Συνέντευξη του Χρήστου Άνθη, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Μικρές Ζωές" στο θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής.

Συνέντευξη του Χρήστου Άνθη, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Μικρές Ζωές" στο θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής.

 

Συνέντευξη του Χρήστου Άνθη, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Μικρές Ζωές" στο θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής.

 

 

Καλησπέρα σας, κύριε Άνθη και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

1)α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Σε τι ηλικία ήταν η πρώτη σας επαφή με την συγγραφή θεατρικών έργων και την ηθοποιία και πως αντιληφθήκατε κι αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;

Έγραψα για πρώτη φορά θέατρο στα 18 μου, πάνω από 30 χρόνια πριν δηλαδή! Ανέβηκε στην αίθουσα τελετών του σχολείου για 3 ή 4 παραστάσεις. Ένα μονόπρακτο ήταν. Λίγο αφελές και λίγο παιδικό. Καταλαβαίνετε. Τι όμορφες μνήμες!

Μετά απ’ αυτό σπούδασα Αγγλική Φιλολογία, και διάβασα πολλά θεατρικά έργα. Λάτρεψα το θέατρο όλων των ειδών ως θεατής, αλλά ως συγγραφέας δούλευα περισσότερο σε νουβέλες. Η ζωή μετά με πήγε αλλού, ξεκίνησα δική μου επιχείρηση άσχετη με το θέατρο (την οποία διευθύνω ακόμα και υπεραγαπώ), ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησα να διαβάζω θέατρο και να γράφω. Πέρναγα καλά, και δύο από τις νουβέλες μου κέρδισαν διεθνείς διαγωνισμούς. Όμως το θέατρο με μάγευε πάντα, και πριν 7 χρόνια πήγα στο θεατρικό εργαστήρι «Περιπλάνηση». Εκεί μελέτησα την τέχνη του ηθοποιού και μαγεύτηκα. Πάλευα και χωνόμουνα σε όσο πιο πολλές παραστάσεις μπορούσα, και ένιωθα πως όσο υπηρετούσα αυτήν την τέχνη, κάτι συνέβαινε: το θέατρο μου έδινε έμπνευση και δύναμη η οποία επηρέαζε θετικά άλλες πτυχές της ζωής μου. Άρχισα να γράφω θέατρο. Δύο διασκευές αγαπημένων μυθιστορημάτων, και τρία πρωτότυπα έργα - ένα εκ των οποίων είναι οι Μικρές Ζωές - το πρώτο μου έργο που φτάνει στη σκηνή.

β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον Χρήστο, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι του;

Πέντε;! Καλά, θα προσπαθήσω. Αγαπώ και θαυμάζω τα αεροπλάνα, και μπορώ να περάσω ώρες βλέποντας στο youtube βίντεο με απογειώσεις και προσγειώσεις τραβηγμένα απ’ το πιλοτήριο. Αγαπημένος μου ποιητής είναι ο Φίλιπ Λάρκιν. Φτάνω πολύ κοντά στο να πάθω κρίση πανικού όταν πρέπει να μπω σε εμπορικά κέντρα. Μπορείτε να αποκτήσετε τον πλήρη έλεγχο του ατόμου μου αν με δελεάσετε με σπιτική σπανακόπιτα, επίσης με παγωμένη μπύρα μετά από τετράωρη πρόβα. Και συχνά-πυκνά τραγουδάω αυτοσχέδια τραγούδια στον σκύλο μου.

2) Φέτος υπογράφετε το έργο και συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση ''Μικρές Ζωές'' στο θέατρο Βαφείο - Λάκης Καραλής. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση; Που τοποθετείται χρονολογικά η παράσταση και ποια είναι η υπόθεση του έργου;

Το έργο είναι σύγχρονο, τοποθετείται στο ‘τώρα’. Και διαδραματίζεται εδώ, στην Αθήνα, στην πόλη μας, η οποία είναι το σπίτι μου και λατρεύω. Παρακολουθούμε την καθημερινότητα τεσσάρων ανθρώπων - δύο νέων παιδιών και ενός μεσήλικου ζευγαριού. Έχουν ο κάθε ένας τους τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους, την ελπίδα τους, αλλά επίσης όλοι αγαπούν, ο καθένας με τον τρόπο του. Πάνω απ’ την πόλη πλανάται μια απειλή. Οι ζωές των τεσσάρων διασταυρώνονται. Είναι αστείοι μερικές φορές, και άλλες φορές πονάνε και αγωνιούν. Τα υπόλοιπα επί σκηνής!

 

IMG 20211008 115409

3)α) Ποιος είναι ο ρόλος σας και πώς συμβάλλει στην πλοκή του έργου;

Παίζω τον Σταμάτη, έναν λειτουργικό αλκοολικό που έχει θέσει σαν αποστολή του να δώσει μια φυσιολογική ζωή στην γυναίκα του, την Κωνσταντίνα, που υπεραγαπά. Αυτό είναι δύσκολο, αφού το παρελθόν έχει αφήσει και στους δύο έναν τεράστιο σταυρό να κουβαλάνε. Σίγουρα τον αγαπώ πολύ. Και τους τέσσερις τους αγαπώ, αλλά ο Σταμάτης είναι ο βράχος που χρειαζόμαστε στη ζωή μας, κι ας είναι κι ο ίδιος εύθραυστος και διαλυμένος εσωτερικά. Το παλεύει με νύχια και με δόντια να κρατήσει το κεφάλι του πάνω απ’ την επιφάνεια - όχι για τον εαυτό του, αλλά για την γυναίκα του, την οποία θεωρεί ήρωα, και η οποία τον χρειάζεται.

β) Υπάρχει κάποια φράση από την παράσταση που σας έχει μείνει ανεξίτηλη;

“Δεν χρειάζεται να είμαστε ήρωες, ούτε θεοί. Απλά επειδή υπάρχουμε, άθελά μας, αγγιζόμαστε.”

4) Τελικά πόσο "μικρές" είναι οι ζωές μας; Πως εμπνευστήκατε το συγκεκριμένο έργο;

Όπως λέει και η Κωνσταντίνα, “και διακόσια χρόνια να ζούσαμε, η ζωή μας θα ήταν ένα ανοιγόκλειμα των ματιών”. Είναι πολύ μικρές οι ζωές μας. Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να τις ‘μεγαλώσουμε’ είναι να ζήσουμε με σεβασμό στην τεράστια τύχη που είχαμε να έρθουμε σε αυτόν τον κόσμο, και να αφήσουμε καλά πράγματα πίσω μας. Αυτό είναι η μόνη ελπίδα ενάντια στον θάνατο.

Ωστόσο η έννοια της ‘μικρής ζωής’ στο έργο είναι διαφορετική: αναφέρεται στις πολύτιμες μικρές ζωές που ζούμε καθημερινά. Μια αγκαλιά με έναν αγαπημένο, μια βόλτα στον καθαρό αέρα, μια μικρή επιτυχία στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή, μια ωραία βραδιά στο θέατρο ή σε μια συναυλία. Νομίζω ότι σ’ αυτά συνίσταται η ευτυχία. Αρκεί να εξετάσουμε τις όμορφες στιγμές μας με προσοχή, να μην τις περνάμε ‘στο ντούκου’.

Το έργο το εμπνεύστηκα μια μέρα σ’ ένα βαγόνι του μετρό. Θα γίνει προφανές αυτό στους θεατές, αφού το μετρό της Αθήνας σχεδόν πρωταγωνιστεί. Ήμουν περικυκλωμένος από απλούς ανθρώπους, αλλά τους παρατηρούσα, έτσι όπως μας λένε να κάνουμε εμάς που ασχολούμαστε με την υποκριτική. Η ιστορία γεννήθηκε στο μυαλό μου ξαφνικά. Έτσι ξαφνικά σε ανταμείβει καμιά φορά η ενασχόληση με την τέχνη.

5) α) Αναμφίβολα ο COVID 19 "έχει χτυπήσει" πολλά επαγγέλματα και έχει ωθήσει αρκετούς σε μια δυσχέρεια οικονομική. Θεωρείτε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει πάρει επαρκή μέτρα στήριξης για τον κλάδο σας; Τι άλλο θα μπορούσε ή μπορεί από δω και πέρα να κάνει ώστε να βοηθήσει περισσότερο ;

Μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει βάλει δύσκολα σε όλον τον κόσμο. Όντως έχω απορίες για κάποιες επιλογές της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, με ποιο σκεπτικό τα covid-free θέατρα μικρής χωρητικότητας επιτρέπεται να έχουν πληρότητα μόνο 85%; Τι διαφορά κάνει αν σε ένα θέατρο 60 θέσεων όπως το Βαφείο πάνε 51 ή 60 θεατές; Ειδικά όταν τα γήπεδα ποδοσφαίρου, για παράδειγμα, μπορούν να φιλοξενούν 10 ή 15 χιλιάδες. Ανοιχτός χώρος το γήπεδο, θα μου πείτε. Ναι, αλλά, για παράδειγμα, ξέρετε από που περνάει ο φίλαθλος για να βγει στην εξέδρα του γηπέδου του Παναθηναϊκού; Από κάτι λαγούμια. Για μια ώρα πριν την έναρξη του αγώνα συνωστίζονται άνθρωποι μέσα σε τούνελ πλάτους ενός μέτρου. Και μετά στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και φωνάζουνε. Και μη μου πείτε ότι φοράνε μάσκες. Τέλος πάντων, έχουν συνταχθεί κάποια πρωτόκολλα που τα ακολουθούν οι περισσότερες χώρες, και τα ακολουθούμε κι εμείς εδώ. Το θέμα είναι ευρύτερο, όμως. Το θέατρο γενικά πρέπει να στηριχθεί περισσότερο. Άλλωστε είμαστε η χώρα που το γέννησε.

β) Πως επηρέασε εσάς προσωπικά η πανδημία του COVID 19; Πως βιώσατε και πως διαχειρίζεστε την κατάσταση που έχει προκύψει με τα lockdown;

Με επιμονή στο κυνήγι των στόχων και ευελιξία στον τρόπο που τους κυνηγάω. Γίνεται αλλιώς; Ευτυχώς δεν αρρώστησα, ούτε εγώ, ούτε οι αγαπημένοι μου, εμβολιάστηκα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, πρόσεξα και προσέχω. Δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει. Τι κεραμίδα ήταν αυτή! Ωστόσο, προσπαθώ να σκέφτομαι ότι όταν τελειώσει όλο αυτό θα έρθει μια άνθιση παντού. Θα είναι σαν να τελείωσε ένας πόλεμος.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη;

Το 1984 του Όργουελ. Το Vincent του Ντον Μακλήν. Και η Φωκίωνος Νέγρη, όπου πέρναγα τα σαββατόβραδα της εφηβείας μου.

7) Πέρα από την παράσταση ''Μικρές Ζωές'', υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Ίσως, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι τόσο βυθισμένοι στις Μικρές Ζωές που δεν μπορούμε να σκεφτούμε παρακάτω. Μην ξεχνάτε ότι κάναμε ιώβεια υπομονή μέχρι να φτάσουμε σε σημείο που ο covid επιτέλους μας αφήνει να ανεβάσουμε παράσταση. Απολαμβάνουμε αυτό αυτή τη στιγμή τώρα!

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Ελάτε να δείτε αυτήν την καινούργια ομάδα, την ομάδα Outsider, που μόνο υπηρετεί το θέατρο, και θα παρουσιάσει κάτι γνήσιο, πρωτότυπο, και αληθινό! Θα γελάσετε, θα συγκινηθείτε, και γενικά θα περάσετε υπέροχα. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη σκηνοθέτη μας Άννα Ετιαρίδου, η οποία έχει βγάλει την καρδιά της και την έχει ζουπήξει πάνω στο έργο, τους συμπρωταγωνιστές μου Σοφία Ιωακειμίδη, Μάνο Μακρυγιάννη και Ανδριάνα Νταή, οι οποίοι αγάπησαν το έργο και του δίνουν σάρκα και οστά με τρόπο που πάντα με συγκλονίζει ακόμα και στις πρόβες, και τον Μανώλη Μπονιάτη που έγραψε μουσικές που θα ανεβάσουν την εμπειρία του θεατή ένα επίπεδο παραπάνω. Και φυσικά εσάς για τη φιλοξενία!

 

received 405406091101958

'Μικρές Ζωές' του Χρήστου Άνθη από την ομάδα Outsider στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής

Σκηνοθεσία: Άννα Ετιαρίδου

Φωτισμοί - Ηχοληψία: Σάββας Σουρμελίδης
Μουσική: Μανώλης Μπονιάτης
Φωτογραφίες: Γρηγόρης Ξένος

Video Trailer: Γιώργος Τσίπος
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
Ερμηνεύουν: Σοφία Ιωακειμίδη, Χρήστος Άνθης, Μανώλης Μακρυγιάννης, Ανδριάνα Νταή.
Από την Παρασκευή 22/10 και κάθε Παρασκευή στις 21.00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Τρέιλερ:https://www.youtube.com/watch?v=DcNruTCGPso


Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/mikres-zoes-1/

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Ιούλιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.