Είδαμε την παράσταση “Στον πλανήτη Γη… το γλεντάνε” στο Studio Κυψέλης

Μία από τις πιο ιδιαίτερες κατηγορίες θεατρικών έργων είναι αυτή που πραγματεύεται θεματικές επιστημονικής φαντασίας. Πράγματι, η αφαιρετική λογική του θεάτρου δύσκολα παντρεύεται εκείνη της επιστημονικής φαντασίας, με τα φαντασμαγορικά εφέ και τις απίστευτα αλλόκοσμες εικόνες της. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι καμιά φορά το ένα είδος δεν έχει να προσφέρει στο άλλο εκφραστικά μέσα και συνθήκες που φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο ζητήματα της καθημερινότητας. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της συλλογιστικής τοποθετείται και η παράσταση “Στον πλανήτη Γη…το γλεντάνε” του Χρήστου Καλμαντή, που παρακολούθησα στο Studio Κυψέλης.

Πρόκειται για το ταξίδι ενός εξωγήινου από την άλλη άκρη του γαλαξία που επισκέπτεται τη Γη, προκειμένου να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για τα αίτια της καταστροφής του δικού του πλανήτη, που δε διαφέρει και σε πολύ από τον δικό μας. Έτσι μέσα από μια πληθώρα εκφραστικών μέσων δανεισμένων από τα musical, τα stand -up comedies και τη “θραύση του τέταρτου τοίχους” με τον θεατή, ο Χρήστος Καλμαντής καταφέρνει να αγγίζει ζητήματα οικολογικού ενδιαφέροντος μέσα από ένα ευφάνταστο one-man show. Επιπλέον, η παράσταση θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί έναν φόρο τιμής στο “Μικρό Πρίγκιπα” του Αντουάν ντε Σεντ -Εξιπερί, από οπού και αντλεί την έμπνευση της, αφού ο εξωγήινος του Χρήστου Καλμαντή είναι φτιαγμένος από την ίδια περιπετειώδη, αισιόδοξη και αθώα στόφα του αγαπημένου μας πρίγκιπα. Επιπλέον, δε λείπουν οι αναφορές και σε άλλα ορόσημα της pop κουλτούρας, όπως είναι τα Χ-Files, ο Πόλεμος των Κόσμων ή ο E.T. Ο εξωγήινος, που προσωπικά αγάπησα.

Πράγματι, η παράσταση “Στον πλανήτη Γη…το γλεντάνε” αποτελεί τον καρπό της προσπάθειας ενός και μόνο ανθρώπου επί σκηνής, ο οποίος μέσα από ένα λιτό σκηνικό, τη χρήση τεχνολογικών μέσων και άφθονο χιούμορ καταφέρνει να αγγίξει σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η επικείμενη οικολογική καταστροφή, ο πόλεμος, η διαφορετικότητα, αλλά και πιο ιδιαίτερα θέματα, όπως είναι αυτό της συναισθηματικής αποστέρησης που βιώνουμε σαν κοινωνία, όταν αποκλείουμε από γύρω μας ανθρώπινες καταστάσεις όπως τα γηρατειά ή οι ψυχιατρικές νόσοι. Έτσι, η παράσταση αγγίζει και το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού συγκεκριμένων κατηγοριών ανθρώπων. Για να το καταφέρει αυτό χρησιμοποιεί δύο φαινομενικά αντικρουόμενα μέσα. Από τη μία μεριά, ο δημιουργός έχει επιλέξει ο εξωγήινος πολιτισμός που περιγράφει να είναι από το ίδιο γενετικό υλικό με τον άνθρωπο, υιοθετώντας την αντίληψη ότι ο άνθρωπος είναι στο κέντρο του σύμπαντος. Με αυτό το τρόπο, η πτώση και η παρακμή του εξωγήινου πολιτισμού αποτελεί επί της ουσίας προβολή των δικών μας αδυναμιών και προβλημάτων. Από την άλλη μεριά, η ανοικειότητα που σου δημιουργεί η οπτική του εξωγήινου συνθέτει τη τέλεια συνθήκη αποστασιοποίησης, που επιτρέπει στον θεατή να δει καθαρά και αντικειμενικά την κατάσταση.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τις ιδιαίτερες πτυχές της παράστασης “Στον πλανήτη Γη…το γλεντάνε”, η οποία καταφέρνει τελικά να απευθύνεται τόσο σε μεγάλους, όσο και σε μικρούς θεατές, προσφέροντας αισιοδοξία, γέλιο, αλλά και τροφή για σκέψη.

Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9& Κυψέλης, 2108819571)

Κείμενο, στίχοι, σκηνοθεσία, ερμηνεία (πρόζα & τραγούδια), voice over:
Χρήστος Καλμαντής
Συμμετέχει μέσω video και voice over: η ηθοποιός Ντέμη Αντωνοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια – συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ιωάννα Χαλά
Μουσική πρωτότυπων τραγουδιών: Νίκη Γκουντούμη
Voice coaching: Λιάνα Κοκόση
Video Editing: Ντέμη Αντωνοπούλου

Κινηματογράφηση – επεξεργασία – παραγωγή ένθετων ταινιών μικρού μήκους: Χρήστος Δήμας

Παραστάσεις: Κυριακή στις 18:30

Εισιτήρια: 10, 5 ευρώ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*