Συνέντευξη της Αρκαδίας Ψάλτη στο θεατρο.gr με αφορμή την παράσταση «Η πρώτη φλέβα»

της Χ. Κοκκίνου1) Καλησπέρα σας, κυρία  Ψάλτηκαι καλωσορίσατε στην σελίδα μας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για σας για να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας. 

Είμαι ηθοποιός, σκηνοθέτις και φωτογράφος. 

2) Φέτος σας βλέπουμε  να συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση   « Η πρώτη φλέβα» νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη. Θα μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση ; 

Ναι, μαζί με τον Δημήτρη Τσολάκη, ακριβό συνεργάτη, μοιραζόμαστε την παράσταση η οποία  ξεκίνησε την πορεία της από το φεστιβάλ ATLAS του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.  Το πρωτόλειο υλικό του συγγραφέα ήταν δυο συνεντεύξεις, από έναν ναυτικό τον Γιώργη και μια πόρνη την Λόλα. Το ότι ήταν δύο υπαρκτά πρόσωπα εκ των οποίων το ένα το έχω κιόλας γνωρίσει και για το άλλο έχω ακούσει πολλές ιστορίες από γνωστούς του και φίλους του, με οδήγησε στην ανάγκη η παράσταση αυτή να ”ζει” σε χώρους που θα μπορούσαν να έχουν ακουστεί πρωτογενώς αυτές οι δύο αφηγήσεις ζωής. Έτσι αποφάσισα ότι θα παίζεται σε λαϊκά ταβερνεία, σε μπαρ, σε χώρους εξωτικούς σαν λιμάνι του ναυτικού, σε ”απαγορευμένους” πεζόδρομους με κρυφές συναλλαγές. Μέχρι τώρα έχουμε ευτυχίσει να την έχουμε παρουσιάσει σε όλους αυτούς του χώρους. Κάθε χώρος είναι μια διαφορετική εμπειρία για τους θεατές μα και για εμάς. Είναι μια διαδρομή, που τροφοδοτεί το καλλιτεχνικό μέρος της εργασίας μας με ένα βίωμα σπάνιο σαν συνθήκη. Το κείμενο, από την πρώτη μου επαφή μαζί του, σε ανάγνωση που μας έκανε ο συγγραφέας σε ένα σπίτι στο χωριό που ζει, το αγάπησα. Μυθιστορηματικές ζωές, αφηγήσεις για μέρη εξωτικά, περιπέτειες,ταξίδια ήρεμα ταξίδια επικίνδυνα, μοιραία. Στον χάρτη της γης και στον άλλον τον χάρτη της ψυχής. Δύο άνθρωποι, συνομιλούν μονολογώντας, γίνεται ο ένας για τον άλλον παράνομος αλιευτής στις μνήμες του,ταράζει τα νερά, θολώνουν αυτά, ξεβράζονται ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ ξανά. Κι αυτοί ακολουθούν τους εαυτούς τους σε αυτήν δύσβατη την διαδρομή, ξυπόλητοι και σαστισμένοι και βρίσκονται στο τέλος μπροστά σε ένα μυστήριο. Ωραία διαδρομή.

3) Ποιος είναι ο ρόλος σας;  

Η Λόλα που η δουλειά της είναι πόρνη. Είναι η μοναδική φορά που έχω πιει ρακή φάει μεζέδες με το πρόσωπο που ερμηνεύω στην σκηνή. Είναι ένα αγρίμι. Ζει τριάντα χρόνια, είναι κοντά στα ογδόντα πια, ως η μοναδική μόνιμη κάτοικος σε ένα απομακρυσμένο χωριό, σε ένα ακριτικό νησί. Με τα βουνά, τον ουρανό, τα ζώα, το μποστάνι της. Εμείς την βλέπουμε στην παράσταση σε ένα σημείο λίγο πριν πάρει μεταβολή η ζωή της. Μια γυναίκα θύμα και θύτης του ίδιου της του εαυτού. Μια γυναίκα που έχει κάνει αντιστροφές τα αρσενικά της με τα θηλυκά της, σε πόλεμο με την φύση της χαράζει την ψυχή της με πληγές που μετά τις κάνει δύναμη και ζει δέκα ζωές δικές μας.

4)  Πως το σεξ , τελικά, γίνεται πανοπλία και όπλο ενάντια στην αγάπη; Τι μας κάνει να θάβουμε τις πιο βαθιές επιθυμίες μας τόσο βαθιά σαν να μην έχουν υπάρξει ποτέ; 

Με τον ίδιο τρόπο που ο γάμος μπορεί να μην είναι συνθήκη αγάπης, συνύπαρξης και ευτυχίας. Αδειάζοντας την κάθε πράξη από συναισθήματα αγάπης και γεμίζοντας την με όσα άλλα μπερδεμένα έχουμε μέσα μας. Δεν γίνεται απόλυτα, ούτε στις πιο ακραίες καταστάσεις, στην ίδια πράξη συνυπάρχουν η αγάπη και οι πληγές. Σε διαφορετικές ποσότητες σε άλλα ποσοστά. Το ξεχορτάριασμα είναι το θέμα κι αυτό ψάχνουμε, ν αδειάσει ο τόπος απ τα μπερδέματα να ανθίζει η αγάπη. Κι αυτό μόνο με αγάπη κι αποδοχή μπορεί να συμβεί. Είναι ο ένας είναι καθρέφτισμα του άλλου. Γι αυτό μιλάμε.

5) Ο προσωπικός κι εσωτερικός  σας χάρτης από τι αποτελείται; 

Τώρα από πράσινα λιβάδια ολάνθιστα, ήρεμες θάλασσες που στραφταλίζει ο ήλιος πάνω τους, εύκρατες ερήμους δροσερές, ψηλά βουνά που πάνω τους δεν πιάνει χιόνι. 

φώτο: Νικήτας Κουσκούσης


6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα,  βιβλίο, τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη. 
 

Δεν συμβαίνει η ζωή σε μένα, εγώ συμβαίνω στην ζωή. Τραγούδι αγαπημένο μου από τότε που ακούω μουσική Peter Hammill ” Too many of my yesterdays”  .Βιβλίο ”Η πρώτη φλέβα” του Γιάννη Μακριδάκη, το είχα στο πλάι μου πολύν καιρό! Αγαπημένα μου σημεία στην πόλη είναι πολλά, στο κέντρο βόλτες, προς την θάλασσα, προς βόρεια και δυτικά μου αρέσει να αλλάζω εικόνες γι αυτό  την αγαπώ την Αθήνα και δεν την αλλάζω! Αλλά μπορεί και να την αλλάξω!

7) Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν;  

Να πάει η παράσταση και στο κέντρο της Αθήνας σε σημεία που διερευνούμε αυτή την εποχή και βέβαια και έξω στην  περιφέρεια, να ζήσει όσο γίνεται σε περισσότερα μέρη. 

8) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

  Να βλέπετε θέατρο, να γράφετε για το θέατρο και τους ανθρώπους του, να επικοινωνείτε τις δουλειές μας, να ζούμε εμείς με σας κι εσείς με μας και όλοι μας με όλους! 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*