Συνέντευξη της συγγραφέως  Τζένης Δάγλα στο θεατρο.gr

Συνέντευξη της συγγραφέως Τζένης Δάγλα στο θεατρο.gr

Τζένη Δάγλα: «Εύχομαι να πετάξουμε με φτερά πλατιά, αρχοντικά, σαν τα φτερά του χρόνου...»

 

Η Τζένη Δάγλα μιλά στο θέατρο.gr για το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ΣΟΝΟΡΧ, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Θερμαϊκός.

 

Η Τζένη Δάγλα γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε επί 2 χρόνια στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna και μετά ασχολήθηκε με τα νομικά σε ελεύθερο επάγγελμα. Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου στη Δανία και στην Ιταλία με τον Eugenio Barba, καθώς και στην Πολωνία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα με ηθοποιούς του Γέρζι Γκροτόφσκι και άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Έχει γράψει πέντε «θεατρικά σχόλια»: «Η Άγνωστη Χώρα» (θέατρο Αργώ, 2012), «Time, please!» (φεστιβάλ Αναλόγιο 2015), «Η Γυάλα» (θέατρο Φούρνος, 2017-2018) «Καραγκιόζ» και «Γουρούνα. Αθώος». Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια σχετικά με το σύγχρονο θέατρο. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά. Πολίτης του κόσμου.

 

Μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο ΣΟΝΟΡΧ.

Το ΣΟΝΌΡΧ είναι το ημερολόγιο για τον Χρόνο, ένα οδοιπορικό αλλοιώτικο, ένα ιδιότυπο Σύμπαν. Είναι η αναμέτρηση με τον Μεγάλο Άρχοντα, το άνοιγμα της μικρής ζωής στην Απεραντοσύνη. Το βιβλίο δεν το έγραψα: γράφτηκε. Ανακαλύφθηκε μέσα μου. Αποκαλύφθηκε στα μάτια μου. Δεν μπορώ να το συνοψίσω, να δώσω περίληψη. Ήταν μια εμπειρία για μένα κι ελπίζω να είναι για όσους το διαβάσουν. Χαρακτηριστικό, γενικά, στη δουλειά μου -λογοτεχνική και θεατρική-, είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα μέσα στα κείμενα. "Φιγούρες" αναδύονται με τις ιστορίες τους, φωτίζουν φευγαλέα τα "τοπία ζωής" του βιβλίου, αναδεικνύουν το Όλο, το Σύνολο, μετά χάνονται...

 

c1d32ccd 1ca9 48c3 bd67 b1a4fa93f11d

 

Πηγή έμπνευσης;

Δεν με ενέπνευσε κάτι συγκεκριμένα. Σε ένα ταξίδι μου στην Πολωνία το 2006, απλά ξεκίνησε το κείμενο για το Χρόνο. Ό,τι γραφόταν, ό,τι αναδυόταν, με πήγαινε παρακάτω, δεν επενέβαινα στη ροή, πρόσεχα μην την ανακόψω. Δεν λογόκρινα. Δεν ανησυχούσα "για ποιον γράφω". Αν θα έχω επιτυχία. Ούτε αν θα τελειώσει το κείμενο, με απασχολούσε. Εμπιστεύτηκα τη ροή, κυλούσε, κύλησα. Όταν ήρθε η ώρα, έκανα "καλλωπιστική διαδικασία" το κείμενο, beauté....

Πώς προέκυψε ο τίτλος;

Ο τίτλος, όπως και οι τελευταίες προτάσεις του βιβλίου, αναδύθηκαν αρκετά χρόνια πριν, όταν έγραφα το πρωτόλειο κείμενό μου, το διάστημα 1998-2001. Ήθελα να γράψω μια παράγραφο για τον Χρόνο και εκεί ξαφνικά με επισκέφτηκαν ο τίτλος και το τέλος. Ένιωθα, όμως, ότι δεν ήθελαν να ενταχθούν στο πρωτόλειο έργο. Τα φιλοξένησα μέσα μου υπομονετικά, ώσπου μόνα τους "ταχτοποιήθηκαν", βρήκαν τη θέση τους στο Σονόρχ.

Πώς νιώθετε ως πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας;

Δεν βιάστηκα. Είναι σημαντικό αυτό, νομίζω. Όταν τελείωσα το πρωτόλειο κείμενο, δεν προσπάθησα να το δημοσιεύσω. Είχε αρχίσει σιγά σιγά να διαμορφώνεται η γραφή μου και αισθανόμουν ότι έπρεπε να την προστατέψω, να την προφυλάξω από εξωτερικές επιρροές και εντυπώσεις, να της δώσω χρόνο και χώρο και ησυχία να αναπτυχθεί. Αργότερα, επιχείρησα το άλμα στο Σονόρχ - ήμουν πια έτοιμη να αντέξω τέτοια διαδρομή. Το δεύτερο βιβλίο, λοιπόν, εκδόθηκε πρώτο, και το πρωτόλειο κείμενο, μια νουβέλα, ελπίζω να εκδοθεί δεύτερο, 20 χρόνια μετά που γράφτηκε.

Ποιά είναι η σχέση σας με τον χρόνο;

Εύχομαι να πετάξουμε με φτερά πλατιά, αρχοντικά, σαν τα δικά του, να δανειστούμε την απεραντοσύνη του, μπορούμε...

'Μένουμε σπίτι'. Πώς περνάτε τον χρόνο σας στο σπίτι;

Ενημέρωση για τις εξελίξεις, λίγο διάβασμα, βίντεο κλήσεις, καλλωπίζω κάποια κείμενα..

Μια ευχή;

Δύναμη και θάρρος !! Η ζωή θα νικήσει, εδώ και χιλιάδες χρόνια αυτή είναι η μοίρα της....Και να ανακαλύψουμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε, αν είμαστε αγαπημένοι.

 

θεατρο.gr: Σας ευχαριστούμε πολύ! Καλοτάξιδο το βιβλίο σας!

 

 

Photo: Pavlos Mavridis

 

0001

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τζένη Δάγλα
«Σονόρχ»
Εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ 2020

Επιμέλεια: Ανδρέας Σαμαράς ISBN: 978-960-9547-85-7
Σελ. 488
Τιμή: 16.00€
Διαστάσεις: 14.5cm x 21cm
Για ηλεκτρονικές παραγγελίες:
https://www2.ianos.gr/sonorch-0493332?fbclid=IwAR1qmzjqCufQSF5ZTa-M2TUD_bOopPAlu9rWkQOl5DwHkMGsiS88Ssm_NX0

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το βιβλίο της Τζένης Δάγλα, με τίτλο «Σονόρχ». Ένα πειραματικό κείμενο, καρπός δουλειάς δέκα χρόνων. Σονόρχ είναι ο Χρόνος διαβασμένος «αλλιώτικα», ένα συναρπαστικό μωσαϊκό ιστοριών και χαρακτήρων που χαράσσονται στη μνήμη του αναγνώστη, και συνδέονται μέσα από τη βιωματική, καταιγιστικού ρυθμού, αλλά και στοχαστική και γεμάτη χιούμορ γραφή της αφηγήτριας, καθώς πηγαινοέρχεται και η ίδια στον χώρο και τον χρόνο με μια μαγική «Χρονοταχεία».

Απόσπασμα από το βιβλίο
[...] ψυχή μου, ήρθες; έσκουξε η βάβω, σαν σε όνειρο η σειρήνα του ασθενοφόρου, πήραν τη θυγατέρα με το μωρό, κοντά κι αυτή, το χεράκι του νεογέννητου γλιστερό από τα υγρά απλωνόταν στη μεριά της, ώρες μετά, γυρνώντας στο σπίτι, ήσυχη που η θυγατέρα κι ο εγγονός ήταν καλά, βρήκε την μπόλια της στο τραπέζι, έναν χρυσό σταυρό κι ένα σημείωμα: «Για τον γιο μου τον Όλαφ» – κι αυτό ήταν, χάθηκε, πάει ο γαμπρός, δεν τον ξανάδαν, κανείς ποτέ, λίγο καιρό μετά η καρδιά του μπαρμπα-Δήμου σταμάτησε.
Θα πέρναγαν κάμποσα χρόνια, κι όλοι αυτοί, ταξιδιώτες του Χρόνου, από διαφορετικές συντεταγμένες, ταξίδεψαν, καθένας, ταξίδεψαν, να πέσουν πάνω στη μία κουκκίδα, στη μία χρονική στιγμή, στο χρονοδρόμι...

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Οκτώβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.