Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Συνέντευξη της Δήμητρας Κολλά στο θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση ''Ελίζαντεθ''  στον Πολυχώρο Vault.

Συνέντευξη της Δήμητρας Κολλά στο θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση ''Ελίζαντεθ''  στον Πολυχώρο Vault.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Λένα Σάββα Δεκέμβριος 05 2022 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

Συνέντευξη της Δήμητρας Κολλά στο θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση ''Ελίζαντεθ'' στον Πολυχώρο Vault.

επιμέλεια: Λένα Σάββα.

Δήμητρα τα τελευταία χρόνια είσαι στενή συνεργάτης του Vault όπου έχεις κάνει αξιόλογες δουλειές. Θα ήθελες να μας μιλήσεις γι' αυτή τη συνεργασία;

Στο Vault βρίσκομαι από την αρχή της δημιουργίας του δηλαδή όσα χρόνια υπάρχει στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Αυτός είναι ένας έρωτας που έχει μεγαλώσει κι έχει ωριμάσει μέσα σ’ αυτά τα 10 χρόνια. Είναι το καλλιτεχνικό μου σπίτι και οι Δ. Καρατζιάς και Μ. Αντωνιάδης η οικογένεια μου, τα αδέρφια μου, που έκτος από την αγάπη που τους έχω ως προσωπικότητες, τους θαυμάζω κι απεριόριστα και ως καλλιτέχνες. Είμαι πολύ περήφανη για αυτούς αλλά και για ότι έχουμε, καταφέρει μαζί αυτά τα 10 χρόνια!!

Πες μας για την παράσταση ΕΛΙΖΑΝΤΕΘ που εμένα προσωπικά με ενθουσίασε αλλά είδα και το δικό σου πάθος στην ερμηνεία σου.

Μέσα από το Elizadeth ο θεατής γνωρίζει τους πιο ακραίους Έλληνες καλλιτέχνες στην μετά-covid εποχή, να προσπαθούν να επανέλθουν δυναμικά στα πράγματα. Τις εκπτώσεις που κάνουν στα θέλω τους και για ποιους λόγους δέχονται αυτή την θεατρική πρόταση. Παρακολουθεί τις μεταξύ τους σχέσεις, τις πρόβες τους και τέλος την ιστορική παράσταση που ετοιμάζουν με όλες τις τραγελαφικές συνέπειες.
Το Elizadeth ήταν η 1η μου επαγγελματική δουλειά στο θέατρο ως ηθοποιός και η 3η δουλειά μου ως βοηθός σκηνοθέτη. Όταν πριν 11 χρόνια πρωτοδιάβασα το διασκευασμένο κείμενο από τον Δημήτρη γέλασα τόσο πολύ που ήξερα ότι θα είναι ένα έργο που θα αγαπηθεί όχι μόνο από τους θεατές αλλά και από τους συντελεστές του.

Elizadeth 1
.
Πώς είναι να ξαναπαίζεις το ίδιο έργο μετά από τόσα χρόνια; Βλέπεις κάποια πράγματα που θα μπορούσες να ερμηνεύσεις αλλιώς, να κόψεις ή να

Όχι δεν ήταν αυτός ο λόγος που δέχτηκα. Προσπάθησα με σεβασμό στην ιδιοσυγκρασία αυτού του ιδιαίτερου χαρακτήρα, να προσθέσω κάτι καινούργιο μιας και πλέον δεν είχε να κάνει με την οικονομική κρίση αλλά με την υγειονομική κρίση Η Λυδία Λενιόρδου είναι ένας αγαπημένος μου ρόλος, έχει μια ντελικάτη, αέρινη ιδιοσυγκρασία, αλλά και μια ισχυρή προσωπικότητα που την βοηθάει να παραμένει δυνατή. Ειδικά τώρα, που οι καταστάσεις των τελευταίων χρόνων άλλαξαν την ζωή της ριζικά.
Με αυτήν την πειραγμένη καλλιτέχνη επί σκηνής «Έχουμε ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές μαζί, τι να πρωτοθυμηθώ» όπως λέει και στο έργο η Ακατανόμαστη! Η μεγαλύτερη συγκίνηση όμως για μένα συνεχίζει να είναι το αυθόρμητο γέλιο των θεατών μας. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που δέχτηκα να ερμηνεύσω για 4η φορά αυτόν τον ρόλο, γιατί πέρα από την αγάπη που έχω για αυτό το έργο, η ανάγκη μου να πάρω και να δώσω χαρά ήταν πολύ μεγάλη. Είναι ευλογία να ακούς σε αυτές τις δύσκολες μέρες τον συνάνθρωπο σου να γελάει αυθόρμητα και να δονείς θετικά τους θεατές!

Συμβολική η επανάληψη του έργου. Δέκα χρόνια λειτουργίας του Vault και ταυτόχρονα ο θάνατος μιας δυνατής σκληρής κι αμφιλεγόμενης βασίλισσας. Τι μήνυμα έχει να μας δώσει το έργο;

Αυτό ήταν πραγματικό σοκ όταν κατά την διάρκεια τον προβών, λίγο καιρό πριν την πρεμιέρα, ήρθε η είδηση του θανάτου της Ελισάβετ. Φυσικά και εντάξαμε στο έργο αυτήν την πληροφορία μιας και κινούμαστε χρονικά στο παρόν. Πιστεύω ότι αυτή είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στο Ελίζαντεθ γιατί πριν 10 χρόνια ο χρονικός προσδιορισμός του έργου ήταν 5 χρόνια στο μέλλον, ενώ τώρα είναι το παρόν. Φυσικά η νέα χρονική επιλογή, έχει και ως συνεπεία να είμαστε όλοι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να προσαρτήσουμε στην πορεία οποιοδήποτε γεγονός θεωρηθεί σημαντικό... Σίγουρα όμως δεν λέγεται Εlizadeth για αυτό τον λόγο!

Elizadeth 8

Ποιόν από τους ρόλους σου θα ξεχώριζες και γιατί;

Μέχρι στιγμής όλους τους έχω αγαπήσει πολύ! Ωστόσο δεν νιώθω ότι έχω ερμηνεύσει ακόμα τον ΡΟΛΟ της ζωής μου. Έχω βέβαια μια αδυναμία αλλά και μια βαθιά αγάπη για την Σέλμα από το «Χορεύοντας στο Σκοτάδι», η ευαισθησία της, η ζοφερή της φαντασία, αλλά κυρίως η ανιδιοτελής αγάπη της προς τον γιο της θα με συγκινεί πάντα!

Μια ηθοποιός κατά τη γνώμη σου πρέπει να έχει δυναμική θέση στα δρώμενα του καιρού της ή να ασχολείται μόνο με την τέχνη της;

Ένας ηθοποιός είναι κομμάτι της κοινωνίας κι αυτό σημαίνει ότι προβληματίζεται, εμπνέεται και επηρεάζεται από αυτήν είτε ως δημιουργός είτε ως ερμηνευτής. Βέβαια ο τρόπος ή η θέση απέναντι στα γεγονότα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του εκάστοτε ηθοποιού, όμως οφείλουμε ως άνθρωποι που ποιούν ήθος, να εξετάζουμε, να ελέγχουμε και σίγουρα δεν θα πρέπει να μένουμε αδιάφοροι σε σοβαρά θέματα που μας αφορούν όλους ως σύνολο. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι όλοι για όλα και δεν λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν είναι ευαισθητοποιημένος, υπεύθυνος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων κάποιος, μόνο από το αν θα πάρει μέρος σε μια πορεία ή κάνει μια απεργία. Για μένα όλα έχουν να κάνουν από το πώς διαχειρίζεσαι την καθημερινότητα σου από τα πιο μικρά ως τα πιο σοβαρά πράγματα. Ναι, το θέατρο εκπαιδεύει τους θεατές, είναι και αυτός ένας από τους ρόλους του για αυτό και όταν γίνεται φίμωση στην τέχνη θα έπρεπε να είμαστε όλοι πιο ενωμένοι από ποτέ. Με θλίβει όταν ο διαχωρισμός ξεκινάει από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Έχεις χόμπυ κι εξωθεατρικές ασχολίες;

Νομίζω ότι είμαι μια ρομαντική, παλιά ψυχή και μου αρέσει να κάνω απλά πράγματα, π.χ. Λατρεύω να φτιάχνω πάζλ, να διαβάζω βιβλία ακούγοντας μουσική, να κάνω βόλτες με το αμάξι μου στην παραλιακή, να βρίσκομαι κοντά σε νερό και να ακούω την φύση, να βλέπω ταινίες, να αγκαλιάζω όσους αγαπώ και να τους το λέω. Να προσπαθώ με αποτυχία να διαβάσω κορεατικά και να διασκεδάζω με τον εαυτό μου, να βρίσκομαι με ωραία παρέα για φαγητό, να πηγαίνω εκδρομές, να ζουλάω τον σκύλο μου και όσα ζωάκια δω στο διάβα μου, αγαπώ τα ζώα είναι πανέμορφα πλάσματα! Μου αρέσουν τόσα πολλά πράγματα να κάνω, που θα μπορούσα να γράφω για ώρες... Αλλά κυρίως μ’ αρέσει, να νιώθω ελεύθερη, να μπορώ να επιλέγω το τι θα κάνω και πότε, δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου καταπιέζει αυτό μου το δικαίωμα!

kolla demetra

Ποια είναι η θέση του κράτους σήμερα απέναντι στους καλλιτέχνες; Υπάρχει υποστήριξη οικονομική κυρίως ή κι εδώ λειτουργούν τα κυκλώματα;

Να πω την αλήθεια, δεν γνωρίζω επακριβώς πως λειτουργεί το όλο θέμα, μιας και δεν έχω άμεση σχέση με τη διαδικασία των επιχορηγήσεων όσον αφορά τις παραγωγές. Νοιώθω όμως ότι η οποιαδήποτε «βοήθεια» δίνεται ως στήριξη, έμπρακτα αφορά πολύ λίγους και πολλές φορές μόνο συγκεκριμένους οργανισμούς. Η προσωπική μου επαφή με το σύστημα, γιατί πρόκειται περί συστήματος, μου γνώρισε πως όσο οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι τόσο περίπλοκοι, η πίτα δεν θα μοιράζεται σωστά, όσες επιφανειακές αλλαγές κι αν γίνουν.

Κάνεις όνειρα για το θέατρο; Μια παράσταση στην οποία θα ήθελες να παίξεις ή ένας ρόλος που ονειρεύεσαι να ερμηνεύσεις;

Προσπαθώ τα όνειρα μου να είναι οι στόχοι μου. Φυσικά και θα ήθελα να καταφέρω να ερμηνεύσω χαρακτήρες από όλους τους Θεατρικούς Κλασικούς Συγγραφείς. Αλλά και να μην γίνει πότε αυτό, δεν πτοούμαι γιατί έχω ήδη ταξιδέψει στον κόσμο τους μέσα από την ανάγνωση των κειμένων τους. Αυτή η οπτική μου νομίζω με έχει οδηγήσει, δόξα τω Θεώ, στο να μην έχω απωθημένα. Το μόνο που επιθυμώ είναι ενδιαφέροντες ρολόι, καλές συνεργασίες και ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης μέσω αυτών. Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να μοιράζομαι με το κοινό όσα νοιώθω και να βιώνουν μαζί μου την εξέλιξη του έργου. Πάντα πίστευα ότι ο κύριος λόγος που μας ωθεί να επιλέξουμε το τι θα διαβάσουμε ή τι θα παρακολουθήσουμε, έχει να κάνει με μια βαθύτερη μας ανάγκη να έρθουμε σ’ επαφή με την προσωπική μας συναισθηματική λύτρωση. Για αυτό το λόγο συνιστώ ανεπιφύλακτα σ’ αυτόν που θέλει να προσθέσει λίγο γέλιο στην μουντή καθημερινότητα την παράστασή μας. Το Elizadeth, όπως λέω σε όλους, είναι γελωτοθεραπεία.

10) Ας κάνουμε μαζί μια ευχή για το θέατρο. Εγώ εύχομαι έμπνευση, δημιουργικότητα, ευκαιρίες, ανταπόκριση. Εσύ;

Συμφωνώ και συμπληρώνω ... Μνήμη, Ελευθερία, Ήθος, Αγάπη, Σεβασμός, Συντροφικότητα, Κατανόηση και Κάθαρση.

Λ.Σ.: Σε ευχαριστούμε πολύ. Πάντα να έχεις επιτυχίες και το πάθος σου για το θέατρο να συνεχιστεί αμείωτο.

-----

Η παράσταση Elizadeth παίζεται κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21:15.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110’ (με 10’ διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 12 ευρώ (Φοιτητές /Σπουδαστές /Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων /ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

Προπώληση: www.viva.gr

 

Πολυχώρος Vault
Διεύθυνση: Μελενίκου 26, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Τηλέφωνο: 213 0356472 / 6942 527440 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

 

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.