Συνέντευξη της Δανάης Φίλιππα στο Θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «Chakras» που παίζεται στο Θέατρο Χυτήριο.

της Χ.Κοκκίνου

1) Καλησπέρα σας, κυρία Φίλιππα, και καλωσορίσατε στη σελίδα μας. Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Πώς σκιαγραφείτε τη Δανάη-ηθοποιό και τη σχέση της με τον κόσμο του θεάτρου; Ποια ήταν η αφορμή της ενασχόλησής σας με την τέχνη της υποκριτικής;

Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στη σελίδα σας.

Όταν σκέφτομαι πως πρόκειται να παρακολουθήσω μία παράσταση ή ότι πάω να παίξω, κατευθείαν μου έρχεται στο νου η μυρωδιά του θεάτρου. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το συναίσθημα που μου προκαλεί η σκηνή μεταφέρεται σε μια πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά – που αν τη χαρακτήριζα με λέξεις θα έλεγα πως είναι γνώση, δημιουργία, χαρά, επικοινωνία και πολλά άλλα.

Το θέατρο είναι κάτι που θα ήθελα να το κάνω για πολύν καιρό. Από παλιά, βλέποντας ταινίες και θεατρικά, κατάλαβα ότι μου αρέσει και κάπως θα μπλεχτώ με όλο αυτό. Δεν τρελαινόμουν με πρωταγωνιστές κ.λπ., αλλά με τον τρόπο που δημιουργείται μία ταινία, ένα θεατρικό – από το μηδέν.

Η υποκριτική ήρθε; Δεν ξέρω, νομίζω πως πάντα ήθελα να ασχοληθώ μ’ αυτήν, απλώς δεν το είχα παραδεχτεί. Αφού η δουλειά ανανεώνεται πάντα με κάτι καινούργιο: καινούργιο έργο, ρόλοι, σκηνικά, σκηνοθετική ματιά. Οπότε, θα έλεγα ότι είναι μια σχέση αγάπης, ανάγκης και μάλλον εξάρτησης.

2) Φέτος σας βλέπουμε να συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Chakras» που παίζεται στο Θέατρο Χυτήριο. Ποια είναι η υπόθεση του έργου;

Η υπόθεση έχει να κάνει με το πώς καθαρίζεις τον τόπο από την αρνητική ενέργεια. Ένας υπουργός, ένας αστυνομικός, μια οικονομική μετανάστρια, μια δασκάλα ενεργειακής εξισορρόπησης, όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις και το κάρμα τους. Όλοι συνδέονται μεταξύ τους με κάποιον τρόπο. Στη βίλα του υπουργού που θα συναντηθούν θα ξεκινήσει ένα μυστήριο, καθώς γίνονται δύο φόνοι. Ένα μυστήριο που εξελίσσεται σε κωμωδία ή μία κωμωδία που εξελίσσεται σε μυστήριο – στο οποίο ξεχωρίζουν πινελιές της σημερινής πραγματικότητας και αλήθειες.

3) Ποιος είναι ο ρόλος σας;

Υποδύομαι την Έλεν Τσάκρας, μία παγκοσμίου φήμης δασκάλα ενεργειακής ενδυνάμωσης, η οποία είναι αυθεντία στο σύστημα ΠΕΠΑ, το γνωστό ρωσικό σύστημα Περαιτέρω Ενεργο-Πληροφοριακής Ανάπτυξης. Η Έλεν, παιδικός έρωτας του υπουργού ΠΡΟΠΟ Ιάσονα Ιακωβίδη, επιστρέφει ύστερα από 20 χρόνια, όταν ο τελευταίος την προσκαλεί για να τη φιλοξενήσει στη βίλα του. Μια γυναίκα που θα προσπαθήσει να μεταφέρει τη θετική της ενέργεια και την ηρεμία της στους υπόλοιπους. Μια γυναίκα που πολύς κόσμος θα ζήλευε την ηρεμία, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται αυτόν τον κόσμο και τους άλλους…

4) Τι θέλετε να πετύχετε μ’ αυτήν την παράσταση;

Τίποτα. Απλώς καλούμε τον κόσμο να έρθει, να περάσει καλά, να ξεχαστεί για δύο ώρες και, αν του βγει, να γελάσει.

5) Πώς δημιουργήθηκε η θεατρική ομάδα Γης ΜαΔάν;

Η ομάδα δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη όταν συναποφασίσαμε με την ηθοποιό Μαρίνα Τριανταφύλλου και την πολυτάλαντη Λίλιαν Δημητρακοπούλου ότι θα ξεκινήσουμε να ανεβάζουμε παραστάσεις και θα αναλάβουμε όλη τη διαδικασία που χρειάζεται για να γίνουν.

Στη συνέχεια, η ομάδα μεγάλωσε: απέκτησε σκηνοθέτη, τη Ζωή Φίλιππαˑ σκηνογράφο, τη Σοφία Ζούμπερηˑ μουσικό, τον Βασίλη Τσεντούροˑ και, φυσικά, τους ταλαντούχους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Τσεντούρο και Παναγιώτη Καρμάτη! Όλοι τους ασχολούνται με την τέχνη πάρα πολύν καιρό και είναι εξαιρετικοί συνεργάτες και επαγγελματίες. Τους ευχαριστούμε ολόψυχα που δίνουν χώρο και μεγάλη ώθηση σ’ εμάς τους νέους ηθοποιούς να δουλέψουμε και να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας.

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη;

Αγαπημένο μου βιβλίο είναι το «Λουλούδι της ερήμου» των Γουόρις Ντίρι και Καθλίν Μίλερ, στο οποίο η Γουόρις Ντίρι αφηγείται την προσωπική της οδύσσεια από τη γενέτειρά της Σομαλία έως την Ευρώπη. Αγαπημένο μου τραγούδι, το «Englishman in New York» του Στινγκ, που το έχω συνδυάσει για κάποιο λόγο με τα παιδικά μου χρόνια. Και αγαπημένο μου σημείο στην πόλη, ο λόφος του Στρέφη: λίγο πράσινο μες στο τσιμέντο, ένα γήπεδο μπάσκετ και η αμφιθεατρική θέα της πόλης!

7) Τι άλλα σχέδια έχετε για τη φετινή σεζόν;

Φέτος ελπίζουμε να πάμε και πάλι καλά με το «Chakras» (διανύει τη δεύτερη χρονιά παραστάσεων) και να συνεχίσουμε μ’ αυτό.

8) Επιθυμούμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr:

Ευχαριστούμε τη σελίδα για τις υπέροχες συνεντεύξεις, τις κριτικές και, φυσικά, για την ενημέρωση που μας προσφέρει σε ό,τι αφορά το θέατρο.

περισσότερα για την παράσταση μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*