Είδαμε την παράσταση “Ο ένοικος” στο θέατρο Αλκμήνη

Γράφει η Λένα Σάββα

Στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ είδαμε το έργο της Άννας Παντζέλη σε σκηνοθεσία της ίδιας. Ένα ψυχολογικό δράμα στο οποίο δύο αδελφές έχοντας μείνει μόνες τους, με διαφορετικές ζωές η κάθε μια, έχουν μια εκ βαθέων συζήτηση- σύγκρουση με αφορμή τα γενέθλια του νοικάρη τους Μάρκου.       Η Μαρία (Άννα Παντζέλη) ήταν πάντα το καλό αλλά καταπιεσμένο παιδί. Ευαίσθητη, μετρημένη, έλεγε ναι σε όλους.

Για το ναι ευθύνεται αυτός που το λέει. Αυτός που τ’ ακούει βολεύεται. Μόνο ο απελπισμένος μοιράζει απλόχερα τα ναι του. Τα δίνει με τόση ευκολία στους ανθρώπους που είναι δίπλα του, που αντί να του τελειώσουν τα ναι, του τελειώνουν οι άνθρωποι και μένει μόνος“.

Η Στέλλα (Λίνα Μαρκάκη) είναι η μικρότερη. Δύο φορές παντρεμένη, τώρα μόνη. Με ελαφριά δόση ναρκισσισμού, γεμάτη κοκεταρία και πάθος για τη ζωή,εγωίστρια και σαρκαστική.

Τα σκληρά λόγια είναι σφαίρες κι όταν φύγουν λαβώνουν. Δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω.”      

Τα γενέθλια λοιπόν του Μάρκου που μόνο αυτό δεν είναι τελικά. “Σήμερα έχουμε γιορτή. Γιορτάζουμε όλους αυτούς που περιμέναμε νάρθουν και δεν ήρθαν.” Έτσι τα γενέθλια γίνονται η αφορμή να φέρουν στο τραπέζι τις ζωές τους, τις σχέσεις τους, τα παιδικά τους χρόνια, τις συγκρούσεις τους, τις ανομολόγητες πληγές που άνοιξαν τα λάθη της γονεϊκής αγάπης κι έχουν κακοφορμήσει. Οι ερμηνείες των δυο γυναικών δένουν με την απίστευτη χημεία που υπάρχει μεταξύ τους.

Μετά την παράσταση ρώτησα αν όντως είναι αδελφές. Η μια συμπληρώνει την άλλη με αμεσότητα κι εντελώς φυσικά. Ένα δυνατό δίδυμο (η Παντζέλη έντονη στην ερμηνεία της με πολλές εξάρσεις και η Λίνα Μαρκάκη χαμηλών τόνων με μια εσωτερικότητα γοητευτική) που αναδεικνύει το επίσης δυνατό κείμενο, φέρνοντας στην επιφάνεια αλήθειες που τις έχουμε όλοι κρυμμένες μέσα μας. “Τους τρομάζουμε τους ανθρώπους. Προσπαθούμε να τους τα δώσουμε όλα από την αρχή κι αυτό τους κάνει να μην εκτιμήσουν τίποτα τελικά.”

Μας φέρνει αντιμέτωπους με φόβους ανομολόγητους που μας τυραννούν, εμποδίζοντάς μας να ζήσουμε το τώρα με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε. “Οι άνθρωποι ζουν 28-29 χιλιάδες μέρες ο καθένας, κι όμως φοβούνται τη μια και μοναδική μέρα που θα πεθάνουν.Αυτή η μια και μοναδική μέρα σκιάζει ολόκληρη τη ζωή μας.” Μας φέρνει αντιμέτωπους με την αίσθηση του αμετάκλητου. “Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ, στην κόχη τούτη τη μικρή, σ’ όλη τη γη τη χάλασες”(η πόλη του Καβάφη). Κι εκεί ακριβώς,στο βάθος του σκοτεινού τούνελ, το έξυπνο κείμενο της Παντζέλη αλλά κι ο Καβάφης, μας δείχνει την πρώτη χαραμάδα φωτός. Αφού εδώ ρήμαξες τη ζωή σου, εδώ θα τη φτιάξεις. Διασχίζοντας όλα τα σκοτάδια σου.  

Ο ΕΝΟΙΚΟΣ είναι μια παράσταση-κλειδί.Για να ανοίξουμε τον σκοτεινό μας χώρο και να τον φωτίσουμε. Εδώ και τώρα. Επίσης επειδή παίζεται για 2η χρονιά και πιθανό να μην υπάρξει τρίτη, όσοι θέλετε να παρακολουθήσετε ένα δυνατό κείμενο και δυο γυναίκες να εκφράζουν όλα αυτά που κρύβουμε κάτω από το χαλί με ερμηνευτική δεινότητα, παρακαλώ σπεύσατε! Θα βγείτε δυνατότεροι!

Ταυτότητα παράστασης:

Παίζουν: Άννα Παντζέλη και Λίνα Μαρκάκη

Σκηνικά: Γιάννης Μυρσιώτης
Κοστούμια: Λένα Μηνά
Μουσική: Χρίστος Τσαπάρας & Αθηνά Μπαρδάκου
Φωτισμοί: Τάκης Μπαρδάκος
Φωτογραφίες: Αντώνης Συμεωνάκης
Προβολή & Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

Τιμές Εισιτηρίων:
Προπώληση: 8€
Ταμείο: 12€

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 18.30

Θέατρο «Αλκμήνη»
Αλκμήνης 12, Πετράλωνα
τηλ: 2103428650

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*