Συνέντευξη στο θεατρο. gr των Κων/νου Τσακανάκη με αφορμή την παράσταση «Αγαπημένο μου Εγώ» του Αλέξανδρου Βαλκανά σε σκηνοθεσία Νίκου Αμουντζά στην «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη» .


της Χρύσας Κοκκίνου


1) Καλησπέρα σας, και καλωσορίσατε στην σελίδα μας.  Όταν ακούτε τη λέξη θέατρο τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό; Πως σκιαγραφείτε   τον ” εαυτό σας ως ηθοποιό” και τη σχέση του  με τον κόσμο του θεάτρου;    Ποια αφορμή σας γέννησε την επιθυμία της υποκριτικής; Τι σας συναρπάζει στο θέατρο ως «θεατή» και τι ως «ηθοποιό»;

-Το θέατρο είναι συνυφασμένο με την τέχνη της ζωής και γι’ αυτό είναι τρόπος ζωής, όπως κι όλες οι μορφές τέχνης . Εκτός αυτού, το θέατρο είναι ο πιο σύνθετος τρόπος απόδοσης ενός καλλιτεχνικού οράματος καθώς συνδυάζει όλες τις μορφές έκφρασης(μουσική, χορό, ζωγραφική, ενδυματολογία) . Εξαιτίας αυτού, η ενασχόληση με το θέατρο απαιτεί αφοσίωση, πειθαρχία,  στοχοπροσήλωση και σεβασμό-στοιχεία που προσπαθώ να καλλιεργώ όχι μόνο ως ‘’ηθοποιός’’ που καταπιάνεται με μία θεατρική παράσταση, αλλά κι ως θεατής που ενημερώνεται και παρακολουθεί κατά καιρούς θεατρικές δουλειές. Επιπλέον, όταν συναντώ ως ‘’θεατής’’ σπουδαίες θεατρικές δουλειές αναγνωρίζω και σέβομαι τον κόπο, την προσπάθεια και την αγάπη των συντελεστών για να παράξουν ένα δημιουργικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ,αλλά ως ‘’ηθοποιός’’ με συναρπάζει το ξεκάθαρο καλλιτεχνικό όραμα του σκηνοθέτη και των συναδέλφων μου: Με ενδιαφέρει δηλαδή η σαφής, ευκρινής απόδοση μηνυμάτων προς το κοινό που σε συνδυασμό με την ευρηματικότητα και τη φαντασία ,μπορούν να προχωρήσουν την τέχνη του θεάτρου κάποια βήματα μπροστά. Αυτή ακριβώς ήταν κι είναι η επιθυμία κι η αφορμή-αν θέλετε-να ασχοληθώ με την υποκριτική: Όταν σταμάτησα την ενασχόλησή μου με τους παραδοσιακούς χορούς, για να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία, αυτό που μου έλειπε περισσότερο ήταν η ενασχόλησή μου με τη δημιουργία και η ελευθερία έκφρασης που θα με οδηγούσε σε μία προσωπική κάθαρση και περαιτέρω αναζήτηση του εαυτού μου. Κι επειδή συνεχώς ανακαλύπτω νέες πτυχές κι εκφράσεις διεξόδου του εαυτού μου, ίσως θα ήταν λίγο δύσκολο αυτήν τη στιγμή να σκιαγραφήσω με επιτυχία τον ‘’εαυτό μου ως ηθοποιό’’ .

2)Πως διασταυρώθηκαν οι δρόμοι του Κων/νου και της Μάνιας;

-Μια παλιά ιστορία αγάπης!!Με τη Μάνια γνωριστήκαμε τη σεζόν 2011-2012 όταν πήρα μετεγγραφή για τη σχολή της ‘’Αθηναϊκής Σκηνής’’ όπου τότε κάναμε μαζί προετοιμασία για τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Γίναμε συμφοιτητές ,είχαμε ανέκαθεν συμπάθεια κι αλληλοεκτίμηση και τελειώνοντας τη σχολή αποφασίσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στο θέατρο κάνοντας τις πρώτες θεατρικές μας συνεργασίες. Η εκτίμηση κι η συμπάθεια εξελίχθησαν σε αγάπη κι αλληλοσεβασμό κι ενώ χαθήκαμε για κάποιο διάστημα λόγω άλλων συνεργασιών, φέτος (πριν λίγους μήνες συγκεκριμένα) έτυχε να ξανανταμώσουμε κι ήταν η Μάνια που με σύστησε στο συγγραφέα , Αλέξανδρο Βαλκανά και στο σκηνοθέτη, Νίκο Αμουντζά της παράστασής μας .

3) Φέτος συμπρωταγωνιστείτε στην παράσταση  «Αγαπημένο μου Εγώ» του Αλέξανδρου Βαλκανά σε σκηνοθεσία Νίκου Αμουντζά στην «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη» από τις 17/01/2020.
Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα του έργου; Πόσο σας αγγίζει το θέμα αυτό και πως προσεγγίσατε το συγκεκριμένο έργο;

-Φέτος έχω τη χαρά και την τύχη να συμμετέχω σ’ ένα έργο ενός νέου βραβευμένου συγγραφέα, του Αλέξανδρου Βαλκανά σε σκηνοθεσία ενός δασκάλου, όπως αποκαλώ εγώ, του Νίκου Αμουντζά . Το ‘’Αγαπημένο μου Εγώ’’ είναι η ποίηση της ανθρώπινης ψυχής που φωτίζει κάθε φωτεινή και κάθε σκοτεινή πλευρά αυτής. Είναι 10 διαφορετικοί, καθημερινοί τύποι που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη κι εκφράζουν μέσα από τις εξομολογήσεις τους αυτά που μας καθορίζουν: Τα θέλω, τις επιθυμίες, τους φόβους, τις ανάγκες , τις χαρές, τις προσδοκίες και τη ματαίωση αυτών . Είναι ένα θέμα που πιστεύω ότι αφορά διαχρονικά την κοινωνία μας όχι μόνο σε αυτό το συλλογικό επίπεδο, αλλά και τον καθένα μας ξεχωριστά καθώς σε εμένα προσωπικά δείχνει πτυχές που ίσως να έχω παραβλέψει ή να μην έχω δώσει την πρέπουσα σημασία πάνω στους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μου . Έτσι λοιπόν η προσέγγιση που έχει γίνει με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας, Νίκου Αμουντζά, είναι ένας συνδυασμός ρεαλισμού (καταγραφής δηλαδή της ρεαλιστικής συνθήκης που βιώνουν οι ήρωες) με μία υπερ-ρεαλιστική απεικόνιση, τονίζοντας δηλαδή τη συμβολική τους διάσταση, αφού αφαιρείται η σύμβαση του χωρο-χρόνου. Είναι μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που συνεπικουρείται κι από άλλους δύο αξιόλογους κι έμπειρους συναδέλφους , τη Λαμπρινή Αγιαννίτου και τον Παναγιώτη Τυροπάνη .

4) Τι συμβολίζει ο τίτλος του έργου; Και πόσο διαχρονικό είναι ;

Το ‘’Αγαπημένο μου Εγώ’’ δηλώνει ακριβώς αυτό που συμβαίνει στους ήρωες του έργου: Αγάπη προς τον εαυτό μας, διάθεση για επικοινωνία με τον πραγματικό εαυτό μας και τους γύρω μας, αλλά επειδή η επικοινωνία αυτή χτίζεται πάνω σε αυταπάτες και λάθος κώδικες προσέγγισης, δημιουργείται μία ματαίωση που οδηγεί σε μία αναγκαστική αναθεώρηση της ζωής . Σε μία κοινωνία, που μπορεί να γίνει κι αναγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι αγωνιζόμαστε καθημερινά να ανακαλύψουμε τα έσω του εαυτού μας για να οδηγηθούμε σε πιο υγιείς, ουσιαστικές σχέσεις με το περιβάλλον μας, γιατί ξέρουμε ότι έτσι θα γίνουμε πιο ολοκληρωμένοι ως όντα .

5) Τι θα πάρει ο θεατής φεύγοντας από την παράστασή σας;

Θα προβληματιστεί, θα αναρωτηθεί ποια είναι η πορεία της ζωής του . Θα αναγνωρίσει στην καθημερινότητά του αυτούς τους ανθρώπους της ‘’διπλανής πόρτας’’ κι ίσως να ταυτιστεί ένα μέρος του με αυτούς . Θεωρώ ότι όπως στη ζωγραφική, ένα έργο τέχνης, ένας πίνακας μπορεί να λάβει πολλές ερμηνείες, έτσι και οι ‘’10 μοναχικοί διάλογοι’’ του Αλέξανδρου Βαλκανά μπορούν να εκληφθούν ως πίνακες ζωγραφικής όπου ο κάθε θεατής θα αναγνωρίζει ένα κομμάτι του εαυτού του, που φεύγοντας θα τον κινητοποιεί να το επεξεργαστεί περαιτέρω .

6) Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο, το αγαπημένο σας τραγούδι και το αγαπημένο σας σημείο στη πόλη;

Πριν μήνες είχα την τύχη να συναντήσω για πρώτη φορά επί σκηνής ένα απόσπασμα από το έργο του  ψυχιάτρου Βίλχελμ Ράιχ, ‘’Άκου Ανθρωπάκο’’. Έπαθα έρωτα κεραυνοβόλο με το έργο αυτό, το οποίο είναι εγχειρίδιο της ανθρώπινης ψυχολογίας με διαχρονικές αλήθειες .Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το all time classic , ‘’Hey you’’ των Pink Floyd που είναι μια επίκληση, ένας ύμνος στην ανθρώπινη ομόνοια κι αλληλεγγύη ενώ το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη είναι το ιστορικό κέντρο, η Πλάκα, η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη που την ανακάλυψα στα φοιτητικά μου χρόνια κι έκτοτε αγαπώ να επισκέπτομαι καθώς συνδυάζει το άρωμα μίας παλαιότερης Αθήνας , πιο ρετρό ,με τη σύγχρονη ματιά των νεότερων Ελλήνων .

7) Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι που θέλετε εσείς να πείτε για το Θεατρο.gr .

Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη φιλοξενία και την υποστήριξη όχι μόνο στη δική μας παράσταση , αλλά και σε όλες τις θεατρικές δουλειές που κατά καιρούς φιλοξενείτε και κατά δεύτερον να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το βήμα που  παραχωρείτε σε μας τους καλλιτέχνες, να εκφραζόμαστε και να τοποθετούμαστε για θέματα τέχνης . Επίσης να σας ευχηθώ προσωπικά, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, να έχετε δύναμη κι έμπνευση στο έργο που επιτελείτε και να συνεχίσετε με την ίδια αγάπη και τη νέα χρονιά να υπηρετείτε τις τέχνες και να βοηθάτε στην προαγωγή του πολιτισμού. Καλή , δημιουργική Χρονιά σε εσάς και τους αναγνώστες σας και να συνεχίσετε με την ίδια δυναμική να μας ενημερώνετε για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*