Συνέντευξη του Δημήτρη Σαμόλη με αφορμή τη live εμφάνισή του στο Faust, στις 26.02

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Ο Δημήτρης Σαμόλης είναι απ’ αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν την καθημερινότητα λιγότερο μουντή. Σε κάθε ανακάτεμα του καφέ του μπορεί να κρύβεται μία νέα μελωδία. Και είναι εκεί, παρών, δημιουργός από τα πολύ μικρά έως τα πολύ μεγάλα. Από τις live εμφανίσεις του με την μπάντα του στο Faust και την παιδική σκηνή του θεάτρου τέχνης Καρόλου Κουν στην παράσταση “Αλαντίν”, μέχρι το άπλωμα των ρούχων της γειτόνισσας στην απέναντι πολυκατοικία.

1.Μίλησέ μας για τη συνεργασία σου με το Faust και την επικείμενη live εμφάνισή σου στις 26 Φεβρουαρίου.

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο κάνω live μόνο στο Faust, είναι ένας χώρος που μας ταιριάζει πολύ σ’ εμένα και στη μπάντα. Είναι ζεστός, το κοινό πλέον μας έχει ταυτίσει με τον χώρο και μας ακολουθεί, που αυτό είναι τέλειο! Σε αυτό το live θα ακούσουμε κάποια κομμάτια από τον πρώτο αγγλόφωνο δίσκο, κάποια κομμάτια από τον ελληνικό δίσκο και διασκευές!

2. Τι είδους διασκευές;

Ουσιαστικά παίρνω κομμάτια διαφορετικά μεταξύ τους και τα κάνω ένα!

3. Όπως;

Για παράδειγμα, το Someone like you της Adele, με το Ζήτα μου ό,τι θες της Χ.Αλεξίου ή Τα μεθύσια της Ν. Μποφίλιου, με το Batida de coco της Αρλέτας! Κι άλλα πολλά που θα τα ακούσετε live στο Faust!

4. Κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά στο μουσικό σου σύμπαν τι πρέπει να περιμένει;

Έτσι όπως με ρωτάς, με γαργαλάει να σου πω πως θα μου άρεσε να μην περιμένει τίποτα (γέλια)! Με την έννοια ότι ωραίο να πηγαίνεις κάπου τελείως απροετοίμαστος και τελικά να εξελίσσεται σε μία τέλεια βραδιά! Απλώς να είναι ανοιχτός σε όλα τα νέα ερεθίσματα κι αν σου αρέσει τελικά ή όχι, είναι θέμα γούστου, θέμα στιγμής.

5. Τι έπεται μετά τις 26 Φεβρουαρίου;

Αυτήν την περίοδο μαζί με την μπάντα είμαστε σε φάση δημιουργίας του νέου δίσκου. Εγώ γράφω τους στίχους και τη μουσική και σιγά -σιγά ετοιμάζουμε τα τραγούδια. Οπότε στο επόμενο μας live, πιθανόν να παρουσιάσουμε και κάποιο από τα νέα κομμάτια.

6. Θα μας δώσεις μία κλεφτή ματιά αυτού που ετοιμάζετε; Είναι αγγλόφωνος ο νέος δίσκος;

Είναι με ελληνικούς στίχους, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να πω κάτι άλλο γιατί τώρα αποφασίζουμε πού θα κινηθούμε μουσικά, ποια θα είναι η ταυτότητά του.

7. Φέτος, πρωταγωνιστείς και στην παιδική σκηνή του θεάτρου τέχνης Καρόλου Κουν, στο έργο “Αλλαντίν”. Πώς είναι το παιδικό κοινό σε σχέση με το ενήλικο; Είναι πιο απαιτητικό;

Ναι, είναι πιο απαιτητικό. Το έχει πει και ο Μπρεχτ πολύ ωραία: Το παιδικό θέατρο είναι ίδιο με αυτό των ενηλίκων με τη μόνη διαφορά ότι είναι λίγο πιο δύσκολο. Τα παιδιά δε φιλτράρουν τις αντιδράσεις τους, αν δεν τους αρέσει κάτι απλώς αντιδρούν! Εγώ το αγαπώ πολύ, γιατί σκέφτομαι και τον εαυτό μου σαν παιδί και κάποιες παραστάσεις που με είχαν μαγέψει. Τις θυμόμουν για μέρες, ξαναμουρμούριζα ό,τι μου είχε μείνει από τη μελωδία των κομματιών και τις θυμάμαι μέχρι και σήμερα. Οπότε νομίζω ότι έστω και υποσυνείδητα έστω και πολύ λίγο αφήνεις κάτι μέσα στην παιδική ψυχή, διαμορφώνεις κάπως τη συνείδησή του. Μου αρέσει αυτή η αίσθηση ότι κάνεις κάτι για τις γενιές που έρχονται. Τους ευαισθητοποιείς στην τέχνη, στη ζωή.

8. Γιατί παιδικό θέατρο;

Ο Αλαντίν είναι ένα πολύ ωραίο έργο, με πολλές αλληγορίες σε αυτό. Είναι κλασικό και το αγαπούν τα παιδιά, είναι πολύ φωτεινό κι είμαι κι εγώ σε μια φάση λίγο πιο φωτεινή! Μου αρέσει πολύ αυτή η αίσθηση ότι κάθε πρωί σηκώνομαι και παίζουμε για τα παιδιά ένα τόσο όμορφο παραμύθι! Και εκτιμώ πολύ φυσικά και το θέατρο τέχνης Καρόλου Κουν και την παράδοση που έχει στο παιδικό θέατρο. Όλες αυτές η συγκυρίες λοιπόν με οδήγησαν σε αυτήν τη συνθήκη.

9. Εσύ έχει πολλές ιδιότητες σε αυτή τη ζωή (γέλια)! Είσαι τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός, δημιουργός, έχεις τελειώσει και τη Νομική Σχολή. Τι είσαι περισσότερο απ’ όλα;

Η αλήθεια είναι ότι η λέξη “δημιουργός” είναι κάπως σα να τα περιέχει όλα – δημιουργός σαν τραγουδοποιός και δημιουργός σαν ηθοποιός που διαμορφώνει κι αποδίδει έναν ρόλο. Με έναν τρόπο όλοι είμαστε δημιουργοί της ζωής μας – άσχετα από την τέχνη δηλαδή – θεωρώ με αυτά που σκεφτόμαστε, λέμε και κάνουμε δημιουργούμε τη ζωή μας. Οπότε, μου αρέσει αυτή η λέξη!

10. Αυτός ο δημιουργός εκδηλώθηκε από μικρή ηλικία;

Ήρθε γρήγορα! Στην Α’ γυμνασίου είχα δει μία οντισιόν στην εφημερίδα και πήγα με τη μητέρα μου και με πήραν. Ήταν Στη μελωδία της ευτυχίας. Από νωρίς είχα καταλάβει τι ήθελα.

11. Η μαμά σου σε στήριζε απ’ ότι καταλαβαίνω.

Η μαμά μου ναι, ο μπαμπάς μου όχι γι’ αυτό έπρεπε να είμαι καλός μαθητής για να συνεχίζω στο θέατρο γι’ αυτό και πέρασα στη Νομική Σχολή. Αν ας πούμε δεν έφερνα καλούς βαθμούς, θα με σταματούσε από τις θεατρικές μου δραστηριότητες.

12. Και μετά από εκείνη την πρώτη οντισιόν πώς συνέχισες;

Μετά μπήκα στη χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και καθόλη τη διάρκεια του σχολείου είχα συνεχή επαφή με τη μουσική. Τελειώνοντας το σχολείο πέρασα στη Νομική και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και μετά κάπως πήραν όλα τον δρόμο τους.

13. Τι άλλο θα φέρει το μέλλον για εσένα;

Προς το παρόν η δημιουργία του νέου δίσκου μου απορροφά πολύ χρόνο από τον χρόνο μου. Όταν συνήθως ετοιμάζω έναν δίσκο διαβάζω και πάρα πολύ ποίηση, ακούω άλλες μουσικές για να εμπνευστώ. Με βοηθά

14.Τι διαβάζεις τώρα;

Διαβάζω ποίηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου.

15. Τι άλλο σε εμπνέει;  Είναι ένας έρωτας, κάποιο άλλο ερέθισμα; Τι πυροδοτεί την έμπνευση μέσα σου;

Συνήθως με εμπνέουν λίγο πιο πρακτικά, πιο καθημερινά πράγματα. Δηλαδή, τώρα που κάθομαι στο σπίτι μου μπορεί να δω να μία γυναίκα να βγει έξω και να απλώνει τα ρούχα κι αυτό να με εμπνεύσει. Πιο πολύ θα μου προξενούσε ενδιαφέρον κάτι τέτοιο, παρά να πάω στη θάλασσα και να δω ένα ηλιοβασίλεμα. Δεν το σνομπάρω, αλλά εγώ λειτουργώ λίγο διαφορετικά. Σε κάτι πάρα πολύ απλό, στον τρόπο που η μπλούζα μπορεί να είναι διπλωμένη. Μέσα από το απλό θα πας και στα πιο ουσιαστικά.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη live εμφάνιση του Δημήτρη Σαμόλη στο Faust, στις 26 Φεβρουαρίου.

Ώρα έναρξης: 22:00

Τιμή εισόδου: 5€ (χωρίς ποτό), 7€ (με κράτηση, χωρίς ποτό)

FAUST

ΚΑΛΑΜΙΩΤΟΥ 11 
& ΑΘΗΝΑΙΔΟΣ 12 
150 60 ΑΘΗΝΑ 

ΤΗΛ.: +30 210 3234095
FAX: +30 210 3234096
e-mail: info@faust.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*