Είδαμε το ελληνικό μιούζικαλ “Οι Στοιχειωμένοι” του Δημήτρη Μαραμή στο Μέγαρο Μουσικής

Γράφει η Ντίνα Καρρά

Είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ στην επίσημη δοκιμή της μουσικοθεατρικής παράστασης “Οι Στοιχειωμένοι” στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα παρουσιαστεί στις 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου. Η παραγγελία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου, Μίλτου Λογιάδη, για σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ σε νέο καταξιωμένο συνθέτη, ευόδωσε στο πρόσωπο του πολυτάλαντου Δημήτρη Μαραμή. Εκείνος εμπνέεται από τρία αριστουργηματικά παραδοσιακά τραγούδια της ελληνικής υπαίθρου και δημιουργεί ένα νέο μουσικό δράμα σε πρωτότυπο λιμπρέτο του Σωτήρη Τριβιζά, διατηρώντας απαράλλαχτη την τεχνοτροπία της δημοτικής παράδοσης. Το “Γιοφύρι της Άρτας” με την ανθρωποθυσία της Γυναίκας του Πρωτομάστορα, του “Νεκρού Αδελφού” με τους βρικόλακες και το “Στοιχειό της Χάρμαινας”, o αγαπητός λαϊκός θρύλος της Άμφισσας με τον ανεκπλήρωτο έρωτα, την αυτοκτονία και τα στοιχειά που δεν βρίσκουν μετά θάνατον ανάπαυση, αποτελούν τον καμβά για το δημιουργό που με πάθος, σεβασμό και όραμα φωτίζει τη δραματουργική αυθεντικότητα τούτων των κειμένων και αναδίδει τις αξίες μιας αλλοτινής εποχής.

Όλα κύλησαν υπέροχα στην πρόβα με τους συντελεστές να βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους. Ένα ανυπέρβλητης αξίας εικαστικό δρώμενο σαν παλλόμενος πίνακας ζωγραφικής ξεπροβάλλει στη σκηνή και μάς αφήνει άφωνους.

Ο χαρισματικός συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ενώνει τον αυθεντικό, ποιητικό λόγο με ήχους παγανιστικού και διονυσιακού χαρακτήρα εμπλουτισμένο με στοιχεία της ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Γι΄αυτό το λόγο, χρησιμοποιεί μόνο ξύλινα και χάλκινα πνευστά για να δοθεί το επιθυμητό πανηγυριώτικο κλίμα όπου επικρατεί ζωντάνια, πάθος, σαγήνη και ακατάπαυστη ροή μελωδικού πλούτου με αποτέλεσμα τη συγκινησιακή φόρτιση και την έντονη θεατρικότητα. Οι εμπνευσμένες, μεγαλοφυείς συνθέσεις του ξεπερνούν κάθε φαντασία και δημιουργούν κύματα συναισθημάτων στο κοινό.

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο φέρελπις σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πραγματικά ζωγραφίζει επί σκηνής. Ανατρεπτικός, ευφυής, δημιουργικός αποτυπώνει αριστοτεχνικά την περιρρέουσα ονειρεμένη ατμόσφαιρα με διάχυτη λυρικότητα, αισθαντικότητα, ειλικρίνεια, μέτρο, ρυθμό, δράση και συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ένα ζωντανό απόκοσμο ταμπλό βιβάν όπου ξεπροβάλλουν στοιχειά, φαντάσματα, ανθρωποθυσίες, κατάρες, ξόρκια και με το θάνατο να πρωταγωνιστεί σ’ όλες τις μορφές του είτε σαν κεραυνός, είτε σαν νερό, είτε σαν πέτρα, είτε σαν έφιππος καβαλάρης, είτε σαν ξενιτεμένος.

Στο “όλον” συνυπογράφουν τα εκπληκτικά σκηνικά και κοστούμια δια χειρός Νίκης Ψυχογιού που εντυπωσιάζουν μεμιάς το κοινό. Η Νάντη Γώγουλου διδάσκει την κίνηση στους ερμηνευτές με χάρη και ακρίβεια. Η Χριστίνα Θανασούλα “παίζει” επικοδομητικά με τις υποβλητικές φωτοσκιάσεις του θεατρικού πλαισίου προσφέροντας ένα υψηλής ποιότητας υπερθέαμα. H θεσπέσια μουσική του Δημήτρη Μαραμή αποτελεί κινητήριο δύναμη, η οποία αποτυπώνεται στο σκληρό δίσκο του μυαλού μας και μάς παρασύρει σε νοερά ταξίδια.

Οι ερμηνείες των οκτώ βασικών πρωταγωνιστών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με μία λέξη μαγευτικές. Πρόκειται για θεσπέσιες, καλοκουρδισμένες φωνές με κοινό χαρακτηριστικό το γήινο ηχόχρωμα που ντύνουν αρμονικά τις ευφάνταστες μελωδίες. Όλοι αποδίδουν με απόλυτη συναισθηματική διαφάνεια, σκηνική ευθυβολία και θεατρική εμπειρία το χαρακτήρα που καλούνται να ερμηνεύσουν επί σκηνής. Μοιάζουν με αργόσυρτες φιγούρες ενός απόκοσμου σύμπαντος, όπου οι νεκροί σμίγουν με τους ζωντανούς και τελικά η ζωή νικάει το θάνατο. Χάρμα οφθαλμών η αισθαντική Αργυρώ Καπαρού (Μάνα) με την επιβλητική παρουσία της, ο λυρικός Θοδωρής Βουτσικάκης (Κωνσταντής), η ποιοτική Βασιλική Καρακώστα (Γυναίκα του Πρωτομάστορα), η έξοχη Ελένη Δημοπούλου (Αρετή και Λενιώ), ο στιβαρός Βασίλης Δημακόπουλος (Πρωτομάστορας), η γλυκιά Λητώ Μεσσήνη (Πουλί) και το θαυμάσιο δίδυμο Σταμάτης ΠακάκηςΝίκος Ζιάζιαρης (Στοιχειά, Μάστοροι, Άνεμοι).

Αναπόσπαστο κομμάτι της τελετουργίας αποτελούν οι 15 νέοι ηθοποιοί της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, οι οποίοι αναβλύζουν φρεσκάδα, νεανικό σφρίγος και χάρη προσφέροντας εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Ιδιαίτερη μνεία και στους καταπληκτικούς μουσικούς που διευθύνει ο συνθέτης του έργου και μαέστρος Δημήτρης Μαραμής.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα αριστοτεχνικά σμιλεμένο μουσικοθεατρικό κομψοτέχνημα μέσα από την ευφάνταστη και δημιουργική ματιά όλων των συντελεστών. Ανυπέρβλητες μελωδίες, θαυμάσιες φωνές, καθηλωτικές ερμηνείες, άψογη κινησιολογία, εντυπωσιακά σκηνικά – κοστούμια και υποβλητικοί φωτισμοί συνεπικουρούν για μία πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία σ΄έναν υπέροχο χώρο. Αξίζει να τη χαρείτε όπως και εγώ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 | 20:00
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Διάρκεια: 100 λεπτά
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Διανομή με αλφαβητική σειρά:
Θοδωρής Βουτσικάκης-Κωσταντής, Χορός
Βασίλης Δημακόπουλος-Πρωτομάστορας, Χορός
Ελένη Δημοπούλου-Λενιώ, Αρετή, Χορός
Νίκος Ζιάζιαρης-Χορός, Στοιχειά, Μάστοροι, Άνεμοι
Αργυρώ Καπαρού-Μάνα, Χορός
Βασιλική Καρακώστα-Γυναίκα Πρωτομάστορα, Χορός
Λητώ Μεσσήνη-Χορός, Πουλί, Άνεμοι
Σταμάτης Πακάκης–Χορός, Στοιχειά, Μάστοροι, Άνεμοι

Συμμετέχει μουσικό σύνολο από δεξιοτέχνες μουσικούς

Μουσική διεύθυνση, πιάνο | Δημήτρης Μαραμής

Τιμές εισιτηρίων
9 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 12 ευρώ, 18 ευρώ, 26 ευρώ, 32 ευρώ, 38 ευρώ, 45 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη)

About Ntina Karra 66 Articles
Ονομάζομαι Ντίνα Καρρά. Είμαι άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, αισιόδοξο, ενθουσιώδες (κριός στο ζώδιο) και πολύ δημιουργικό! Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να αποτυπώνει πάνω στο χαρτί συναισθήματα και σκέψεις. Έτσι και με το θέατρο νιώθω ότι ξαναγεννιέμαι και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Επίσης αγαπώ τη γυμναστική γιατί "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ". Χαμόγελα και θετική σκέψη κατακλύζουν πάντα τη ζωή μου και συνεχώς λέω ότι τα καλύτερα έρχονται όταν δεν τα περιμένεις!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*