Είδαμε τη “Τελευταία συνάντηση: Πηνελόπη Δέλτα – Ίων Δραγούμης” της Μαρίας Παπαδήμα στο Οlvio

γράφει η Λένα Σάββα

Στο ποιοτικό Θέατρο OLVIO είδαμε την παράσταση ΔΕΛΤΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.
Μέσα από την ερωτική ιστορία αυτών των δύο προσώπων, απολαύσαμε τον υπέροχο λόγο της Μαρίας Παπαδήμα, κάτι ανάμεσα σε πεζό και ποίηση.
Η σκηνοθεσία της Ειρήνης Ευαγγελάτου μας έδωσε μια παράσταση γεμάτη λυρισμό κι εσωτερικότητα. Σ’ αυτό συνέβαλλαν οι πολύ καλές ερμηνείες της Δήμητρας Παπαδήμα και του Μ.Κωστή και η υπέροχη μουσική του Δ.Χρυσανθακόπουλου που μας ταξίδεψε στους δρόμους αυτής της εποχής.
Η Πηνελόπη Δέλτα έχει χαρακτηρισθεί ως η συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων και τα παιδικά μυθιστορήματα που έγραψε μεγάλωσαν πολλές γενιές εφήβων. Είχε μια πολυτάραχη ζωή που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Έζησε με τον Ίωνα Δραγούμη ένα μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα. Γνωρίστηκαν 10 χρόνια μετά το γάμο της με το Στέφανο Δέλτα. Το ήθος της Δέλτα (σύζυγος και μητέρα) δεν της επέτρεπε να δημιουργήσει εξωσυζυγικό δεσμό. Tο ομολόγησε στο σύζυγό της, εκείνος δεν της έδωσε διαζύγιο και η συγγραφέας έπεσε σε κατάθλιψη. Μετά από λίγο καιρό ήρθε το τελειωτικό χτύπημα, όταν ο Δραγούμης συνδέθηκε με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Από τότε άρχισε να εκδηλώνει τάσεις αυτοκτονίας.
Από γράμμα της Δέλτα στο Δραγούμη: “Μένω ακόμα ένα χρόνο, σου το έγραψα. Αν με θέλεις ύστερα, πάρε με. Και τώρα όμως αν με ήθελες δεν θα μπορούσα πια να σου πω όχι. Τώρα δε ξέρω πια τι θα πει τιμή και λόγος και όρκος. Σε περιμένω πάντα και σ’ αγαπώ σαν Μήδεια, είσαι το μόνο δίλημμα που ζει μέσα μου με φριχτή ένταση. Αγαπώ άγρια το χλωμό παιδί που με φίλησε στο στόμα εκεί στα πεύκα. Σ’ αγαπώ, τ’ ακούς Ίων σ’ αγαπώ άγρια και θέλω την αγκαλιά σου σε Θέλω όλον δικό μου για πάντα και πονώ ανυπόφορα και θέλω να ορμήσω στο σπίτι σου και να χυθώ στο λαιμό σου και χωρίς λέξη να πνίξω την αναπνοή σου. Το ξέρω πως είμαι τρελή μα η αγάπη τρελαίνει.”
Η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε το Μάιο του 1941 τη μέρα που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα.
Ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε το 1878 στην Αθήνα. Ο πατέρας του είχε διατελέσει πρωθυπουργός και οι συγγενείς του εργάστηκαν στο πλευρό του Καποδίστρια και του Χαρίλαου Τρικούπη του οποίου ήταν φανατικός θαυμαστής.
Ο Δραγούμης μεγάλωσε διαβάζοντας Γκαίτε, Σίλερ, Μπάιρον και μιλούσε γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και αρχαία Ελληνικά. Υποστήριξε τη “Μεγάλη ιδέα” κι εργάστηκε με ζήλο προκειμένου η Ελλάδα να πάρει πίσω τις αλύτρωτες περιοχές. Τελείωσε τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και το 1902 τοποθετήθηκε Γραμματέας στο προξενείο της Αλεξάνδρειας. Διετέλεσε Γραμματέας στις πρεσβείες της Κων/λης του Βουκουρεστίου της Ρώμης και του Λονδίνου.Υποστήριξε το Μακεδονικό ζήτημα.Είχε έντονη ερωτική ζωή. Ήταν το αγαπημένο παιδί της αθηναϊκής υψηλής κοινωνίας και γνωστές κυρίες της εποχής ήταν ερωτευμένες μαζί του. Ο πιο γνωστός του έρωτας ήταν η Πηνελόπη Δέλτα και η μεγάλη του σχέση με τη Μαρίκα Κοτοπούλη που κράτησε μέχρι τη δολοφονία του από τις βενιζελικές σφαίρες τον Ιούλιο του 1920.
Αυτοί οι δυο άνθρωποι διασταυρώθηκαν όπως δύο τρένα που πηγαίνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις.Αγαπήθηκαν πολύ όχι μόνο για μια ζωή.
Η παράσταση στο OLVIO περιγράφει την τελευταία τους διασταύρωση. Μετά από λίγο ο Δραγούμης θα σβηστεί από τη λίστα των ζωντανών και η Δέλτα θα παραπαίει για 20 χρόνια ακόμα, ανάμεσα στην πολιτική δημοσιογραφία και στις αυτοκτονικές της τάσεις.Στη συνάντησή τους του χαρίζει το ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ λεγοντάς του: εδώ μέσα είσαι εσύ.
Από σκέψεις της Δέλτα: “σαν κορίτσι που αιωρείται στους δείχτες του ρολογιού, πηγαίνω κοντά του χωρίς μυαλό αυτή τη φορά, μέσα σ’ αυτό το τρένο που τρέχει σαν τρελό. Δεν έχω άλλον προορισμό. Εκείνον μόνο. Όποιος έζησε τέτοιες ώρες ας με κρίνει. Κι αφού με κρίνει ας με ξεχάσει.”
Και κάτι από Ίωνα: “Νοιώθω μόνος και ξένος. Λατρεύω αυτή τη χώρα.Θα μπορούσα να δώσω και τη ζωή μου. Όμως τους ανθρώπους της δεν τους αντέχω. Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω ανθρωπάκια. Μέτριους στη ψυχή και στο πνεύμα. Ξιπασμένους. Δουλεύουν, σπουδάζουν και ταξιδεύουν με μοναδικό τους μέλημα να μπουν στο μάτι του γείτονα.Πατρίδα τους ο εαυτός τους.Τα βαρέθηκα όλα και όλους.”
Και σκέψεις του: “σήμερα μετά από χρόνια ξαναβρεθήκαμε. Μιλήσαμε κοιταχτήκαμε. Κι όπως πάντα όλα ήταν αρμονικά μεταξύ μας. Τίποτα και κάνεις δεν χωρούσε ανάμεσά μας. Στο βάθος της ψυχής μου είναι πάντα εκείνη. Κι όμως αγαπώ την άλλη”.
Υπάρχει μέσα στην παράσταση ένα σημείο που με συντάραξε. Είναι ο μονόλογος της Δέλτα προς τη μητέρα της. Με συγκλόνισε και γιατί επιβεβαιώνει την άπειρη αξία του μητρικού ρόλου και για την ερμηνεία της Παπαδήμα που αγγίζει την τραγικότητα. Παραθέτω:
“Μητέρα μ’ αγαπάς; Το χάδι σου δεν το γεύτηκα. Μικρό κοριτσάκι ήμουνα πού έβρισκες τη δύναμη και με χτυπούσες με τέτοια λύσσα; Μη μητέρα μου, σιγά, πονάω. Σα σφυριά τα χέρια σου πάνω στο σώμα μου μ’ άφησαν πληγές που δεν γιατρεύονται. Με σπρώχνεις στο χάος μητέρα. Δώσε μου το χέρι σου, φοβάμαι. Συνεχώς βουλιάζω στο κενό χωρίς εσένα που με γέννησες. Χωρίς τη βάση μου. Μητέρα εσύ μια αναντικατάστατη ξένη. Ίσως αν πέθαινα σ’ έκανα να κλάψεις. Έχω ακούσει ότι όταν πεθαίνουν τα παιδιά οι μάνες κλαίνε. Έχω ανάγκη να σου λείψω. Θέλω να χω κι εγώ μια μάνα.”
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ δεν αφορά μόνο τη Δέλτα και το Δραγούμη.Είναι μια παράσταση βαθιάς ευαισθησίας και ποίησης που μας αγγίζει όλους. Ο καθένας μας κάπου θα αγγιχτεί. Ίσως πονέσει. Ίσως χαμογελάσει ή αναπολήσει.Ίσως ονειρευτεί. Μα δεν θα φύγει ασυγκίνητος. Στο Θέατρο OLVIO.

Συντελεστές:

Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Ευαγγελάτου και την επιμέλεια της παράστασης ο Γιάννης Μποσταντζόγλου.
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου
Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Μανίκας
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος
Μουσική Παραγωγή-mixi mastering: Χρήστος Μπάκης

Πρωταγωνιστούν:
Δήμητρα Παπαδήμα , Μάνος Κωστής

Τετάρτη στις 19:00, Σάββατο και Κυριακή στις  19:15
Διάρκεια: 90′
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 13€, Μειωμένο 11€

Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7,Βοτανικός
Τηλ.: 2103414118

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*