Είδαμε την παράσταση “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” στο θέατρο Άλφα.Ιδέα

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Η περιπέτεια για τον θεατή που θα παρακολουθήσει την παράσταση “Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” ξεκινάει πριν ακόμα αρχίσει το ίδιο το έργο, καθώς η ιδιαίτερη και ευρηματική σκηνοθεσία της παράστασης δεν επιτρέπει την κανονική είσοδο του κοινού από την κεντρική πόρτα! Έτσι, χωρίς να το συνειδητοποιήσεις βρίσκεσαι ξαφνικά επί σκηνής, κομμάτι μίας υπέροχης αναζήτησης, ώσπου από το σκοτάδι ένα κερί γεννά το φως. Κι από τις λέξεις μία πρόταση γεννά τον ποιητή. Κι εκείνος γεννά την ιστορία. Μια ιστορία που αιωρείται στο γαλάζιο αυτής της Χώρας, στους στίχους των προγενέστερών μας και στη γυναικεία ομορφιά – αυτή που συνοδεύεται από την ομορφιά της γέννησης και το σκοτάδι της καταστροφής. Από τη μητρική αγάπη στη γυναικεία φιλαρέσκεια, από τη ζήλια στην καταστροφή, απο την αυτοθυσία στη δύναμη κι από την Αντιγόνη στη Μήδεια.

Η πρωτότυπη σύλληψη του Κώστα Γάκη αγγίζει τη γυναικεία φύση, υπό το φως των αρχαίων κλασικών, βάζοντας στη σκηνή την Αντιγόνη, την Εκάβη, την Κασσάνδρα, την Κλυταιμνήστρα, την Ελένη, την Ιφιγένεια, την Ηλέκτρα, την Ιοκάστη – Επικάστη και τη Μήδεια. Το γυναικείο “άβατο”, η ψυχή της, είναι ένας κύκλος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο ποιητής και το στόμα του γίνεται η συνέχεια ιστοριών που ακούγονται αιώνες.

Ο Κώστας Γάκης και η Μαρία Παπαφωτίου μέσα από δέκα διαφορετικές ιστορίες μάς λένε μόνο μία κι αυτή λέγεται γυναίκα, λέγεται ζωή. Η νεαρή ηθοποιός μεταμορφώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα σε μία διαφορετική τραγική φιγούρα που καταφέρνει να αποδώσει την ιστορία της με απόλυτη ακρίβεια δημιουργώντας εικόνες και συναισθήματα, δίνοντας την αίσθηση στο κοινό ότι κρατά το ίδιο θεατρικό νήμα με αυτό της Αρχαίας Ελλάδας, το οποίο μοιάζει αόρατα να συνεχίζεται στο χρόνο, υποδηλώνοντας ότι η ανθρώπινη φύση θα αναζητά πάντα την ίδια αλήθεια.

Μέσα από μία μοναδικά ατμσοφαιρική σκηνοθεσία που συνδυάζει video art, με βασικά στοιχεία του αρχαίου ελληνικού δράματος τηρώντας τα δεδομένα της σύγχρονης σκηνής του θεάτρου Άλφα.Ιδέα οι θεατές πάσχουν, συμπάσχουν και συγκινούνται. Γίνονται κομμάτι και μάρτυρες ενός έργου που φωλιάζει στην ψυχή, όπως μία μέρα αγναντεύοντας το γαλάζιο, κάτω απ’ το δυνατό φως.

Η ζωντανή μουσική από τη Στέλλα Ζιοπούλου και η παραδεισένια φωνή της Ίριδας Κανδρή νιώθεις ότι σε μυούν ακόμα πιο βαθιά στη μυσταγωγία του Κώστα Γάκη, σ’ εκείνο το παράλληλο σύμπαν που ζει ο νους και το πνεύμα.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Κώστα Γάκη και της Μαρίας Παπαφωτίου.

Θεατρο Άλφα. Ιδέα (Πατησίων 37, τηλ. 2105238742)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία, Μουσική, Video art: Κώστας Γάκης
Live τραγούδι: Ίρις Κανδρή
Live μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου  
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου

Μετά από κάθε παράσταση το κοινό έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον ποιητή ή να γίνει και το ίδιο ποιητής με λέξεις απ’ αυτές που έχουμε κλειδωμένες στα συρτάρια μας. Έτσι μετά την παράσταση μια γυναίκα ποιήτρια θα κλείνει τη βραδιά με ένα σύντομο απόσπασμα από το έργο της. Για τη συμμετοχή στην εμπειρία αυτή της ανάγνωσης δεν απαιτείται η παρακολούθηση της παράστασης ή οποιαδήποτε άλλη χρηματική διαμεσολάβηση! Επίσης μετά την «επίσημη» καλεσμένη ποιήτρια μπορεί όποια/όποιος θέλει να διαβάσει κάποιο ποίημα που έχει γράψει η ίδια/ο ίδιος πάντα με μια προτίμηση στο γυναικείο ζήτημα!


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*