Συνέντευξη του Τάση Χριστογιαννόπουλου  στο θεατρο.gr, με αφορμή την παράσταση ''Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα'' του Claudio Monteverdi, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Συνέντευξη του Τάση Χριστογιαννόπουλου στο θεατρο.gr, με αφορμή την παράσταση ''Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα'' του Claudio Monteverdi, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

Συνέντευξη του Τάση Χριστογιαννόπουλου στο θεατρο.gr, με αφορμή την παράσταση ''Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα'' του Claudio Monteverdi, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

1) Καλησπέρα σας κύριε Χριστογιαννόπουλε, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Είστε βαρύτονος με πολλές συμμετοχές σε παραστάσεις/όπερες στο ενεργητικό σας σε Ελλάδα και το εξωτερικό.

α)Πως ξεκίνησε η μουσική σας καλλιέργεια και σταδιοδρομία;

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρίσκω. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την φιλοξενία.
Η μουσική μου καλλιέργεια ξεκίνησε σε τούτη τη ζωή από την κοιλιά της μάνας μου δεδομένου ότι η μητέρα της ήταν Ιταλίδα και κόρη Ιταλίδας σοπράνο και καθώς ο πατέρας μου ήταν διευθυντής στην Λυρική Σκηνή στο σπίτι μας είτε άκουγαν είτε τραγουδούσαν διαρκώς όπερα και τραγούδια και καντσονέτες. Η σταδιοδρομία ξεκίνησε στα 19 μου ως μέλος της Δημοτικής Χορωδίας του Πειραιά και κατόπιν στο Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΑ και παράλληλα με σπουδές στο ωδείο και στην Δραματική Σχολή ώστε το 1990 να αρχίσουν οι εμφανίσεις ως σολίστ στην Λυρική Σκηνή και μετά βήμα βήμα και στο εξωτερικό.

β)Αν γράφατε ένα βιβλίο για τη ζωή σας, τη καριέρα σας κλπ. τι τίτλο θα του δίνατε; Και τι περιεχόμενο;

Νομίζω τον πιο απλό τίτλο ¨Ζωή" και με περιεχόμενο την διαδρομή, τις συναντήσεις και τον αγώνα για σχέση και επικοινωνία με τον Εαυτό και τον Άλλον.

2)Πως είναι η ζωή ενός βαρύτονου; Χρειάζονται καθημερινές πρόβες για να είναι ''σε φόρμα'' η φωνή σας; Και πόσο απαιτητική είναι η προετοιμασία μιας όπερας;

Χρειάζεται διαρκής άσκηση και σε πνευματικό και σε σωματικό επίπεδο ώστε να μπορείς να δίνεις την μορφή που χρειάζεται στο εκάστοτε περιεχόμενο. Χρειάζεται μελέτη της μουσικής, της φωνής, της ιστορίας, των χαρακτήρων. Χρειάζεται εμπιστοσύνη, ενίοτε νηστεία και σίγουρα προσευχή χωρίς όμως να χάνεις την χαρά της καθημερινότητας.

3)Στις 4-5 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να σας παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Όπερα ''Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα'' του Claudio Monteverdi, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση, για τον ρόλο σας και να μας συστήσετε τον Claudio Monteverdi;

Η υπόθεση είναι το τέλος της Οδύσσειας. Είναι αυτό που λέει ο τίτλος. Ο Οδυσσέας γυρίζει και με την βοήθεια της Αθηνάς εξοντώνει τους μνηστήρες και σμίγει με την Πηνελόπη. Είναι η ιστορία που όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι γνωρίζουμε.
Τι να σας πω για τον Οδυσσέα που τραγουδώ; Είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι. Ήρωας και μαχητής όπως όλοι. Χαμένος και περιπλανημένος όπως όλοι. Βοηθούμενος από τον Θεό όπως όλοι. Με αμφιβολίες όπως όλοι. Με ανάγκη και πόθο για σχέση όπως όλοι.
Ο Claudio Monteverdi είναι ίσως ο πρώτος σημαντικός συνθέτης όπερας (και όχι μόνο). Γεννημένος στην Κρεμόνα επιχειρώντας να ανασυνθέσει το πώς παιζόταν η αρχαία τραγωδία, όπως και οι άλλοι συνθέτες εκείνης της εποχής, ουσιαστικά γεννά το καινούριο είδος τέχνης που ονομάσαμε όπερα. Η επιστροφή του Οδυσσέα έχει στιγμές ανείπωτης τρυφερότητας, γοητείας, δύναμης, έντασης, ελαφράδας, τραγουδιού, μουσικής, χορού και όλα αυτά με μια υψηλή και ταυτόχρονα βαθειά ποιότητα και ειλικρίνεια.

4) Το έργο του Monteverdi παρεκκλίνει αρκετά από το έργο Οδύσσεια του Ομήρου;

Διόλου. Απλώς δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις σκηνές και όλες τις λεπτομέρειες που αναφέρονται στον Όμηρο. Ό,τι όμως δεν εμφανίζεται επί σκηνής υπάρχει μέσω της μουσικής. Είναι σαν να βλέπουμε το τέλος της Οδύσσειας του Ομήρου σε έναν διευρυμένο χώρο και χρόνο που μας δίνεται η δυνατότητα να γευτούμε και να αισθανθούμε βαθύτερα το κάθετι.

5)Πόση βαρύτητα δίνεται στο υποκριτικό μέρος μιας όπερας ώστε να βγει ένα άρτιο, άψογο αποτέλεσμα;

Όση χρειάζεται! Άλλοτε χρειάζεται πιο πολύ άλλοτε λιγότερο δεδομένου ότι η φωνή με το τραγούδι και η μουσική συμπληρώνουν ή και επαυξάνουν το ζητούμενο συναίσθημα. Η όπερα δεν είναι ρεαλιστικό θέατρο. Κινείται σε άλλη διάσταση χώρου και χρόνου άρα και η υποκριτική διευρύνεται αναλόγως.

6) Υπάρχει κάποια φράση ή στιγμιότυπο που σας έχει μείνει ανεξίτηλη από την παράσταση και γιατί;

Δεδομένου ότι η παράσταση ακόμη φτιάχνεται είναι όλα ρευστά. Κάτι που την διαφοροποιεί από άλλες παραγωγές είναι οι πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού. Ανεξίτηλο βλέπω να μένει το ότι στις πρόβες τραγουδάμε με μάσκες!

7) Πως βιώσατε την πανδημία του Covid-19 και πως το κίνημα Support Art Workers; Πως καταφέρατε να παραμείνετε παραγωγικός και θετικός;

Έμεινα σπίτι μου όπως όλοι και ήταν μια ιδανική περίοδος ησυχίας, ενδοσκόπησης και αναστοχασμού και όταν κανείς "ένδον σκάπτει" όπως λέει και ο Μάρκος Αυρήλιος τότε είναι και παραγωγικός και θετικός.

8)Ποια είναι η πιο όμορφη μουσική στιγμή που έχετε βιώσει;

Αλίμονο αν ήταν μόνο μία! Το γεγονός ότι ζω με την μουσική και μαθαίνω και μέσω αυτής να έρχομαι σε σχέση με το απέναντι Πρόσωπο είναι ήδη πανέμορφο. Αν θέλετε κάτι συγκεκριμένο μιας και ο Οδυσσέας θα παιχτεί στο Ηρώδειο το να τραγουδάς και να υπάρχεις και να ανοίγεις εαυτόν κάτω από την Ακρόπολη ή στην Επίδαυρο είναι θεϊκό!

9) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Ούτε εδώ μπορώ να σας πω μόνο από ένα. Τα βιβλία είναι πολλά και τα τραγούδια ακόμη περισσότερα και η πόλη διαρκώς ζωντανή, μεταβαλλόμενη και γοητευτική. Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε και βοηθάει να τα βάλει κανείς σε σύγκριση ή αξιολόγηση και να προτιμήσει κάποιο. Ας κρατήσουμε την λέξη αγαπημένο και ας πούμε ότι όλα είναι αγαπημένα!

10 ) Θα θέλαμε να μας αφήσετε ένα τελευταίο σημείωμα ή ευχή για το site μας θεατρο.gr;

Σας εύχομαι λοιπόν συνεχίζοντας την προηγούμενη απάντηση να συνεχίσετε την αγάπη που έχετε και για το θέατρο και για τη ζωή να την μοιράζεστε και να την ζείτε και εμείς να σας ευχαριστούμε!

 

Βιογραφικό:

 

 IMG 20200719 230329

 

Τάσης Χριστογιαννόπουλος

 

Βαρύτονος, γεννήθηκε στον Πειραιά. Από το 1989 πρωταγωνιστεί σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ εμφανίζεται στα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Ο κουρέας της Σεβίλλης, Μάκβεθ, Ντον Τζοβάννι, Ντον Κάρλος, Τραβιάτα, Ο μαγικός αυλός, Ευγένιος Ονιέγκιν, Φάουστ, Άμλετ, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Φάλσταφ, Ο τροβαδούρος. Εκτός από ηχογραφήσεις οπερατικών έργων (Ταμερλάνος, Τραβιάτα, Φάλσταφ κ.ά.) και τραγούδια Γάλλων συνθετών (Καμίγ Σαιν-Σανς, Φελισιέν Νταβίντ κ.ά.), έχει ηχογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών (Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Κουρουπού, Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Μαρκόπουλου κ.ά.). Παράλληλα συνθέτει μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται τα μιούζικαλ Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός πρίγκιπας, τα μπαλέτα On the road, Labyrinth, οι κύκλοι τραγουδιών E.E.cummings, Thomas Moore, τα οποία παρουσιάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τιμήθηκε από τη γαλλική Ακαδημία Σαρλ Κρο ως «Καλύτερος ερμηνευτής γαλλικών τραγουδιών».

 

Επιλέξτε Θέατρο

Θέατρο

Επιλέξτε Παράσταση

Παράσταση

Σύνθετη Αναζήτηση

Είδος

Ημέρα

Περιοχή

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Banner 2

 

300 300

« Οκτώβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

ΘΕΑΤΡΟ.GR Τα πάντα για το Θέατρο

Θέατρο Παραστάσεις: Όλος ο κόσμος του Θεάτρου στην οθόνη σου! Παραστάσεις, κριτικές, συνέντευξεις, διαγωνισμοί κ.α.

O ιστότοπος μας χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.