Συνέντευξη του Νίκου Βελιώτη στο θεατρο.gr.

Συνέντευξη του Νίκου Βελιώτη στο θεατρο.gr.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Θωμαή Βούλγαρη Δεκέμβριος 07 2021 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Συνέντευξη του Νίκου Βελιώτη στο θεατρο.gr και την Θωμαή Βούλγαρη, με αφορμή την παράσταση ‘‘Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων’’ στο θέατρο Φούρνος.

 

-Μπορείτε να μας περιγράψετε την σχέση που συνδέει την τέχνη της μουσικής με εκείνη του θεάτρου;

Αν δεχτούμε πως η μουσική είναι μία μορφή επικοινωνίας εντελώς διαφορετική από τον λόγο (εγώ το δέχομαι) τότε νομίζω πως η μουσική λειτουργεί ως ιός σε μία παράσταση. Η μουσική βρίσκεται εκεί για να μεταμορφώνει τον λόγο σε κάτι άλλο. Το τι είναι αυτό δεν το γνωρίζω και σίγουρα διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

-Ποια μηνύματα θα θέλατε να μεταφέρετε στο κοινό στα πλαίσια της συμμετοχής σας στην παράσταση‘‘Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων’’;

Δεν είχα τέτοιου είδους προσδοκίες, η συμμετοχή μου έγινε με βάση το κείμενο και τους συνεργάτες, όπως συνήθως δηλαδή. Άλλωστε πιστεύω σε ανοιχτά έργα χωρίς σαφή μηνύματα. Με το «ανοιχτά» φυσικά δεν εννοώ ουδέτερα. Νομίζω πως το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσα να δεχτώ από ένα έργο σαν θεατής, ακροατής κτλ. είναι κάτι που θα ξεπερνάει το επίπεδο του λόγου ή του συναισθήματος, κάτι που θα με άλλαζε ίσως ή κάτι που θα τρύπωνε στις σκέψεις μου.

-Σας έχουν επηρεάσει σε επαγγελματικό επίπεδο οι διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες; Και γενικότερα, κατά πόσο κρίνετε ότι έχουν επηρεάσει τον χώρο σας;

Τον χώρο μου και γενικά τον καλλιτεχνικό χώρο πάρα πολύ! Προς το χειρότερο φυσικά. Η πανδημία και τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης ήταν αναπόφευκτο να φέρουν στην επιφάνεια τις πιο τρανταχτές παθογένειες της Ελληνικής κοινωνίας, μίας κοινωνίας αμετανόητα οπισθοδρομικής, συχνά στα όρια του σκοταδισμού. Μπορώ και επιβιώνω ακόμα σε αυτό το περιβάλλον και πολλές φορές είναι και το καύσιμο για την μουσική μου οπότε ως ένα σημείο αισθάνομαι τυχερός. Θα προτιμούσα μία κοινωνία με λιγότερο τοξικά καύσιμα εννοείται.

-Ζούμε στην εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Προβάλλετε μέρος της δουλειά σας στα social media;

Ναι σίγουρα. Τα social media έχουν αντικαταστήσει εντελώς σχεδόν παλιότερους τρόπους διαφήμισης κι επικοινωνίας σε βαθμό που αν κάποιος δεν είναι «μέσα» στο τάδε ή στο δείνα μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν να μην υπάρχει. Έχει θετικές και αρνητικές πλευρές αυτό ανάλογα την οπτική γωνία. Προς το παρόν έχω επιλέξει κάπου να υπάρχω και κάπου όχι.

-Μιλήστε μας για την αγάπη του κοινού καθώς και την δύναμη που αντλείτε μέσα από αυτή;

Γέλασα δυνατά για περίπου δέκα λεπτά και απαντώ: Πάνω κάτω κινούμαι καλλιτεχνικά σ’ ένα χώρο που για λόγους συνεννόησης αποκαλούμε «πειραματικό» κάνοντας όμως συχνές και ως επί το πλείστον αποτυχημένες επιδρομές στο κάστρο του mainstream. Η «αγάπη του κοινού» βρίσκεται μέσα στο κάστρο.

-Η καθημερινότητά σας αποτυπώνεται στη δουλειά σας; Κι αν ναι, με ποιο τρόπο;

Η καθημερινότητα μου είναι η δουλειά μου και είναι δύσκολο να διαχωριστούν αυτά τα δύο.

-Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια ή απώτεροι σκοποί που
θέλετε να μοιραστείτε µε τους αναγνώστες του θεατρο.gr;

Ένα πράγμα που μου έμαθε η πανδημία είναι πως τα μελλοντικά σχέδια είναι περισσότερο ευσεβείς πόθοι παρά συγκεκριμένοι στόχοι. Προς το παρόν μαθαίνω να λειτουργώ σε ρευστή κατάσταση.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ‘‘Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων’’ θα βρείτε εδώ.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Αύγουστος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.