Συνέντευξη της εικαστικού Βίβιαν Ζώταλη  στο θέατρο.gr, με αφορμή την έκθεση της με τίτλο: "GODS" στην Art Appel Gallery στο Κολωνάκι.

Συνέντευξη της εικαστικού Βίβιαν Ζώταλη στο θέατρο.gr, με αφορμή την έκθεση της με τίτλο: "GODS" στην Art Appel Gallery στο Κολωνάκι.

Συνέντευξη της εικαστικού Βίβιαν Ζώταλη στο θέατρο.gr, με αφορμή την έκθεση της με τίτλο: "GODS" στην Art Appel Gallery στο Κολωνάκι.

 

Καλησπέρα σας, κυρία Ζώταλη και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Σε τι ηλικία ήταν η πρώτη σας επαφή με την ζωγραφική τέχνη και πως αντιληφθήκατε κι αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε εικαστικός;

Όντας άνθρωπος με πηγαίο πάθος για σύνδεση και επικοινωνία με τους ανθρώπους, είμαι πάντα σε αναζήτηση τρόπων να εμπνεύσω και να εμπνευστώ. Μέσα από αυτή την οπτική ήρθε η ζωγραφική να πάρει τη σημαντικότερη θέση. Σε μικρή ηλικία η ζωγραφική λειτουργούσε ως δραστηριότητα αποσυμπίεσης. Παρότι είχα στήριξη από την οικογένειά μου να στραφώ προς τις καλές τέχνες, τελικά ταξίδεψα στην Βοστώνη και το Σίδνεϋ για να σπουδάσω Επικοινωνίες-Δημόσιες Σχέσεις. Για να χειριστώ το στρες στράφηκα και πάλι στη ζωγραφική πριν από μια δεκαετία περίπου. Αυτή τη φορά, αυτή η έκφραση είχε έντονη αλληλεπίδραση με ένα κοινό. Από εσωτερική διαδικασία μεταμορφώθηκε σε μέσο σύνδεσης.

Θα μας πείτε 5 πράγματα για εσάς, που ξέρουν κυρίως οι πολύ αγαπημένοι σας;

Ένα ρητό λέει «Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Κάθε πρωί (σχεδόν) ζωγραφίζω κάτι που απορρέι από ένα συναίσθημα ή μια σκέψη. Ή το αντίστροφο. Είναι η σειρά “Morning Thoughts” που κοινοποιώ συνήθως στα social media- και συμμετέχουν πινέλα, κάρβουνο, χαρτί, εφημερίδα, μελάνι, χαρτί κουζίνας, όλα τα χρώματα σε όλες τις μορφές ή και κανένα. Είναι η καθημερινή μου πρόσκληση στην έμπνευση.
Άλλες αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι η μαγειρική με την κόρη μου και τον σύντροφό μου (πίνοντας κάποι Weiss μπύρα) για τους αγαπημένους μας, η γιόγκα, το διάβασμα το θέατρο, οι βόλτες με τον σκύλο μου.

theatro photo 2

Έχετε κάποιους αγαπημένους ζωγράφους από τους οποίους ίσως να έχετε επηρεαστεί;
Έχω πολλούς αγαπημένους ζωγράφους, οι περισσότεροι από τον εξπρεσσιονισμό και τον ιμπρεσσιονισμό. Μου αρέσουν τα χρώματα του Emil Nolde, η τρυφερότητα του Pierre Bonnard, η μουσική στα έργα του Kadinsky, τον Παναγιώτη Τέτση, τον Νίκο Λύτρα, την Cassat, λατρεύω τον συμβολισμό στον Basquiat και η ευαισθησία του Schiele. Θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες που παρακολουθώ μέσω Instagram.


Πρόσφατα εγκαινιάστηκε με επιτυχία η πρώτη ατομική σας έκθεση με τίτλο: "GODS" στην Art Appel Gallery. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την έκθεση αυτή;
Η έκθεση GOD’s: Greek Olympian Deities, είναι μια σειρά που πήρε ζωή από μόνη της. Τα έργα άρχισαν να παίρνου μορφή μετά από μια αναλυτική μελέτη του Carl Jung (και των νεότερων ακολούθων του) σε σχέση με τα αρχέτυπα και το συλλογικό ασυνείδητο. Ακολούθησε μια μελέτη της μυθολογίας και των Ολύμπιών μας. Ανακάλυψα έναν μεταφυσικό αλλά παράλληλα απόλυτο λογικό τρόπο να περιγράψω τον εαυτό μου μέσα από το δικό μου αρχέτυπο, που παραλληλίστηκε με την πορεία μου προς την δημιουργία και την τέχνη. Ήταν μια στροφή στη ζωή μου. Αφού άρχισα να επιλέγω τις πληροφορίες που ήθελα να αποτυπώσω στον καμβά (ένα ζώο σύμβολο, το κυρίαρχο χρώμα/περιβάλλον του κάθε θεού, στίχους από τους Ορφικούς και Ομηρικούς ύμνους κτλ) – αυτά άρχισαν να διαμορφώνονται. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ζωγραφίσει παρόμοια έργα – έχουν πολλές πληροφορίες και έντονο συμβολισμό. Έχουν αρκετά να πουν οι θεοί, αλλά και ο Jung έχει προσφέρει άπειρες γνώσεις!


Πότε και πως ξεκινήσατε να δημιουργείτε τα έργα αυτά;

Ξεκίνησα να τα ζωγραφίζω το 2019, αλλά η μελέτη έχει αρχίσει αρκετά χρόνια πριν. Ο πρώτος ήταν ο Ποσειδώνας, κι αυτός έδωσε το στίγμα για αυτό που θα ακολουθήσει με τους υπόλοιπους θεούς.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα έργα σας;

Αγαπώ όλους τους Θεούς, έχουν όλοι τόσες όμορφες ιστορίες. Αγαπώ πολύ τις ανθρώπινες πλευρές τους. Ο Άρης για παράδειγμα, ενώ στο μυαλό μας έχει απεικονιστεί ως ένα άτομο με πολύ θυμό – με λίγο ψάξιμο, μπορεί κανείς να δει γιατί. Όλοι οι υπόλοιποι θεοί έπρεπε να μεταμορφωθούν ή να φέρουν εις πέρας κάποιο σχέδιο πονηρό για να κατακτήσουν άλλες θεές ή θνητές – ο Άρης ήταν ο μόνος που δεν το έκανε. Πρώτα έμαθε να χορεύει και μετά να πολεμάει – κάτι που τον βοήθησε πολύ στις ερωτικές κατακτήσεις του. Οι οποίες όλες πραγματοποιήθηκαν με την απόλυτη συγκατάθεση των συντρόφων του. Η Αφροδίτη με δυσκόλεψε πολύ στην αποτύπωση – αλλά τελικά πήρε τη θέση της ως η πιο όμορφη του Ολύμπου.

Η έκθεση καλεί τον θεατή να απαντήσει στα ερωτήματα "ποιος θεός είσαι εσύ" και "τι κοινά έχεις με αυτόν τον Θεό"..
Εσείς ταυτίζεστε με κάποιον από τους θεούς στα έργα σας; Θεωρείτε ότι έχετε κοινά με κάποιο θεό από τα έργα σας; Αν ναι με ποιον-α;

Η Αφροδίτη ήταν ο λόγος που ξεκίνησε αυτή η ψυχαναλυτική διαδρομή. Ταυτίζομαι πολύ μαζί της – όχι μέσα από το πρίσμα της ομορφιάς της – αλλά από τη σύνδεσή που έχει με όλους - με όλες τις ηλικίες με όλους τους ανθρώπους. Μέσα από την ανάγκη της για έμπνευση και εξέλιξη – αυτή είναι η ουσία για την ομορφιά. Η εξέλιξη. Ερωτεύεται με ότι καταπιάνεται. Κι μου έδειξε τον δρόμο της τέχνης. Σίγουρα έχω στοιχεία κι από άλλους θεούς. Έχω «κληρονομήσει» την στρατηγική της Αθηνάς, και σίγουρα έχω και πολύ Ερμή μέσα μου.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στο κοινό σας;

Το μήνυμα είναι ότι μέσα από την έκθεση GODs μπορούμε να ανακαλύψουμε, να οπτικοποιήσουμε και να λεκτικοποιήσουμε πτυχές τις προσωπικότητάς μας μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής. Έίναι ένας διαφορετικός καθρέφτης ψυχής. Άλλωσε, όσες περισσότερος πληροφορίες συλλέγουμε για τον εαυτό μας, τόσο γνωρίζουμε τον εαυτο μας και έχουμε τα εργαλεία προς τη βελτίωση– και τελικά να αυτο-αγαπηθούμε.

Αν είχατε ζωντανούς μπροστά σας τους θεούς του Ολύμπου, ποια θα ήταν τα τρία πράγματα που θα θέλατε να τους ρωτήσετε;

Αν έχει ο καθένας χρόνο για έναν καφέ να τα πούμε – τρεις ερωτήσεις είναι λίγες!!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, πίνακας, τραγούδι και σημείο στη πόλη;

Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας του Gabriel Garcia Marquez, Φιλί του Νικηφόρου Λύτρα, Moon River όπως το ερμηνεύει η Audrey Hepburn, το Ηρώδειο.

Πέρα από την ατομική σας έκθεση με τίτλο: "GODS", έχετε και άλλα σχέδια μήπως για την φετινή σεζόν;

Έχω σχέδια για μια ενέργεια που θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα – ελπίζω μέχρι το τέλος του 2022 να έχει οργανωθεί.

Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια – για την ουσιαστική ενημέρωση, και το ενδιαφέρον για τις νέες ενέργειες στον χώρο του θεάτρου και των τεχνών γενικά. Είναι αναζωογονητικό!

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Νοέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.