Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Σταύρο Στάγκο με αφορμή την παράσταση «P.O. BOX UNABOMBER» στο Faust

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Ο Σταύρος Στάγκος είναι ένας άνθρωπος που όλοι θα θέλαμε για φίλο μας. Μπορείς να συζητήσεις μαζί του σχεδόν για τα πάντα. Από την τέχνη και το περιβάλλον μέχρι την προσωπική ελευθερία και τις μικρές αποδράσεις του μυαλού. Με μία εκπληκτική πορεία στον χώρο της τηλεόρασης και του θεάτρου, φέτος μας αφυπνίζει μέσω της παράστασης P.O BOX UNABOMBER στο Faust.

1.Φέτος σκηνοθετείτε την παράσταση «P.O. BOX UNABOMBER», που ανεβαίνει στην σκηνή του Faust. Είναι μία παράσταση με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, που πραγματεύεται την έννοια της αληθινής ελευθερίας, του ανθρώπινου παραλογισμού ενάντια στη φύση, της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Ένα από τα πράγματα που με «συγκίνησε» διαβάζοντας το έργο των Zdrava Kamenova και Gergana Dimitrova, είναι η απόλυτη επικαιρότητα του- παρότι γράφτηκε περίπου πριν μια δεκαετία. Τα θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής, που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε «κακό» και σίγουρα μελλοντολογικό σενάριο, έχει αρχίσει ήδη να γίνεται εμφανώς ένα από τα θέματα που απασχολεί τους ανθρώπους καθημερινά και αρχίζει πια να τους τρομάζει. Από την άλλη μεριά, το θέμα της απειλής της ατομικής ελευθερίας από την ανάπτυξη των συστημάτων παγκόσμιας παρακολούθησης, αλλά και μέσα από τις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, ίσως ακόμα παραμένει πιο «κρυφό» και συζητιέται πιο πολύ σε νεανικούς και πολιτικά ευαισθητοποιημένους χώρους, αλλά σύντομα κι αυτό θα έρθει στην πρώτη σειρά της «ειδησεογραφίας». Ένοιωσα λοιπόν ότι είχα μπροστά μου ένα έργο που είχε να πει κάτι, κάτι σοβαρό, γι αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη αυτή την στιγμή και γι αυτά που έρχονται …κι αυτό ήταν μια πρόκληση.

2. Η σκηνοθεσία είναι πολυεπίπεδη, με μία πολύ σύγχρονη ματιά. Για μένα η χρήση video art ήταν κομβικής σημασία γιατί κατάφερε να αποδώσει τις συναισθηματικές εξάρσεις του έργου αρκετά ισορροπημένα. Ποια ήταν η μεγαλύτερη σκηνοθετική δυσκολία που χρειάστηκε να ξεπεράσετε; Το είχατε φανταστεί να υλοποιείται έτσι εξ’ αρχής;

Νομίζω η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα του έργου, που του δίνει χαρακτηριστικά devised theatre, είναι οι πολλαπλοί αφηγηματικοί άξονες και η « συναισθηματική» βάση της δομής του. Προσπάθησα γι αυτό να τονίσω την ποιητική πλευρά του έργου, που κατά την γνώμη μου μπορεί να δημιουργήσει τον ενοποιητικό παράγοντα, το περιβάλλον , μέσα από το οποίο ο θεατής μπορεί να αναγνώσει τις διαφορετικές «πληροφορίες» που δέχεται.

Όταν ξεκινάς μια παράσταση πάντα φαντάζεσαι το γενικό περιβάλλον που θέλεις να δημιουργήσεις, αλλά η διαδικασία της πρόβας, πάντα αλλά και ειδικά σε τέτοια έργα, γεννά πολλές -αντικρουόμενες μερικές φορές- πραγματικότητες, που εν τέλει μεταπλάθουν την αρχική σου ιδέα και άποψη, ολοκληρώνοντας την.

3. Η ομάδα των ηθοποιών είναι φρέσκα, ταλαντούχα πρόσωπα. Πώς έγινε η επιλογή και πώς είναι η συνεργασία σας;

Με κάποιους από τους ηθοποιούς της παράστασης είχα ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν και τους υπόλοιπους τους είχα παρακολουθήσει σε διάφορες δουλειές τους και είχα συζητήσει μαζί τους την επιθυμία συνεργασίας , αν προέκυπτε το κατάλληλο έργο. Όταν λοιπόν προέκυψε το έργο, ένοιωσα ότι πρέπει να το κάνω με ανθρώπους που όχι μόνο εκτιμούσα για το ταλέντο τους, αλλά που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δημιουργικά στα πλαίσια μιας ιδιαίτερης θεατρικής παράστασης. Και νομίζω πραγματικά ότι φτιάχτηκε μια ομάδα που λειτούργησε και λειτουργεί με πολύ δημιουργικότητα, θάρρος, ανταλλαγή και καλή διάθεση.

4. Τι έχει να πει το έργο «P.O. BOX UNABOMBER» στον θεατή;

Κοιτάξτε γύρω σας, ίσως αυτός ο κόσμος να πηγαίνει πολύ στραβά – κι ας μην είναι πολύ αργά όταν το καταλάβουμε.

5. Όπως αναφέρεται και στην παράσταση: Υπάρχει, άραγε πια, κάποιο ήσυχο μέρος στη γη ή θα δραπετεύσουμε στα αστέρια;

Ελπίζω ότι πάντα θα υπάρχουν ήσυχα μέρη στη Γή, το θέμα είναι να τα αναζητήσεις…

6. Εσείς πώς δραπετεύετε απ’ αυτόν τον κόσμο;

Με απλά πράγματα. Τον ταξιδεύω όσο μπορώ περισσότερο. Γελάω και συζητάω με τους φίλους μου ή με αγνώστους. Κάνω έρωτα. Πίνω ωραίο κόκκινο κρασί. Δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις. Ακούω και ψάχνω μουσικές. Παίζω και μιλάω με τα παιδιά μου. Διαβάζω ποίηση. Και ιστορία. Για να μην δραπετεύσω τελείως μάλλον.

7. Πώς αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τον χώρο της σκηνοθεσίας;

Αμέσως μετά την δικτατορία, πιτσιρικάδες πολύ, περνάγαμε μέρες και μέρες στο Στούντιο, την Αλκυονίδα και άλλους κινηματογράφους, παρακολουθώντας πολλές φορές δύο και τρείς ταινίες την ημέρα, από κλασσικές μέχρι πρωτοποριακές και πειραματικές. Ήταν σαν μια κολυμβήθρα συγκινήσεων. Έτσι αργότερα, όταν εγκατέλειψα τις σπουδές μου στη κοινωνιολογία, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να κάνω αυτό που αγαπούσα περισσότερο. Ασχολήθηκα αρκετά χρόνια με τον κινηματογράφο και με την τηλεόραση και κάποια στιγμή αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο θέατρο, θέλοντας να ξεφύγω από τις άσχημες πλευρές της ενασχόλησης με την τηλεόραση, που όλοι ξέρουμε και δεν χρειάζεται να εξηγήσω. Και ανακάλυψα ένα καινούργιο κόσμο, που με όλα τα προβλήματα που έχει κι αυτός, είναι ταυτόχρονα μια μαγευτική διαδρομή στη γνώση, γεμάτη αισθήσεις και εκπλήξεις.

8. Τι άλλο υπάρχει στα σχέδια σας;

Συζητάω δυο πολύ ενδιαφέροντα – και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους- έργα για του χρόνου και ταυτόχρονα βρίσκομαι στην διαδικασία στησίματος της παραγωγής κάποιων ντοκιμαντέρ για μια σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Δείτε εδώ περισσότερα για την παράσταση

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Zdrava Kamenova / Gergana Dimitrova | Επιμέλεια κειμένου : ομάδα EPOPSIS | Μετάφραση: Δημήτρης Βέργαδος | Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος | Βοηθός σκηνοθέτη: Mαρία Φέξη | Σκηνικά: Κατερίνα Χατζοπούλου | Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου | Μουσική : Λάκης Χαλκιόπουλος | Μουσική επιμέλεια : Σταύρος Στάγκος | Κίνηση : Κατερίνα Φωτιάδη | Φώτα: Βαγγέλης Μούντριχας | Videos: Σταύρος Στάγκος | Διευθ. Φωτογραφίας videos : Τάκης Μπαρδάκος | Μοντάζ: Τρύφων Καρατζίνας

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) :

Ιωάννα Κανελλοπούλου, Γωγώ Καρτσάνα, Τατιάνα Άννα Πίττα, ,Βαγγέλης Στρατηγάκος, Στράτος Σωπύλης

Πού παίζεται

Faust Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11,Κέντρο
Τηλ : 2103234095 Παραστάσεις : Δευτ., Τρ. 8.30 μ.μ.
Τιμή : € 14, 10.
Μέχρι : 23/4

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*