Είδαμε την παράσταση Φρικαντέλα η Μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα στο Christmas Theater

Γράφει η Λένα Σάββα

ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ
Η Μάγισσα που μισούσε τα Κάλαντα.
Στο CHRISTMAS THEATER το κλειστό ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου γιναμε πάλι παιδιά κι απολαύσαμε τη Φρικαντέλα, του εθνικού μας πλέον παραμυθά, του αγαπημένου μου Ευγένιου.

Σε μια τεράστια αίθουσα όπου δεν υπήρχε ούτε μια θέση άδεια, ακόμα και στον εξώστη, ο Φωκάς Ευαγγελινός σκηνοθέτησε μια παράσταση που θα μάγευε και τους υπέργηρους αείζωους της…..Ικαρίας.Μια παράσταση που δεν είχε ηλικία….μόνο μαγεία.
Δύσκολη η συγκεκριμένη σκηνοθεσία γιατί εκτός από τους ενήλικες ηθοποιούς, καθοδήγησε και μια ομάδα εννέα παιδιών που έπαιξαν και τραγούδησαν; Τον Σεβαστιανό Μπισμπικούκη, τη Λούλα παγωτογλειψούλα, την Πίτσα Σουπίτσα, τον Τέλη Παστέλη, τον Ζούρη Χουζούρη, την Τούλα Μπισκοτούλα,τη Λίτσα Κουτρουβαλίτσα, τον Λούφη Τσουλούφη και τον Λευτέρη Ξεφτέρη.

Η ζωντανή ορχήστρα από 30 περίπου μουσικούς με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά που έγραψε και την πολύ όμορφη μουσική του παραμυθοδράματος και τον Χρήστο Κολοβό, σκόρπισε εξαίσιες μελωδίες στην αίθουσα.Μια ορχήστρα με βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα, κοντραμπάσο, φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, τρομπέτα, τρομπόνι, άρπα και πιάνο με υπεύθυνη τη Σπυριδούλα Δουρουντάκη.
Έξι μπαλέτα χόρεψαν τις επίσης πολύ όμορφες χορογραφίες της Εμιλυ Λούμπα.Το μπαλέτο των σκίουρων, το μπαλέτο των παιχνιδιών, το μπαλέτο των ζαχαρωτών, το μπαλέτο των ουρανών, το μπαλέτο της βασιλικής αυλής και το θαλασσινό μπαλέτο.
Δέκα ηθοποιοί-χορευτές λικνίστηκαν αρμονικά μέσα στα εντυπωσιακά τους κοστούμια.Τα κοστούμια όλης της παράστασης -μια εξαιρετική δουλειά από τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη- ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Η Φρικαντέλα λοιπόν ήταν μια κακιά μάγισσα.Μα πάρα πολύ κακιά.Και μισούσε ότι είχε μέσα τη λέξη καλό.Δεν έτρωγε καλαμαράκια αλλά κακαμαράκια.Δε χρησιμοποιούσε καλλυντικά αλλά κακυντικά.Δεν είχε στον πύργο της καλώδια αλλά κακώδια. Δεν ζεσταινόταν με καλοριφέρ αλλά με κακοριφέρ κι άλλα τ’ετοια ευφυή από τον δαιμόνιο παραμυθά μας.Επομένως δεν αγαπούσε τα κάλαντα αλλά τα κάκαντα.Για την ακρίβεια τα μισούσε τα κάλαντα.Ετσι εξοργίστηκε όταν πήγε μια ομάδα παιδιών να της τα τραγουδήσει.Αφού σκαρφίστηκε μερικά κόλπα χωρίς επιτυχία, τελικά φυλάκισε τις φωνές τους μέσα σε μπαλόνια για να μη μπορέσουν να ξανατραγουδήσουν.Εδώ αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια των παιδιών, να μπουν στον πύργο της και να πάρουν πίσω τις φωνές τους.

Το ρόλο της Φρικαντέλας ερμήνευσαν καταπληκτικά οι μεσόφωνοι Ειρήνη Καραγιάννη και Μαρισία Παπαλέξη.
Επίσης καταπληκτικοί οι τενόροι Γιάννης Φίλιας και Νικόλας Μαραζιώτης στο ρόλο του Μαυρίκιου του κορακιού.
Μεσόφωνοι, τενόροι, βαρύτονοι, έδωσαν ένα άψογο αποτέλεσμα.
Τα παιδιά ήταν εκπληκτικά και στις ερμηνείες τους και στη κίνησή τους και στα τραγούδια τους.Τραγούδησαν κάλαντα από τη Ζάκυνθο, από τον Πόντο, από τη Μάνη, την Ικαρία και τη Μακεδονία.

Ειδική μνεία φρονώ ότι πρέπει να γίνει για τα φαντασμαγορικά σκηνικά από τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη.Είναι από τα ωραιότερα που έχω δει.Συνεχώς εναλλασσόμενα αφού υπήρχαν πολλά δωμάτια στον πύργο.Κάθε δωμάτιο πιο εντυπωσιακό από το προηγούμενο.Υπέροχη δουλειά από τον Κωνσταντίνο Ζαμάνη και φυσικά τον Γιώργο Τέλλα που σχεδίασε τους απίστευτους φωτισμούς δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα σκηνικών και φωτισμών μαγικό.

Γενικά σε όλη την παράσταση οι κύριοι πρωταγωνιστές ήταν η έμπνευση, ο ενθουσιασμός, το πάθος, το μεράκι κι ο έρωτας.Κι αυτό μας γέμισε και….πήραμε μαζί μας νάχουμε για πολύ καιρό ακόμα.

Τελικά την αλλαγή την έκαναν οι αγνές και καθαρές ψυχές των παιδιών.Κι αυτό ας είναι ένα σημάδι κι ένας χρησμός για τα χρόνια που έρχονται.

Η Φρικαντέλα είναι μια παράσταση πλούσιας θρέψης για όλες τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων.Θέλω να κλείσω με ένα από τα όμορφα τραγούδια της παράστασης στα οποία τους στοίχους έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς.

Όσο στη ζωή σου κι αν έχεις λαθέψει
έρχεται κάποια στιγμή μια αίσθηση μια σκεψη
ότι σφάλμα ήταν όσα είχες πιστέψει
άχρηστα όσα είχες μαζέψει,
απατηλά όσα σε είχαν κυριέψει.
Ότι να συνεχίσεις έτσι δεν πρέπει
πετάς της μοχθηρίας τ’ αγκάθι,
αφήνεις πίσω λάθη και πάθη
επιτρέπεις στον νου σου όνειρα πάλι να πλάθει.

Κάνεις την παλιά ζωή σου πέρα
Νιώθεις να ξημερώνει νέα μέρα
Λες στην καλοσύνη ”καλημέρα!”

ς

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Συνθέτης: Άλκης Μπαλτάς
Σκηνοθέτης: Φωκάς Ευαγγελινός
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Χορογράφος: Έμιλυ Λούμπα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τέλλος – LightingArt
Video Art: Χρήστος Μαγγανάς – Xsquare DesignLab
Συμφωνική Ορχήστρα: ATHENS ACADEMICA ORCHESTRA
Διεύθυνση Ορχήστρας: Άλκης Μπαλτάς – Χρήστος Κολοβός
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπενίδης – Χρήστος Νικολάου
Βοηθοί Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Δημήτρης Αγγέλης, Τζίνα Ηλιοπούλου, Δάφνη Ηλιοπούλου
Ευχαριστούμε για την διδασκαλία της Χορωδίας τις εκπαιδευτικούς: Λένα Σιβρή («Εύχαρις – 9ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας»), Λώρα Πετροπούλου («I.N. Αγιας Βαρβάρας Αργυρούπολης»)
ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΟΦΩΝΟΙ: Ειρήνη Καράγιαννη, Μαρισία Παπαλεξίου
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ | ΜΕΣΟΦΩΝΟΙ: Αθηνά Καστρινάκη – Μάρθα Σωτηρίου | ΤΕΝΟΡΟΙ: Kώστας Ζαμπούνης – Νικόλας Μαραζιώτης, Άρης Προσπαθόπουλος – Γιάννης Φίλιας | ΒΑΡΥΤΟΝΟΙ: Kώστας Μαυρογένης – Μαρίνος Ταρνανάς
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Ελένη Δημακουλέα – Παναγιώτα Δημοπούλου – Χριστίνα Καλιακάτσου – Σοφία Καλπενίδου – Νίκος Κουκάκης – Έμιλυ Λούμπα – Κοσμάς Μεταξόπουλος – Βιργινία Μορόμαλου- Ιουλίτα Μωσαΐδου, Έλενα – Χριστίνα Παπαδοπούλου

Φρικαντέλα- Η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα, Christmas Theater – Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (Βεΐκου). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 20:00, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου  στις 20:00, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 16:00 και στις 20:00, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 16:00. 1η παράταση παραστάσεων: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 20:00, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 16:00 και 20:00, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 12:00 και 16:00. 2η παράταση παραστάσεων: Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 στις 12:00, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2019 στις 15:00, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2019 στις 20:00. Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία. Τιμές εισιτηρίων: Από 5 έως 40 ευρώ. Θέσεις ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση): 5 ευρώ, συνοδός 10 ευρώ. Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια (πληροφορίες τηλ. 211 7701700). Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 211 7701700, www.christmastheater.gr & www.viva.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*