Συνέντευξη του Inigo Garcia Cantero, της Χριστίνας Πετρολέκα και του σκηνοθέτη Francisco Brito με αφορμή την παράσταση “Tres Sure” στο Θέατρο ”Τεχνοχώρος Φάμπρικα”

της Χρύσας Κοκκίνου

Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο, τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Πώς σκιαγραφείτε τον εαυτό σας ως “ηθοποιό ή σκηνοθέτη” και τη σχέση του με τον κόσμο του θεάτρου; Ποια αφορμή σάς γέννησε την επιθυμία της υποκριτικής; Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως “θεατή” και τι ως “ηθοποιό”;

Για εμάς το θέατρο ειναι να ζείς όχι μόνο μια πραγματικότητα. Γνωρίζεις διαφορετικές ιστορίες και πραγματικότητες που επηρεάζουν τη δική σου.

Ανάμεσα σε ηθοποιό ή σκηνοθέτη θα λέγαμε οτι είμαστε ηθοποιοί που κάποιες φορές αυτοσκηνοθετούμαστε, κάτι που μέχρι στιγμής απολαμβάνουμε γιατί πρόκειται για στιγμές μεγάλης έμπνευσης και στο κάτω κάτω αν δεν σκηνοθετήσεις τον εαυτό σου στην ιδέα σου, τότε ποιός;

Μια αφορμή που μας γεννά επιθυμία για υποκριτική, αλλά και μας συναρπάζει στο θέατρο, είναι η επικοινωνία και σύνδεση μεταξύ ηθοποιού και κοινού, είναι μια δράση που παράγει μια αντίδραση. Όλοι είμαστε παρόντες στο ίδιο γεγονός. Ε,σίγουρα θα ‘χουμε να πούμε κάτι! Μια ακόμα αφορμή για υποκριτική είναι ότι δοκιμάζεις διάφορους ρόλους μέχρι να φτάσεις στον εαυτό σου.

Πώς διασταυρώθηκαν οι δρόμοι του Inigo και της Χριστίνας;

Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν στη Γαλλία σ’ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θεάτρου. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, αλλά και γνωριμία που μας είναι δύσκολο να περιγράψουμε με λέξεις. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αυτή η συνάντηση έμελλε να είναι καθοριστική. Ύστερα από λίγες σκέψεις, πολλές ιδέες και ανάγκη για υλοποίηση, ξεκινήσαμε να δημιουργούμε τις παραστάσεις μας – το δικό μας μονοπάτι. –

Λίγα λόγια για το «Tres sure». Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του έργου; Πόσο σας αγγίζει το θέμα αυτό και πώς προσεγγίσατε το συγκεκριμένο έργο;

Η έμπνευση για το «Tres sure» ήρθε από την αγάπη μας για κλόουν και την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ «Χειροποίητου και ανακυκλώσιμου θεάτρου» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα. Αρχικά ήταν δύσκολο να βρούμε ένα συγκεκριμένο θέμα καθώς η φύση του κλόουν δεν χωράει σε ένα μόνο θέμα, θέλει να τα ανακαλύψει όλα, τα ξεχνάει και τα ξανα-ανακαλύπτει. Παρ’όλα αυτά μέσα από αυτοσχεδιασμούς και τη βοήθεια του σκηνοθέτη μας Francisco Brito, φτάσαμε στην συμπρωταγωνίστρια μας, την ηλεκτρική σκούπα! Το κεντρικό θέμα του έργου είναι το πρόβλημα δυο καθαριστών του θεάτρου που πάνε να καθαρίσουν τη σκηνή χωρίς να γνωρίζουν ότι το κοινό είναι ήδη εκεί. Θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν αυτό το λάθος, κάνοντας πολλά λάθη. Αυτό είναι και που μας αγγίζει πιο πολύ στο έργο, η δυνατότητα και η χαρά στα λάθη. Ο κλόουν επιτυγχάνει όταν αποτυγχάνει.

Τι συμβολίζουν οι κλόουν στο έργο που επιλέξατε σαν τα κύρια πρόσωπα;

Ο κλόουν δεν θα μπορούσε να παίζει σε μια παράσταση και να μην είναι το κύριο πρόσωπο, είναι σαν ένα παιδί, σε κάθε συνθήκη έχει την προσοχή όλων και αυτό συμβαίνει γιατί μοιράζεται. Ο κλόουν συμβολίζει την απλότητα και την ελευθερία, την αθωότητα -είναι διάφανος σαν νερό, βγαίνει στη σκηνή έτοιμος για ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο και κατά έναν μαγικό τρόπο πάντα επιβιώνει.

Το έργο είναι παράσταση για ενήλικες αλλά είναι κατάλληλη και για παιδιά;

Είναι κατάλληλο για όλους, για όποιον ξέρει να γελάει και να αναπνέει. Ο κλόουν δεν έχει ηλικία, γλώσσα, φύλο, γι’αυτό και καθένας μπορεί να τον κατανοήσει.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη;

Κάποια αγαπημένα βιβλία είναι “Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός” του Paulo Coelho ,”Τα γραπτά της ανοησίας” του Edward Lear, “Όποιος κλέβει ένα πόδι κερδίζει στην αγάπη” του Ντάριο Φο. Ένα κοινό αγαπημένο τραγούδι είναι το “Tumbalalaika”. Αγαπημένο σημείο στην πόλη είναι ο πεζόδρομος στα λουτρά των αέρηδων στο Μοναστηράκι, ένα ζαχαροπλαστείο στου Ψυρρή, το σπίτι μας και σημεία που μπορεί να μην είναι τόσο αγαπημένα αλλά περάσαμε ωραία όταν βρεθήκαμε εκεί.

Τι άλλα σχέδια έχετε για τη φετινή σεζόν;

Μας αρέσουν πολύ τα ταξίδια και πάντα προσπαθούμε να έχουμε στα σχέδια μας. Συνήθως ταξιδεύουμε για να παρακολουθήσουμε κάποιο σεμινάριο ή για να παίξουμε σε κάποιο φεστιβάλ, δεν παύει όμως να είναι ένα ταξίδι, κάτι διαφορετικό και καινούριο. Τώρα οργανώνουμε το ταξίδι του “Tres sure”, αρχικά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το καλοκαίρι στο εξωτερικό.

Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε να πείτε για θέατρο.gr.

Ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη. Μας δώσατε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι’αυτό που αγαπάμε και να το μοιραστούμε.

“Tres…sure” από την ομάδα: MayBe A Company

Κάθε Σάββατο στις 18:45 μέχρι 28 Δεκεμβρίου 2019

Η οργανωτική ομάδα του 7ου Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμου Θεάτρου ευχαριστεί όλες τις ομάδες για τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση και με χαρά ανακοινώνει ότι το Βραβείο Επιτροπής, κερδίζει η ομάδα “MayBe a Company” με την παράσταση “Tres…sure”.

Δύο κλόουν έχουν μια κοινή αποστολή, να καθαρίσουν τον χώρο του θεάτρου. Όταν φτάνουν στη σκηνή το κοινό είναι ήδη εκεί. Και τώρα? Θα πρέπει να δικαιολογήσουν την παρουσία τους. Έχουν τον εξοπλισμό καθαρισμού, έχουν τη θέληση αλλά δεν έχουν ιδέα πως να τον χρησιμοποιήσουν. Προσπαθώντας να κατανοήσουν τη χρήση τους, βρίσκουν ευκαιρία να παίξουν με κάθε ανακάλυψη, με κάθε συναίσθημα, με την ύπαρξη τους.

Ο Κλόουν: Ο Κλόουν ζει στην απλότητα και την ελευθερία, χωρίς αγωνία για επιτυχία! Δρα σαν παιδί, ζει στο εδώ και τώρα, κινείται με βάση την παρόρμηση και μοιράζεται με όλους τα συναισθήματα που δημιουργούνται κάθε στιγμή. Είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας γιατί βρίσκει την ευχαρίστηση στην ύπαρξη του – όπως αυτή είναι. Επιτυγχάνει όταν αποτυγχάνει… Ο Κλόουν βγαίνει στη σκηνή σαν να πρόκειται να κάνει ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο! Απόλυτα γενναίος και γενναιόδωρος. Έτσι σώζει τη ζωή του.

Συντελεστές: 
Σκηνοθεσία: Francisco Brito

Παίζουν: Inigo Garcia Cantero, Χριστίνα Πετρολέκα 

About elpinickie 46 Articles
Είμαι υποψήφια διδάκτωρ νευροβιολογίας και παθιασμένη λάτρης του θεάτρου. Μου αρέσουν οι βόλτες, ο χορός, τα ηλιοβασιλέματα, η θάλασσα, τα παγωτά και το τζιν τόνικ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*