Συνέντευξη της Καίτης Βαρβαρέσου-Θεολογίτου με αφορμή την παράσταση το Μάθημα.

Συνέντευξη της Καίτης Βαρβαρέσου-Θεολογίτου με αφορμή την παράσταση το Μάθημα.

Η Καίτη Βαρβαρέσου – Θεολογίτου μας παραδίδει “ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ” ζωής στη Κοινότητα Πράξις Τέχνις κάθε Σάββατο στις 21:15. Τη συναντήσαμε, μας μίλησε, γελάσαμε παρέα και την απολαύσαμε στο έπακρο.

Ο μονόλογος στο θέατρο είναι ίσως το πιο δύσκολο είδος. Πως αποφασίσατε το ανέβασμα ενός μονολόγου λοιπόν.

Στο lock down, δεν μπορούσα να κάτσω ήρεμη, χωρίς να κάνω θέατρο. Έτσι αποφάσισα να διασκευάσω ένα μονόλογο, συγκεκριμένα τη “Δεσποινίς Μαργαρίτα” γιατί θα ήταν αρκετά δύσκολο να βρω συναδέλφους για μια πολυπρόσωπη παράσταση αφού οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί λόγω covid.

Γιατί όμως, επιλέξατε το συγκεκριμένο μονόλογο που είναι αρκετά δύσκολος.

Επειδή είμαι φανατική θαυμάστρια της Λαμπέτη, καθόμουν ώρες και παρακολουθούσα παραστάσεις τις οποίες έχει παίξει. Μιά μέρα έπεσα πάνω στο «Δεσποινίς Μαργαρίτα». Με συγκλόνισε. Και η ερμηνεία της Λαμπέτη αλλά και ο μονόλογος, έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και να δοκιμαστώ και η ίδια. Θεωρώ πως πέρα από αυτό , ο συγκεκριμένος μονόλογος και η διασκευή που έκανα, καθώς και το βίντεο που παρουσιάζετε μέσα στη παράσταση, είναι αρκετά διαχρονικός και εξαιρετικά επίκαιρος.

Ποια είναι η σχέση σας με την Κοινότητα Τέχνης Πράξις και πως ήρθε η συνεργασία με τον Νίκο Τουλιάτο, που το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την μουσική;

Το κύριο Τουλιάτο το γνώρισα μέσω του κυρίου Περέλη που ήταν δάσκαλος μου στη σχολή Βεάκη κι έτσι ξεκίνησα πέρσι με το πρώτο έργο που μου σκηνοθέτησε και ο ίδιος ο κύριος Τουλιάτος, «Η πιο Δυνατή» του Στρίντμπεργκ. Ο ίδιος μου πρότεινε να ανεβάσω το μονόλογο που ετοιμάζω στο χώρο αυτό και είχε απόλυτο δίκαιο καθώς ο μονόλογος κουμπώνει τέλεια στο χώρο αυτό. Η Κοινόττηα Πράξις Τέχνις είναι ένας μικρός, ζεστός χώρος που ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεστε με ένα μονόλογο. Εσείς έχετε λάβει αυτό το βάπτισμα ήδη από το 2014 με την «Μαμά Φρικιό» του Ντάριο Φο. Ποια είναι τα στοιχεία που απαιτεί αυτό το κομμάτι;

Το δύσκολο στο μονόλογο είναι ότι είσαι μόνος πάνω στη σκηνή χωρίς τη βοήθεια κανενός. Αν χαθείς, χάθηκες.Αν παθεις σεντόνι που λέμε, έπαθες. Είσαι αβοήθητος και μόνος. Στο συγκεκριμένο μονόλογο σίγουρα το να πιάσεις αυτή τη κωμικοτραγική ιδιοσυγκρασία είναι το πιο δύσκολο. Από τη λογική πετάγεται στο παράλογο με τρόπο ιδιαίτερο κάποιες φορές κωμικό και κάποιες τραγικό, όπως άλλωστε ήταν και η ζωή της.

Πέρα από τους κλασσικούς όμως συγγραφείς έχετε παίξει περισσότερο σε Ελληνικά έργα και έχετε συνεργαστεί με νεότερους, όπως με τον Βαλεντίνο Τσίλογλου σε δύο έργα του. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τέτοιες «φρέσκες» συνεργασίες;

Με το Βαλεντίνο Τσίλογλου συνεργαστήκαμε σε δύο έργα. Ένα αστυνομικό θρίλερ, το “Ύποπτη για το φόνο μου” όπου μου είχε εμπιστευτεί ένα συγκλονιστικό ρόλο κλειδί, τη Μαμασίτα καθώς και στο “Δείπνο Βασιλισσών” που ανέβηκε δυο χρονιές με τεράστια επιτυχία, μια κωμωδία που έσπασε ταμεία και έκανα τη Μπέμπα. Περάσαμε υπέροχα και ρίξαμε πολύ γέλιο. Η κωμωδία σίγουρα είναι το στοιχείο μου και όταν συνεργάζεσαι με νέα παιδιά δεν έχεις παρά να πάρεις την απίστευτη ενέργεια τους και να νιώθεις κι εσύ νέος. Ο Βαλεντίνος δεν σε κουράζει καθώς ξέρει από την αρχή τι θέλει και τι ζητά, δεν σ’ αφήνει εκτεθειμένο επί σκηνής, ακόμα και ένα ποτήρι να πας στη σκηνή, σου δείχνει ο ίδιος πως να το κάνεις. Είναι ο άνθρωπος που επιμελείται το σύνολο της δουλειάς του, τη μουσική, τα κοστούμια,τα σκηνικά. Θέλει να έχει το τελευταίο λόγω και όταν νιώθει οτι έχεις αίσθηση και επίγνωση των πραγμάτων σου αλλάζει πράγματα και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, οχι μόνο των προβών. Χαίρομαι που και στο μέλλον θα συνεργαστούμε εκ νέου σε κάτι που ετοιμάζει.

Έχετε περάσει όμως και από τα πλατό της τηλεόρασης, η οποία ως γνωστόν απαιτεί διαφορετική στάση και ξεδίπλωμα της υποκριτικής. Πόσο σας ελκύει και κατά πόσον την επιζητάτε σε σχέση με το θέατρο;

Σίγουρα προτιμώ το θέατρο γιατί έχει την αμεσότητα με το θεατή, εκεί πιστεύω ότι ξεδιπλώνεις την υποκριτική σου ικανότητα, με τα μάτια όλων επάνω σου. Όσον αφορά τη τηλεόραση θα χρησιμοποιήσω τη λέξη με ανακάλυψαν. Η Χαρά Τσιώλη βλέποντας μία φωτογραφία μου, μου πρότεινε συνεργασία. Έτσι άρχισαν να με βλέπουν κι άλλοι. Είναι να μη «τρουπώσω» που έλεγε κι ο αείμνηστος Βουτσάς. Έτσι τρούπωσα κι εγώ στη τηλεόραση. Τελεταία μου συνεργασία ήταν στην ΕΡΤ1 στο ‘ Βαρδιανός στα Σπόρκα” σε σκηνοθεσια του εκπληκτικού Μανούσου Μανουσάκη.

Πόσο εύκολες είναι οι σχέσεις, φιλίες ή συνεργασίες στον κόσμο του θεάτρου και τι ρόλο παίζουν για εσάς;

Είναι δύσκολες. Σίγουρα δεν είμαι η μόνη που το λέω, ούτε η πρώτη. Πρέπει να ταιριάζουν πολύ τα χνώτα μας για να γίνουν και ωραίες συνεργασίες και δυνατές φιλίες. Σωστές μπορεί να υπάρξουν πολλές. Απλές, τυπικές και σωστές. Αλλά ωραίες συνεργασίες είναι λίγες και καλές. Υπάρχουν άτομα που έχω όμορφες σχέσεις και τους θεωρω φίλους μου αλλά είνι ελάχιστα μετρημένα στη παλάμη του ενός χεριού.

Κωμαδία ή δράμα; Τι επιλέγετε;

Θέλω λίγη κωμωδία στη ζωή μου. Τα τελευταία χρόνια όλοι περάσαμε δύσκολα με την πανδημία. Φόβος, εγκλεισμός και όχι μόνο σαν οντότητες αλλά και σαν ψυχές. Μαύρισε η ψυχή μας. Γι’ αυτό κι εγώ εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθώ να πίσω τον Τουλιάτο να ανεβάσουμε τη «Χαρτοπαίχτρα» και να κάνει τον αντρικό ρόλο. Που θα πάει δε θα μου γλυτώσει. Το έχω ξαναπεί αυτό και θα το λέω μέχρι να γίνει.

Μια ευχή για τις γιορτές;

Εύχομαι σε όλο το κόσμο να έχουν την υγεία τους και να αγαπάνε τον εαυτό τους, για να τους αγαπήσουν και οι άλλοι.

Ταυτότητα Παράστασης:

Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Καίτη Βαρβαρέσου - Θεολογίτου
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τουλιάτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Μάριος Τσουμάρης
Μακιγιάζ: Κατερίνα Σταθάκη
Οργάνωση Παραγωγής: Ευγενία Λιούτα
Φωτογραφία: Νεκτάριος Θεοδώρου

Ευχαριστούμε για τη πολύτιμη βοήθεια του τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο.

Info:
Πρεμιέρα Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021
Θέατρο: Κοινότητα Τέχνις Πράξις
Διεύθυνση: Γενναίου Κολοκοτρώνη 12, Κουκάκι
Ημέρα: Σάββατο
Ώρα: 21:30
Διάρκεια: 40’
Τιμή εισιτηρίου: 8€
Τηλέφωνα Κρατήσεων: 6937172313 - 6988166218

*Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για το covid. Oι θέσεις είναι περιορισμένες. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τοσο κατά την είσοδο-έξοδο στον χώρο οσο και καθ’όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Μάιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.