Συνέντευξη της Δανάης Σταματοπούλου & Αναστασίας Τζελέπη με αφορμή την παράσταση “Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε”

Γράφει η Μαριλένα Παππά

Η Δανάη είναι η Κάλλας κι η Αναστασία η Μονρόε και οι δυο τους μαζί είναι η ομάδα Dots. Συναντήθηκαν πριν κάποια χρόνια στη δραματική σχολή που φοιτούσαν και κόλλησαν! Είναι νέες, όμορφες, γοητευτικές, ταλαντούχες και φέτος στο θέατρο Άλφα.Ιδέα έχουν ετοιμάσει το πιο απροσδόκητο ραντεβού! Τη συνάντηση δύο μύθων που αποτελεί την αφορμή για μία παράσταση αστεία, όσο και συγκινητική, φρέσκια όσο και οι ίδιες. Γιατί όταν μια μελαχρινή συναντάει μία ξανθιά ένα είναι σίγουρο: μπορούν να κάνουν τον κόσμο δικό τους.

Κάντε κλικ εδώ & κερδίστε δύο διπλές προσκλήσεις για την Παρασκευή, 22.03

1.Φέτος τολμάτε ένα εντελώς απρόσμενο ραντεβού! Στο θέατρο Άλφα. Ιδέα – που είναι γνωστό ότι καινοτομεί καλλιτεχνικά – ετοιμάσατε μία συνάντηση της Μαρίας Κάλλας με τη Μέριλιν Μονρόε. Μιλήστε μας γι’ αυτήν την ιδέα.

Δανάη: Η ιδέα προέκυψε εντελώς ξαφνικά. Αφορά τη συνάντηση δύο φαινομενικά διαφορετικών κόσμων που όμως στην πορεία ανακαλύπτουν ότι μοιάζουν περισσότερο από όσο νόμιζαν. Αυτό είναι και το απρόσμενο της όλης υπόθεσης. Επιχειρούμε να φωτίσουμε τις ανθρώπινες και γήινες πλευρές αυτών των δύο μέσω της έρευνας και της φαντασίας μας και κατ’επέκταση να καταπιαστούμε με ζητήματα που μας αφορούν και επιθυμούμε να μοιραστούμε με το κοινό.
Αναστασία: Η ιδέα προέκυψε εντελώς απρόσμενα, όταν έπρεπε να παραθέσουμε προτάσεις για το φουαγιέ του Άλφα Ιδέα, έπειτα από τη διάκριση μας στο Duet Yourself Festival. Θέλαμε να βρούμε κάτι που να προκαλεί κυρίως γέλιο καθώς και να προβληματίζει το κοινό. Όταν αποφασίσαμε ότι θα ασχοληθούμε με αυτές τις δύο προσωπικότητες, δεν γνωρίζαμε ότι είχαν συναντηθεί μία φορά στα γενέθλια του Κέννεντυ. Όρμώμενες από αυτήν την πληροφορία γράψαμε το κείμενο για τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, οι οποίες έχουν τελικά πολλά κοινά σημεία.

2. Από τι εμπνευστήκατε για να δημιουργήσετε τη συγκεκριμένη παράσταση;

Δανάη: Πηγή έμπνευσης ήταν πολλά φιλοσοφικά ζητήματα που μας απασχολούν στη ζωή μας έτσι και αλλιώς όπως η ζωή, ο θάνατος, η φήμη, η εξουσία, οι ανθρώπινες σχέσεις καθώς και η ίδια η έννοια της αντίθεσης. Φυσικά όμως έμπνευση αποτελούν και οι ίδιες οι προσωπικότητες με τις οποίες καταπιανόμαστε καθώς και οι ζωές τους.
Αναστασία: Έχοντας γράψει το κείμενο, προχωρήσαμε στη δραματουργική του ανάλυση στην οποία μας βοήθησαν η Άρτεμις Γρύμπλα και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής. Η έμπνευση ήρθε έπειτα από μεγάλη έρευνα για τις ζωές των δύο γυναικών, από συνεντεύξεις των ίδιων αλλά και άλλων που τις γνώριζαν και από κάποια συμβάντα που αποτέλεσαν καθοριστικές ιδέες για να συνθέσουμε την παράσταση, όπως η συνάντησή τους στα γενέθλια του Κέννεντυ. Όταν βρεθήκαμε στο στάδιο της σκηνοθεσίας και του στησίματος αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε τις δύο γυναίκες επάνω σε μία πασαρέλα καθώς φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι οι δύο τους, ούσες δύο παγκόσμια σύμβολα, βρίσκονταν πάντα εκτεθειμένες, είτε το ήξεραν και ήταν οι δύο ντίβες, είτε δεν το ήξεραν και ήταν δυο γυναίκες πίσω από τους τίτλους τους.

3.Τι έχει να πει η Μαρία στη Μέριλιν και η Μέριλιν στη Μαρία; Υπάρχει λίγη Μαρία στη Μέριλιν και το αντίθετο;

Δανάη: Πιστεύω το ίδιο θα αναρωτιούνταν κι εκείνες. Κάθε άνθρωπος όμως που συναντάμε έχει κάτι -μικρό ή μεγάλο- να μας πει. Σίγουρα υπάρχει λίγο από τη μια στην άλλη και αυτό είναι κάτι που επιχειρούμε να αποδείξουμε μέσα από το έργο μας.
Αναστασία: Οι Μαρία Κάλλας και η Μέριλιν Μονρόε είναι άκρως αντίθετες, ωστόσο συγκλίνουν σε πολλά σημεία. Και αν ακούγεται περίεργο που οι δύο ντίβες έχουν πολλά κοινά σημεία, τότε μπορεί κάποιος να εκπλαγεί με το πόσο πολύ ταυτίζονται οι γυναίκες πίσω από τις ντίβες. Η Μαρία και η Μέριλιν ή μάλλον η Μαρία και η Νόρμα (Νόρμα Τζιν Μόρτενσον όπως γεννήθηκε η Μέριλιν) καταλήγουν να μοιάζουν παρά να διαφέρουν. Στο τέλος του έργου ο καθένας συνειδητοποιεί ότι θα μπορούσαν να είναι δύο πολύ καλές φίλες, δύο αδερφές ή ακόμα και μάνα- κόρη. Η Μαρία σίγουρα συμβουλεύει τη Μέριλιν για το πώς λειτουργεί η βιομηχανία του θεάματος και το πόσες θυσίες πρέπει να κάνει κάποιος αν θέλει να ανήκει εκεί, κάτι που ξέρει η Μέριλιν και συμφωνεί μαζί της, ενώ η Μέριλιν από την άλλη προσπαθεί να πείσει τη Μαρία ότι δεν είναι όλα δουλειά, υπάρχει και λίγη μαγεία στη ζωή. Ακόμα και στα σημεία που διαφωνούν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει λίγη Μαρία στη Μέριλιν και το αντίθετο καθώς και λίγη Μαρία και λίγη Μέριλιν σε όλους μας.

4.Πόσο δύσκολο είναι να υποδύεσαι δύο τόσο εμβληματικές προσωπικότητες;

Δανάη: Πρόκειται για δύο πασίγνωστες και αγαπητές φιγούρες. Μια τέτοια προσωπικότητα όμως υποδύεται ένα ρόλο. Η Μονρό το ρόλο του sex symbol και η Κάλλας το ρόλο της primadonna. Ποιος όμως ξέρει ποιες ήταν πραγματικά χωρίς να τις έχει γνωρίσει πίσω από τη λάμψη της δημοσιότητας; Αυτό επιχειρούμε και εμείς να ανακαλύψουμε με πολύ σεβασμό και αγάπη. Δεν θα το έλεγα τόσο δυσκολία όσο πρόκληση.
Αναστασία: Είναι πολύ δύσκολο να υποδύεσαι δύο προσωπικότητες τέτοιου βεληνεκούς. Η δυσκολία έγκειται στο ότι και οι δύο υπήρξαν παγκόσμια σύμβολα με τεράστιο κοινό να τις θαυμάζει. Έπειτα από μεγάλη ενασχόληση και με τι δύο νιώσαμε ότι ήρθαμε αρκετά κοντά τους. Σε αυτό βοήθησαν η παρατήρηση στον τρόπο που μιλούσαν, που συμπεριφέρονταν, τόσο σε ταινίες όσο και σε συνεντεύξεις τους. Εμείς δεν θέλαμε να επικεντρωθούμε στην εξωτερική τους εμφάνιση, με την οποία έχουν και οι δύο εντυπωθεί στο μυαλό του κόσμου, αλλά στην αλήθεια τους. Στην αλήθεια των δύο γυναικών με την οποία μπορούν να ταυτιστούν όλοι . Όταν ταυτιστήκαμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο με αυτήν την αλήθεια, ήμασταν ήδη πιο κοντά στην προσέγγιση των ρόλων. Βέβαια , για να ερμηνεύσω το ρόλο της Μέριλιν έπρεπε να βάψω τα μαλλιά μου από φυσικά μελαχρινά ξανθά και να τα κόψω, πράγμα το οποίο δεν θα το έκανα στη ζωή μου πολύ εύκολα, αλλά στη δουλειά με βοήθησε πάρα πολύ για να βρω έστω και λίγο τη Μέριλιν.

5.Άλλη μία παράσταση στο θέατρο Άλφα.Ιδέα που η ταξιθεσία διαφοροποιείται! Η παράσταση διαδραματίζεται στο φουαγιέ του θεάτρου. Μιλήστε μας γι’ αυτήν την καινοτομία.

Δανάη: Εκτός του ότι διαδραματίζεται στο φουαγιέ, η δράση γίνεται πάνω σε μια πασαρέλα η οποία σημειολογικά έχει να κάνει με το ότι η Κάλλας και Μονρό είναι δύο είδωλα. Συμβολίζει λοιπόν την έκθεση στην οποία αυτές οι δύο πάντα βρίσκονταν. Έκθεση λοιπόν εξωτερική και εσωτερική καθώς πάνω σε αυτή την πασαρέλα οι δύο γυναίκες αποκαλύπτουν τι κρύβεται κάτω από το μύθο τους διατηρώντας ωστόσο πάντα ένα status. Επίσης, ο χώρος στον οποίο συναντιούνται είναι ένα μπαρ, συγκεκριμένα, το μπαρ του Άλφα Ιδέα.
Αναστασία: Κατά τη γνώμη μου το φουαγιέ του Άλφα Ιδέα αποτελεί ιδανικό χώρο για παραστάσεις. Το συγκεκριμένο έργο το γράψαμε για το φουαγιέ αφού εμπνευστήκαμε από το μπαρ και οραματιστήκαμε τη συνάντηση των δύο γυναικών σε αυτό το μυστήριο μπαρ. Το κοινό βρίσκεται εκατέρωθεν μίας κόκκινης πασαρέλας, πάρα πολύ δίπλα μας. Αυτό αποτελεί πρόκληση για εμάς , γιατί έχουμε άμεση επαφή μαζί του, ακούμε τα πάντα και βλέπουμε τα πάντα.

6.Τι εισπράττετε από το κοινό στο τέλος της παράστασης;

Δανάη: Το κοινό είναι ενεργό κομμάτι της παράστασης καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση. Μέσα από αυτήν έχουν προκύψει πολλά αστεία και όμορφα στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Η θετικότητα και η ζεστασιά με την οποία το κοινό ανταποκρίνεται όταν του γίνεται απεύθυνση φαίνεται να υπάρχει και στο τέλος της παράστασης και αυτό είναι για εμάς πολύ ενθαρρυντικό.
Αναστασία: Μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει πολύ καλές εντυπώσεις από το κοινό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Σαν ομάδα, με τη Δανάη, στο δεύτερο επαγγελματικό μας εγχείρημα προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που εκ πρώτης όψεως, από τον τίτλο και μόνο, το κοινό μπορεί να έρθει να το δει με το κίνητρο ότι θα γνωρίσει καλύτερα τις δύο μεγάλες προσωπικότητες. Όμως, όσο πιο υποψιασμένο είναι, ανακαλύπτει περισσότερα στοιχεία για το πώς αυτές οι δύο προσωπικότητες εγκαταλείπουν σιγά σιγά τους τίτλους τους και πλησιάζουν μία πιο καθημερινή τους μορφή. Με το στοιχείο της αλληλεπίδρασης με το κοινό στην παράσταση, οι θεατές μπαίνουν σε μία συνθήκη κάτω από την οποία συνειδητοποιούν πολλά ακόμα για τη ζωή με αφορμή τις ζωές των δύο γυναικών. Για εμένα, σαν Αναστασία, είναι πολύ σπουδαίο, στο τέλος της παράστασης να ακούμε εκτός από καλά λόγια, ιδέες, απόψεις, εναλλακτικές προσεγγίσεις από το κοινό. Και γίνεται. Και ειλικρινά νιώθω ότι μέσω αυτής της ανατροφοδότησης, το έργο μας ολοκληρώνεται.

7.Και τώρα ας μιλήσουμε για τη δική σας συνάντηση. Είστε η ομάδα Dots. Πώς βρεθήκατε εσείς οι δύο;

Δανάη: Πριν τέσσερα χρόνια στη σχολή. Κάναμε παρέα από το πρώτο έτος αλλά ξαφνικά στο τρίτο, οι καθηγητές μας μας έδιναν μαζί σκηνές και καταλήξαμε να έχουμε πολλά κομμάτια μαζί. Μετά, εντελώς απρόσμενα, άρχισε και η συνεργασία μας για την πρώτη μας συγγραφική απόπειρα, το «Πενθέα Κάθαρσις» και γίναμε οι ομάδα Dots.
Αναστασία: Με τη Δανάη ήμασταν συμφοιτήτριες στη δραματική σχολή. Η δημιουργία της ομάδας ”Dots” συνέπεσε με τη σύλληψη του έργου ”Πενθέα Κάθαρσις”, της πρώτης μας συγγραφικής απόπειρας. Έγινε εντελώς τυχαία όταν στο μάθημα της ιστορίας θεάτρου κληθήκαμε να διαβάσουμε μεταξύ μας απόσπασμα από ένα διάλογο. Κοιταχτήκαμε συνωμοτικά και από τότε κάθε ιδέα μας καταγράφεται στο αρχείο μας.

8.Υπάρχει λίγη Δανάη στην Αναστασία και το αντίθετο;

Δανάη: Ναι. Και το λέμε πολύ συχνά και μεταξύ μας. Στην καθημερινή ζωή πολλές φορές βλέπω τον εαυτό μου στην Αναστασία. Όταν συνδημιουργούμε δε, η μια κόβει και η άλλη ράβει.
Αναστασία: Ναι. Και είναι πολύ ωραίο αυτό. Αν και είμαστε εντελώς αντίθετες προσωπικότητες. Πριν τη δραματική σχολή είχαμε χαράξει εντελώς διαφορετικούς δρόμους, αφού η Δανάη σπούδασε πολιτικές επιστήμες και κλασσικές σπουδές και εγώ βιομηχανική διοίκηση και τεχνολογία. Με τη συνάντηση μας προέκυψε μία ωραία συνεργασία. Μπορώ να πω ότι αποτελούμε ένα δίπολο κι εμείς, αλληλοσυμπληρωνόμαστε.

9.Ποια είναι τα όνειρά σας καλλιτεχνικά;
Δανάη: Η έκφραση και επικοινωνία με το κοινό προβληματισμών και εννοιών που μας απασχολούν. Η μετάδοση συναισθημάτων. Πιστεύω αυτός είναι και ο στόχος της τέχνης, να γεννά κάτι έστω και σε έναν άνθρωπο.
Αναστασία: Ήδη έχουμε κάποιες ιδέες στα σκαριά για το άμεσο μέλλον. Όπως επίσης στα άμεσα σχέδια μας είναι να ανεβάσουμε το ”Πενθέα Κάθαρσις”. Στόχος μας ως ομάδα είναι, να παράγουμε έργο με το οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε στο κοινό θέματα που μας απασχολούν. Γενικά, θέλουμε να εξελισσόμαστε και να περνάμε τα όρια μας. Είναι στοίχημα για εμάς.

Διαβάστε εδώ την κριτική της παράστασης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Συγγραφή Κειμένου: Ομάδα Dots | Ερμηνεύουν: Σταματοπούλου Δανάη, Τζελέπη Αναστασία | Σκηνοθετική Επιμέλεια: Άρτεμις Γρύμπλα, Κωνσταντίνος Μπιμπής | Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιάτζιος | Φώτα: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Διάρκεια: 70 λεπτά | Κάθε Παρασκευή στις 21:15
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ (προπώληση), 10 ευρώ (ταμείο),  8 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό) 

Θέατρο Άλφα.Ιδέα:
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51
Πολυτεχνείο – Αθήνα 104 32

Πληροφορίες: Τζίφας Χρήστος / Υπεύθυνος Επικοινωνίας | Κιν.6970282888 / Mail: xristosxristost@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*