Είδαμε την παράσταση Ωνάσης – Τα θέλω όλα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο θέατρο Παλλάς.

Γράφει η Χρύσα Κοκκίνου

Ο μύθος ζωνταντεύει ξανά!

Η παράσταση «Ωνάσης, Τα Θέλω Όλα», σε Σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, κατέχει επάξια τον τίτλο της πιο πολυδιαφημισμένης παράστασης / παραγωγής που ακούσαμε για φέτος.

Ο τίτλος του έργου «Ωνάσης, Τα Θέλω Όλα», μας φανερώνει ότι ήταν ένας άνθρωπος αχόρταγος, που τα ήθελε όντως όλα! Ασχολήθηκε με εμπόριο καπνού λόγω οικογενειακής επιχείρησης αρχικά, έκανε τα πάντα νόμιμα ή παράνομα για να ανελιχθεί, επιχειρηματικούς ελιγμούς , ξέπλυμα χρημάτων, δολιότητες, απόκτησε πλοία, αεροπλάνα και κατάφερε να επιτύχει παντού. Να τα έχει όλα. Γυναίκες, δύναμη και αμύθητο πλούτο. Δεν σταματούσε πουθενά. Θεωρούσε ότι ο εαυτός του επικρατεί έναντι όλων. Παρότι πέρασαν 45 χρόνια από το θάνατο του (1975) συνεχίζει ακόμα να απασχολεί την παγκόσμια κοινωνία ως μια ηγετική φυσιογνωμία και διεθνούς φήμης Έλληνας Κροίσος.

Το Παλλάς , θέατρο λαμπρό και ιστορικό στο κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί πάντα τις μεγαλύτερες παραγωγές. Έτσι πολύ εύστοχα φέτος ο Σταμάτης Φασουλής αποφάσισε να ανεβάσει μια παράσταση άθλο αφιερωμένη στη ζωή του Έλληνα Κροίσου .

Στο πρώτο μέρος το έργο ξεκινά στις 15.1.1900, με μια ζωντανή μηχανή του χρόνου επί σκηνής, η οποία προχωρά γρήγορα και φτάνει στις 27.9.1922 στην Μικρασιατική καταστροφή. Ο Αριστοτέλης , μαζί με την οικογένειά του εγκαταλείπουν το σπίτι τους και τα υπάρχοντα τους κι έρχονται ως πρόσφυγες στην Ελλάδα! Ο Αρίστος εξαγόρασε τη ποινή του φυλακισμένου πατέρα του, Σωκράτη, κάτι που ήταν η αιτία της μεγάλης ρήξης που επήλθε μεταξύ τους αργότερα . Ο μεγάλος αυτός τσακωμός όμως με τον πατέρα του τον κάνει το 1923 να φύγει μετανάστης στην Αργεντινή.

Αγαπούσε πολύ την οικογένεια του ακόμα κι αν δεν ήξερε πως να το δείξει.Μεγάλη του αδυναμία ήταν ο θείος του Αλέξανδρος, ο οποίος εκτελέστηκε στην Ελλάδα, βαρύ πλήγμα γι αυτόν που δεν το ξεπέρασε ποτέ, εξού και ονόμασε το γιο του Αλέξανδρο για να τιμήσει το θείο του και να νιώθει ότι τον έχει ζωντανό δίπλα του για πάντα. Η αδελφή του Άρτεμις επίσης, έστεκε δίπλα του σαν μία εν δυνάμει “οικονόμος”, του κανόνιζε όλα τα τραπέζια, τις εκδηλώσεις , έμεινε το μεγαλύτερο του στήριγμα σε όλη τη ζωή του. Τέλος , ο καλύτερος του φίλος και συνεργάτης που πρωτοσυνάντησε στην Αργεντινή , ο Κώστας Γράτσος. Ως τα 40 του έμενε μόνο σε ακριβά ξενοδοχεία και σουίτες ώσπου γνώρισε την Τίνα Λιβάνου .
Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε το νησί Σκορπιός στο Ιόνιο πέλαγος. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και το μεταμόρφωσε σε ένα επίγειο παράδεισο. Κατασκεύασε τα πρώτα ροζ τσιγάρα, πάρα τις αντιρρήσεις του συναδέλφου κ πιστού του φίλου Κώστα Γράτσου κ έβαλε την Κλαούντια Μούσιο, ερωμένη του, να τα καπνίσει πρώτη φορά σε μια έξοδο τους, ώστε να ξεσηκώσει τα θηλυκά πλήθη να ξεκινήσουν το κάπνισμα δημοσίως . Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση, Αλέξανδρος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πρόωρος θάνατός του, επέφερε στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύ πλήγμα, από το οποίο δε συνήλθε ποτέ. Ο χαμός του γιου του,τον διέλυσε. Μετά από αυτό αρρώστησε και πέθανε. Η παράσταση τελειώνει με τον θάνατο του Ωνάση , στις 15.3.1975 στο Παρίσι στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του ΝεΪγύ , πάσχοντας από οξεία μυασθένεια.

Με προφανείς ”Εμπειρικές” επιρροές και πορνογραφικά ενσταντανέ, η παράσταση μας ταξιδεύει στον ερωτισμό μιας άλλης εποχής. Ο Αρίστος αγαπούσε πολύ τις γυναίκες και δε δίσταζε να τις κυνηγήσει και να τις κάνει δικές του ακόμα κι αν ήταν παντρεμένες.

Οι τρεις γυναίκες που τον σημάδεψαν:

Τίνα Λιβανού, η πρώτη σύζυγος και μητέρα των παιδιών του, την Χριστίνα και τον Αλέξανδρο, που τους λάτρευε ακόμα κι αν δεν τα έβλεπε όσο ήθελε μετά το χωρισμό τους. Ταπεινή σεμνή και συγκροτημένη 17 χρ. ήταν όταν την γνώρισε. Τη φλέρταρε στενά τη κέρδισε τη παντρεύτηκε και κάνανε δύο παιδιά . Ο Σταύρος Νιάρχος την είχε πολιορκήσει παράλληλα , παντρεύτηκε όμως την αδελφή της Ευγενία μιας και ο πατέρας της πιστός στα ήθη και τις παραδόσεις της εποχής πάντρευε τα κορίτσια του μόνο κατά ηλικιακή σειρά. Έτσι μετά το γάμο του Σταύρου με την Ευγενία άνοιξε ο δρόμος και για τον Άριστο με την Τίνα .
Μαρία Κάλλας, το 1957 γνώρισε τη Μαρία Κάλλας, με την οποία ανέπτυξε μια θυελλώδη παράνομη ερωτική σχέση. Βαθιά ερωτευμένη με τον Ωνάση, η Κάλλας εγκατέλειψε σχεδόν τη σταδιοδρομία της στην όπερα. Την κατέκτησε κι εκείνη τον ερωτεύτηκε σφόδρα. Μοιραίος έρωτας που έληξε άδοξα. Της ράγισε την καρδιά.
Τζάκι Κένεντι. Ενώ ξεκίνησε την ερωτική του περιπέτεια με την ίδια της την αδερφή, σύντομα ανακάλυψε ότι προτιμά τη Τζάκι.


Το δεύτερο μέρος , ξεκινά με την σύντροφό του δημοσιογράφου Μπεγνή , να τραγουδά το Amado Mio , μέσα σε ένα κατακόκκινο φόρεμα, γεγονός που τράβηξε τη προσοχή μας και το ζεστό χειροκρότημα μας.
Ο Ωνάσης κάνει ένα γάμο συμφερόντων με τη Τζάκι που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν μια οικονομική συμφωνία κι ένωση δυνάμεων. Το έργο κορυφώνεται τη στιγμή που πέφτει το αεροπλάνο που οδηγούσε ο γιος του , Αλέξανδρος ( Δημήτρης Γκοτσόπουλος) και πεθαίνει λίγες ώρες αργότερα δυστυχώς στο νοσοκομείο. Δεν θα σας κουράσω άλλο με την υπόθεση του έργου θα σας αφήσω να το απολαύσετε μόνοι σας!”Αν θες να πετύχεις σε μια δουλειά,δε θα βάζεις ποτέ λεφτά.Τα λεφτά θα τα βάζουν οι άλλοι” Ωνάσης


Η δοµή του έργου καλύπτει τόσο τις πτυχές της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής ζωής του Ωνάση . Η πλοκή ρέει σε σταθερό ρυθμό , με συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλα τον δημοσιογράφο Μέμο Μπεγνή .
Ο συγγραφέας-ηθοποιός σκηνοθέτης του έργου , Σταμάτης Φασουλής μετά τη σκηνοθεσία του στο τρίτο στεφάνι, στο Πλούτο, στον Αλέξη Ζορμπά, στις μάγισσες της Σμύρνης κλπ. επιστρέφει δυναμικά με άλλον ένα Μεγάλο Έλληνα , τον Αριστοτέλη Ωνάση. Μας εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά , που ανέλαβε ένα τόσο δύσκολο έργο να γράψει, να σκηνοθετήσει ,να συνθέσει, να παίξει και να ανεβάσει . Οι συνθήκες συγγραφής, σαφώς ήταν δύσκολες κ υπήρχαν πολλές απαιτήσεις . Όμως τα κατάφερε και με το παραπάνω . Δυνατό του σημείο η σκηνοθετική του δεινότητα και το πολύ ευρηματικό κείμενο . Το είδος του έργου κοινωνικό, με ιστορικά βιογραφικά στοιχεία μιας και πρόκειται για αληθινό πρόσωπο .
Η Δήμητρα Ματσούκα ίσως να ήταν μια αβέβαιη επιλογή αρχικά στο ρόλο της Τζάκι Κένεντι λόγω της αισθησιακής της παρουσίας, παρόλα αυτά έφερε εις πέρας επάξια τον ρόλο της ως το τέλος του έργου.
Η Κατερίνα Παπουτσάκη ως Μαρία Κάλλας ήταν ευχάριστη έκπληξη . Μας εξέπληξε όλους πολύ ευχάριστα ! Βλέπουμε το απόγειο του έρωτα της για τον Αρίστο και το πως εν τέλει της ράγισε την καρδιά και την παράτησε για την Τζάκι.
Ο Μέμος Μπεγνής, ιδιαίτερα εκφραστικός και απόλυτα εναρµονισµένος στο κλίµα της παράστασης! Στο ρόλο του δημοσιογράφου, που καταγράφει την ζωή του Ωνάση για το βιβλίο που θέλει να εκδώσει, κινεί τα ηνία της παράστασης , σαν ένας άλλος κομπέρ, συνδέει με μαεστρία όλες τις σκηνές της παράστασης. Ερευνά και καταγράφει τη ζωή του Ωνάση εμμονικά θέλοντας να γράψει το βιβλίο για τη ζωή του ! Σαν ένας αφηγητής παρατηρητής , παίρνει νοερά το κοινό από το χέρι και το οδηγεί ανάμεσα στις πτυχές της ζωής του. Μας περιγράφει τη ζωή του Ωνάση είτε μέσα από τις συναντήσεις που είχε μαζί του στο έργο είτε μέσα από τις περιγραφές κι εξιστορήσεις που έκανε στη σύζυγο του.
Η Ευγενία Δημητροπούλου ως Τίνα Λιβανού ήταν ταπεινή , σεμνή , μετρημένη όπως ακριβώς άρμοζε σε ένα άβγαλτο κορίτσι 17 ετών που γνώρισε κ παντρεύτηκε έναν τέτοιο ισχυρό άνδρα.
Φυσικά μας εντυπωσίασε και ο Αγησίλαος Μικελάτος στο ρόλο του Αριστοτέλη Ωνάση στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Καθαρή , στεντόρεια φωνή και αστείρευτη ενέργεια !
Στο ρόλο του Αριστοτέλη Ωνάση ο Σταμάτης Φασουλής, αγνώριστος σίγουρα λόγω της πολύ επιτυχημένης του μεταμφίεσης. Δυνατό του σημείο ο μονόλογος απολογία για τη ζωή του προς τον νεκρό γιο του Αλέξανδρο , όταν μπαίνει στη τελική ευθεία για τις τελευταίες ώρες της ζωής του λόγω της μυασθένειας γκράβις .
Όλος ο θίασος έδωσε ψυχή και σώμα στη παράσταση (Πένυ Αγοραστού, Γιάννης Αθητάκης, Θοδωρής Ανθόπουλος, Αρτέμης Γαβριλούκ, Μανώλης Γεραπετρίτης,Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αριστοτέλης Δελαγραμμάτικας, Δημήτρης Καραμπέτσης, Φώτης Κέπελης, Έμιλυ Λούμπα, Τατιάνα Μελίδου, Νίκος Ντούπης, Βασίλης Πατεμτζής, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Ελένη Ρουσσινού, Τζένη Σκαρλάτου, Νίκος Σταυρακούδης, Κοραλία Τσόγκα, Κώστας Φαλελάκης και Νίκος Χριστοφυλλάκης). Εργάστηκαν αρμονικά μεταξύ τους και µας παρουσίασαν ένα έξοχο αποτέλεσµα, προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεχώρισα τις ερμηνείες του γιου Αλεξάνδρου και της συντρόφου του δημοσιογράφου .
Το κείμενο σίγουρα χρειάστηκε πολλή έρευνα και διεργασία για να ολοκληρωθεί. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κο. Φασουλή και στην ομάδα που τον βοήθησε να το φέρει εις πέρας . Η σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή με τη πολύτιμη βοήθεια του Παύλου Σαχπεκίδη, κέρδισε το στοίχημα να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών του θεατρόφιλου κοινού. Τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, διακατέχονται από μια μίνιμαλ αισθητική, τοποθετεί με πολύ έξυπνο τρόπο τα λίγα ίσως σκηνικά, κυρίως θεωρώ προς όφελος της λειτουργικότητας του χώρου και για την διευκόλυνση των εναλλαγών μεταξύ των σκηνών. Εξυπηρέτησαν σίγουρα άρτια το σκοπό τους. Πολλοί ίσως περίμεναν να δουν φανταχτερά σκηνικά όμως ο Αρίστος, ήταν απλός στη ψυχή, του άρεσε να ”αράζει” σε ένα πολύ μικρό χώρο στο πίσω μέρος του Σκορπιού και να ηρεμεί. Ίσως με την επιλογή αυτή , αυτών των σκηνικών σκοπός του σκηνοθέτη ήταν να αποδώσει μέσα από την λιτότητα τους και την ψυχοσύνθεση του Ωνάση. Ότι μπορεί να είχε ό,τι ήθελε αλλά καταβάθως του άρεσαν τα απλά πράγματα. Οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου συνοδεύουν αριστοτεχνικά τις αλλαγές των σκηνών, το συναίσθημα και την όλη πορεία του έργου. Τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη προσεγμένα και με μια βίντατζ αισθητική , λόγω της εποχής που έζησε ο Ωνάσης, μας ταξιδεύουν στα 50s – 60s-70s με απόλυτη ακρίβεια και επάρκεια. Η μουσική του Κωστή Μαραβέγια, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Λαμπρός μουσικός, με άριστες επιδόσεις σε ό,τι κι αν κάνει. Οι χορογραφίες και τα μουσικά μέρη μας κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και έδωσαν μια πινελιά χαλάρωσης στο έργο. Οι φωτογραφίες του Γιώργου Καβαλλιεράκη, άκρως επιτυχημένες μας τράβηξαν το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή να δούμε την παράσταση αυτή.

Στα αρνητικά της παράστασης ίσως είναι η μεγάλη διάρκεια της (3.15 ώρες με ένα 15λεπτο διάλειμμα), κατάλαβα από νωρίς ότι κούρασε κάποιους. Παρόλα αυτά το σενάριο είναι τόσο καλό κατά τη γνώμη μου, που ρέει ανάλαφρα η παράσταση και δεν καταλαβαίνεις πότε πέρασαν οι 3 ώρες. Επίσης το θεατρικό λεξιλόγιο του κειµένου της παράστασης περιέχει κάποιες βωμολοχίες που ίσως ξένισαν μερικούς. Όμως έτσι ήταν ο Αρίστος ευθύς, βωμολόχος και αυθεντικός. Είχε απόλυτη αυτοπεποίθηση λόγω της δύναμης του και δεν τον ένοιαζε αν μιλούσε στο πεθερό του, στη γυναίκα του ή και στον ίδιο το πάπα. Μιλούσε πάντα έξω από τα δόντια κ έλεγε αυτό που σκεφτόταν, και ήθελε να πει, χωρίς περιστροφές.
Όλοι οι συντελεστές της παράστασης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να σκιαγραφηθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά η προσωπικότητα και η δράση του ανθρώπου που έμεινε στην ιστορία ως ο πλουσιότερος Έλληνας στο κόσμο.
Ιδιαίτερη σηµασία στην επιτυχία της παράστασης , είχε η αποτύπωση των ερώτων της ζωής του με τη Τίνα Λιβάνου, τη Τζάκι Κένεντι κ την Μαρία Κάλλας ! Ο πλούσιος 30μελης θίασος συνετέλεσε σε αυτό .
Επίσης με εντυπωσίασε το γεγονός ότι είχαν στο πάνω μέρος της σκηνής ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους μιας και ο Ωνάσης είναι γνωστός σε όλο το κόσμο είναι ευκαιρία για τους επισκέπτες της πόλης μας να βλέπουνε μια πολύ αξιόλογη τέτοια παράσταση ,ώστε να μαθαίνουν την ιστορία της ζωής του , και να παίρνουν μια γεύση από την ιστορία της χώρας μας ( π.χ. 1922 μικρασιατική καταστροφή). Επίσης άξιο λόγου είναι ότι έχει και ελληνικούς υπέρτιτλους και μπορούν να παρακολουθήσουν και άνθρωποι με προβλήματα ακοής. Ευφάνταστο ήταν και το φωτισμένο ημερολόγιο στο πάνω μέρος της σκηνής. Ένιωθες ότι βλέπεις μια ζωντανή μηχανή του χρόνου και γνώριζες ανά πάσα στιγμή σε ποιο χρονικό σημείο βρισκόσουν.
Το όνομα του Ωνάση έγινε συνώνυμο της δύναμης και του πλούτου σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Έχουν μείνει μόνο, 3 παραστάσεις, οπότε σπεύστε να την δείτε!

Συντελεστές:

Τον Ωνάση σε νεαρή ηλικία ερμηνεύει ο Αγησίλαος Μικελάτος.

ΩΝΑΣΗΣ: ΤΑ ΘΕΛΩ ΟΛΑ του ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΑΣΟΥΛΗ

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός

Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Σταμάτης Φασουλής

Δήμητρα Ματσούκα

Κατερίνα Παπουτσάκη

Μέμος Μπεγνής

Ευγενία Δημητροπούλου

Αγησίλαος Μικελάτος

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ:

Πένυ Αγοραστού

Γιάννης Αθητάκης

Θοδωρής Ανθόπουλος

Αρτέμης Γαβριλούκ

Μανώλης Γεραπετρίτης

Δημήτρης Γκοτσόπουλος

Αριστοτέλης Δελαγραμμάτικας

Δημήτρης Καραμπέτσης

Φώτης Κέπελης

Έμιλυ Λούμπα

Τατιάνα Μελίδου

Νίκος Ντούπης

Βασίλης Πατεμτζής

Δέσποινα Πολυκανδρίτου

Ελένη Ρουσσινού

Τζένη Σκαρλάτου

Νίκος Σταυρακούδης

Κοραλία Τσόγκα

Κώστας Φαλελάκης

Νίκος Χριστοφυλλάκης


Ωνάσης: Τα θέλω Όλα 
του Σταμάτη Φασουλή
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΩΝ 12/01.

Πληροφορίες:


Διάρκεια : 130 ‘


Πού παίζεται 
Παλλάς  Βουκουρεστίου 5 (City Link), Κέντρο Τηλ : 2103213100
 Παραστάσεις : Πέμ.-Σάβ. 8.30 μ.μ., Κυρ., Τετ. 7 μ.μ. 
Τιμή : € 100-15. 

Τιμές εισιτηρίων: 

PRIMIER 100€
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Α ΖΩΝΗ 80€
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Β ΖΩΝΗ 50€
ΖΩΝΗ Α 30€
ΖΩΝΗ Β 20€
ΖΩΝΗ Γ 18€
ΖΩΝΗ Δ 15€


Ομαδικές κρατήσεις: 2103639343 (εσωτ. 2).
 Μέχρι : 12/1

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΛΛΑΣ

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Κυριακή: 10:00-20:00

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00-21:30

Το τηλεφωνικό κέντρο ακολουθεί τις ώρες ταμείου

Η προπώληση  από την www.viva.gr

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*