Συνέντευξη της Άννας Δανέζη στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «Hahnemann vol.1» στο θέατρο Μπάγκειον

της Χρύσας Κοκκίνου

φωτογραφίες : Thierry Watrinet

Συναντήσαμε μια εκρηκτική, ζεστή παρουσία, με σπινθηροβόλο βλέμμα και ταμπεραμέντο. Φρεσκοαφιχθείσα εκ Αγγλίας, όπου σπούδασε υποκριτική και δούλεψε ως ηθοποιός, μας μίλησε για την νέα παράσταση Hahnemann Vol. 1 που παρουσιάζει μαζί με την ομάδα της «Coeval I C.I.C. Theatre Company» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00 στο θέατρο Μπάγκειον. Έχει γράψει τα κείμενα , παίζει και σκηνοθετεί την παράσταση. Ένα σύμπλεγμα 3 ερωτικών ιστοριών με κοινό άξονα την απιστία, συνδυάζεται με την ομοιοπαθητική, μπλέκει τα μιάσματα με τους χαρακτήρες του έργου, με βάση το αξίωμα πως «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια». Πολυπράγμων από την φύση της, αγαπάει πολύ το θέατρο. Το σίγουρο είναι ότι ήρθε για να μείνει.


1) Καλησπέρα σας,  κυρία Δανέζη και καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Θα μας πείτε λίγα λόγια για εσάς ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα οι αναγνώστες μας; Πως δημιουργήθηκε η θεατρική ομάδα Coeval I C.I.C Theatre Company ;

Ξεκινήσαμε στην Αγγλία και μετά ήρθαμε εδώ. Ιδρύσαμε την ομάδα στην Αγγλία, μαζί με την Κωνσταντίνα Βισβιροπούλου , χρόνια συνάδελφοι και φίλες, δουλεύουμε σκληρά και ήρθαμε μαζί στην Αθήνα να παρουσιάσουμε το Hahnemann Vol 1 . Σαν στόχο μας έχουμε το να μην θεατρινίζουμε τα λόγια μας σαν τα λέμε στη σκηνή. Να μην κάνουμε παραστάσεις που έχουν ξαναγίνει. Να κάνουμε το κοινό μέρος των παραστάσεων σαν να είναι και οι ίδιοι συντελεστές της παράστασης. Να ακούμε τη γνώμη του θεατή, και όσο μπορούμε να γνωστοποιούμε πράγματα από τις παραστάσεις μας τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Δηλαδή να δημιουργούμε έργα τα οποία έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα. Ξεκινήσαμε τη δημιουργία της ομάδας μας με ένα εργαστήρι στο bios , συνεχίσαμε με το να παρουσιάσουμε μέρος του έργου στο θέατρο Tempus Verum και στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, τώρα είμαστε στο Μπάγκειον μέχρι τις 9 Απριλίου, με την Χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

2) Φέτος σας βλέπουμε  στην παράσταση  «Hahnemann Vol. 1»στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον  . Θα μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση ;  Τι ακριβώς  περιέχει ο θεατρικός σας καμβάς;

Ο θεατρικός καμβάς του έργου μας περιέχει διάδραση , και το κοινό έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παράσταση, υπάρχει μια ιστορία απιστίας που επαναλαμβάνεται 3 φορές με διαφορετική κατάληξη ανάλογα με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που παίζουν. (Ομοιοπαθητικές Ιδιοσυγκρασίες).Βλέπουμε, ακούμε, νιώθουμε την πλοκή μέσω ζωντανής θεατρικής πράξης/υποκριτικής, μέσω σινεμά και μέσω της αφήγησης. Ο χώρος του Μπάγκειον μας βοήθησε να εμπνευστούμε κάτι τόσο μαγικό, κάθε δωμάτιο από το ισόγειο μέχρι τον δεύτερο όροφο λέει μία ιστορία. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον υπέροχο συγγραφέα Μάικ Μπάρτλετ, και το έργο του Δόκτωρ Φόστερ.


3) Ποιοι είναι οι ρόλοι σας; 

Το κοινό είναι κάποιοι σημαντικοί ρόλοι έκπληξη, τα τρία τρίγωνα απαρτίζονται από την απατημένη σύζυγο, το σύζυγο και την ερωμένη του. Μετά στο δωμάτιο της αφήγησης υπάρχει η γυναίκα του δημιουργού της ομοιοπαθητικής Μέλανι Χάνεμαν και η οικοδεσπότης του έργου μας είναι η Σούζαν μία ιερόδουλη του καφέ Σαντάν που στεγαζόταν στο Μπάγκειον πριν από πολλά χρόνια, η οποία κατέληξε να κάνει φόνο για τα μάτια ενός λιμοκοντόρου, πραγματική ιστορία. Κατά ένα περίεργα μαγικό τρόπο, πραγματικά συμβάντα του παλιού Μπαγκείου, βρέθηκαν να έχουν σχέση με το έργο μας, κάτι που ανακαλύψαμε μετά από καιρό που είχαμε νοικιάσει το κτίριο. Οι ιερόδουλες του Μπαγκείου λέγεται πώς είχαν Σύφιλη, ενώ οι ποιητές του επάνω ορόφου Φυματίωση, υπήρξε ένας φόνος από ερωτικό πάθος σε αυτό το κτίριο, όλες αυτές οι αναφορές υπήρχαν στο έργο μας πριν καν μπούμε στο Μπάγκειον.


4)  Το ”Hahnemann Vol. 1” είναι παράσταση – εμπειρία. Τι ακριβώς να περιμένει ο θεατής από αυτό το project; Θα υπάρξει και Vol. 2;

Ο θεατής εμπλέκεται στην παράσταση διακριτικά αλλά ο στόχος μας είναι να νιώσει πως η ιστορία και το δράμα των ηρώων τον αφορά. Το όραμα μας είναι να μοιραστούμε με τον θεατή μια εμπειρία στην οποία θα νιώσουμε αυτό που έλεγε ο πατέρας της ομοιοπαθητικής Σάμιουελ Χάνεμαν, ότι εάν θέλεις να θεραπεύσεις κάποιον πρέπει να τον ακούσεις λειτουργικά και όχι να τον κρίνεις όταν έρχεται σε σένα για βοήθεια.Οι χαρακτήρες του έργου μας είναι γεμάτοι πάθη, είναι όμως εύκολο να δεις αυτή τη παράσταση χωρίς να τους κρίνεις, γιατί νιώθεις πως κι εσύ έχεις φερθεί κάποτε παρόμοια με αυτούς.

Τα συναισθήματα όπως συμπάσχω, κατανοώ, συναισθάνομαι είναι ο στόχος της ομάδας μας, για την παράσταση. Όταν νιώθω αυτό που νιώθεις ταυτίζομαι μαζί σου και μοιράζομαι μια καθαρτική εμπειρία με ένα ασφαλή τρόπο που οδηγεί στην θεατρική Αριστοτέλεια κάθαρση. Είναι ο πρωταρχικός λόγος που πάμε στο θέατρο. Έχει ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου αποτελέσματα αυτού το είδος θεάτρου. Να βρίσκουμε Όμοια Πάθη με τους ήρωες, να βρίσκουμε το Ομοιοπαθητικό μας μέσα σε μία ιστορία. Πού είμαι Όμοιος με τον ήρωα; Τι φάρμακο (ιδιοσυγκρασία) παίζει αυτός ο ήρωας; Ωχ λες να είμαι τελικά Λικοπόντιουμ;

Ναι θα υπάρξει το Hahnemann VOL.2 πολύ πιθανά για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την περίοδο Οκτ/Νοεμβ 2019.5) Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα,  βιβλίο, τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη. 

Αγαπημένο απόφθεγμα, “When there is no enemy within, the enemy outside can do us no harm”. Όπως το καταλαβαίνω εγώ σημαίνει πως εάν δεν εχθρεύεσαι εσύ τον εαυτό σου κανένας εξωτερικός εχθρός δεν μπορεί να σε βλάψει. Αγαπημένο βιβλίο, Μολλόυ, του Σάμιουελ Μπέκετ.

Αγαπημένο τραγούδι, Jealous by Labrinth.

Aγαπημένο σημείο στην πόλη, ένα μικρό πλάτωμα ακριβώς κάτω από το μνημείο του Φιλοπάππου.


6) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν; 

Δουλεύουμε για τοHahnemann VOL.2 για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την περίοδο Οκτ/Νοεμβ 2019  και για τις «Ανθρωπότητες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Ιούνιο 2019. Στο Μέγαρο Μουσικής θα φτιάξουμε την συνέχεια  του Hahnemann Vol 1., το Vol.2 και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα φτιάξουμε μια παράσταση με θέμα την γενναιοδωρία του ατόμου που ζει ανέστιος. Ο Κ. Διαμαντής, η ομάδα του, εμείς, αλλά και άλλες ομάδες  θα απασχολήσουν το κοινό με καλλιτεχνικά δρώμενα τα οποία μιλούν για θέματα όπως η παιδική κακοποίηση, ψυχικές ασθένειες, οι ανέστιοι του Πειραιά και άλλα πολύ σπουδαία θέματα. Είναι μια πολύ όμορφη κίνηση που θα ευαισθητοποιήσει το κοινό την καλοκαιρινή περίοδο.


7) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr . 

Θέλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενη που η Αθήνα υποδέχτηκε την ιδέα της Ομοιοπαθητικής στο θέατρο, με τόσο ενθουσιασμό και θετική ενέργεια. Επίσης να πω πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στέκεται δίπλα στους νέους δημιουργούς, ακούει λειτουργικά τις ανάγκες των καλλιτεχνών και με αποδείξεις προσφέρει ευκαιρίες σε ιδέες και ομάδες που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν τον κόσμο της τέχνης του 2019. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν τη χορηγία του έργου μας είναι καταπληκτικοί και θέλω να πω πως με το ήθος και την ευγένειά τους αντιπροσωπεύουν την ευρωπαϊκή πλευρά της Ελλάδας. Τεράστιο ευχαριστώ.


Πληροφορίες
για την παράσταση εδώ

Η κριτική μας για την παράσταση εδώ

1 Comment

  1. Ήταν μια αξιόλογη παράσταση, την απολαύσαμε! Πολύ μπροστά για τα Ελληνικά δεδομένα.
    Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για τη δουλειά τους! Θα ξαναπάω να τη δω κι από άλλη οπτική.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*