Είδαμε την παράσταση “Το προξενιό της Αντιγόνης” στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Άμα δείτε τον καλό μου, χαιρετίσματα πολλά…, με αυτούς τους στίχους έκλεισε μελαγχολικά την παράσταση η Αντιγόνη (Λένα Φερτίδη). Το προξενιό της Αντιγόνης, το μονόπρακτο του Βασίλη Ζιώγα είναι σίγουρα από τα πιο παράξενα έργα που γράφτηκαν τη δεκαετία του ΄50. Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να το κατατάξεις σ’ ένα μόνο είδος. Περιέχει τόσο κωμικά, όσο και τραγικά στοιχεία, συνδυάζοντάς τα με τον τρόμο και το μεταφυσικό. Πρόκειται για μία υπερρεαλιστική απεικόνιση της κοινωνίας που άλλαζε, των ηθών που πέθαιναν και όλων των νέων που επρόκειτο να έρθουν, με μοναδικό σημείο αναφοράς τη μοναξιά του έρωτα που παραμένει πάντα η ίδια.

Σ΄αυτό το περίεργο σύμπαν του Ζιώγα η Θεία της Αντιγόνης (Ιωάννα Παυλίδου) μαζί με τον Προξενητή (Μαίρη Άσπρου) οργανώνουν το προξενιό της με τον Δάσκαλο (Ανδρονίκη Αβδελιώτη). Έναν μοναχικό, ευαίσθητο νέο ο οποίος πολλές φορές βρίσκεται στο επίκεντρο των χλευασμών των μαθητών του, αλλά και του κόσμου. Η Αντιγόνη στέκεται αμίλητη, ακίνητη, σχεδόν (;) νεκρή σε αυτό το προξενιό. Κι έπειτα μεσολαβεί μία σαρανταποδαρούσα. Μία σαρανταποδαρούσα που ρουφάει ο αίμα του Δασκάλου, που τον νεκρώνει ερωτικά. Είναι η ίδια που είχε συναντήσει κάποτε και η Αντιγόνη κι έγινε ο εραστής της, την έκανε γυναίκα. Τα σαράντα πόδια της μοναξιάς του έρωτα που σε κάνουν να ονειρεύεσαι, να περιμένεις και δημιουργείς προσδοκίες και να πεθαίνεις μέσα σ’ αυτές.

Η ανατριχιαστική αύρα αυτού του κωμικοτραγικού θρίλερ αποδίδεται από την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Βασίλη Τζιώκα με τη δράση να μεταφέρεται σε όλη τη σκηνή, ενώ τα υπερρεαλιστικά κοστούμια της Ανδρονίκης Αβδελιώτη ενισχύουν το στοιχείο του παραλογισμού. Το κοστούμι του Προξενητή που μοιάζει με ναζιστική στολή είναι σαφής αναφορά στον πόλεμο, στην επιβολή, στο παλιό που είναι έτοιμο να καταρρεύσει για να δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο. Η επιλογή 4 γυναικών για να ενσαρκώσουν τους ρόλους (γυναικείους κι αντρικούς) είναι αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς συνυπάρχουν τέσσερις διαφορετικές οντότητες, φαινομενικά αταίριαστες που όμως καταφέρνουν να υπηρετήσουν το κείμενο του Ζιώγα και να μας μυήσουν μέσα σ’ αυτόν τον συναρπαστικό παράλογο κόσμο.

Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 104 31 Αθήνα 
Τηλ: 210 5242211 – 13 Email: info@aggelonvima.gr

Συγγραφέας: Βασίλης Ζιώγας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τζιώκας
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Φωτογραφίες: Ιάσονας Κονταίος
Γραφιστικά και σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Τζιώκας

Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Μαίρη Άσπρου, Ιωάννα Παυλίδου & Λένα Φερτίδη

Κάθε Κυριακή στις 18:15 έως και τις 21 Απριλίου

Εισιτήρια: Κανονικό: 10 € | Μειωμένο: 7 €

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*