Είδαμε την παράσταση “Κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον;” στο χώρο Αμάλγαμα

γράφει η Ελπινίκη Νίνου

Για τον τίτλο: Κι αν καταβροχθίζαμε ο ένας τον άλλον, Βαλμόν, για να τελειώνουμε προτού καταντήσετε ολότελα άγευστος” από το Κουαρτέτο του Χάινερ Μύλλερ.

Για το χώρο: Αμάλγαμα: 1. κράμα υδραργύρου και άλλου μετάλλου, 2. κάθε προϊόν ανάμειξης που συγκεντρώνει τα θετικά χαρακτηριστικά των συστατικών των στοιχείων.

Η παράσταση αυτή δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι σκληρή, αδυσώπητη, αμείλικτη, ανελέητη, άγρια, ανάλγητη, πάντα επείγουσα, πάντα επίκαιρη, όπως ο έρωτας για τον οποίο μιλάει. Ναι, είναι μια παράσταση για το πάθος και το ρομαντισμό του Έρωτα, αλλά μην φέρνετε στο νου σας λουλούδια και σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς…

Εδώ οι θεατές εισβάλλουμε στον απόλυτα ιδιωτικό χώρο του ερωτευμένου ζευγαριού και γινόμαστε μάρτυρες της τραχιάς και αιχμηρής ανάγκης για την απόλυτη ένωση, με όλη τη βία και τη γαλήνη που αυτή φέρνει. Και αυτό είναι ένα συγκλονιστικό θέαμα.

Πρώτον, γιατί ο λυρισμός της παράστασης (και του έρωτα) μάς ταξιδεύει στα απόλυτα πρότυπα και πρωτότυπα της σεξουαλικότητας, της βασανιστικής επιθυμίας της σάρκας που όλοι έχουμε βιώσει. Και δεύτερον, γιατί ο αποστεγνωμένος λόγος, η έλλειψη προσχημάτων και οι σκηνές επίμονης καθημερινότητας μάς προκαλούν να γίνουμε συμμέτοχοι σε ό, τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και ίσως να ξαναβιώσουμε τις πιο έντονες ερωτικές μας εμπειρίες ή φαντασιώσεις. Και αυτή είναι μια εξίσου επώδυνη και λυτρωτική διαδικασία.

Η σύλληψη, η δραματουργία, η σκηνοθεσία, η σκηνοθεσία, η σκηνογραφία και προφανώς η χορογραφία της Μαρίας Γοργία είναι εξαιρετικά και σπάνια δείγματα τέχνης. Αξιοποιούν στο έπακρο τόσο τους καταπληκτικούς καλλιτέχνες που έχει στην ομάδα της, όσο και τα στοιχεία και τα αντικείμενα του χώρου.

Οι ερμηνευτές πραγματικά καταφέρνουν έναν άθλο σε κάθε παράσταση. Πέρα από το δύσκολο τεχνικό μέρος, όπου καλούνται να χορέψουν, να ερμηνεύσουν, να υποκριθούν και να τραγουδήσουν, βιώνουν και κοινωνούν έναν κατακλυσμό συναισθημάτων.

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος είναι νέος και ιδιαίτερος ερμηνευτής, περνάει μέσα από πολλούς ρόλους και νομίζω ότι θα δούμε πολλά από αυτόν. Η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, μια καλλιτέχνης με μεγάλη ευαισθησία, καλείται να κάνει πολλά και συγκλονίζει με την ερμηνεία της σε κομμάτια από την όπερα “Τριστάνος και Ιζόλδη”.

Οι πρωταγωνιστές… Ειλικρινά, τα λόγια φαίνονται φτωχά για τη Μαρκέλλα Μανωλιάδη και τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου. Τους έχω στο μυαλό μου πάντα μαζί και τους ξεχωρίζω κυρίως λόγω του φύλου τους. Αυτό είναι που συνέβαινε και επί σκηνής, άλλωστε. Οι χορευτές πάντα με εντυπωσίαζαν και μου προκαλούσαν σεβασμό, αλλά οι συγκεκριμένοι το έφτασαν σε άλλο επίπεδο. Εκτός του ότι χορεύουν γυμνοί στη Μενάνδρου (Γυμνοί. Στη. Μενάνδρου.), οι ερμηνείες τους φτάνουν σε μεγάλο βάθος και πλάτος και είναι τρομακτικά και αφοπλιστικά θαρραλέοι, ώστε να ξεγυμνωθούν κυριολεκτικά, αλλά περισσότερο μεταφορικά, μπροστά μας. Το κοινό στο τέλος, τους περιβάλλει με αγάπη και θαυμασμό και αυτό φτάνει για να δείξει την προσφορά τους σε αυτή την παράσταση.

Πληροφορίες παράστασης (για περισσότερα, εδώ)

Βασικά Κείμενα: «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ και «Αποσπάσματα του Ερωτικού Λόγου» του Ρολάν Μπαρτ
Ποίημα: Σάρκινος Λόγος του Γιάννη Ρίτσου
Άλλα κείμενα: Μαρία Γοργία
Μουσική: Επιλεγμένα μέρη από το έργο Τριστάνος και Ιζόλδη του Ρίχαρντ Βάγκνερ
Υποκριτική λόγου: Αγγελική Καριστινού
Σύμβουλος Δραματουργίας: Μιράντα Βατικιώτη
Φωτισμοί & video treiler: Περικλής Μαθιέλλης
Επικοινωνία Τύπου: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Φωτογραφίες:Αγγελική ΣβορώνουΓιώργης Νουκάκης.

Διάρκεια: 90′
Σύλληψη: Μαρία Γοργία
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Γοργία
Σκηνοθέτης: Μαρία Γοργία
Σκηνογραφία: Μαρία Γοργία
Χορογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεύουν: Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Σταυρόπουλος, Μαρία Γοργία.
Τραγουδούν: Οπερατική Φωνή: Νάνσυ Παπακωνσταντίνου

Παραγωγή: Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

Το έργο έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

fb page και site της ομάδας για περισσότερες πληροφορίες, teaser της παράστασης εδώ

Το έργο είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 13 ετών

Χώρος Αμάλγαμα: Μενάνδρου 47, Αθήνα

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και όλες τις Δευτέρες του Μάρτη, ώρα έναρξης 21.00 (Κυριακή 20.30)

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλ 6944686991 και 6974315923

Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη με συνεισφορά

About elpinickie 46 Articles
Είμαι υποψήφια διδάκτωρ νευροβιολογίας και παθιασμένη λάτρης του θεάτρου. Μου αρέσουν οι βόλτες, ο χορός, τα ηλιοβασιλέματα, η θάλασσα, τα παγωτά και το τζιν τόνικ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*