Συνέντευξη του Σωτήρη Δούβρη, στο θεατρο.gr με αφορμή το θεατρικό εργαστήρι  Καταπαctή.

Συνέντευξη του Σωτήρη Δούβρη, στο θεατρο.gr με αφορμή το θεατρικό εργαστήρι Καταπαctή. Κύριο

Συνέντευξη του Σωτήρη Δούβρη, στο θεατρο.gr με αφορμή το θεατρικό εργαστήρι Καταπαctή.

1) Καλησπέρα σας, κύριε Δούβρη και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας;
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Λίγα πράγματα για εμένα λοιπόν: Είμαι ο Σωτήρης, είμαι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδης και δουλεύω στο θέατρο, την τηλεόραση και τη διδασκαλία από το 2007. Αγαπώ πολύ τη διδασκαλία και νιώθω τεράστια υπερηφάνεια όταν βλέπω μαθητές μου να μεταμορφώνονται σιγά - σιγά και να εξελίσσονται ως ηθοποιοί, ως καλλιτέχνες και ως άνθρωποι. Νιώθω ότι με αυτόν τον τρόπο βάζω και εγώ ένα απειροελάχιστο λιθαράκι στην τεράστια προσπάθεια που χρειάζεται για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, μιας και είναι ακλόνητη πεποίθησή μου ότι μέσα από τη σπουδή της δραματικής τέχνης γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου. Δεν μπορείς παρά να γίνεις κι εσύ ο ίδιος καλύτερος άνθρωπος λοιπόν. Απολαμβάνω, επίσης, τη δουλειά μου ως ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και τη μεταγλώττιση. Κρατάω ακόμα στο μυαλό μου, έντονα, τη ρήση ενός καθηγητή μου στη δραματική σχολή, ότι οι ηθοποιοί είναι «δοχεία ονείρων». Μου αρέσει πολύ η ιδέα, ότι μέσα από τη δουλειά μου, βοηθάω τους ανθρώπους να ονειρευτούν!


β)Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον Σωτήρη, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι του;
-Αγαπώ πολύ την κόρη μου! Είναι τριών χρόνων, από ότι μου λένε μοιάζει πολύ σε εμένα και το γεγονός ότι προσπαθώ να δω τον κόσμο μέσα από τα δικά της μάτια μου ανοίγει νέους ορίζοντες.
-Μου αρέσει πολύ να διαβάζω λογοτεχνία και θεατρικές μελέτες. Προσπαθώ να κατανοήσω και να συνδυάσω μελέτες μεγάλων θεωρητικών του θεάτρου. Οι σημειώσεις που κρατάω από αυτή τη μελέτη ευελπιστώ να καταλήξει σε ένα βιβλίο χρήσιμο για όσους ασχολούνται με τη θεατρική τέχνη.
-Λατρεύω τα podcast. Ακούω συνέχεια, όταν οδηγώ τη μηχανή ή το αυτοκίνητο. Ψάχνω κυρίως εκπομπές που έχουν να κάνουν με τις τέχνες και τα ταξίδια.
-Με εξοργίζει η ασυνέπεια. Δεν αργώ σχεδόν ποτέ ο ίδιος και θέλω και από τους άλλους το ίδιο.
-Ο χρόνος είναι ο μόνιμος εχθρός μου (εξ’ ού και η μη ανοχή μου στην ασυνέπεια). Μόνιμα προσπαθώ να προλάβω κάτι. Τον τελευταίο καιρό κάνω έντονες προσπάθειες να το αλλάξω.
Και ένα 6ο σαν υστερόγραφο: Αγαπώ ως καλλιτέχνη τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και με εκφράζει απόλυτα ο στίχος του: «Μαλακωδώς εφησυχασθής επί μακρόν ο καλλιτέχνης επανεξετάζει την κατάσταση πριν ξεχαστεί εκ νέου...».


2) Πώς δημιουργήθηκε η Καταπαctή;
Σε ποιους απευθύνεται;
Τι σεμινάρια και μαθήματα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς εκεί;
Η Καταπactή είναι, νομίζω, το αποτέλεσμα της μακρόχρονης ενασχόλησής μου με το ερασιτεχνικό θέατρο. Υπήρξα για χρόνια ερασιτέχνης ηθοποιός και έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τότε. Εκείνη την περίοδο, σκεπτόμουν ότι αν υπήρχε μια καλή καθοδήγηση στον ερασιτέχνη θα μπορούσε να κάνει θαύματα πάνω στη σκηνή. Ξεκίνησα, λοιπόν, μαθήματα υποκριτικής με σκοπό να δοθεί στον ερασιτέχνη ηθοποιό μια βασική τεχνική, έτσι ώστε να γίνει δημιουργός πάνω στη σκηνή και όχι εκτελεστικό όργανο στα χέρια του σκηνοθέτη. Στην πορεία αυτό εξελίχθηκε σε μια θεατρική ακαδημία και, πλέον, υπάρχουν εργαστήρια για όλες τις ειδικότητες που χρειάζονται για να ανέβει μια θεατρική παράσταση, οπότε, εκτός από την υποκριτική, έχουμε σκηνογραφία-ενδυματολογία, σχεδιασμό φωτισμών και θεατρική γραφή. Οι μαθητές των τμημάτων, συνεργάζονται, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, και ανεβάζουν όλοι μαζί παραστάσεις!
Επειδή, όμως, στο λογότυπο της Καταπactής υπάρχουν και οι λέξεις έκφραση και δημιουργία, από πέρυσι έχει προστεθεί και το εργαστήρι λογοτεχνικής-βιωματικής γραφής, για όσους εκφράζονται και ονειρεύονται να επικοινωνούν με το κοινό τους, όχι μέσω του θεάτρου, αλλά μέσω ενός βιβλίου.


3)Με χαρά ενημερωθήκαμε ότι ξεκινάτε φέτος τα εργαστήρια θεατρικής και λογοτεχνικής - βιωματικής γραφής από τον Νοέμβριο στην Καταπαctή. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;
Στο εργαστήρι θεατρικής γραφής ο Χάρης Μπόσινας, με τεράστια πείρα στη συγγραφή επιτυχημένων θεατρικών έργων και τηλεοπτικών σεναρίων, παρουσιάζει στην Καταπactή έναν κύκλο μαθημάτων, θεωρητικό, αλλά και πρακτικό, για το πώς δομείται ένα θεατρικό έργο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, μελετώνται οι βασικές αρχές και οι κανόνες που διέπουν ένα σενάριο και ένα θεατρικό έργο, καθώς και μία σειρά από σχετικά θέματα:
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σκηνές διαλόγων ή μονολόγων;
Ποια η διαφορά ενός θεατρικού κειμένου με ένα τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό σενάριο;
Πώς χτίζουμε έναν χαρακτήρα και πώς δίνουμε πληροφορίες στον θεατή;
Πότε ένα κείμενο είναι ολοκληρωμένο;
Το αποτέλεσμα της δουλειάς των μαθητών γίνεται παράσταση την επόμενη σαιζόν από τα υπόλοιπα τμήματα της Καταπactής!
Το εργαστήρι λογοτεχνικής – βιωματικής γραφής της Καταπactής ξεκινάει τον Νοέμβριο με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη. Στόχος είναι η ολοκλήρωση μιας συλλογής διηγημάτων, η οποία θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος». Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να διερευνήσουν τον συγγραφικό τους εαυτό, να ανακαλύψουν τις διαφορετικές φωνές στη γραφή τους, να βρουν τρόπους να ξεμπλοκάρουν τα εκφραστικά τους μέσα και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες μυθοπλασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο προσφέρονται και διαδικτυακά, ζωντανά μέσω Zoom, προσεγγίζοντας μαθητές από πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και από εξωτερικό.


4) Πως εμπνευστήκατε το όνομα του εργαστηρίου θεάτρου Καταπαctή; Και τι σημαίνει για εσάς;
Η θεατρική τέχνη στα δικά μου μάτια είναι κάτι μαγικό, μυστηριακό με τους δικούς του κρυφούς κώδικες και κανόνες και με μυστικά που περνούν από τον πιο έμπειρο στον πιο άπειρο. Η καταπακτή μου δίνει ακριβώς αυτήν την αίσθηση: «Ανοίγω κάτι για να ανακαλύψω τι κρύβεται από κάτω». Επίσης, καταπακτές είχαν όλα τα θέατρα της Ελισαβετιανής εποχής, για να χάνονται ή να αναδύονται οι ηθοποιοί!

 

ORE 4713

 

5) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;
Πολλά τα αγαπημένα και, φυσικά, δεν ξέρω τι να διαλέξω. Θα πω τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό: Βιβλίο «Τα φώτα της ράμπας» του Τσάρλι Τσάπλιν. Τραγούδι το «Bohemian rhapsody» των Queen. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στην πόλη είναι η πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη! Είναι μια πολύ όμορφη μικρή, κυκλική πλατεία, η οποία έχει έναν αέρα μιας άλλης εποχής, τότε που η Αθήνα ήταν ένα χωριό και για να κάνεις τα ψώνια σου πήγαινες αυστηρά και μόνο στον μανάβη, τον μπακάλη και τον κρεοπώλη της γειτονιάς σου. Αγαπώ την πλατεία αυτή και για τον λόγο ότι ήμουν μέλος της ομάδας του «Βίλατζ», του καφέ που άνοιξαν φίλοι και, αμέσως, έβαλε την πλατεία αυτή στον χάρτη της διασκέδασης, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και για κάποια χρόνια!


6) Εκτός από τα σεμινάρια γραφής, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;
Η Καταπactή είναι σε πλήρη δραστηριότητα αυτόν τον καιρό. Όλα τα τμήματα υποκριτικής και συγγραφής ξεκινούν μέσα στον Νοέμβριο. Επίσης, τώρα, σχεδιάζονται και τα εργαστήρια σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και σχεδιασμού φωτισμών που θα ξεκινήσουν με την νέα χρονιά.
Σε λίγο καιρό επίσης, θα ξεκινήσω τη συνεργασία μου με το Fakanas Art Music School. Θα αναλάβω την σκηνοθεσία του Musical Chicago, της παράστασης που θα ανέβει από τους μαθητές του τμήματος Musical του Ωδείου. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνεργασία, γιατί πραγματοποιείται από το καλύτερο Ωδείο της χώρας και με τη συνεργασία εκλεκτών καλλιτεχνών, σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται.


7) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνετε στον τομέα της θεατρικής ενημέρωσης. Το θέατρο χρειάζεται στήριξη από όλους μας, γιατί βάλλεται από παντού, όχι μόνο από τον Covid...

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Μάρτιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.