Συνέντευξη της Μαίρης Ραζή με αφορμή την παράσταση «Η κυρία δεν πενθεί» του Κώστα Μουρσελά στο θέατρο Πρόβα.

Συνέντευξη της Μαίρης Ραζή με αφορμή την παράσταση «Η κυρία δεν πενθεί» του Κώστα Μουρσελά στο θέατρο Πρόβα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γράφτηκε από  Έλλη Διακογιάννη, Χρύσα Κοκκίνου Μάρτιος 28 2023 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς

 

Συνέντευξη της Μαίρης Ραζή με αφορμή την παράσταση «Η κυρία δεν πενθεί» του Κώστα Μουρσελά στο θέατρο Πρόβα.

επιμέλεια: Έλλη Διακογιάννη, Χρύσα Κοκκίνου.

1) Κυρία Ραζή καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.

Σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης. Φέτος σας βρίσκουμε να παίζετε στο «Η κυρία δεν πενθεί» στο θέατρο Πρόβα. Μιλήστε μας για την υπόθεση.


Kαλώς σας βρήκα χαίρομαι πολύ που θα συζητήσουμε για το θέατρο πρόβα Η κυρία δεν πενθεί του Κώστα Μουρσελά είναι μία συρραφή κειμένων του που συνδέονται μεταξύ τους με τραγούδια σε στίχους του Κώστα Δαρλάση και με τη φωνή της Κοραλίας Τσόγκα σε μουσική Νίκου Χαριζάνου. Τα πρόσωπα στο σύνολο τoυ έργου είναι μπλεγμένα σε ένα πολύπλοκο κοινωνικό ιστό όμως ο Μουρσελάς με έναν μοναδικό δικό του τρόπο σατιρίζει με μεγάλη μαεστρία τους νεοέλληνες τους νεόπλουτους, με τα κοινωνικά οικονομικά σεξουαλικά αδιέξοδά τους. Το τυχαίο, η έκπληξη ,η ανατροπή, το αναπάντεχο είναι μερικά στοιχεία που κυριαρχούν μέσα σε αυτό το κείμενο .Οι ήρωες του είναι ολοζώντανοι χαρακτήρες, αφελείς και πανούργοι αλλά ταυτόχρονα κλεισμένοι στις μικροαστικές τους συνήθειες. Άτομα που μέσα στα προσωπικά τους αδιέξοδα είναι κατά κάποιον τρόπο εγκλωβισμένα , αλλά ο Μουρσελάς αγαπάει πολύ τους ήρωές του και γράφει πάντα με χιούμορ, με μεγάλη συμπάθεια για αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι μία ξεκαρδιστική κωμωδία με πολύ όμορφα μηνύματα που προβληματίζει ,διασκεδάζει και ψυχαγωγεί τον θεατή.

1


2) Τι σας ελκύει στο έργο του Μουρσελά;

Θεωρώ ότι ο Μουρσελάς είναι ένας μεγάλος συγγραφέας που δυστυχώς δεν ανεβαίνει συχνά. Είναι ένας πολυβραβευμένος συγγραφέας ,τα έργα του έχουν παιχτεί και μεταφραστεί σε πολλές χώρες(Γαλλία Αγγλία Γερμανία, Κύπρο).Το κοινό τον γνωρίζει από την τηλεόραση . Έκανε μεγάλες επιτυχίες το "εκείνος και εκείνος " 'βαμμένα κόκκινα μαλλιά "και έχει και πολλά μυθιστορήματα.Εμείς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουμε έλληνες συγγραφείς πού όπως ο Στρατής Καρράς Ο Καμπανέλλης Ο Χορν Ο Μπόγρης δεν ανεβαίνουν συχνά .Με αυτές τις επιλογές μας μακριά από ταμειακές επιταγές οι παλιότεροι θυμούνται αυτούς τους σπουδαίους συγγραφείς και και τους γνωρίζει η νεολαία μας.Χαιρομαι ιδιαίτερα γιατί έχουμε υποχρέωση να υποστηρίζουμε την ελληνική δραματολογία, πολλές φορές που βλέπω το θέατρο κατάμεστο από νέους συγκινούμαι . Το κοινό ψάχνει, μυρίζει την αγάπη και την προσφορά μας και γνωρίζει ότι στους μικρούς χώρους γίνονται μεγάλα θαύματα.Χωρις θεατές δεν θα αντέχαμε.Οι πρωταγωνιστές μας είναι οι θεατές.

186 Medium

3) α) Ποιος είναι ο ρόλος σας;
β) Παίζετε μαζί με τον σύζυγο σας Σωτήρη Τσόγκα. Πως είναι η συνεργασία μαζί του;


α) Είμαι ευτυχισμένη που μου δίνεται η ευκαιρία να παίξω τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες, Στη μπουχάρα υποδύομαι μία νεόπλουτη ξιπασμένη μικροαστή πονηρή. Στο δίκανο είμαι μία καλοβαλμένη αστή, η οποία επειδή έχει λεφτά δεν εκτιμάει τον άντρα της δεν την απασχολεί το παιδί της αλλά οι διαπροσωπικές σχέσεις που έχει με τον σύζυγό της
και στην απαρηγόρητη χήρα παίζω μία χήρα πού προκειμένου να κάνει ο άντρας της καριέρα, να πάρει ένα δάνειο, να χτίσουν ένα σπίτι, να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, προσπαθεί να τον βοηθήσει με έναν μοναδικό δικό της τρόπο. H ίδια όμως ισχυρίζεται ότι όλα τα κάνει για αυτόν επειδή τον αγαπάει πάρα πολύ και δεν μπορεί να του χαλάσει χατίρι.Οι ρόλοι αυτοί για μένα είναι μία μεγάλη υποκριτική πρόκληση είμαι ευτυχισμένη πού μου δόθηκε η ευκαιρία να τους ερμηνεύσω, είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους απαιτούν από τον ηθοποιό δεξιοτεχνία και τεχνική. Ευτυχώς το κοινό και οι κριτικοί αγάπησαν και εκτίμησαν όλη αυτήν τη δουλειά και τους ευχαριστώ.


β) Παίζω με το σύζυγό μου Σωτήρη Τσόγκα η συνεργασία μου μαζί του είναι άψογη. Έχουμε κοινό κώδικα υποκριτικής αυτό βοηθάει πολύ και τους σκηνοθέτες και εμάς.

8

2 1

4) Σας έχει μείνει κάποια φράση από την παράσταση; Αν ναι, ποια;

β) Πως δέχεστε την αγάπη του κοινού;

γ) Η τέχνη περνάει κρίση τους τελευταίους μήνες. Ποια είναι η δική σας θέση και της σχολής σας για την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών;

α)Μου έχει μείνει μπουχάρα μπουχάρα και επιτέλους οι δημοκράτες να πεθάνουν στην ψάθα τι θέλει μονοπώλιο θέλει να το χει.

β) Το κοινό που έρχεται στο θέατρο Πρόβα είναι ιδιαίτερο , ας δείχνει την αγάπη του με την παρουσία του. Μας κάνει δώρα της καρδιάς , όχι συνηθισμένα,αλλά μάσκες, καρφίτσες χειροποίητες , σκουλαρίκια που τα φτιάχνουν οι ίδιοι οι θεατές. Μου 'χουν φέρει μια παλιά φωτογραφία μου από το δημοτικό, αλάτι από το Μεσολόγγι ,πέτρες από τη Νίσυρο ,ρίγανη από κάποιο βουνό. Είναι συγκινητικό που μας δείχνουν την αγάπη τους με αυτόν τον τρόπο . Έχουμε μία ιδιαίτερη σχέση με το κοινό. Μετά την παράσταση πάντα συζητούμε μαζί τους. Γνωριζόμαστε. Αυτο το πιστό κοινό ξέρει καλά τους λόγους για τους οποίους έρχεται στο θέατρο Πρόβα, ξέρει ότι θα δει μία χειροποίητη παράσταση, φτιαγμένη με πολύ αγάπη, ξέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα μας, την αισθητική και υποκριτική ταυτότητα μας. Ξέρει ότι στα μικρά θέατρα γίνονται μεγάλα θαύματα. Αισθάνεται ότι ήρθε στο σπίτι του, του αρέσει η φιλοξενία μας. Εμένα μ ενδιαφέρει να βλέπω στο τέλος της παράστασης ποιος ήταν από κάτω . Δεν είναι απρόσωποι θεατές. Είμαστε μία οικογένεια εμείς και το κοινό μας . Βέβαια χωρίς αυτό το κοινό δεν θα μπορούσαμε να κρατηθούμε τόσα χρόνια και να διατηρούμε ολόκληρο κτήριο και να κάνουμε τόσες πολλές παραγωγές για αυτό τους ευχαριστώ πάρα πολύ.


γ) Η τέχνη περνάει μία κρίση όχι μόνο η τέχνη του θεάτρου άλλα και του χορού. Είναι απαράδεκτο ,ενώ η καλλιτεχνική εκπαίδευση
εποπτεύεται από το Υπουργείο πολιτισμού , δηλαδή για να κάνεις μία σχολή παίρνεις ειδική κτιριακή άδεια,για το εκπαιδευτικό προσωπικό πάλι παίρνεις άδεια, υπάρχει επιτροπή που εγκρίνει τους καθηγητές της εκάστοτε σχολής και όλες οι σχολές οι αναγνωρισμένες από το κράτος είναι ανώτερες τα πτυχία των αποφοίτων μας έχουν την πιστοποίηση του κράτους δηλαδή ξαφνικά τι έγινε ,από εκεί που δίναμε πτυχία ,τι δίνουμε δίπλωμα Λυκείου ,από διευθυντές δραματικών σχολών, γίναμε λυκειάρχες. Η Δραματική Σχολή Πρόβα που διευθύνω είναι αναγνωρισμένη από το κράτος δεν είναι ιδιωτικό εργαστήριο σπουδών, Είναι τραγικό υποτιμητικό να μας υποβαθμίζει το ίδιο το κράτος που μας ενέκρινε τις άδειες λειτουργίες και να αγνοεί ότι είμαστε ανώτερες. Αυτό δεν έχει αλλάξει ,έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι σπουδαστές των δραματικών σχολών έχουν γίνει καταλήψεις κινητοποιήσεις, παιδιά κόντεψαν να χάσουν τη χρονιά τους γιατί διεκδικούν κι αυτοί και εμείς μαζί τους τα δικαιώματά τους .Ο στόχος μας είναι να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα φυσικά ποτέ δεν περίμεναν ότι θα υπήρχε τέτοια κινητικότητα, τέτοια αντίδραση ,τέτοια αντίσταση ,σε αντιδημοκρατικά διατάγματα όπως αυτό το τελευταίο. Εμείς σαν Σχολή κάναμε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και απαιτούμε να αποσυρθεί το κατάπτυστο Προεδρικό διάταγμα 6.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Μάρκες, το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το δίχτυ και μου αρέσει να πίνω καφέ στο Φάληρο και στο μουσείο.

 415

7) Πέρα από την παράσταση αυτή, υπάρχουν και άλλα άμεσα σχέδια για την φετινή σεζόν;

Η φετινή σεζόν τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων και από τον Ιούνιο το θέατρο Πρόβα θα δώσει παραστάσεις στο παλιό πανεπιστήμιο της Πλάκας πάλι με την Κυρία δεν πενθεί επίσης θα παίξει στο Αττικό Άλσος θα παρουσιάσουμε την παράσταση μας στο Μαρούσι στο Γαλάτσι θα γίνει μία μικρή περιοδία εντός και εκτός Αττικής με τη σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα μουρσελά που έχει κλέψει τις εντυπώσεις .Ποτέ δεν ξέρεις στο θέατρο ποιο έργο θα έχει απήχηση στο κοινό και επειδή εμείς οι επιλογές που κάνουμε είναι πάντα μακριά από τις ταμειακές επιταγές έχουμε αυτήν την ευαισθησία όσον αφορά το ελληνικό έργο θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουμε την νεοελληνική δραματολογία με έργα που δεν ανεβαίνουν συχνά έχουμε ανεβάσει τη φλάνδρω του Χορν που είχε ν' ανέβει 100 χρόνια, το δράκαινα του Μπόγρη, του Μελά Μια νύχτα μία ζωή, τους Παλαιστές του Στρατή Καρρά,Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού του Καμπανέλλη και φέτος την Κυρία δεν πενθεί . Εμείς ξεκινήσαμε το 1984 με το έργο του Γιώργου Χασάπογλου Η πιπιλα.Πάντα είχαμε στόχο το νεοελληνικό έργο 90 παραγωγές έχουμε κάνει, οι 45 είναι Ελλήνων συγγραφέων έργα και οι υπόλοιπες 45 από το παγκόσμιο ρεπερτόριο σύγχρονα και κλασικά έργα.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε, με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Ο τίτλος του site σας είναι πολύ όμορφος θέατρο greece που σημαίνει ότι υποστηρίζετε την Ελλάδα την τέχνη και είναι πολύ ευχάριστο για μας τους καλλιτέχνες να έχουμε ένα σοβαρό βήμα πού προωθεί και βοηθάει το ποιοτικό θέατρο Σας ευχαριστώ πολύ εύχομαι να τα πούμε σύντομα με οτιδήποτε καινούργιο θα ετοιμάσουμε.

----

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε εδώ την κριτική μας για την παράσταση.

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Ιούνιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.