Είδαμε την παράσταση “Άνθρωποι και ποντίκια” στο Cartel

Το ψάξιμο μιας εγκλωβισμένης ψυχής

Του Θοδωρή Λινάρδου

Όντως λοιπόν, όπως μάς είχαν προϊδεάσει, η παράσταση θα ξεπεράσει καθετί τυπικό και συμβατικό έχει τυχόν κανείς κατά νου. Το έργο Άνθρωποι και ποντίκια στο Καρτέλ (με άμεση αλλαγή χώρου εν μέσω διαδικασίας παράστασης για τους θεατές…) θα πρωτοτυπήσει, θα αποτελέσει κάτι ιδιαίτερο, ξεχωριστό και μοναδικής έμπνευσης, όσο μάλιστα κυλά -θριλερικής πλοκής- η ροή. Με υπογραμμισμένες αλλαγές στην νουβέλα του Στάινμπεκ, οι συντελεστές θα κάνουν το κοινό να νιώσει ένα, με την όλη εξέλιξη. Σε έναν παλιό χώρο στον Βοτανικό, εκεί που όνειρα κι ελπίδες είναι εγκαταλελειμμένα, σε ένα συνεργείο, ένα μηχανουργείο, μηχανοστάσιο, όπως θέλει κανείς το ονοματίζει. Δίπλα σε ερείπια, απομεινάρια και σκουπίδια… Άνθρωποι και ποντίκια.

Απλούστερα ακόμη, ο χώρος εκφράζει μια μάντρα ανακύκλωσης αντικειμένων, αλλά και υπαρξιακής σύγκρουσης. Σύγκρουσης χαρακτήρων, συμφερόντων, προσωπικοτήτων, ιδεών και βίαιας εκτίναξης των πιο ακραίων συναισθημάτων και αδιεξόδων.

Οι συντηρητικές απόψεις του αφεντικού, η ανάγκη επιβίωσης των μεροκαματιάρηδων, η έως και ρατσιστική στάση του ενός απέναντι στον άλλον, η τρέλα κάποιου άλλου και στην μέση η πέτρα του σκανδάλου. Η γυναίκα του μπιγκ μπος που βάλθηκε να αναστατώσει, να φέρει περισσότερη ρήξη ανάμεσα σε όλους, με την γη της απαγγελίας τους, ένα ονειρικό χωράφι να παραμένει πόθος άσβεστος.

Σαν τα ποντίκια οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να κρυφτούν από τις λάθος συνειδήσεις,vτα ένοχά τους μυστικά, σαν τα ποντίκια θα τσακωθούν, θα ξεφύγουν, θα περάσουν τα όρια, θα σφαχτούν. Το αποτύπωμα μιας σύγχρονης κοινωνίας που βουλιάζει απελπιστικά, από έλλειμμα αξιών, απεικονίζεται ενώπιόν μας, με τους ηθοποιούς να φέρνουν το μυστήριο στην πιο αληθοφανή του εκδοχή και το κοινό να μπαίνει σταδιακά ολοένα πιο πολύ στο πετσί του ρόλου.

Τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά ακούσματα, αλλά και ένα φινάλε με την φωνή του Μητροπάνου, όταν πια όλα θα έχουν πάρει ένα τέλος, μαζί θα έχει σημειωθεί και ο επίλογος μιας χρόνιας φιλίας με τον πιο σπαρακτικό τρόπο, θα φέρουν μια λήξη απρόσμενη και συνάμα αναπάντεχη. Οι δύο φίλοι, όπως ξεκίνησαν το όλο τους ταξίδι για διαφυγή, για δουλειά, δεν θα είναι πια μαζί. Θα έχουν πλέον χωριστεί οι δρόμοι τους για πάντα, με τρόπο ανατρεπτικό, αλλά η φλόγα μέσα στο πνεύμα τους θα κρατήσει ζωντανή κάθε τους κοινή στιγμή αγάπης. Όταν πια χαθεί η επικοινωνία, λέξη, τσιμουδιά, κουβέντα, κιχ δεν θα ακούγεται πλέον, παρά μόνο ο ήχος της ονειρικής απόδρασης από μια βαθιά ριζωμένη φυλακή, από έναν εγκλωβισμό…

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση- Ελεύθερη απόδοση: Σοφία Αδαμίδου | Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης | Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη | Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας | Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη | Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου | Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης | Αφίσα: Παναγιώτης Μητσομπόνος | Υπεύθυνη Παραγωγής: Φαίη Τζήμα | Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Κουτάς, Δημήτρης Σαρρής | Κατασκευή Σκηνικού: Ομάδα Cartel

Ηθοποιοί: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνος Περιστέρης, Αγγέλα Πατσέλη.

Κοινωνικό
Διαρκεια: 120′

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9:15 μμ

Διάρκεια: 120΄ με διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ για ανέργους.

Προπώληση: www.viva.gr

Το πρόγραμμα παραστάσεων του «Αρη» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, με τον Τάσο Σωτηράκη από τις 24 Νοέμβρη διαμορφώνεται ως εξής: Σάββατο, Κυριακή και Τετάρτη στις 7 μμ.

Τόπος: Τεχνοχώρος Cartel (Μικέλη 4 & Αγ. Άννης Βοτανικός -Στάση μετρό Ελαιώνας- τηλ. 693989 8258) Facebook page: https://www.facebook.com/CartelTexnoxoros

Website: http://www.carteltexnoxoros.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*