Είδαμε την κοινωνική κωμωδία “550” του Σταμάτη Πακάκη στο θέατρο Faust

Γράφει η Ντίνα Καρρά

Η νέα, υποσχόμενη παράσταση «550» του πολυσχιδούς Σταμάτη Πακάκη που παρουσιάζεται στο θέατρο Faust έρχεται να προκαλέσει χαμούλη στα θεατρικά ύδατα της πρωτεύουσας τόσο για τη σύλληψη της ιδέας, της ευφυούς υλοποίησής της και της αλήθειας της.

Ένα καλλιτεχνικό προϊόν σύγχρονο, φρέσκο, καυστικό, ζωντανό με αιχμηρό χιούμορ και όλα τα ανθρώπινα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν ως κοινωνική κωμωδία. Ευφυές σενάριο που προκύπτει από τις διαρκείς μετακινήσεις του δημιουργού με το πολυσύχναστο μέσο μεταφοράς. Το «550» ενώνει το σπίτι του με τις τρεις διαδοχικές εργασίες του. Ούτε πέντε ούτε δέκα αλλά πενήντα δύο συνεχείς στάσεις είναι η καθημερινή διαδρομή του συγκεκριμένου λεωφορείου. Κάθε στάση και μία κωμικοτραγική ιστορία. Επιβάτες, κάθε καρυδιάς καρύδι που στιβάζονται σαν σαρδέλες και προσπαθούν να συνταξιδέψουν αρμονικά. Άνθρωποι ετερόκλητοι με διαφορετικό κοινωνικό – οικονομικό – μορφωτικό υπόβαθρο, μέλη της ίδιας κοινωνίας, επιβάτες του ίδιου λεωφορείου.

Ο χαρισματικός Σταμάτης Πακάκης ως άριστος δέκτης σημάτων, αντιλαμβάνεται το πολύχρωμο μωσαϊκό που ξεδιπλώνεται κάθε μέρα μπροστά του, παρατηρεί συμπεριφορές επιβατών άλλοτε παραβατικές, άλλοτε αστείες, άλλοτε τραγικές, άλλοτε ανυπόφορες και αποφασίζει πως έφτασε η πολυπόθητη στιγμή το «550» να αφήσει το δικό του στίγμα και θεατρικά. Έτσι πλάθεται η απόλυτη μικρογραφία της κοινωνίας μας σκιαγραφώντας καίρια κοινωνικά ζητήματα με χιούμορ, συναίσθημα, αφήγηση, χορό και τραγούδι. Ενδοοικογενειακή βία, εθισμοί, ομοφοβία, ρατσισμός, σεξισμός, χονδροφοβία, σχολικός εκφοβισμός επεξεργάζονται ενδελεχώς στο μικροσκόπιό του.

Επιβάτες του «550» η αναρχική φοιτήτρια, η οροθετική σκιτσογράφος, ο παρενδυτικός, ο εθνικιστής ψυκτικός, η θεούσα, η πληθωρική ηθοποιός και ο “μαϊντανός”. Ο ίδιος κρατάει το ρόλο του αφηγητή. Καθένας κουβαλάει τον προσωπικό του σταυρό, ένα βαθύ προσωπικό τραύμα που εξομολογείται ενώπιον των θεατών. Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, Φαίη Βέβη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ειρήνη Μελά, Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Βλάσης Πασιούδης, Βασίλης Φακανάς στέκονται ισάξια σαν καλοκουρδισμένη ομάδα που ξεχειλίζει από διάχυτη ενέργεια, ενάργεια, ενθουσιασμό, ταλέντο και πάθος. Εκφραστικοί, αεικίνητοι, πληθωρικοί, πειστικοί είναι χάρμα οφθαλμών στα μάτια μου.

Συντονιστής, ο αφηγητής της ιστορίας και οδηγός του λεωφορείου, Σταμάτης Πακάκης. Σκηνοθετικά δίνει πνοή, ρυθμό, παλμό, εναλλασσόμενες εικόνες και έντονη παραστατικότητα που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού για την επόμενη ιδιαίτερη ιστορία. Αφήγηση και διάλογοι σε άρτια δομή, έκφραση και κίνηση σε άψογη ισορροπία με τους ερμηνευτές διαρκώς στη σκηνή. Ο Αόρατος Ροζ Μονόκερως, δημιουργία της Δανάης Σταματίου, κατέχει σημαντική θέση στο έργο με τους συμβολισμούς του.

Σκηνική επιμέλεια και αρμόζοντα κοστούμια Νίκος Παπάζογλου, σχεδιασμός φωτισμού Αναστασία Λουκρέζη, φροντίδα κίνησης / χορογραφίες Εύη Τσακλάνου  και πρωτότυπη μουσική Γιώργος Καλογερόπουλος. Όλοι εργάστηκαν οργανωμένα με συνέπεια και μελέτη για το τελικό αποτέλεσμα.

Άραγε πόση ευτυχία, πόση θλίψη, πόσα όνειρα, πόσος πόνος, πόση αγωνία, πόση τρέλα, πόση ανθρωπιά μπορεί να χωρέσει το «550»; Μία πληθωρική κωμωδία με κοινωνικό σχόλιο για καταστάσεις που εθελοτυφλούμε και γεγονότα που απλώς προσπερνάμε. Μία άρτια παράσταση-καθρέφτης του εαυτού μας, ένα συμπαγές θεατρικό προϊόν που δικαιώνει τις προθέσεις της, προσφέροντας άπλετη τροφή για σκέψη και συζήτηση μέσα από άφθονο γέλιο και χιούμορ. Συγχαρητήρια!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά) :

Κων/να Αλεξανδράτου, Φαίη Βέβη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Ειρήνη Μελά,

Σταμάτης Πακάκης, Φανή Παλιούρα, Βλάσης Πασιούδης, Βασίλης Φακανάς 

Κείμενο-Σκηνοθεσία:  Σταμάτης Πακάκης

Κινησιολογία-Χορογραφίες: Εύη Τσακλάνου

Φωτισμοί – Φωτογραφίες – Video: Αναστασία Λουκρέζη

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Παπάζογλου

Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Καλογερόπουλος

Outsideeye: Νικόλας Μαρμαράς

Sound Design: Αλέξανδρος Δημητρόπουλος

Μάσκα Ροζ Μονόκερου: Δανάη Σταματίου

Logo: Μαύρα Γίδια

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Τετάρτη στις 20:30, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτα

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό:12€

Μειωμένο (φοιτητές-άνεργοι – ατέλειες):10€

Ομαδικό (από 8 άτομα και άνω): 10€

Δέκα θέσεις σε ειδική τιμή: 8€ 

Faust

Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Κέντρο

Τηλ: 2103234095

About Ntina Karra 66 Articles
Ονομάζομαι Ντίνα Καρρά. Είμαι άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, αισιόδοξο, ενθουσιώδες (κριός στο ζώδιο) και πολύ δημιουργικό! Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να αποτυπώνει πάνω στο χαρτί συναισθήματα και σκέψεις. Έτσι και με το θέατρο νιώθω ότι ξαναγεννιέμαι και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Επίσης αγαπώ τη γυμναστική γιατί "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ". Χαμόγελα και θετική σκέψη κατακλύζουν πάντα τη ζωή μου και συνεχώς λέω ότι τα καλύτερα έρχονται όταν δεν τα περιμένεις!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*