάσιο, με δασκάλους τον Γρηγόρη Βαφιά, τον Κώστα Μπάκα, την Ελένη Ζαφειρίου, τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Λάμπρο Κωστόπουλο, τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τον Κωστή Μεραναίο.

Ως επαγγελματίας ηθοποιός έπαιξε πρώτους και δεύτερους ρόλους στο θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη, στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, στο θίασο Έλλης Λαμπέτη, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Στοά, στη Θεατρική Σκηνή, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Κρήτης, στο θίασο του Γ. Κιμούλη και σε πολλούς συνεταιρικούς θιάσους και ομάδες (Θέατρο του Λαού, Ελεύθεροι Καλλιτέχνες, Θέατρο της Νιότης, Θέατρο του Δρόμου, Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.).

Τέλειωσε την Πάντειο (1973) και τη Νομική Αθηνών (1976) και παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου στην Accademia Nazionale d’Arte Drammatica της Ρώμης (1985-87).

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εξήντα θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κέρκυρας και Κρήτης, καθώς και σε πολλούς ιδιωτικούς ή συνεταιρικούς θιάσους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Από το 1982 διευθύνει την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε μέχρι πρόσφατα και η Παιδική Αυλαία.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΗ (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Eπιτροπής του ΥΠΠΟ για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου.

Έχει διασκευάσει και ανεβάσει για το παιδικό κοινό έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα κ.ά. Έχει εκδώσει “Τα ρούχα του βασιλιά” από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Φιλμογραφία
Πρώτη φορά νονός (2007) [Μουστάκας]
Ούλοι εμείς, εφέντη (1998) [πατέρας Τασίας]
Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1993) [οδηγός φορτηγού]
Ηλεκτρικός άγγελος (1981)
Η Ανταρσία των δέκα (1970)
Η θυσία μιας γυναίκας (1969)
Θεέ μου δωσ'μου το φως μου (1963)
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962) [Γιαννάκης]
Δεν γνώρισα μητέρα (1962) [Λάκης]
Οι κατατρεγμένοι (1962)
Το παιδί του δρόμου (1961) [Γιαννάκης]
Χωρίς μητέρα (1961)
Για την αγάπη μιας ορφανής (1960)[Σταθάκης, αδελφός Μαίρης Γαιτάνου]
Αγνές ψυχές (1959)
Το μυστικό της κατηγορούμενης (1958)[Λάκης]
Της νύχτας τα καμώματα (1957) [μικρός]
Μανούλα, θέλω να ζήσεις (1957)[Γιώργος-γιος της Μαίρης]
Κυνηγώντας τον έρωτα (1956)
Κορίτσι με τα παραμύθια (1956) [Πετράκης]

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο του θα βρείτε εδώ.

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούλιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.