Ο Σταμάτης Λόγος μας μιλάει για την “Τρικυμία ” και την δράση της ομάδας ΡΟΔΑ

Μπορεί να τελείωσε το καλοκαίρι  για τους περισσότερους αλλά τα ταξίδια συνεχίζονται   και στο κέντρο της πόλης …. Σε μια  «Τρικυμία » συναισθημάτων   θα μας ταξιδέψει η ομάδα  ΡΟΔΑ  μέσα  από το εξαιρετικό έργο  του  Ουίλιαμ  Σαίξπηρ. 

  1. Υπέροχη  Τρικυμία  θα μας  φέρετε  λοιπόν στη θεατρική σκηνή ! Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το σπουδαίο αυτό θεατρικό έργο ;  

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στο τελευταίο θεατρικό έργο του μεγάλου συγγραφέα, σε μετάφραση του Δημήτρη Περετζή, που η ομάδα παρουσιάζει φέτος ξανά, μετά από 20 χρόνια.

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα ερημονήσι, όπου η μοίρα «ξέβρασε» τον Πρόσπερο, Δούκα του Μιλάνου, μαζί με την μικρή κόρη του Μιράντα. Εκδιώχθηκαν από την όμορφη πόλη και εγκαταλείφθηκαν βαθειά στο πέλαγος, όταν ο αδελφός του Αντόνιο σφετερίστηκε την εξουσία με τη βοήθεια του βασιλιά της Νάπολης Αλόνσο. Μετά από δώδεκα χρόνια, το πλοίο του βασιλιά, έχοντας μέσα τον ίδιο και όλους τους συνωμότες, βρίσκεται να πλέει ανοιχτά του νησιού. Η μοίρα τώρα ευνοεί τον Πρόσπερο, που πλέον έχει γίνει ένας πολύ ικανός και ισχυρός μάγος, έχοντας στην εξουσία του το πνεύμα Άριελ. Με την βοήθειά του ξεσηκώνει την τρικυμία, κομματιάζοντας το πλοίο του βασιλιά. Οι ναυαγοί σκορπίζονται σε ομάδες, σε διαφορετικά σημεία του νησιού, πιστεύοντας πως όλοι οι άλλοι έχουν πνιγεί…

Πρόκειται για μια ιλαροτραγωδία, ένα δράμα με έντονα στοιχεία κωμωδίας, με ξεκαρδιστικές σκηνές, που μας διασκεδάζει ενώ την ίδια στιγμή ψυχαγωγεί και διδάσκει.

Ο Σαίξπηρ  έγραψε την τρικυμία θέλοντας να σφραγίσει ολόκληρη την θεατρική του πορεία με ένα έργο που θα εμπεριείχε τη φιλοσοφική του θέση απέναντι στην ίδια τη ζωή, το απόσταγμα της προσωπικής του εμπειρίας και κατανόησης που αποκόμισε σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ταυτόχρονα, μέσα από τα λόγια του κεντρικού χαρακτήρα, του Πρόσπερο, τον οποίο υποδύθηκε ο ίδιος, φαίνεται να αναγγέλλει την αποχώρησή του από το θέατρο:

«..μα τώρα απαρνιέμαι τούτη την σκληρή μαγεία..»

2. Θα έχουμε την δυνατότητα   να σας απολαύσουμε για δύο παραστάσεις   σωστά;

Ναι, την 1η Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα,  ώρα 9 μ.μ. στο Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων»

και στις 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» ώρα 9 μ.μ. στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης.Γνωρίζουμε πολύ καλά την  έντονη δράση σας  στο θέατρο  άλλα και την μουσική θα θέλατε να μας πείτε για το  όμορφο αυτό πάντρεμα που θα μας παρουσιάσετε στη παράσταση αυτή ;

Κάθε παράσταση της ΡΟΔΑ, πλαισιώνεται με μουσική που έχει γραφτεί


3. Γνωρίζουμε πολύ καλά την  έντονη δράση σας  στο θέατρο  άλλα και την μουσική θα θέλατε να μας πείτε για το  όμορφο αυτό πάντρεμα που θα μας παρουσιάσετε στη παράσταση αυτή ;

Κάθε παράσταση της ΡΟΔΑ, πλαισιώνεται με μουσική που έχει γραφτεί ειδικά για αυτή και παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τους μουσικούς μας. Η μουσική αυτή, όπως και ο φωτισμός, δεν συνοδεύει απλά τα δρώμενα αλλά αλληλεπιδρά με αυτά και είναι βασικό στοιχείο της παράστασης και της συνολικής εντύπωσης που δημιουργείται στον θεατή. Η μουσική ομάδα της ΡΟΔΑ, έχοντας στις τάξεις της διάσημους και αναγνωρισμένους μουσικούς και εξαιρετικές σόλο φωνές, έχει ανεξάρτητη παρουσία, δίνοντας συναυλίες με έργα του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Γ. Γεωργιάδη (Γκουρτζίεφ) αλλά και με έργα που έχουν δημιουργηθεί και ηχογραφηθεί από τους μουσικούς μας, με την κα Μ. Περετζή να έχει την γενικότερη εποπτεία, καλλιτεχνική επιμέλεια και ενορχήστρωση (CD «Seekers», συναυλία «Babylon City»,συναυλία «Καρνάκ: Το Διαστημόπλοιο του Σύγχρονου Μάγου»).

4. Ανυπομονούμε να σας απολαύσουμε  !!!   Επειδή ίσως δεν καταφέρουν όλοι να έρθουν   και ειλικρινά το πιστεύω θα είναι μια εξαίρετη δουλειά υπάρχει περίπτωση  να επαναληφθεί  μέσα στο χειμώνα ;  

Τον χειμώνα θασυνεχίσουμε τις παραστάσεις στο χώρο μας, στη Ν. Ιωνία (αίθουσα_3Α). Για τις ακριβείς ημερομηνίες θα σας ενημερώσουμε το προσεχές διάστημα. Μπορεί κανείς να ενημερώνεται και από το site της ΡΟΔΑ,www.rodatheater.gr. Eάν εγγραφεί θα λαμβάνει προσωπικά email για όλες τις εκδηλώσεις μας. Επίσης μπορεί να ενημερώνεται και από τη σελίδα μας στο fb, www.facebook.com/rodatheater.

5. Τα σχέδια της ομάδας ΡΟΔΑ   για την χειμερινή  Σεζόν  2019-2020 ;;   Τι όμορφο θα περιμένουμε από εσάς ; 

Οπωσδήποτε, η ΡΟΔΑ θα απασχολήσει «μουσικά», το προσεχές διάστημα, τον κόσμο του πολιτισμού παρουσιάζοντας το νέο της cd, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει την προετοιμασία μιας νέας θεατρικής παράστασης. Αυτή τη στιγμή μας έχει απορροφήσει η Τρικυμία η οποία «δεν θα μπει γρήγορα στο συρτάρι».

6 . Θα θέλατε να μας πείτε  για όσους δεν γνωρίζουν και κάποια πράγματα για τις δραστηριότητες της ομάδας ΡΟΔΑ  ;

Η ομάδα από το 1991 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται θεατρικά, μουσικά και συγγραφικά. Στο θεατρικό ρεπερτόριό της είναι οι Διαδρομές Ονείρων, Τμήματα της Οδύσσειας, Το Ταξίδι του Ήχου, Ραμαγιάνα, το μέγα έπος της Ινδίας, Τρικυμία του Σαίξπηρ, Αμφιάραος, ο Μάντης του Απόλλωνα, Γκιλγκαμές, το πανάρχαιο Μεσοποταμιακό έπος και Αλκιβιάδης Άγιος. Οι παραστάσεις αυτές παίχτηκαν σε πολλά φεστιβάλ Δήμων εντός και εκτός Αττικής, σε ιδιωτικά θέατρα καθώς και στην αίθουσα 3Α που είναι και ο χώρος προετοιμασίας της ΡΟΔΑ.

Οι μουσικές εκδηλώσεις της ΡΟΔΑ συμπεριλαμβάνουν:

Τη Συναυλία «Αναζητητές» (Seekers) με μουσική Γκουρτζίεφ – ντε Χάρτμαν που παρουσιάστηκε (με συνοδεία video art), μεταξύ άλλων, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το CD «Αναζητητές» (Seekers) σε παραγωγή των 3A Records, παρουσιάστηκε στο χώρο εκδηλώσεων του Public (Πλατεία Συντάγματος).

Τη Συναυλία «Καρνάκ: Το Διαστημόπλοιο του Σύγχρονου Μάγου» με μουσική Γκουρτζίεφ – ντε Χάρτμαν.

Τη Συναυλία Babylon City.

Στις εκδοτικές δραστηριότητες του Θεάτρου Ρόδα συμπεριλαμβάνονται βιβλία που περιγράφουν τη δουλειά και τις μεθόδους που ακολουθούνται:

Κινούμενοι Καθρέφτες της Ιφιγένειας Μακρή, PH.D., 2007. Εκδόσεις Κοάν. Η ανάλυση της ψυχολογικής προσέγγισης της Μαρίας Περετζή στη θεατρική διδασκαλία, που καταγράφει τις εμπειρίες των μελών της ΡΟΔΑ πάνω στα ίχνη που αφήνει η παράδοση του Ιερού Θεάτρου.

Roda Theater. Moving Mirrors: A Psychological Approach to Acting and teaching the Art of Theatre, Iphigenia Macri, Ph.D, 2010, 3 Alpha Publications

Θέατρο Ρόδα: Είμαι ένας ή πολλοί; του Δημήτρη Γασπαράτου, 2015, Εκδόσεις Τρία Άλφα. Μια διεισδυτική μελέτη της πρακτικής της Εργασίας του Γκουρτζίεφ μέσα από την πνευματικότητα της Θεατρικής Εμπειρίας, έτσι όπως αυτή εφαρμόζεται από τους συντελεστές της Ομάδας Ρόδα, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Μαρίας Περετζή, στα πλαίσια της ζωντανής παράδοσης του Θεάτρου του Ιερού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί και το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ του Ορφέα Περετζή για τη θεατρική Ομάδα ΡΟΔΑ, με τίτλο ¨Στο κέντρο του κύκλου”.Το ντοκιμαντέρ βιντεοσκοπήθηκε μέσα σε μια περίοδο επτά ετών όπου ο σκηνοθέτης ακολούθησε με την κάμερά του τα 35 μέλη της θεατρικής ομάδας ΡΟΔΑ στα παρασκήνια, κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών παραστάσεων σε ανοικτά θέατρα, αλλά και προσωπικές στιγμές τους εκτός θεάτρου.

7. Θα θέλατε να μας πείτε και τους συντελεστές της παραγωγής  αυτής ;

Συντελεστές της παραγωγής είναι ολόκληρη η ομάδα, τριανταπέντε δηλαδή άνθρωποι, που ασχολούνται με διαφορετικά μέρη της παραγωγής. Επειδή δεν θα ήθελα να παραλείψω κανέναν θα σας παραπέμψω στην πλήρη αναφορά των ονομάτων του δελτίου τύπου της παράστασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΑ – ΤΡΙΚΥΜΙΑ του Σαίξπηρ

Σκηνοθεσία:      Μαρία Περετζή

Μετάφραση:     Δημήτρης Περετζής

Σκηνικά:              Νίκος Τσιουμπλεκτσής

Μουσική:            Τάκης Πατερέλης/ Πία Πιερράκου/ Γιώργος Ντούνης/

Μαρία Περετζή

Χορικά:                Μαρία Περετζή

Κουστούμια:      Μαρία Περετζή/ Ιουλία Βεντίκου/ Άννα Κυπραίου/

Μαρία Συμεωνίδου/ Βίκη Tσέλιου/ Αθηνά Παπαφώτη/

Χρυσούλα Μπέτσα/ Μαρία Τσούγκα/ Ιρις Μπαγλανέα/

Πάτυ Παπαγεωργίου/ Γιάννης Αγγέλης/ Πόπη Αστέρη/

Δέσποινα Λόγια/ Βούλη Φωτιάδου

Ηχητικά:              Δημήτρης Γασπαράτος/  Άγγελος Γιαννάτος

Φωτισμός:          Μαρία Περετζή/ Δημήτρης Νέλλας/ Χάρης Καρίνος/

Φώτης Τραγανουδάκης

Μακιγιάζ:           Πάτυ Παπαγεωργίου/ Ιουλία Βεντίκου

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ

Πρόσπερος                         Σταμάτης Λόγος

Μιράντα                             Τζέλα Αναγνωστοπούλου

Άριελ                                    Ιουλία Βεντίκου/ Μάνια Μεταξά/ Πάτυ Παπαγεωργίου

Κάλιμπαν                            Σταύρος Κάππας

Φερδινάνδος                    Θωμάς Γκότσης

Γκονζάλος                           Δημήτρης Μπόζες

Αλόνζο                                 Δημήτρης Νέλλας

Σεβαστιανός                      Γιάννης Αγγέλης

Αντώνιος                             Δημήτρης Γασπαράτος

Φραγκίσκος                       Θεοχάρης Καρίνος

Ανδριανός                          Γιώργος Κωστογιάννης

Τρίνκουλος                         Χρήστος Βαλαώρας / Άννα Κυπραίου

Στέφανος                            Αλέξανδρος Μπάτσης

Ίρις                                         Πάτυ Παπαγεωργίου

Δήμητρα                             Πία Πιερράκου

Ήρα                                       Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή

Ξωτικά                  Τζέλα Αναγνωστοπούλου/ Εύα Αυλίδου/ Δημήτρης Γασπαράτος/  Θεοχάρης Καρίνος/ Λένα Κοντοπίδου/ Άννα Κυπραίου/ Γιώργος Κωστογιάννης/ Αλέξανδρος Μπάτσης/ Χρυσούλα Μπέτσα/ Αθηνά Παπαφώτη/ Μαρίζα Πελεκάνου/ Ηλίας Πιλάτος/ Βίκυ Τσέλιου/ Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή/ Μαρία Τσούγκα

About georgia 11 Articles
Από μικρή στις θεατρικές σκηνές δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ καθώς μεγάλωνα με το θέατρο και την παρουσίαση των παραστάσεων έτσι ώστε μυήσω όσους περισσότερους μπορώ στο χώρο αυτό . Ευτυχισμένη που η δουλεία μου έχει να κάνει με την άλλη μεγάλη μου αγάπη τα ταξίδια .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*