Είδαμε το CageBirds στο Θέατρο Αλκμήνη

γράφει η Λένα Σάββα

Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει το βιβλίο του Έριχ Φρομ Ο ΦΟΒΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Όταν είδα στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ το CageBirds του Ντέιβιντ Κάμπτον από την ομάδα ΜανταΜίτσες σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη θυμήθηκα τα νεανικά μου διαβάσματα γιατί αυτό είναι το θέμα του έργου.

Η παράσταση αρχίζει με μια πανδαισία χρωμάτων (τα πουλιά) με πανέμορφα κοστούμια και μακιγιάζ (Ράνια Γιαννάκη). Εδώ βλέπουμε μερικούς τύπους πουλιών που ζούνε μέσα σε κλουβιά (ή μήπως ανθρώπων;).

Υπάρχει ο Τύπος που ασχολείται με την ομορφιά και τη διατήρηση της νεότητας, ο τύπος που έχει εμμονή με θέματα υγείας (αρρωστοφοβία), ο τύπος που έχει αφιερώσει το χρόνο του στη μαγειρική και τα υλικά της, ο τύπος που ασχολείται με τις ζωές των άλλων, ο τύπος που έχει μια μορφή λαγνείας με τις αρνητικές ειδήσεις και τα συνομωσιολογικά σενάρια, ο αναποφάσιστος τύπος που δε ξέρει, δε μιλά, δεν παίρνει θέση. Όλοι αυτοί οι τύποι έχουν ένα φρουρό- αφεντικό που κρατά το κλειδί των κλουβιών και τους έχει ταϊσμένους και προστατευμένους μέσα στην ασφαλή φυλακή τους. “Έχεις εχθρούς εκεί έξω.Το μόνο που θέλουν είναι να σε ξεσκίσουν. Εδώ θα είσαι προστατευμένος”. Οι τύποι αυτοί δεν έχουν καν αληθινή επικοινωνία μεταξύ τους. Ο καθένας είναι κλεισμένος στο μικρόκοσμό του και μιλά μόνο στον εαυτό του. “Μα τι είστε; τζουκμπόξ που ξεκινάτε να τραγουδάτε μόλις πέσει το κέρμα;”

Η φυλακή έχει τους κανόνες της όπως κάθε φυλακή. 1ος κανόνας: ο φρουρός είναι φίλος. 2ος κανόνας: Η κλειδαριά είναι ασφάλεια. “Τι τους θέλετε τους κανόνες όταν παραβιάζεται ο βασικότερος;”.

Οι φυλακισμένοι έχουν εθιστεί στην ελευθερία τους και κάνουν τα πάντα για να μην τη στερηθούν. Και τι σημαίνει ελευθερία; (άλλη μια παρανοημένη λέξη). Ας μου επιτραπεί μια προσέγγιση. Ελευθερία σημαίνει να είσαι αποταυτισμένος από τις προσκολλήσεις. Να είσαι αποταυτισμένος από το εγώ και τον εγωϊκό εαυτό. Να είσαι αποταυτισμένος από τα πολύ βαρειά συναισθήματα (Γιατί η αγάπη, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, δεν είναι συναισθήματα. Είναι καταστάσεις ύπαρξης Να είσαι ελεύθερος από την προσκόλληση στην ύλη. Να είσαι ελεύθερος από το φόβο, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν φοβάσαι (πράγμα ανθρώπινο και φυσικό) να δρας παρ’ όλο το φόβο. Ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που είναι συνδεδεμένος με το ανώτερο κομμάτι του εαυτού του. Είναι ο άνθρωπος που έχει επιλογή και που έχει ενεργοποιήσει την (ανενεργή σε πολλούς) ελεύθερη βούληση.

Οι ΜανταΜίτσες (Μαριλέττα Κυριαζή, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Έμμυ Μαυρίκα, Μαγδαληνή Παλιούρα, Νίκη Σκιαδαρέση, Αλεξία Στολιδάκη, Εμμη Χάλαρη, Μαρία Ψυχογυιοπούλου) εξαιρετικές στην παρουσία τους στην ερμηνεία και στην κίνηση τους (Χριστίνα Φωτεινάκη).

Η μουσική του Γιάννη Οικονόμου μέσα από τις πολλές αυξομειώσεις της σε άγγιζε κατευθείαν στην καρδιά.Σε κάποια σημεία της μου θύμισε το παιδικό παιχνίδι με την κούκλα – μπαλλαρίνα που στριφογυρίζει πάνω στη βάση της καλοκουρδισμένη.

Η σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη “ποίησε” μια εξαιρετική παράσταση πάνω στο έργο του Ντέβιντ Κλίμπτον ( και συγχαρητήρια γι αυτή την επιλογή). Βγήκα γοητευμένη και προβληματισμένη. Που βρίσκομαι εγώ μέσα σ’ όλο αυτό; Γιατί θα το ξαναπώ: το Θέατρο, όπως και κάθε μορφή τέχνης οφείλει να λειτουργεί σαν φάρος. Να φωτίζει το δρόμο για να προχωρήσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας ένα βήμα παραπέρα. Άλλη μια σπουδαία παράσταση από το Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ.

Κι ας θυμηθούμε τα λόγια του ποιητή: Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία! ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ταυτότητα παράστασης


Κείμενο: David Campton
Μετάφραση: Στέλλα Γεωργουλέα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Κοστούμια/Μακιγιάζ/Σπέσιαλ εφέ: Ράνια Γιαννάκη
Ραπτική: Κατερίνα Οικονόμου
Ειδικές κατασκευές: Κατερίνα Θεοφανοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Οι μανταΜίτσες είναι: Μαριλέττα Κυριαζή, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Έμμυ Μαυρίκα, Μαγδαληνή Παλιούρα, Νίκη Σκιαδαρέση, Αλεξία Στολιδάκη, Έμμη Χάλαρη, Μαρία Μελίτα Ψυχογυιοπούλου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Έναρξη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.30
ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Διάρκεια παράστασης
60’ (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι,
Τηλέφωνο κρατήσεων 210 3428650

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 10 €

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*