Είδαμε το “Να βγω λιγάκι στον αέρα” στην Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης

Γράφει η Λουκία Σουγιά

Μια ραδιοφωνική εκπομπή ξεκινάει, αφιερωμένη στα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων. Η παραγωγός της ζει μια μέρα μεγάλης προσωπικής έντασης και περιμένει αγχωμένη τους δυο εφήβους που κέρδισαν τη συμμετοχή τους σ’ αυτή. Σκοπεύει να τους ρωτήσει για πράγματα που τους ανησυχούν, καθώς η εκπομπή ασχολείται με θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και εμψύχωσης των νέων που ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όταν όμως τα δυο παιδιά φτάνουν και η εκπομπή ξεκινάει, η παραγωγός βρίσκεται μπροστά σε κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι περίμενε: ο ένας είναι σκληρά εργαζόμενος, ενώ η άλλη έχει βαθειά γνώση και εμπεριστατωμένες απόψεις για σωρεία ζητημάτων. Και οι δύο ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν στη ζωή και δεν έχουν καμιά αμφιβολία για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό… Η έλλειψη οποιουδήποτε φόβου, η αισιοδοξία και η καθαρή τους ματιά τούς ωθεί σε άμεσες αποφάσεις για τη μελλοντική τους πορεία. Τότε, η παραγωγός τούς ζητάει να παίξουν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι.

Το σουρεαλιστικό ταξίδι στον χρόνο, που ζητάει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου, Ηλίας Κουνέλας, να παίξουν οι ήρωες, θα φέρει στην επιφάνεια πολλές πλευρές της σχέσης μας με τα προσωπικά όνειρα, τον βαθύτερο εαυτό, τους γονείς που διαμορφώνουν τις επιλογές και τη ματιά μας στον κόσμο. Τι, αλήθεια, έχει μεγαλύτερη αξία; Τι επιλέγουμε τελικά; Είναι τα όνειρα της νεότητας και η ηχηρή της αισιοδοξία βιώσιμα; Μας συμφέρει, αυτό που μας λένε ότι είναι προς το συμφέρον μας; Είναι καλό αυτό που κάνουμε «για το καλό μας»; Ο συγγραφέας βάζει τους ήρωες να «συνομιλήσουν» με μια μεγαλύτερη, ηλικιακά, εκδοχή του εαυτού τους, προκαλώντας τον θεατή να «δει» τί θα συμβεί αν οι δυο νέοι ακολουθήσουν (ή όχι…) το αρχικό όνειρό τους.

Μια ευφυής, πρωτότυπη σύλληψη, ένα έργο που γράφτηκε ειδικά για την εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και μιλάει για προσανατολισμούς αλλά και τον από-προσανατολισμό που μπορεί να υποστεί ένας νέος. Ένα έργο που μιλάει για τον χρόνο που τρέχει, για τις αλήθειες που δεν κρατούν, κατ’ ανάγκην, στα χέρια τους οι έμπειροι (ή ίσως φοβισμένοι) ενήλικες, για την αποκατάσταση που, χωρίς ελπίδα και όνειρο, μένει γυμνή.

Ο νεανικός ρυθμός της σκηνοθεσίας, οι ευέλικτοι ηθοποιοί  (ιδιαίτερη μνεία στο βαθύ, συναισθηματικό παίξιμο του Μπλερίμ Δαμπιράι και στο δυναμικό της Στεφανίας Σαμαρά), η ευφάνταστη, επιτυχημένη ενδυματολογική προσέγγιση της Μαρίας Καραθάνου, η εναλλαγή ρεαλιστικών και φανταστικού στοιχείου, οι νότες χιούμορ και τα πολλά επίπεδα ανάγνωσης του έργου συμβάλλουν σε μια φρέσκια, πρωτότυπη παράσταση, αντάξια του νεανικού κοινού, αλλά και ελκυστική για τους ενήλικες.

Το αγαπημένο «Υπόγειο» έμοιαζε εκείνο το Σάββατο με μια μικρή, ζεστή αγκαλιά που απλώνει για πρώτη φορά, τρυφερά, τα χέρια σε νεώτερους θεατές, με τη στοργή και την έννοια που του αρμόζει.


Ταυτότητα παράστασης:


Σύλληψη – Σκηνοθεσία : Ηλίας Κουνέλας | Βοηθός σκηνοθέτη : Ελίνα Παπαθεοδώρου | Σκηνικά – Κοστούμια : Μαρία Καραθάνου | Φωτισμοί : Βαλεντίνα Ταμιωλάκη | Φωτογραφίες : Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν : Στεφανία Σαμαρά, Ιφιγένεια Γρίβα, Μπλερίμ Δαμπιράι

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο, 17:00 (διάρκεια: 90 λεπτά)

Τιμές εισιτηρίων: €15 – €10 (μειωμένο-φοιτητικό) | €8 (ανεργίας-μαθητικό για γκρουπ) | €6 καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα | Τηλέφωνο: 210 3228706 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*