Συνέντευξη στο θεατρο. gr της Μάνιας Διαγούπη με αφορμή την παράσταση «Αγαπημένο μου Εγώ » του Αλέξανδρου Βαλκανά σε σκηνοθεσία Νίκου Αμουντζά στην « Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη » .

της Χρύσας Κοκκίνου

1) Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.  Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Πως σκιαγραφείτε   τον ” εαυτό σας ως ηθοποιό” και τη σχέση του  με τον κόσμο του θεάτρου;  Ποια αφορμή σας γέννησε την επιθυμία της υποκριτικής; Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατή» και τι ως «ηθοποιό»;

Καλησπέρα σας, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Η λέξη θέατρο μου γεννούσε υπέροχα συναισθήματα ήδη από την παιδική ηλικία όπου συμμετείχα σε σχολικές παραστάσεις και μαγευόμουν από το συναίσθημα που με κατέκλυζε τη στιγμή που ήμουν επάνω στη σκηνή, από τότε ήξερα τι ήθελα να γίνω όταν θα μεγάλωνα.

Ως ηθοποιός θέλω να εξερευνώ όλες τις πτυχές του ήρωα που υποδύομαι κάθε φορά και να τον προσεγγίζω με όλα τα συναισθήματα που μου εμπνέει ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο. Ο κόσμος του θεάτρου είναι ταυτόχρονα απλός και σύνθετος, εξαρτάται πάντα από τη δική μας οπτική. Προσωπικά θεωρώ, ότι ένας ηθοποιός πρέπει να έχει μια σφαιρική άποψη για την παράσταση που συμμετέχει και να βοηθάει όσο μπορεί τους συνεργάτες του, είναι ομαδική υπόθεση εξάλλου.

Δεν νομίζω ότι ήταν κάποια συγκεκριμένη αφορμή που μου γέννησε την επιθυμία να ασχοληθώ με την υποκριτική, προέκυψε φυσιολογικά ως ανάγκη έκφρασης.

Ως θεατής αλλά και ως ηθοποιός μου αρέσει το αναπάντεχο και το απροσδόκητο, μία ερμηνεία, μία σκηνοθεσία, μία ολόκληρη παράσταση έξω από τα όρια του συνηθισμένου και του αναμενόμενου.

2)Πως διασταυρώθηκαν οι δρόμοι του Κωνσταντίνου και της Μάνιας;

Με τον Κωνσταντίνο γνωριστήκαμε στη δραματική σχολή και από τότε υπήρχε αλληλοεκτίμηση και εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας, οπότε και τη συνεχίσαμε μετέπειτα σε επαγγελματικές δουλειές. Έχουμε την άνεση της απόλυτης ειλικρίνειας για το τι μας αρέσει και τι όχι και ξέρουμε ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και έχουμε το ίδιο όραμα.


3) Φέτος συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση  «Αγαπημένο μου Εγώ» του Αλέξανδρου Βαλκανά σε σκηνοθεσία Νίκου Αμουντζά στην «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη» από τις 17/01/2020.
Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του έργου; Πόσο σας αγγίζει το θέμα αυτό και πως προσεγγίσατε το συγκεκριμένο έργο;

Πρόκειται για δέκα μοναχικούς διαλόγους, όπως τους αποκαλεί ο συγγραφέας μας. Δέκα απλοί άνθρωποι μοιράζονται τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Κοινό σημείο αναφοράς όλων είναι ο εαυτός τους. Μέσα από τον μονόλογό τους, που τις περισσότερες φορές υπάρχει ένας βουβός ακροατής, φωνάζει το εγώ του καθένα, εκφράζοντας οργή, παράπονο, αγανάκτηση, ναρκισσισμό.

Είναι ένα θέμα που αγγίζει τον καθένα από μας από τα βάθη της ψυχής μας, πηγάζει από την ίδια μας την προσωπικότητα. Το έργο το προσεγγίσαμε προσπαθώντας να βρούμε την αλήθεια του κάθε ήρωα, κατά πόσο έχει αγνές προθέσεις και τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτά που λέει. Ενώ το κείμενο έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, προσπαθήσαμε να δώσουμε άλλη ματιά, η σκηνοθεσία του Νίκου Αμουντζά έχει το στοιχείο του μη αναμενόμενου, που όπως προείπα μου αρέσει πολύ όταν το συναντώ.


4) Τι συμβολίζει ο τίτλος του έργου; Και πόσο διαχρονικό είναι ;

Ο τίτλος του έργου συμβολίζει τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό, που κάποιες φορές τον αγαπάμε τόσο πολύ που προκαλεί εμπόδιο στις σχέσεις μας με τους άλλους ή περνάμε στο άλλο άκρο, της χαμηλής αυτοεκτίμησης και πάλι δημιουργεί προβλήματα στο πώς διαχειριζόμαστε τη ζωή μας και στο αν πήραμε τις σωστές αποφάσεις. Όλες αυτές οι έννοιες είναι τόσο γνώριμες και οι ήρωές μας τόσο καθημερινοί που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε τόπο ή χρόνο, οπότε και καθιστούν το έργο διαχρονικό.

5) Τι θα πάρει ο θεατής φεύγοντας από την παράστασή σας;

Ο θεατής θα ταυτιστεί, θα γελάσει, θα προβληματιστεί, θα συγκινηθεί και θα περάσει όμορφα. Θα νιώσει ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων ακριβώς επειδή οι ήρωες είναι γνώριμοι, απτοί σχεδόν.6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη;

Μου αρέσει πολύ το διάβασμα, έχω πολλά αγαπημένα βιβλία, ίσως όμως το πιο αγαπημένο να μην το έχω διαβάσει ακόμα. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα, αυτό θα ήταν η ποιητική συλλογή του λατρεμένου FedericoGarciaLorca«Σονέτα του Σκοτεινού Έρωτα», κάποια από τα οποία είναι μελοποιημένα και μέσα σε αυτά υπάρχει και το αγαπημένο μου τραγούδι «Γλυκό παράπονο». Το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη είναι στην Ακρόπολη, όπου βρίσκεται και το θέατρό μας.


7) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να επικοινωνούμε τη δουλειά μας και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να δίνετε βήμα σε όλους τους ηθοποιούςτο ίδιο δυναμικά.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*