Συνέντευξη του Θανάση Σκόπα, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας " στο θέατρο της Ημέρας.

Συνέντευξη του Θανάση Σκόπα, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας " στο θέατρο της Ημέρας.

Συνέντευξη του Θανάση Σκόπα, στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση "Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας " στο θέατρο της Ημέρας.

1) Καλησπέρα σας, κύριε Σκόπα και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

α) Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως προέκυψε το θέατρο στην ζωή σας;

Είμαι 30 ετών και έχω πτυχίο νοσηλευτικής. Είμαι αυτοδίδαχτος στην κιθάρα και είμαι γνώστης 3ων πολεμικών τεχνών.
Το Θέατρο ηταν το όνειρο μου απο μικρό παιδί..Λόγω συνθηκών καθυστέρησα να ασχοληθώ με αυτο άλλα όταν έχεις στόχους και τους κυνηγάς πάντα τα καταφέρνεις.

15230838 1451880374840122 2227694773649833256 n

β) Θα μας πείτε 5 πράγματα για τον Θάνο, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι του;

-Μου αρέσει να παίζω κιθάρα και να τραγουδάω.
-Μου αρέσει να ταξιδεύω.
-Αγαπώ την γάτα μου και είναι η ομορφότερη στον κόσμο.
-Αγαπώ της βόλτες με την μηχανή μου.

2) Φέτος συμμετέχετε στην παράσταση "Καραϊσκάκης: ο παρεξηγημένος ήρωας" στο θέατρο της Ημέρας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση;

-Η παράσταση μας λέει την Ιστορια του Γεώργιου Καραΐσκάκη μέσα απο την μελέτη και την συγγραφή του αγαπημένου Γιάννη Κωσταρά και την σκηνοθετική ματιά του υπέροχου Μάνου Αντωνίου...Πού γεννήθηκε,πως μεγάλωσε,τι έκανε για την πατρίδα του και τέλος,πως ήρθε σιγά σιγά το τέλος για αυτόν τον περίεργο και όπως λέει το έργο “παρεξηγημένο” ήρωα.

3) Γιατί ο Καραϊσκάκης θεωρείτε ότι είναι ένας παρεξηγημένος ήρωας;

Ίσως απο τον τρόπο που εκφραζόταν;
Ίσως απο τον τρόπο που κινήθηκε και ελίχθηκε ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες ;
Ίσως και τα δύο;
Ο καθένας το ερμηνεύει με την δίκη του οπτική ματιά.

4) Ποιος είναι ο ρόλος σας κ πως ήταν η συνεργασία σας με τον Μάνο Αντωνίου και τον υπόλοιπο θίασο;

- Ο ρόλος που μου ανατέθηκε είναι ο αφηγητής του έργου.
Η συνεργασία μου με τον Μάνο ηταν άψογη γιατί είναι ένας εκπληκτικός σκηνοθέτης, δάσκαλος και φίλος. Διαβάζει τους ηθοποιούς του και δουλεύει πάνω σε αυτούς.

Είναι υπομονετικός και έχει τον τρόπο να σου μεταδώσει με καθαρότητα το όραμα του.
Σαν θίασος έχουμε ενα εξαιρετικό κλίμα,φιλικό και πολύ συνεργάσιμο.Εύχομαι όλες οι παραστάσεις που θα ακολουθήσουν να γίνονται κάτω απο τέτοιες συνθήκες.

5) Πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για εσάς ο ρόλος του αφηγητή στο έργο;

Ο ρόλος αυτός απο μόνος του είναι πρόκληση για έναν ηθοποιό.
Το περασμένο καλοκαίρι στον ίδιο ρόλο ηταν ο απίστευτος ηθοποιός Κώστας Αρζόλου και εγω είχα την τιμή να βρίσκομαι διπλά του σαν μαθητής του. Το φορτίο λοιπόν του ρολού για έμενα ηταν πολύ βαρύ. Μέσα απο αυτήν την συνεργασία όμως πήρα όσα περισσότερα πράγματα μπορουσα,δούλεψα πολύ και εύχομαι τα αποτελέσματα να είναι θετικά.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

-Το θεατρικό έργο “Οι Αλλοπαρμένοι” των MIDDLETON THOMAS, ROWLEY WILLIAM
-”Down in a hole” των Alice In Chains
-Τα στενά της Πλάκας το βράδυ

7) Πέρα από την παράσταση ''Καραϊσκάκης'', υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

-Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις αλλα λόγω
της πανδημίας δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει...Ας ελπίσουμε όλα να κυλίσουν όσο καλύτερα γίνεται.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Είναι ενα σάιτ το οποίο παρέχει πλήρη ενημέρωση για τα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας και γενικότερα της περιφέρειας. Συνεισφέρει στην πολιτιστική ενημέρωση του κοινού και ως καλλιτέχνης θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που μπορώ και προβάλλομαι απο ενα τέτοιο σοβαρό και έγκυρο σάιτ.

 

 

INFO ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

 

b 23700 or 1

 

Γιάννης Κωσταράς

«Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας»

Μία παραγωγή της Creatists

Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου

Το επιτυχημένο ιστορικό δράμα
επιστρέφει για 6 μοναδικές παραστάσεις!

Θέατρο της Ημέρας

Από Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022
και κάθε Τετάρτη στις 20:15

Ώρα προσέλευσης: 20:00

«Όποτε θέλω είμαι άγγελος κι όποτε θέλω διάολος», Γεώργιος Καραϊσκάκης

Το ιστορικό δράμα «Καραϊσκάκης: Ὁ παρεξηγημένος ἥρωας», του Γιάννη Κωσταρά, μία παραγωγή της Creatists σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου, ύστερα από την επιτυχημένη καλοκαιρινή του περιοδεία σε επιλεγμένους σταθμούς στην Ελλάδα, επιστρέφει στο Θέατρο της Ημέρας (Ν.Γεννηματά 20, Αθήνα 11524 – πλησίον της στάσης Μετρό Πανόρμου) για 6 μοναδικές παραστάσεις από Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Τετάρτη στις 20:15.

Επί σκηνής εμφανίζονται η διεθνούς φήμης μουσικός & σολίστ ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια και ο μουσικοσυνθέτης Στέλιος Γενεράλης

Λίγα λόγια για το έργο:

Η παράσταση αφορά τη ζωή και το έργο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης. Η ιδιοτυπία του έργου είναι πως ο βασικός χαρακτήρας, ο Καραϊσκάκης, παρουσιάζεται εκ γραφής χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης και ηρωοποίησης αλλά η προσέγγισή του γίνεται με βάση κοινωνιολογικά και ψυχολογικά στοιχεία, ένα αποτέλεσμα έρευνας μηνών στο πρόσωπό του, που έδωσε την ευκαιρία στο έργο να περιλαμβάνει σκηνές που ζωντανεύουν αληθινά γεγονότα με την πρωτοτυπία των διαλόγων γραμμένων στην καθομιλουμένη γλώσσα της Επανάστασης.

Η παράσταση συμπράττει και με άλλες τέχνες πέραν της υποκριτικής, η οποία σε πλήρη συμφωνία με τη σκηνοθετική γραμμή του Μάνου Αντωνίου ισορροπεί μεταξύ συμβολισμού και ρεαλισμού. Από την μορφή του αφηγητή μέσα στο έργο δημιουργείται ο χαρακτήρας «Καραϊσκάκης» που άλλοτε ως µΆάγγελοςΆΆ κι άλλοτε ως µΆδιάολοςΆΆ συνδυάζει το μαύρο και το άσπρο, το φως και το σκοτάδι . Η σκηνοθεσία αναλύει τα δεύτερα και τρίτα νοηματικά επίπεδα του έργου, χωρίς να στέκεται σε μια επιφανειακή μορφή του ήρωα, αλλά ταξιδεύοντας τον θεατή από το 1821 έως σήμερα μέσα από σημειολογικές έννοιες και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης υπογράφει η διεθνούς φήμης μουσικός και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια.

Το έργο «Καραϊσκάκης- Ο παρεξηγημένος ήρωας» του Γιάννη Κωσταρά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδημητρόπουλου.

Σκηνοθετικό σημείωμα Μάνου Αντωνίου

Το έργο «Καραϊσκάκης- Ο παρεξηγημένος ήρωας» έχει δομηθεί πάνω σε έναν τριπλό άξονα: τον αξιακό, τον ιστορικό και τον κοινωνιολογικό- δραματουργικό. Αρχικά, υπήρξε η θέληση εκ γραφής να αποτυπωθούν και να μεταδοθούν κάποιες αξίες, όπως και το «άφοβον» του χαρακτήρα του Καραϊσκάκη στους ανθρώπους της σημερινής εποχής , η οποία βασίζεται στο μηδενισμό και την αποχαύνωση.

Έπειτα, λόγω σπουδών και ενδιαφερόντων από πλευράς του δημιουργού, δόθηκε βάρος μέσω και επισταμένης μελέτης πηγών της εποχής εκείνης, στην αναβίωση γεγονότων και ακουσμάτων είτε είναι η γλώσσα, είτε τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται στην πλοκή, τα οποία έχουν φτάσει να είναι άγνωστα σχεδόν στο σήμερα. Βέβαια, επειδή κεντρικός στόχος δεν ήταν εξαρχής η ηθικολογία, ο φρονηματισμός ή η «κούφια» εθνεγερσία, αποκαλύπτονται επιπρόσθετα άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και της ζωής του Καραϊσκάκη ώστε να καταλήξουν μέσω και της φράσης του που στοιχειώνει το έργο όλο «Όποτε θέλω είμαι άγγελος, όποτε θέλω είμαι διάολος» στο δίπολο του χαρακτήρα αυτού, των Ελλήνων σαν έθνος, όπως και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά θα έλεγε κανείς· για να συμβιβάσουν έτσι εν μέρει τις εθνικοαπελευθερωτικές και μόνο θεωρήσεις της Επανάστασης από κάποιους ιστορικούς με αυτές από την άλλη, και ως επικρατέστερη αυτή του Κορδάτου, που έδωσαν και μια πιο κοινωνική χροιά.

Συντελεστές:
Συγγραφή- Ιστορική έρευνα: Γιάννης Κωσταράς
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Μουσική επένδυση: Ζωή Τηγανούρια –Στέλιος Γενεράλης
Διδασκαλία χορού: Μίκα Στεφανάκη
Σκηνικά: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Κοστούμια: Μάγδα Καλέμη
Βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Σκόπας

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάκης Αρβανιτάκης, Γιάννης Κωσταράς, Κων/ νος Σπυρόπουλος, Ιορδάνης Καλέσης, Θανάσης Σκόπας.

Στο ρόλο του Καραϊσκάκη ο Μάνος Αντωνίου. Στο ρόλο της Γκόλφως η Ιωάννα Πηλιχού και η Νίνα Φώσκολου και στο ρόλο της Μαριώς η Φιλίτσα Καλογεράκου.

Μουσικοί επί σκηνής: Ζωή Τηγανούρια, Στέλιος Γενεράλης

Δημόσιες σχέσεις- Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Culture Press
Οργάνωση παραγωγής: Creatists - Κατερίνα Χάσκα

Για τη διεξαγωγή της παράστασης εφαρμόζονται στον χώρο τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, καθώς και το πρωτόκολλο που απαιτεί είσοδο μόνο με βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

« Μάιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.