Συνέντευξη του Παναγιώτη Δελαβίνια στο Θέατρο.gr με αφορμή την παράσταση The Improv Challenge στο Θέατρο AVATON

www.fb.com/giannoulakisphotography https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Για όλους εσάς που αγαπάτε το θέατρο ήρθε ή  ώρα να σας συστήσουμε κάτι  φρέσκο … κάτι διαφορετικό …  Κάτι πολύ ενδιαφέρον που σίγουρα θα λατρέψετε … Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον Παναγιώτη Δελαβίνια και το  improv !!!

1)Εκπροσωπείς ένα είδος θεάτρου που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε στην Ελλάδα , Θα ήθελες να μας πεις τι είναι το improv ;

Είναι η συντομογραφία της λέξης improvisation που σημαίνει αυτοσχεδιασμός. Είναι μία μορφή θεάτρου η οποία δεν έχει κείμενο, δεν έχει τίποτα προκαθορισμένο, καμία δικλείδα ασφαλείας. Ανεβαίνεις στη σκηνή χωρίς να ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί, τι ιστορία θα φτιαχτεί, τι χαρακτήρας θα είσαι, κυριολεκτικά κάθε σου βήμα είναι στο σκοτάδι. Τα μόνα που υπάρχουν είναι η έμπνευση της στιγμής και ο συμπαίκτης σου. Αφήνεσαι σε αυτά και με κάποιον μαγικό τρόπο, σε οδηγούν σε μία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, η οποία κάθε φορά είναι εντελώς διαφορετική.

2) Πόσο εύκολο  ή δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να κάνει improv ; Πιστεύεις ότι είναι  απαραίτητο κάποιος που ασχολείται    με το  είδος αυτό να έχει κάποιες  βασικές γνώσεις υποκριτικής ;

Το improv ξεκίνησε και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα, μέσω ασκήσεων που έκαναν ηθοποιοί για ζέσταμα, για δέσιμο της ομάδας, για να χαλαρώσουν αλλά και για να “σπάσουν τα καλούπια τους”. Είναι μία μορφή, που σε κάνει να μη σε νοιάζει η αποτυχία και η έκθεση. Σε μαθαίνει να μη φιλτράρεις τον εαυτό σου και να εμπιστεύεσαι την πρώτη σου ιδέα. Άρα, το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, έχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και με το πόσο είναι άνετος, να αφεθεί στο άγνωστο. Σίγουρα πάντως για έναν ηθοποιό, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα το χρησιμοποιεί συνεχώς και θα το κουβαλάει πάντα μαζί του.

Πιστέυω πως όσο πιο καλά εξοπλισμένος είσαι, τόσο καλύτερα μπορείς να περάσεις στο κοινό τη μαγείατου improv. Η υποκριτική, είναι κάτι το οποίο μπορεί να κάνει μία σκηνήνα απογειωθείκαι εφόσον μιλάμε για θέατρο, για μένα είναι σχεδόν απαραίτητο.

www.fb.com/giannoulakisphotography https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

3) Θα ήθελες  να μας πεις αν  επηρεάζεται και  αν ναι  πόσο  η έκβαση  μια παράστασης από τους θεατές  ;

Το κοινό είναι η βασική έμπνευση των περισσότερων παραστάσεων, διότι δίνει την έμπνευση της ιστορίας ή της σκηνής που πρόκειται να παιχτεί. Κάποιες φορές είναι μία λέξη, άλλες φορές μπορεί να είναι μία πρόταση ή ακόμα και προσωπικές πληροφορίες, όπως όνομα και στοιχεία του χαρακτήρα τους. Χωρίς το κοινό δε μπορεί να υπάρξει παράσταση improv. Δεν είναι μόνο η έμπνευση αλλά και η σύνδεση που νιώθεις εκείνη την ώρα με το κοινό, που ταυτόχρονα με σένα, συνειδητοποιεί αυτό που μόλις δημιουργήθηκε μπροστά του. Το feedback που παίρνεις εκείνη την ώρα από το κοινό, είναι αυτό που σε κάνει να “βουτάς” στο άγνωστο και να προσπαθείς να ανακαλύψεις τι συμβαίνει. 

4)Τι γίνεται στο AVATON  Κάθε Παρασκευή ; 

Εϊναι η παράστασή μας, με τίτλο “The Improv Challenge – Δεν έχεις ιδεά” στην οποία εγώ μαζί με τον Μενέλαο Πρόκο, την Άννα Πατρικίου, τη Βασιλική Κίσσα, τον μουσικό μας Μάριο Καραμπότη και δύο διαφορετικούς καλεσμένους κάθε φορά, δημιουργούμε ιστορίες, οι οποίες δεν έχουν παιχτεί ποτέ και ούτε θα ξαναπαιχτούν. Η ιστορία δημιουργείται εκείνη ακριβώς τη στιγμή και την αφήνουμε πίσω, μέχρι να έρθει η επόμενη. Με λίγα λόγια, μπορείς να έρχεσαι κάθε Παρασκευή και να παρακολουθείς μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Σας περιμένουμε να το ζήσετε από κοντά, κάθε Παρασκευή στις 21:15. 

5) Από ότι γνωρίζω ασχολείσαι και με το κομμάτι της εκπαίδευσης του improv  στην Improvibe , Μπορείς  να μας πεις λίγα λόγια  για το τι κάνετε εκεί ;

Η ImproVIBE είναι η μοναδική σχολή improv που υπάρχειστην Αθήνα και σε αυτή μπορείς να παρακολουθήσεις την πλήρη εκπαίδευση. Ξεκίνησε πριν από περίπου 7 χρόνια – τότε δεν υπήρχε καν η έννοια του improv στην Ελλάδα – και μπορεί ο οποιοσδήποτε να έρθει να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Η εκπαίδευση κρατάει περίπου 1,5 χρόνο και χωρίζεται σε 7 επίπεδα. Είναι κάτι πάρα πολύ διασκεδαστικό αλλά και χρήσιμο, καθώς μαθαίνεις παίζοντας. Γίνεσαι πάλι παιδί και ταυτόχρονα ωριμάζεις σαν άνθρωπος. Διότι το improv δεν είναι μόνο το κομμάτι παράσταση και θέατρο. Σε μαθαίνει πολλά περισσότερα πράγματα, τα οποία είτε τα έχουμε αφήσει κάπου στο παρελθόν, είτε δεν τα καλλιεργήσαμε ποτέ για πολλούς και διάφορους λόγους.  Μία δοκιμή σε ένα από τα δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα, θα σας πείσει.

6 ) Ασχολείσαι  με κάτι άλλο αυτή την περίοδο ;  Έχουμε την δυνατότητα να σε δούμε και κάπου αλλού ;

Αυτή τη στιγμή είμαι σε πρόβες και αγχωμένος, για ένα έργο που θα παρουσιάσουμε στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων. Είναι ένα δραματικό έργο της Σοφίας Φωτεινάκη, με τίτλο “Εγώ Εδώ” το οποίο είχαμε την τιμή και χαρά να παρουσιάσουμε και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Ανοιχτές Πόρτες”. Ήταν και είναι μία τεράστια πρόκληση για μένα, διότι είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζομαι σε κάτι δραματικό και θέλω να πιστέυω, ότι θα πάει τόσο καλά όπως στο φεστιβάλ ή και γιατί όχι, καλύτερα. Η πρεμιέρα μας είναι τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου και θα είμαστε εκεί για επτά παραστάσεις. Εννοείται πως και εγώ και η Σοφία αλλά και η Ντόρα Καζαντζίδη που μας σκηνοθετεί, σας περιμένουμε με χαρά.

About georgia 11 Articles
Από μικρή στις θεατρικές σκηνές δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ καθώς μεγάλωνα με το θέατρο και την παρουσίαση των παραστάσεων έτσι ώστε μυήσω όσους περισσότερους μπορώ στο χώρο αυτό . Ευτυχισμένη που η δουλεία μου έχει να κάνει με την άλλη μεγάλη μου αγάπη τα ταξίδια .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*