Είδαμε τους ”Λαντζέρηδες” στο Σύγχρονο θέατρο

Γράφει η Σοφία Θεοδοσιάδου

Οι λαντζέρηδες του Morris Panych θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μια ωδή στην ρουτίνα της βιοποριστικής ανάγκης του εργαζόμενου , στην εκμετάλλευση του εργασιακού μεσαίωνα που ακόμα διανύουν πολλές επιχειρήσεις αλλά κυρίως στην εσωτερική πάλη του εργαζομένου με το εγώ του το οποίο βάλλεται από τα συμφέροντα των απρόσωπων εργοδοτών του.

Ο συγγραφέας προσεγγίζει με έναν μοναδικό τρόπο τρείς χαρακτήρες εργαζομένων που συναντάμε παντού , σε κάποιον από αυτούς μάλιστα μπορεί κάποιοι να είδαμε τον εαυτό μας και τους αφήνει να εκδηλώσουν τα αισθήματά και τις προσδοκίες τους από την ζωή και κυρίως από την επιχείρηση για την οποία εργάζονται ,με βάση την ποιότητα  υπηρεσιών που τόσο πιστά παρέχουν επί δεκαετίες.

Το κείμενο αν και καυστικό σε αρκετά σημεία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο κάποιες φορές , τις δύσκολες συνθήκες εργασίας σε ένα απομονωμένο υπόγειο ενός πολυτελούς εστιατορίου ξεχασμένο απ’όλο τον κόσμο , τις οποίες βίωναν τρείς άντρες στο πόστο της λάντζας και επικεντρώνεται στον τρόπο που αντιμετώπιζε ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά την κατάσταση.Ο Μος είναι ο ηλικιωμένος της <<παρέας>> βρίσκεται κάθε μέρα στην δουλειά του στην ώρα του , εκτελώντας το καθήκον του όπως πάντα , έχει την δυνατότητα να βγει στην σύνταξη αλλά δεν το κάνει καθώς η δουλειά του είναι το μόνο που έχει μείνει γι’αυτόν στην ζωή. Έχει αφιερωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να φτάσει στο σημείο να μην ξέρει πώς να ζήσει μη δουλεύοντας και να αγγίζει πλέον τα όρια της δουλείας. Ο Ντρέσλερ είναι ο επόμενος παλιός της <<παρέας>> ο οποίος έχει πείσει τον εαυτό του ότι αυτό που κάνει είναι υπέροχο. Παρουσίαζε την δουλειά του στον επόμενο της <<παρέας>> τον Έμετ σαν να είναι όνειρο ζωής. Έχει πάρει υπεύθυνα τον ρόλο του και δούλευει με υπερβολικό ζήλο θα έλεγα , έχει αγαπήσει τα αφεντικά του παρότι οι συνθήκες εργασίας που τους παρέχουν δεν είναι καλές και εκείνοι δεν αναλάμβανουν να τις βελτιώσουν ούτε στο ελάχιστο και προσπαθεί καθημερινά να μετατρέψει τον Έμετ στο επόμενο θύμα-συνάδελφο , μολονότι έχει δει την αχαριστία με την οποία φέρθηκαν οι εργοδότες στον προκάτοχο της θέσης του.Ο Ντρέσλερ είναι η κατάληξη του Μος αλλά δεν το βλέπει. Ο Έμετ είναι ένας νεαρός ο οποίος πήγε να δουλέψει μαζί τους έπειτα από μια χρεοκοπία που υπέστη και αναγκάστηκε να αναζητήσει εργασία στο εστιατόριο που άλλοτε σύχναζε ως πελάτης. Δεν μπορούσε όμως να δεχτεί αυτή την κατάσταση και ξεσηκωνόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να έρχεται καθημερινά σε ρήξη με τον Ντρέσλερ ο οποίος προσπαθούσε συνεχώς να τον πείσει ότι αυτό που ζουν εκεί , στο κρύο υπόγειο του εστιατορίου είναι υπέροχο.Ο Έμετ όμως έβλεπε που καταλήγει ο κάθε Ντρέσλερ και αρνείται να δεχτεί ότι έτσι θα ζήσει  το υπόλοιπο της ζωής του.

Μια παράσταση που δίνει τροφή για σκέψη , προβληματίζει τον θεατή και του περνάει πολλά μηνύματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει την <<μοίρα>> του και  κυρίως για την δύναμη που πρέπει να έχει για να παλεύει να εκπληρώσει τους στόχους του.

Εξαιρετική παράσταση , άψογη σκηνοθεσία , το ενδιαφέρον του θεατή παρέμενε  αμείωτο καθ’όλη την διάρκεια της παράστασης , οι ηθοποιοί ανέδειξαν τους χαρακτήρες που υποδύονταν επιτυχώς με το γνωστό ταλέντο τους.Ο Τάσος Κωστής και ο Γιάννης Σαρακατσάνης ήταν αρκετά εκφραστικοί και δυναμικοί όπως απαιτούσαν οι ρόλοι τους, ο Κώστας Λάσκος εξίσου εκφραστικός και σταθερός στον ρόλο του  και ο Αλέξανδρος Μανωλίδης ο οποίος κράτησε την εκφραστικότητα και την διακριτκή θέση του ρόλου του επιτυχώς. Μια παράσταση που αξίζει να δούμε όλοι. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές για το αποτέλεσμα και ευχαριστούμε πολύ για την θέαση.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικά, Κοστούμια, Διεύθυνση Παραγωγής.: Γιώργος Χατζηνικολάου

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική & Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης

Φωτογραφίες: Μαρία Αναματερού, Γιώργος Χατζηνικολάου

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Κούρα

Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού

Δημιουργία trailer: Σταύρος Συμεωνίδης

Υπεύθυνη Επικοινωνίας Παράστασης: Ελεάννα Γεωργίου

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα Λυκόφως ΙΚΕ

Διανομή

Ντρέσλερ: Τάσος Κωστής

Έμετ: Γιάννης Σαρακατσάνης

Μος: Κώστας Λάσκος

Μπάροουζ: Αλέξανδρος Μανωλίδης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*