Συνέντευξη της Μυρτώς Κουλουρίδη στο θεατρο.gr
1) α) Κυρία Κουλουρίδη καλησπέρα σας και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.
Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό μας κοινό; Ως ηθοποιό ή σκηνοθέτιδα; Τι απ’ όλα αυτά υπερισχύει και γιατί;
Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Ως ηθοποιό μόνο, γιατί μου αρέσει να λέω ιστορίες άλλων ανθρώπων. Δεν τολμώ να αποκαλέσω τον εαυτό μου σκηνοθέτη. Για να είμαι ειλικρινής το έχτισα μαζί με έναν καλό φίλο μου ηθοποιό. Ήταν στο πλάι μου από την πρώτη στιγμή και με βοήθησε στη σκηνοθεσία. Χωρίς αυτόν δε θα μπορούσε αυτός ο μονόλογος να βρει το δρόμο του.
2) Η παράσταση Girls & Boys του Dennis Kelly θα κάνει πρεμιέρα στο Πάνω Σπίτι στις 18 Μαρτίου.
Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον χώρο και για την παράσταση;
Το χώρο τον αγάπησα από την πρώτη στιγμή που μπήκα μέσα. Το Πάνω Σπίτι είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος που τον διαχειρίζονται άμεσα νέοι καλλιτέχνες με ευαισθησία, ρομαντική ματιά και αυτή η ματιά σίγουρα δεν αποβλέπει το κέρδος. Έχει μετατραπεί σε μια μη εμπορική πειραματική στέγη για μουσικούς, ηθοποιούς και πλείστους καλλιτέχνες, κάτι που πιστεύω έλειπε από την πόλη μας. Η παράσταση είναι επίσης ένας μονόλογος που τον ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που τον διάβασα. Και κάπως το είδα στο κεφάλι μου να παίρνει σάρκα και οστά, μέσα σε αυτό το χώρο. Ήθελα η ηρωίδα μου και οι θεατές να βρίσκονται πραγματικά μέσα σε ένα σπίτι.

3) Ποιος είναι ο ρόλος σας ;
Ο ρόλος μου είναι μια real, πραγματική, σύγχρονη ηρωίδα. Είναι μια πρακτική γυναίκα και ένας άνθρωπος της επιβίωσης. Αυτά που της έχουν συμβεί είναι πραγματικά γεγονότα, δεν της έχει συμβεί κάποιο ψυχολογικό γεγονός. Προσπαθεί να κρατηθεί από τα θρύψαλα της διαλυμένης της πραγματικότητας. Αυτά της έχουν απομείνει, από αυτά πιάνεται και αυτά μεγαλώνει για να δικαιολογήσει τις επιλογές που έκανε στο παρελθόν.
4) Βρήκατε κάποια δυσκολία στη σκηνοθεσία ή στη δραματουργία της παράστασης;
Ναι είναι ένα κείμενο μιας άλλης κουλτούρας, της αγγλικής. Η ηρωίδα ζει σε μια άλλη κοινωνία. Οπότε αναγκαστικά κάποιες πράξεις και σκέψεις της ήταν δύσκολα προσεγγίσιμες σε εμένα. Μια άλλη τεράστια δυσκολία αυτού του κειμένου είναι οι αμέτρητες περιγραφές. Η ηρωίδα μπορεί να περιγράφει για πολλές σελίδες μια σειρά από γεγονότα, θέλοντας να καταλήξει σε μια και μοναδική σκέψη.
Μια από της μεγαλύτερες παγίδες όμως σε αυτό το κείμενο ήταν να μην παντρευτώ το νόημα ως ηθοποιός αλλά να παράξω νόημα ως ηρωίδα.
5) α) Ποιος είναι ο κεντρικός άξονας του έργου;
Οι ΄τραίνο-γραμμές΄’ αυτού του έργου είναι τα δυο παιδιά της ηρωίδας μου. Σε αυτές τις δυο γραμμές πατάει το όχημα της και αυτές την καθορίζουν πλήρως. Το όχημα δηλαδή το κύριο θέμα είναι το τρομερό γεγονός που της έχει συμβεί. Και το ζήτημα που διακυδεύεται δεν είναι άλλο από το ζήτημα της εξουσίας μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Μέχρι που μπορεί να φτάσει το χέρι κάποιου, θέλοντας να ελέγξει μια κατάσταση που έχει ξεφύγει πλήρως από τα χέρια του.
β) Πού ενυπάρχει ο έλεγχος σε μια σχέση "κοριτσιού & αγοριού" και πώς εκδηλώνεται;
Θα απαντήσω με μια εικόνα. Φανταστείτε ένα ζευγάρι που τραβάει ένα σχοινί, ο ένας από τη μια άκρη και ο άλλος από την άλλη. Όσο καταφέρνουν να ισσοροπούν, οι καταστάσεις παραμένουν όμορφες. Με το που θα ακουστεί το πρώτο ΄’Εγώ σε Αγαπάω πιο Πολύ” αρχίζει η σύγκρουση. Ο ένας έχει ήδη αρχίσει να τραβάει λίγο παραπάνω το σχοινί. Και κάπως προσπαθεί να το ελέγξει. Μια πιθανότητα για παράδειγμα είναι, να το τραβήξει τόσο πολύ που να παρασύρει τον άλλον μαζί του και να τον ρίξει κάτω. Οπότε ο έλεγχος έρχεται να κλωνίσει τις ισορροπίες μέσα σε μια σχέση.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;
Ξέρετε τα αγαπημένα μας βιβλία και η αγαπημένη μας μουσική αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεσιμη μας και σαφώς με τη στιγμή που μας πετυχαίνει αυτή τη ερώτηση. Οπότε θα απαντήσω, πως αυτή την περίοδο έχω μια εμμονή με τον Jean-Claude Izzo και την τριλογία της Μασσαλίας και αγαπημένη μου μπάντα είναι η Gojira. Ακούω τα album τους με μανία. Επειδή έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στα Χανιά, αγαπημένο σημείο στην πόλη είναι οπουδήποτε το μάτι μπορεί να έχει πρόσβαση στη θάλασσα για να χαθεί στο μπλε του ορίζοντα.
7) Σχέδια για το μέλλον;
Θα κάνω μια ευχή και δε θα κάνω σχέδια, να είμαι σε κάποια ταινία, γιατί η μεγάλη μου λατρεία είναι ο κινηματογράφος.