Συνέντευξη των Τρυφωνίας Αγγελίδου, Διαμαντή Αδαμαντίδη, Αχιλλέα Αναγνώστου, Γιάννη Σαμψαλάκη, Μαρίας Χάνου στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση “Δον Κιχώτης” σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα

της Χρύσας Κοκκίνου

1) Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Ποια ήταν η αφορμή της ενασχόλησης σας με την τέχνη της υποκριτικής;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΜΨΑΛΑΚΗΣ

Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ”ορισμός ομαδικής δουλειάς”. Και αυτή ήταν και η αφορμή της ενασχόλησής μου. Ξεκινώντας από μία ερασιτεχνική φοιτητική ομάδα θεάτρου μαγεύτηκα από το τι μπορεί να καταφέρει μια ομάδα ανθρώπων αν έχει κοινό στόχο, σκοπό και όνειρα.

2) Φέτος σας βλέπουμε να συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση ”Δον Κιχώτης ” που παίζεται στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα . Ποια είναι η υπόθεση” της παράστασης ; 

ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΟΥ

Η παράστασή μας αφηγείται και παρουσιάζει τη ζωή και τις περιπέτειες του ξακουσμένου ιδαλγού Δον Κιχώτη ντε λα Μάντσα, ο οποίος έχοντας πάθει εμμονή με τα ιπποτικά βιβλία, αυτοβούλως χρίζεται ιππότης, και στο όνομα μίας Δουλτσινέας, βγαίνει μαζί με το σύντροφό του Σάντσο Πάντσα στους δρόμους της Ισπανίας, για να εμποδίσει τη βία και να βοηθήσει όσους δυστυχούν. Ό,τι ζουν είναι υπο αμφισβήτηση και με μία μόνιμη αιώρηση μεταξύ στιγνής πραγματικότητας και ονειρικής φαντασίωσης.

3) Ποιοι είναι οι ρόλοι σας; 

   ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

   Εκτός από τους ρόλους του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα που ενσαρκώνονται σταθερά μέσα στη παράσταση από τον Αχιλλέα Αναγνώστου και τον Γιάννη Σαμψαλάκη, όλοι οι υπόλοιποι περνάμε από πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Είναι μια συνειδητή επιλογή που εκφράζει και την φιλοσοφία μας σαν ομάδα αλλά και την οπτική του σκηνοθέτη μας Ταξιάρχη Χάνου όσον αφορά το ανέβασμα της παράστασης.

4) Τι θέλατε να πετύχετε με αυτή την παράσταση; 

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Να πούμε με όσο πιο καθαρό και τίμιο βλέμμα γίνεται την ιστορία αυτού του ονειροπόλου ιδαλγού από τη Μάντσα που τόσο έχει απασχολήσει και τόσο θα απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα την ανθρωπότητα. Και φυσικά, να μάθουμε κι εμείς μέσα από αυτή τη διαδικασία τους εαυτούς μας, αλλά και ό ένας τον άλλον. Να συν-κινηθούμε και να συν-κινήσουμε.

5) Τελικά «Τι κληροδότησε ο Δον Κιχώτης στον πολιτισμό;» 

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Σύμφωνα με τον Μιγκέλ ντε Ουναμούνο ο Δον Κιχώτης κληροδότησε στον πολιτισμό τον δονκιχωτισμό. Ο Δον Κιχώτης σαν μυθιστόρημα γράφτηκε για να καταγγείλει τα ρομαντικά ιπποτικά μυθιστορήματα της εποχής. Η άρνηση να δεχτούμε την πραγματικότητα όπως είναι, η ανάγκη να κάνουμε όνειρα ή να παραλογιζόμαστε για να υπηρετήσουμε κάποια ιδανικά, το θάρρος να υπερβούμε τους φόβους μας και να κάνουμε μια ηρωική πράξη, όλα αυτά υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα μέσα σε όλους μας σαν σκέψεις και σαν λειτουργίες. Αυτά είναι που μας συγκινούν, μας ακουμπούν και μας αφορούν μετά από τόσα χρόνια στο έργο του Θερβάντες.

6)Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

ΤΡΥΦΩΝΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το «Γράμματα σ’ένα νέο ποιητή» του Ρίλκε. Το πρωτοδιάβασα στην εφηβεία μου και ανατρέχω σ’αυτό όταν χρειάζομαι να ξαναθυμηθώ γιατί κάνω θέατρο.

Αγαπημένο τραγούδι αυτή την εποχή, το Shake that devil από Antony and the Johnsons.

Αγαπημένο σημείο στην πόλη, εκεί που η Αιόλου βρίσκει τους Αέρηδες στην Πλάκα.

(Αριστερά) Αχιλλέας Αναγνώστου (Δεξιά) Γιάννης Σαμψαλάκης φωτογραφία : Πάτροκλος Σκαφιδάς

7) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΜΨΑΛΑΚΗΣ

Αφού τελειώσουν οι παραστάσεις του Δον Κιχώτη κάπου πριν το Πάσχα θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά να ετοιμάζουμε την καινούργια μας παραγωγή με σκοπό να είναι έτοιμη τον επόμενο χειμώνα.

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που κάνουν θέατρο να φτιάχνουν ομάδες. Να μαζεύονται άνθρωποι με κοινή ματιά, κοινή ανάσα και κοινή σκέψη πάνω στα πράγματα και να δημιουργούν. Το θέατρο είναι ομαδική δημιουργία. Πιστεύουμε πως η αληθινή ομορφιά του κρύβεται εκεί. Στην ομάδα.

Περισσότερα στοιχεία για την παράσταση

Πού: Θέατρο Άλφα. Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρη 51, τηλ. 210 5238742

Πότε: από 21 Ιανουαρίου 2019, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.00.

Εισιτήρια: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ φοιτητικό – άνω των 65 και 5 ευρώ ανέργων-ατέλειες

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*