Συνέντευξη για την παράσταση “Ερυθρό” στο θέατρο ΠΚ απο τον σκηνοθέτη Στέλιο Καλαϊτζή και τον ηθοποιό Ευθύμη Γεωργόπουλο

Ερυθρό το θερμό χρώμα που είναι συνδεδεμένο με ποικίλους συμβολισμούς όπως αίμα , φωτιά , πόλεμο , κίνδυνο ! Όλα έντονα , όλα  καταστροφικά . Μόνο μια λέξη που σου ξυπνά  ακραία  συναισθήματα  και δημιουργεί  διάχυτες  εικόνες . Ένας τίτλος που μας προδιαθέτει για πολλά …. Ας τα ανακαλύψουμε λοιπόν …

  1. Με ποιον από τους συμβολισμούς του ερυθρού συνδέεται η  παράσταση σας  ;

Στέλιος : Το Κόκκινο ή ερυθρό είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα του ορατού φωτός. Αυτό συμβολικά για την παράσταση μας λειτουργεί ως το φως που ανοίγει το μυαλό και οι αναμνήσεις γίνονται ορατές στον θεατή . ΄Οσο σκληρές κι αν γίνονται.   Η λέξη κόκκινο προέρχεται από τον κόκκο -μικρό καρπό- βελανιδιού.  Αυτό είναι ο Μάρκος .  Ένας μικρός καρπός που θα αναπτυχθεί αναλόγως και αντιστοίχως με αυτό που λαμβάνει ως ερέθισμα . Με τους κανόνες της φύσης που ”Το σπίτι” ( Πατέρας και Μητέρα ) δημιουργούν.Στην καθημερινή γλώσσα συνδέεται με τη φωτιά, τον έρωτα και τις διάφορες εκφάνσεις του , το θυμό και τον κίνδυνο. Όλα αυτά είναι στοιχεία που υπάρχουν ανάμεσα στις σχέσεις των τριών. Κι εκεί παλεύουν ο καθένας για την κυριαρχία του .  Στα κόκκινα ως εντάσεις και ατμόσφαιρες.

Ευθύμης : Με την Ζωή. Τη ζωή που δεν σταματά, την ζωή που δεν κοιτά πίσω την ζωή που επιμένει και τα καταφέρνει. Είναι πολύ εύκολο να είμαστε αποδέκτες της καταστροφής αλλά  και καθήκον μας να είμαστε και υπερασπιστές του καλού και του ωραίου.

2 . Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο ;

Στέλιος : Θα προτιμούσα να μιλήσω κυρίως για την παράσταση . Κι αυτό γιατί σκηνοθετικά έχω προσαρμόσει το θεατρικό έργο σε μία άλλη διάσταση χρονικά και χωροταξικά. Όταν μου ανατέθηκε από τον Παναγιώτη Μπαρμπαγιάνη η σκηνοθεσία  , του μετέφερα την ιδέα μου  κι έτσι προχωρήσαμε . Στην παράσταση λοιπόν συναντάμε τον Μάρκο στο ίδρυμα . Είναι 19 χρόνια ήδη μέσα .  Οι αναμνήσεις της τελευταίας μέρας πριν τον πάρουν από το σπίτι είναι κολλημένες στο μυαλό του . Σε μια επαναλαμβανόμενη ροή . Μέσα από τις εικόνες που ο ίδιος δημιουργεί θα ξεκλειδώσουμε την πόρτα αυτού που αποκαλούσε σπίτι.  Την μητέρα και τον πατέρα του . Δυο αρρωστημένες φιγούρες που ο καθένας με τον τρόπο του  οδήγησαν τον Μάρκο και στην νοητική διαταραχή του καθώς αυτή αναπτύχθηκε κατά την περίοδο ανάπτυξης του αλλά και στην βία που ως τραγικό φινάλε εξιλεώνει ή βυθίζει τον ίδιο σε έναν χαοτικό κόσμο όπου τίποτα πια δεν υπάρχει . 

Ευθύμης : Το έργο όπως το έγραψε ο Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης είναι ένα συμβάν, ένα αποτέλεσμα μιας οικογενειακής πορείας η οποία φτάνει στο τέλος της με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μέσα από τη ματιά του Στέλιου Καλαϊτζή το έργο μετατρέπεται σε μια ανάμνηση. Οι αναμνήσεις μας λοιπόν είναι  στοιχεία που μας καθορίζουν και μας διαμορφώνουν, μας κάνουν αυτό που είμαστε στο τώρα. 

3 . Το συγκεκριμένο κείμενο είναι μυθοπλασία ; Περιέχει  κάποια στοιχεία από πραγματικές ιστορίες ;

Ευθύμης : Το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε με αφορμή πραγματικά περιστατικά. Όμως η εξέλιξη του είναι φανταστική. Εξάλλου μερικά από τα καλύτερα σενάρια που γράφτηκαν ποτέ είναι βασισμένα σε αληθινά γεγονότα…

4. Πιστεύετε ότι το φαινόμενο της βίας και συγκεκριμένα τις  ενδοοικογενειακής βίας  είναι  ένα επίκαιρο θέμα  ;    

Στέλιος : Δυστυχώς ναι . Η βία είναι ορατή στην καθημερινότητα μας. Κι έχουμε πάθει ανοσία ή εθελοτυφλούμε πια σε αυτήν σαν κοινωνία. Η ενδοοικογενειακή βία από την άλλη είναι πιο καλά σφραγισμένη. Ότι γίνεται στο σπίτι δεν βγαίνει παραέξω. Μία φράση που σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει. Όταν ανοίξουν αυτές οι πόρτες όμως ξεδιπλώνεται η αλήθεια . Βάναυση και φρικαλέα .  Δεν ανοίγουν συχνά όμως . Υπό την κατοχή του φόβου και της μυστικότητας.

Ευθύμης : Πιστεύω ότι η ενδοοικογενειακή βία υπήρχε πάντα απλά σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Η βία είναι κάτι που ακολουθεί τον άνθρωπο από την εμφάνιση του, θα είναι πάντα επίκαιρη.

5 . Στη παράσταση που θα μας παρουσιάσετε  εκτός από την βία  με ποιο ή ποια  επιπλέον  κοινωνικά  φαινό μενα  θα αναφέρθητε    ;

Στέλιος : Η βία που υπάρχει στο έργο και στην παράσταση είναι αποτέλεσμα πολλών κοινωνικών φαινομένων .  Δεν υπάρχει στην σωματική μορφή της και μόνο . Αυτή είναι η κατάληξη. Ψυχολογική βία , πνευματική , ερωτική βια , βία που ονομάζεται αγάπη. Ένα παιδί με αναπτυγμένη  βλάβη λόγω των παραπάνω βίαιων ερεθισμάτων . Η βία έχει μορφές που άλλοτε φαίνονται κι άλλοτε όχι. Ερυθρό ως ορατό χρώμα . Όταν όμως έχει χαμηλή ακτινοβολία γίνεται υπέρυθρο. Μη ορατό αλλά πολύ επικίνδυνο.

Ευθύμης :Το έργο ασχολείται με την περίπτωση ενός ατόμου με νοητική αδυναμία. Άτομα που η κοινωνία μας δεν είναι εκπαιδευμένη να δέχεται εύκολα στις τάξεις της. Άτομα με ευαισθησίες, φόβους, όνειρα. άτομα που επιλέγουμε να κρατάμε μέσα σε ένα σπίτι.

6 . Στέλλιο Πόσο δύσκολο ήταν να μεταφέρεις  στη σκηνή ένα τόσο δυνατό κείμενο ;  

Στέλιος : Από την αρχή πίστευα ότι αυτό που θα  φωτισουμε στο έργο και ο τρόπος που αποφάσισα να το κάνουμε θα ήταν δύκολο.  Και για εμένα σκηνοθετικά αλλα κυρίως για τους ηθοποιούς. Έιναι μια δύσκολη παράσταση και για τον θεατη. Όχι μόνο για την σκληρότητα του έργου  αλλα και για το ποσο καθαρά  θα πρεπει να την δεις και να την ακούσεις.  Είμαι ευγνόμων  πάντως και θέλω να ευχαριστήσω τους Ευθύμη Γεωργόπουλο , Βιργινία Ταμπαροπούλου και Κωνσταντίνο Δανίκα  ( ηθοποιοι της παράστασης) που μπήκαν με σεβασμό στις πρόβες και εμπιστέυτηκαν την προσέγγιση μας σκηνοθετικά.

7.  Θα ήθελες να μα πεις λίγα λόγια για τον  Μάρκο ;  Να τον γνωρίσουμε 

Ευθύμης : Ο Μάρκος είναι ένας άνθρωπος που έχει ενοχή τόπου. Βρέθηκε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Ο Μάρκος είναι μια περίπτωση που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όλοι οι άνθρωποι είναι «ικανοί» να γίνουν γονείς, να αναλάβουν την ευθύνη άλλον ατόμων. Ο Μάρκος είναι ένας απλός άνθρωπος που θα άξιζε κάτι καλύτερο και στο ερυθρό θα δείτε μια σειρά γεγονότων που καθόρισε την υπόλοιπη ζωή του

8 . Πολλά υποσχόμενη παράσταση  ! Θα μας ενημερώσετε  για το πότε  , που και πως μπορούμε να έρθουμε να σας απολαύσουμε ;

 Η Πρεμιέρα μας ειναι την Δευτέρα 11 Noεμβρίου.

 Οι παραστάσεις καθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

στο θέατρο ΠΚ.    Για περιορισμένο αριθμό  παραστάσεων .  (16 στο σύνολο)

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλαϊτζής

Σκηνογραφία & ενδυματολογική επιμέλεια : Γιώργος Λυντζέρης

Φωτισμοί: Άννα Σμπόκου

Πρωτότυπη μουσική: LOU

Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Λάβδα

Φωτογραφία: Τζωρτζίνα Στάϊκου

Γραφιστική Επιμέλεια : Christina aka Surehuinel

Facebook Page : https://www.facebook.com/erithro | Ιnstagram Account: @erithro_pk

Παραγωγή: AUDE SAPERE

Επί σκηνής:

Ευθύμης Γεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Δανίκας, Βιργινία Ταμπαροπούλου

INFO

Το έργο «Eρυθρό» κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Noεμβρίου 2019 στο θέατρο ΠΚ 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τιμή προπώλησης μέχρι και 31 Οκτωβρίου: 10 ευρώ

Γενική είσοδος: 13 ευρώ

Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), ατέλειες: 10 ευρώ

Online Ticketing: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-pk/erythro

http://www.pktheater.gr

Τηλ. κρατήσεων: 210 9011677

Θέατρο ΠΚ
Κασομούλη 30, μετρό Νέος Κόσμος | Τ. 210 9011677
www.pktheater.gr | Mailinfo@pktheater.gr

About georgia 11 Articles
Από μικρή στις θεατρικές σκηνές δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ καθώς μεγάλωνα με το θέατρο και την παρουσίαση των παραστάσεων έτσι ώστε μυήσω όσους περισσότερους μπορώ στο χώρο αυτό . Ευτυχισμένη που η δουλεία μου έχει να κάνει με την άλλη μεγάλη μου αγάπη τα ταξίδια .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*