Συνέντευξη της Μαρίας Γοργία με αφορμή την παράσταση “Κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;”

της Χρύσας Κοκκίνου

Καλησπέρα σας, κυρία Γοργία, και καλωσορίσατε στη σελίδα μας. Φέτος σας βλέπουμε να συμπρωταγωνιστείτε με την ομάδα Αμάλγαμα, στην παράσταση “Κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;” που παίζεται στο χώρο  Αμάλγαμα. Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα σας;

Αν εννοείτε το Αμάλγαμα, την ομάδα τη δημιούργησα για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1996, τελειώνοντας εκεί το μεταπτυχιακό μου με ειδίκευση στη Χορογραφία και παίρνοντας μέρος στο Φεστιβάλ Resolutions 1997 με το έργο “Sun and Sound”.

Από που εμπνευστήκατε τον τίτλο του έργου σας;

Ο τίτλος του έργου είναι μέρος φράσης από το Κουαρτέτο του Χάινερ Μύλλερ, «κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον Βαλμόν, προτού καταντήσετε ολότελα άγευστος».

Τι περιέχει ακριβώς ο δραματουργικός καμβάς του έργου σας;

Το έργο πραγματεύεται τον Έρωτα, ένα θέμα που θα έλεγα ότι είναι το “θέμα της ζωής μου”… Η φυσιολογία και ψυχολογία του Έρωτα, η πάλη των φύλων, η πλεονεξία του εγωκεντρικά θρεμμένου ατόμου, (προϊόν της νεοφιλελεύθερης κοινωνίας αλλά και της σχέσης του με τη μητέρα-τροφό κτλ), το οποίο ασυνείδητα ή συνειδητά επιδιώκει διαρκώς να επικρατήσει, να καταδυναστεύσει, να εξουσιάσει το ερωτικό του αντικείμενο,η σχέση θύτη-θύματος, η εξαρτητική σχέση που δεν είναι παρά το προϊόν των πρωταρχικών σχέσεων του ατόμου με τους γονείς, το αδιέξοδο των σχέσεων, ο Έρωτας ως μορφή ύπνωσης, και από την άλλη πλευρά, το πάθος και η ρομαντική αντίληψη που έχουμε για τον Έρωτα στη Δύση ακόμα και στα χρόνια της νεωτερικότητας, όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται μέσα στον ίδιο δραματουργικό καμβά του έργου.

φωτογραφία της Έλενας Κανάκη από την παράσταση

Ποιος είναι ο ρόλος σας;

Ο άνθρωπος που όλα αυτά του έχουν συμβεί στο παρελθόν και αναστοχάζεται, παρατηρητής, αναλυτής, κυβερνήτης πλοίου, αλλά και ο θηλυκός θεός Έρωτας…

Στην παράσταση πέρα από την συμμετοχή σας σαν ηθοποιός , έχετε κάνει τις Χορογραφίες , την Σκηνοθεσία,  την Σκηνογραφία την Δραματουργία και φυσικά την σύλληψη της όλης ιδέας του έργου. Τι θέλατε να πετύχετε με αυτή την παράσταση; 

Να πετύχω….Δε θα το όριζα έτσι με λέξεις…Στόχος είναι να μοιραστώ καταρχάς συναισθήματα, να βάλω το κοινό στο δικό μου κόσμο, που αισθάνομαι ότι ψάχνει, παιδεύεται, χάνεται, μυρίζει, ανθίζει, καταστρέφεται, πάνω από όλα όμως, συναισθηματικά είναι σε μια “φουρτούνα”, ένα πάθος για τη ζωή και το δέσιμο με τους ανθρώπους.

Τα κείμενα του έργου είναι  εμπνευσμένα εν μέρει από προσωπικά βιώματα σας, αλλά ταυτόχρονα αναφορικά κι από τις παθογένειες της δυτικής νεοτερικής κοινωνίας. Ποιες θεωρείτε ότι είναι αυτές οι παθογένειες; Τελικά είναι ο έρωτας η απόλυτη πηγή ζωής;

Οι παθογένειες της νεωτερικής κοινωνίας και ειδικά της ελληνικής, είναι κατά κύριο λόγο η υπερπροστασία του παιδιού από τους γονείς, με συνέπεια οι άνθρωποι να μην ενηλικιώνονται σε αρκετά βασικά τους κομμάτια, και η στροφή προς τις ανάγκες του ατόμου, σε βάρος ακόμα και τον σχέσεων του με τους άλλους… Για μένα ο Έρωτας είναι σαν τον αέρα που αναπνέω…Αυτή την περίοδο είμαι ερωτευμένη με τη δουλειά μου. Αυτό είναι και πολύ όμορφο, αλλά ενίοτε βασανιστικό και μοναχικό… Κατά τα άλλα, θέλω πολύ να ερωτευτώ ξανά κάποιον άνθρωπο, και να “οδηγήσω το πλοίο στα 8-9 μποφόρ”…

φωτογραφία της Έλενας Κανάκη από την παράσταση

Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα,  βιβλίο, τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Υπάρχουν πολλά αγαπημένα, δε μπορώ να διαλέξω ένα… Σας παραθέτω μέρος από τον Σάρκινο Λόγο, το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που έχω προσαρμόσει ως νέα στιχουργική στην καταπληκτική, μοναδικά άρια Liebestod του Βάγκνερ:

“Το τρίχωμα της κόκκινης κουβέρτας που μας σκέπει, διαρκώς μεγαλώνει γίνεται μια έγκυος αρκούδα η κουβέρτα. Κάτω απ’ την κόκκινη αρκούδα ερωτευόμαστε απέραντα, πέρα απ᾿ το χρόνο κι απ᾿ το θάνατο πέρα, σε μια μοναχική, παγκόσμιαν ένωση. Τι όμορφη που είσαι. Η ομορφιά σου με τρομάζει. Και σε πεινάω. Και σε διψάω. Και σου δέομαι: κρύψου.”

φωτογραφία της Έλενας Κανάκη από την παράσταση

Τι άλλα σχέδια έχετε για την φετινή σεζόν; 

Παραστάσεις του νέου έργου, τουρνέ του προηγούμενου “από τι υποφέρετε; από Ύπαρξη;” στο εξωτερικό, σύντομο Σεμινάριο Χορογραφίας!

Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr.

Πολύ σημαντική η βοήθεια του site σας για τις παραστατικές τέχνες! Ένα ειλικρινές Ευχαριστώ!

Πληροφορίες για την παράσταση “Κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;” εδώ

About elpinickie 46 Articles
Είμαι υποψήφια διδάκτωρ νευροβιολογίας και παθιασμένη λάτρης του θεάτρου. Μου αρέσουν οι βόλτες, ο χορός, τα ηλιοβασιλέματα, η θάλασσα, τα παγωτά και το τζιν τόνικ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*