Είδαμε την παράσταση “Άγριος σπόρος” στο θέατρο Επί Κολωνώ

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Με εικόνες ελληνικές και ήρωες καθημερινούς, απόλυτα ρεαλιστικούς το έργο του Γιάννη Τσίρου είναι μία μικρογραφία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας με πολλές αλληγορίες και χιούμορ. Η μυγοσκοτώστρα, το ραδιόφωνο που παίζει τον απόκληρο της Μπέλλου, οι αποδείξεις που δεν κόβονται και άνθρωποι τόσο απτοί, τόσο δικοί μας, τόσο εμείς. Ήθελα πολύ να δω τη συγκεκριμένη παράσταση και οι προσδοκίες μου επιβεβαιώθηκαν με τον άγριο σπόρο της να ανθίζει μέσα μου.

Ο Σταύρος έχει φτιάξει μια αυθαίρετη καντίνα σε κάποια παραλία της χώρας, ενώ στο πάνω μέρος του νησιού διατηρεί ένα χοιροστάσιο. Κάθε που φυσάει νοτιαδάκι η μπόχα από τα σφαγμένα κρέατα και τα αίματα κατακλύζει το νησί. Τα συρτάρια του είναι φουσκωμένα από απλήρωτους λογαριασμούς, χρέη και πρόστιμα. Η κόρη του δουλεύει κι αυτή στην καντίνα, κόβοντας αγγουροντομάτες, ψήνοντας καλαμάκια. Κι όταν έρχονται τα δύσκολα, εκείνη αντί να καταφύγει στην Αθήνα με τη μαμά της, μένει στο πλευρό του. Ο Σταύρος είναι σκληρός, φωνακλάς, μοιάζει πρωτόγονος στα μάτια των Ευρωπαίων τουριστών. Όταν εξαφανίζεται μυστηριωδώς ένας νεαρός Γερμανός τουρίστας από την παραλία, οι έρευνες ξεκινούν. Ο – μέχρι πρότινος φίλος του -αστυνομικός αρχίζει να τον υποπτεύεται για τη δολοφονία του.

Οι κρυμμένες αλήθειες του συγκεκριμένου έργου είναι ό,τι πιο σωστό ειπώθηκε για όλη αυτήν την περίοδο της κρίσης, τον δυτικό κόσμο σε αντιδιαστολή με τον ελληνικό τρόπο σκέψης, τις ελληνικές πατέντες, τις αυθαιρεσίες, την οικογένεια, τους ψιθύρους της γειτονιά, την προκατάληψη. Οι καθωσπρέπει Ευρωπαίοι αηδιάζουν με τον τρόπο που ο Σταύρος σφάζει τα γουρούνια και τον καταδικάζουν, ενώ στον αντίποδα είναι οι ίδιοι που τρώνε τα ίδια γουρούνια από την καντίνα του. Είναι οι ίδιοι που έχουν ευφεύρει τρόπους μαζικής εξόντωσης των χοίρων με μία ελιτίστικη προσέγγιση του σφαξίματος. Κι από την άλλη ο ίδιος που έχει παραβεί όλους τους υγειονομικούς κανόνες, που με το ίδιο μαχαίρι που σκοτώνει μία μύγα συνεχίζει να κόβει το κρέας που προσφέρει. Ολόκληρο το νησί που εξαιτίας της προκατάληψης είναι έτοιμο να δικάσει και να καταδικάσει.

Η Ελένη Σκότη για ακόμα μία φορά υπογράφει μία ατμοσφαιρική σκηνοθεσία που αναδεικνύει τον ρεαλισμό, το χιούμορ και τη βαθιά πληγή του Σταύρου και της ίδιας κοινωνίας. Ο Στάθης Σταμουλακάτος, στο ρόλο του Σταύρου/ σε αντικατάσταση του Τάκη Σπυριδάκη, καταφέρνει να ισορροπήσει στη λαϊκότητα του ήρωα, δίνοντας μία μοναδική ερμηνεία που μας κάνει να γελάσουμε, μας συγκινεί και μας συγκλονίζει βαθιά. Ρεαλιστικός, στιβαρός, πληθωρικός επιβάλλει το μοναδικό ταλέντο του σε όλη τη σκηνή. Μαζί του, στον ρόλο του αστυνομικού, ο Ηλίας Βαλάσης μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τη χαλαρότητα, την αμεσότητα και τη φυσικότητα στις εκφράσεις του. Μία απλή κίνηση, όπως το άνοιγμα του ψυγείου για να πάρει ένα μπουκαλάκι νερό, το ανάλαφρο χάδι για να σκουπίσει τον ιδρώτα από μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα στην παραλία, όλα αυτά συνθέτουν μικρά χαρακτηριστικά του ήρωα που μας παρουσιάζει. Η Χριστίνα Μαριάννου, η κόρη του Σταύρου, λιτή, ισορροπημένα συγκινητική, είναι η φωνή της λογικής, το στήριγμα του πατέρα της. Είναι κάτι νέο κι ελπιδοφόρο.

Ο άγριος σπόρος σκιαγραφεί τις τρεις γενιές Ελλήνων που συνυπάρχουν στο σήμερα. Το παλιότερο, το παλιό και το νέο. Γενιές που τις έχει εξαθλιώσει η κρίση, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να τις φυλακίσει. Γιατί ο σπόρος είναι άγριος κι ακόμα κι αν τον κόψεις, δεν καταφέρνεις να τον ξεριζώσεις.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία:
Καλ/χνική δ/νση – Σκηνικά:

Φωτισμοί:
Μουσική:

Φωτογραφίες/αφίσα:
Video-trailer:Δημόσιες Σχέσεις/Βοηθός παραγωγής
Ελένη Σκότη
Γιώργος Χατζηνικολάου 
Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Στέλιος Γιαννουλάκης
Γιώργος Χατζηνικολάου
Σταύρος ΣυμεωνίδηςΜαρία Αναματερού
Διανομή
Σταύρος:


Τάκης:
Χαρούλα:
Στάθης Σταμουλακάτος
(την περίοδο αυτή ο Τάκης Σπυριδάκης
απουσιάζει για λόγους υγείας)
Ηλίας Βαλάσης
Χριστίνα Μαριάννου
πρώτη παράσταση (προ 3 ετών):
πρεμιέρα της 4ης περιόδου:

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
 
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2018

Σάββατο 9:15μμ
Κυριακή 6:00μμ
Δευτέρα στις 6:15μμ
και Τετάρτη στις 9:15 μμ έως τέλος Οκτωβρίου
και από Νοέμβριο στις 6:15μμ
 
Τιμές εισιτηρίων:Διάρκεια:
Χώρος:
Κανονικό:Καθημερινές 15,00€
Σαββάτο, Κυριακή, αργίες: 17,00€

Φοιτητικό/Ανέργων :
 Καθημερινές 12,00€
 Σαβ, Κυρ & αργίες 14,00€

άνω των 65
Καθημερινές 12,00€
Σαβ, Κυρ & αργίες 15,00€

105 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Κεντρική Σκηνή

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*