Είδαμε την παράσταση: “Ο ΑΓΩΝας τους” στο θέατρο Άβατον

γράφει η Ελπινίκη Νίνου

“Ο ΑΓΩΝας” δύο διακριτών ομάδων για επιβίωση στα σκοτεινά χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ίσως τελικά, κάποια πράγματα να πρέπει να λέγονται συνέχεια για να κρατιούνται οι μνήμες ζωντανές, ώστε να μην επαναλαμβάνεται η Ιστορία. “Ο ΑΓΏΝας τους” είναι δύο παραστάσεις κάτω από την ίδια θεματική ενότητα για τις ιστορίες των Τσιγγάνων και των ομοφυλόφιλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ’ Ράιχ.

“Οι Τσιγγάνοι”

Οι Τσιγγάνοι, οι φυλακισμένοι με το καφέ τρίγωνο, υπέφεραν πολλά και οι περισσότεροι συνάντησαν το θάνατο μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λίγα γνωρίζουμε για αυτούς, ενώ πια η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει αναλυθεί εκτενώς. Η νύχτα των Τσιγγάνων τον Αύγουστο του 1944 σημαδεύτηκε από την εντολή εξολόθρευσης των Ρομά από τον Χίμλερ. Μέχρι το τέλος του πολέμου, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, το 80% της κοινότητας των Ρομά, είχε αφανιστεί. Και μαζί τους, οι ιστορίες τους.

Ο ΑΓΏΝας τους: Οι Τσιγγάνοι

Αυτές τις ιστορίες ανάσκαψε ο Φίλιππος Ζαρφειάδης και τις ανθολόγησε σε μια παράσταση μνήμης σκηνοθετημένη από τον ίδιο με σύνεση και σεβασμό στα γεγονότα. Οι ηθοποιοί, Μαριλένα Δήμα, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Χρήστος Κασιέρης και Βιργινία Μιχαήλ, φορούν με περηφάνια τα τσιγγάνικα ρούχα, τη νομαδική κουλτούρα και αναβιώνουν το τσιγγάνικο ολοκαύτωμα για να μην το ξεχάσουμε. Άλλωστε, δυστυχώς, οι Τσιγγάνοι παραμένουν ακόμη στο περιθώριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ η “καθαρότητα” που επεδίωκε το Γ’ Ράιχ επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο, πολλές φορές μασκαρεμένη.

“Οι κούκλοι”

“Οι κούκλοι” -αγγλιστί “the dollboys”- οι φυλακισμένοι με το ροζ τρίγωνο, ήταν τα αγόρια που στρατολογούνταν από το διοικητικό και στρατιωτικό προσωπικό των SS. Ο αριθμός των ομοφυλόφιλων που εκτελέστηκαν από τους “άντρακλες” του Χίτλερ παραμένει άγνωστος, όπως και οι ιστορίες τους. Ακόμα και όσοι κατάφεραν να επιζήσουν, σπανιότατα μίλησαν για τα όσα συνέβησαν, αφού η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη μέχρι τα 70s. Σήμερα που κανένας νόμος δεν απαγορεύει να είσαι γκέι, αλλά το Σύνταγμα δεν σε προστατεύει κιόλας (σ.σ. απόρριψη αναθεώρησης άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος για την απαγόρευση διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου), κάποια πράγματα μάλλον πρέπει να ειπωθούν ξανά.

Ο ΑΓΏΝας τους: Οι “κούκλοι”

Ο Φίλιππος Ζαρφειάδης με αυτό το έργο μιλά για την αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων μέσα στο πιο ζοφερό και σκοτεινό περιβάλλον ακραίου μίσους. Εμπνευσμένη από την ταινία “Bent”, η παράσταση είναι γροθιά στο στομάχι. Για ακόμη μία φορά, ο Φίλιππος Ζαρφειάδης και η υπέροχη ομάδα ηθοποιών –Θωμάς Αντωνόπουλος, Μαρία Καραμάνη, Μαρίνα Παντελάκη και ο ίδιος– δίνουν όλο τους το είναι στη σκηνή του “Άβατον”.

Θα είμαι ειλικρινής. Και στις δύο παραστάσεις, βγαίνεις από το θέατρο και δεν χαμογελάς. Διάφορες σκέψεις τυραννούν το μυαλό σου, αναρωτιέσαι, απορείς, ίσως ανακουφίζεσαι λίγο που τουλάχιστον έληξε αυτός ο πόλεμος. Όμως, το “Ποτέ ξανά” δεν είναι δεδομένο…

Συντελεστές

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Φίλιππος Ζαρφειάδης

Φωτογραφίες & Video: Φελίσια Μοναστηριώτη

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεία “Οι κούκλοι”: Θωμάς Αντωνόπουλος, Φίλιππος Ζαρφειάδης,
Μαρία Καραμάνη, Μαρίνα Παντελάκη

Ερμηνεία “Οι τσιγγάνοι”: Μαριλένα Δήμα, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Χρήστος Κασιέρης, Βιργινία Μιχαήλ

Θέατρο Άβατον – Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:

Κάθε Τετάρτη «οι “Κούκλοι”», Ώρα έναρξης: 21:15

Κάθε Πέμπτη «Οι Τσιγγάνοι», Ώρα έναρξης: 21:15

About elpinickie 46 Articles
Είμαι υποψήφια διδάκτωρ νευροβιολογίας και παθιασμένη λάτρης του θεάτρου. Μου αρέσουν οι βόλτες, ο χορός, τα ηλιοβασιλέματα, η θάλασσα, τα παγωτά και το τζιν τόνικ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*